Badkamer verbouwen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Badkamerrenovatie
  4. /
  5. Badkamer verbouwen

Wil je de badkamer verbouwen?

Is je badkamer aan een verbouwing toe? Mag het wat moderner worden of wil je enkele aanpassingen uitvoeren voor de toekomst? Laat de badkamer verbouwen om te genieten van extra comfort.

Lees verder om alles te weten te komen over de verbouwing van je badkamer. Je krijgt een overzicht van de kosten, een handig stappenplan en interessante tips om te besparen.

Start gratis offerteaanvraag!

Je kan hier, bijvoorbeeld, gratis offertes aanvragen om prijzen van vaklui te vergelijken en zo de voordeligste te vinden.badkamer laten verbouwen

Waarom de badkamer verbouwen?

Als je een oudere woning hebt gekocht om te verbouwen, dan is de badkamer vaak de eerste ruimte die onder handen wordt gerenoveerd. Meestal is de stijl wat ouderwets en soms is er zelfs geen douche. Wat modernisering en een beter comfort zijn dus de voornaamste redenen om de badkamer te verbouwen.

Uiteraard is het ook mogelijk dat je badkamer nog mooi en modern is maar dat je wat meer ruimte of luxe wil. Een kleine verbouwing zoals een dubbele wastafel is vrij handig als het ’s ochtends allemaal wat sneller moet, of misschien heb je wel genoeg gespaard om eindelijk je kleine douchecabine te vervangen door een heuse inloopdouche met straalfuncties.

Ten slotte, is het slim om de badkamer te verbouwen met oog op de toekomst. Op latere leeftijd is het wellicht vrij gemakkelijk om te kunnen zitten in de douche en om een leuning te hebben bij het toilet. Lees meer over badkamerrenovatie.

Wat zijn de voordelen?

  • Een flinke waardestijging van de woning.
  • Kies voor een douche en bad die beter passen bij je huidige verwachtingen.
  • Maak van de gelegenheid gebruik om de badkamer beter te isoleren en vloerverwarming te plaatsen.
  • Verhoog het gebruiksgemak zodat je lang van de nieuwe badkamer kan genieten.
  • Bespaar door zuinigere kranen en toestellen te installeren.

Wat kost een badkamer verbouwen?

De kosten van een badkamerrenovatie liggen doorgaans tussen de €2.500,- en €7.000,-. Veel hangt uiteraard af van welke nieuwe toestellen je gaat plaatsen en hoe luxueus de afwerking wordt.

Misschien wil je slechts enkele onderdelen van de badkamer verbouwen of vervangen. Dan kan het natuurlijk een stuk goedkoper. Raadpleeg onderstaande tabel voor gemiddelde prijzen om, bijvoorbeeld, een bad, douche of toilet te vervangen.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes!

Badkamer verbouwen prijzen 2024

Badkamer verbouwing Gemiddelde prijs
Totale verbouwing €2.500,- tot €7.000,-
Bad €800,- tot €3.000,-
Douche €500,- tot €1.850,-
Toilet €200,- tot €900,-
Wastafel met kraan €300,- tot €950,-
Vloer €750,- tot €1.800,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Keuzes die totaalkost beïnvloeden

De totaalkost of de afzonderlijke kosten om bepaalde delen van de badkamer te verbouwen, hangen af van meerdere factoren.

De belangrijkste parameters zijn de kwaliteit van het nieuwe materiaal en de afwerking. Kies je voor een goedkope verf of een duurdere kwaliteitsverf? Wordt de douchemuur bedekt met goedkope badkamertegels of kies je voor een betonlook met mortex?

Verder komen er vaak extra kosten kijken bij een badkamerverbouwing. Denk maar aan het slopen van oude onderdelen, leidingwerk verleggen of de kosten voor afvoer van het sloopafval.

Goedkoop badkamer laten verbouwen: tips

Hou de kosten om de badkamer te verbouwen goedkoop door de werken slim aan te pakken. Maak een goede planning om te zien welke onderdelen je kan behouden, wat je zelf kan uitvoeren en hoe je de huidige indeling zoveel mogelijk kan behouden.

Door de indeling van de badkamer niet te wijzigen bespaar je heel wat op nieuw leidingwerk, het aanpassen van de vloer en het plaatsen van nieuwe schakelaars en stopcontacten.

Verder kan je veel besparen door grondig prijzen te vergelijken. Ga langs bij meerdere winkels en raadpleeg verschillende catalogi om de prijzen voor sanitair te vergelijken. Ook op arbeidskosten kan je trouwens besparen door offertes van meerdere vaklui te vergelijken.

Opgelet! Goedkoop is niet altijd beter. Goedkope verf of goedkoper sanitair raken sneller beschadigd. Dit kan tot waterproblemen leiden en voor je het goed en wel beseft, mag je opnieuw beginnen met de badkamerverbouwing.

Besparen op de kosten om de badkamer te verbouwen?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van aannemers uit de buurt te vergelijken.

Mogelijkheden bij een badkamerverbouwing?

