Badkamer renoveren prijs

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Badkamerrenovatie
 4. /
 5. Badkamer renoveren

Badkamer renoveren prijs 2024: compleet overzicht van de kosten

Wil je de badkamer renoveren? Op deze pagina lees je alles over de mogelijkheden en de prijzen.

Op deze pagina krijg je een idee van de prijs voor een badkamerrenovatie. Stuk voor stuk komen de verschillende factoren aan bod die de kostprijs beïnvloeden.

Zoals je zal merken, is de badkamer verbouwen niet zo goedkoop. Gelukkig bespaar je op de prijs om de badkamer te renoveren door offertes van verschillende badkamerspecialisten te vergelijken. Vraag nu gratis offertes aan om er meteen aan te beginnen of lees eerst verder om je beter te informeren over de prijsopbouw voor renovaties in de badkamer.

Badkamerrenovatie prijs: een samenvatting

 • Het renoveren van de badkamer kost ongeveer €2.500,- en €10.000,-.
 • De totaalprijs wordt bepaald door: oppervlakte badkamer, renovatiewerkzaamheden, materialen, sanitair, afwerking en mate van luxe.
 • Met een badkamerrenovatie is het mogelijk om je badkamer gedeeltelijk of geheel te vernieuwen.


Wat kost een badkamerrenovatie?

De prijs om een badkamer te renoveren, ligt gemiddeld tussen de €2.500,- en €10.000,- euro. Het kan natuurlijk ook goedkoper of heel wat duurder zijn. De prijs om te renoveren hangt namelijk af van heel veel factoren, die stuk voor stuk aan bod zullen komen.

Hier hebben het vooral over de verschillende onderdelen. Hoe meer elementen je laat vervangen of vernieuwen, hoe duurder. Uiteraard krijg je wel een hoeveelheidskorting bij een totaalrenovatie. Bekijk onderstaande tabel voor prijsvoorbeelden van de verschillende renovatiewerken in de badkamer.

Badkamerrenovatie kosten 2024

Omschrijving  Gemiddelde prijzen*
Totale badkamerrenovatie €2.500,- tot €10.000,-
Bad  €800,- tot €3000,-
Douche  €500,- tot €1850,-
Toilet €200,- tot €900,-
Wastafel met kraan €300,- tot €950,-
Vloer €750,- tot €1800,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte prijs hangt af van vele factoren.

kosten badkamer renoveren

Badkamerrenovatie: prijsvoorbeelden

Hier gaan we verder in op de prijzen van badkamerrenovatie volgens de grootte van de badkamer en je persoonlijke wensen. Eerst hebben we het over basic badkamers met eenvoudige meubels, daarna komt de gemiddelde badkamer aan bod en ten slotte, geven we prijsvoorbeelden voor grote, luxueuze badkamers.

Kleine badkamer renoveren prijs

Voor een kleine badkamer met basisvoorzieningen zoals een toilet, een eenvoudige douche, een enkele wastafel en eventueel een ligbad, betaal je zo’n €3.500 of meer.

Je benadert deze minimumprijs door te kiezen voor goedkopere producten. Een goedkope douche verkrijg je vanaf €500,-. Daar komen nog eens minimum €200,- voor een toilet, €300,- voor een wastafel en kosten voor de vloer, de muren en het plafond bovenop.

Gemiddelde badkamer renoveren

Wanneer het iets meer mag zijn, misschien met een inloopdouche, een iets groter ligbad of een dubbele wastafel is de prijs om de badkamer te renoveren minstens €5.000,-.

Bij een grotere oppervlakte moet je rekenen op extra materiaalkosten voor de vloer, het plafond en de muren. Ook voor het ventilatiesysteem en verwarmingsinstallatie zullen de kosten iets hoger liggen, want er is meer capaciteit nodig.

Een bad plaatsen weegt ook door op de kosten. Een ligbad kost minstens €800,- al zijn de meeste modellen toch iets duurder.

Luxe badkamerrenovatie

Badkamerrenovatie prijzen voor een grote badkamer met veel luxe liggen al snel boven de €10.000,- Een nieuwe badkamer met een prijs van zo’n €20.000,- is helemaal geen uitzondering als je kiest voor meerdere stijlvolle badkamermeubels, een luxe douche met allerlei functies en een groot spabad. Zo’n bad kost als snel dubbel zoveel als een gewoon ligbad. Uiteraard mag ook de vloerverwarming niet ontbreken en die is ook zo’n €750,- waard.

Besparen op de kosten voor renovatie van de badkamer?

Vraag gratis offertes aan om prijzen van meerdere aannemers te vergelijken.

Welke keuzes beïnvloeden de badkamerrenovatie prijzen?

Zoals gezegd, hangt de prijs af van heel wat factoren. We hadden het al over hoeveel luxe je wenst in de badkamer. Hoewel dit een zeer belangrijke factor is, zijn er nog heel wat keuzes of kenmerken van de badkamer die de totaalkost beïnvloeden. We gaan dieper in op de invloed van de grootte, het aantal werkzaamheden, de materiaalkosten, het type sanitair en eventuele extra kosten.badkamer renoveren

1. Grootte van de badkamer

Bij grote badkamers liggen de renovatiekosten doorgaans hoger. Dit heeft een tweeledige verklaring. Ten eerste, betekent een grotere oppervlakte meer werk. Je zal dus wellicht meer arbeidsuren betalen. Ten tweede, heb je meer materiaal nodig omdat je een grotere oppervlakte moet betegelen, bepleisteren en/of schilderen.

Verder kan de vorm van de ruimte de prijs beïnvloeden. Schuine wanden of rare hoeken leiden vaak tot hogere prijzen, vooral voor maatwerk. Bovendien heb je in onregelmatige ruimtes vaker maatwerk nodig.

2. Renovatiewerkzaamheden

Ga je de volledige badkamer renoveren of slechts een deel? De verschillende werkzaamheden hebben uiteenlopende prijzen. Het sanitair is wellicht het duurst. Bovendien moet je dan vaak rekening houden met bijkomende kosten voor leidingen en kranen. Daarna volgen de prijzen voor de bekleding van de ruimte. Bij grote renovaties in de badkamer dien je de vloer en de muren ook te vernieuwen.

3. Materiaalkosten

Een andere factor zijn de materiaalkosten. Kies je voor een goedkope afwerking, een degelijke afwerking of een stijlvolle afwerking? Op vlak van tegels en verlichting zijn er heel wat mogelijkheden.

Keramische tegels zijn een stuk goedkoper maar natuurstenen zijn veel charmanter. Bovendien zorgt een design badkamermeubel met veel extra stijl, voor een flinke meerkost. Ook op de verlichting bespaar je beter niet te veel want accentverlichting is helemaal in de mode in 2024.

4. Sanitair

Het sanitair is doorgaans het duurste onderdeel van de badkamer. Ook hier zijn de prijzen echter heel uiteenlopend. De basisprijzen voor de meeste onderdelen liggen onder de €500,- behalve voor een ligbad. De prijzen liggen echter veel hoger als je kiest voor duurdere merken of duurdere materialen.

Ook het soort sanitair dat je kiest is uiteraard van groot belang. Kies je voor een simpel ligbad of een whirlpool? Een eenvoudige douchebak of een luxe douche met stoomfunctie? Een staand of hangend toilet? Een mengkraan of thermostatische kraan?

Duurdere materialen en merken zijn niet altijd van betere kwaliteit. Bepaalde goedkope B-merken moeten niet onderdoen voor bekende A-merken. Vertrouw dus niet op de naambekendheid maar reken op de persoonlijke ervaring van een vakman om goede materialen te kiezen.

5. Extra opties

Ten slotte, zijn er de verschillende extra’s als je de badkamer gaat verbouwen. Terwijl een ventilatiesysteem aan te raden is in elke badkamer, zie je een spabad waarschijnlijk niet zo gauw in een kleine badkamer.

De nuttigste onderdelen, zoals ventilatie en vloerverwarming, zijn gelukkig ook de goedkoopste extra’s. Bekijk deze extra kosten bij het renoveren van de badkamer in onderstaande tabel.

Extra opties Gemiddelde prijs*
Vloerverwarming 10 m² €750,-
Whirlpool of spabad €2.500,- tot €6.000,-
Douchecambine met stoomfuntie €1.500,- tot €4.000,-
Ventilatiesysteem Vanaf €150,-
Badkamermeubel Vanaf €250,-

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw.

Badkamerrenovatie prijs: overzicht werkzaamheden

Hier gaan we iets dieper in op de bijkomende werkzaamheden. Bij een totaalrenovatie is het onvermijdelijk om het leidingwerk en de afwerking van de vloer, de muren en het plafond te vernieuwen.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de materiaalkosten voor deze verschillende werken. Zoals je ziet heb je veel zelf in de hand. De basisprijzen zijn vrij schappelijk maar duurdere en exclusievere materialen liggen helaas niet binnen iedereen’s budget.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Leidingwerk €400,- tot €800.-
Afwerken vloer €20,- tot €200,-  per m² (excl. tegelzetter)
Afwerken wanden €20,- tot €150,- per m² (excl. tegelzetter)
Afwerken plafond €15,- tot €200,- per m² (excl. montage)

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw.

Besparen op de badkamer renoveren kosten

Geef nog niet op als je droombadkamer net iets te duur is voor je budget. Lees rustig deze tips om enkele honderden euro’s te besparen.

 • Sloop zelf de oude badkamer en voer het afval zelf weg. De afvoerkosten van een vakman zijn niet goedkoop.
 • Vergelijk grondig de prijzen van materialen en verdelers. Door rekening te houden met aanbiedingen en kortingen kan je heel goede zaken doen.
 • Kies voor een aannemer uit de buurt om te besparen op voorrijkosten.
 • Vergelijk offertes van de badkamerspecialisten uit je regio.

Badkamer renoveren: recht op een premie?

Met premies kan je mooi besparen op badkamerrenovatie prijzen. Zowel de aanpassingspremie als Mijn VerbouwPremie zijn toepasbaar voor werken in de badkamer. Op deze pagina lees je meer over premies voor badkamers renoveren.

De eerste premie geldt voor technische installaties en verbouwingswerken die de badkamer toegankelijker maken voor 65-plussers. Je kan tot €1250,- per categorie terugverdienen.

De overkoepelende renovatiepremie geldt voor eigenaars die aan bepaalde inkomensvoorwaarden voldoen en in de laatste 10 jaar geen premie kregen. De waarde hangt af van het aantal werken en je inkomen.

inrichting badkamer

Badkamer laten renoveren? Vergelijk gratis offertes!

Wist je bovendien dat renovatiewerken in de badkamer minder belast worden als je de werken door een renovatieaannemer laat uitvoeren? Je krijgt dus 15% korting op de btw om de werken te laten uitvoeren!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Een aannemer betalen kost uiteraard wel iets meer dan zelf de badkamer renoveren. Gelukkig zijn er hier ook manieren om te besparen. Vergelijk offertes via onze gratis offerteservice om de voordeligste aannemer uit jouw buurt te vinden.

Gratis offertes vergelijken!