Een verbouwing in de badkamer biedt vele mogelijkheden. Zowel op vlak van stijl als qua comfort kan je vele interessante veranderingen uitvoeren.

Uiteraard denken we bij een badkamerverbouwing eerst aan nieuw, moderner en gemakkelijker sanitair. Vergeet daarbij echter niet dat het niet altijd om een exacte vervanging dient te gaan. Je kan het bestaande ligbad, bijvoorbeeld, ook vervangen door een grote inloopdouche.

Verder kan je ook de rest van de badkamer een vernieuwde uitstraling geven. Denk eens na over een nieuwe vloer, zoals een gietvloer van mortex. Of kies voor een moderne badkamermuur met beton ciré of tadelakt.

Badkamer verbouwen in één dag

Soms gebeurt het dat de badkamer wel eens een opknapbeurt nodig heeft maar dat je hiervoor geen tijd hebt. Gelukkig kan je met deze handige aanpassingen de badkamer verbouwen in slechts één dag.

Een ligbad vervangen door een inloopdouche kan op minder dan een dag uitgevoerd worden. Met behulp van prefab onderdelen kost het installeren van een nieuwe douche heel weinig tijd. Bovendien kan je dezelfde dag ook nog enkele kleinere klusjes laten uitvoeren zoals de wastafel of het toilet vervangen.

Aanpassen voor ouderen: meer gemak

Met enkele handige aanpassingen in de badkamer wordt het mogelijk om langer thuis te wonen met voldoende wooncomfort.

De gemakkelijkste optie voor een wasbeurt is een inloopdouche. Dit heeft geen vervelende opstap zoals een bad of douchecabine. Met een stoeltje erin zorg je bovendien voor extra comfort en met een handige antislipvloer ben je beschermd tegen uitglijden.

Wil je toch het bad behouden, voorzie dan de nodige handgrepen en kies voor een instapbad. Zo’n bad is voorzien van een handig deurtje dat in en uitstappen gemakkelijker maakt.

Andere aanpassingen zijn de hoogte van het toilet, verstelbare wastafels, handgrepen of zelfs een badlift.

Verdubbel je wooncomfort met een goed geplande badkamerverbouwing.

Vraag offertes aan bij vaklui uit de buurt om extra informatie te verkrijgen.

Zelf badkamer verbouwen? Stappenplan!

Zelf de badkamer verbouwen begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Denk goed na over wat je wil, zoek de nodige inspiratie op en stel een plan op. Hou daarbij rekening met bepaalde onderdelen die je eventueel kan behouden en meet het nieuwe sanitair goed op zodat alles netjes zal passen.

Eenmaal je plan helemaal op punt staat en het nodige materiaal is ingekocht of besteld, begin je aan de sloopwerken. Breek alles uit en voer het afval af. Daarna voer je kleine herstellingen aan het leidingwerk uit of vervang je alle leidingen om aan de wensen van de nieuwe indeling te voldoen.

Daarna voer je eventuele isolatiewerken uit en plaats je de vloer met al dan niet aangename vloerverwarming. Voorzie de nodige ruimte voor het sanitair zodat je dit ook gemakkelijk kan plaatsen. Schilder ook de ruimte voor je de meubels plaatst zodat je geen randen ziet langs de meubels.

Wanneer al het sanitair en de meubels op hun plaats zitten, werk je de rest van de badkamer af. Plaats de stopcontacten, werk enkele details af met verf en plaats de gewenste decoratie.

Tips verbouwing badkamer

Zelfs als je de huidige indeling van de badkamer zal behouden is het een goed idee om het bestaande leidingwerk te controleren. Het zou zonde zijn als je binnen enkele jaren de vloer of muur moet openbreken voor een kapotte leiding.

Zorg bij het opstellen van je plan voor voldoende ruimte. Hou niet enkel rekening met de omvang van de verschillende meubels en het meubilair maar voorzie ook voldoende plaats om deuren en kasten te openen.

Voorzie in je plan ook voldoende opbergruimte. Een slordige badkamer met spullen die vrij in het zicht liggen, lijkt veel kleiner.

Denk, ten slotte, aan de toekomst. Voorzie de nodige aanpassingen zodat je op latere leeftijd minder verbouwingswerken moet laten uitvoeren.

Wie kan mijn badkamer verbouwen?

Bij een badkamerverbouwing kan je ervoor kiezen om een aannemer in te schakelen die alle verschillende onderdelen laat uitvoeren door eigen personeel of onderaannemers.

Daarnaast kan je zelf de verschillende vaklui aanspreken. Dit is handiger als je meer controle wil en zelf enkele werken wil uitvoeren.

Je hebt een loodgieter nodig voor de installatie van sanitair en het omleggen van de leidingen. Schakel een elektricien in voor verlichting, stopcontacten en schakelaars. Een schilder, tegelzetter of stukadoor zorgt voor een mooie afwerking.

Door een vakman of aannemer in te schakelen, kies je voor een netter en duurzaam resultaat.

badkamer verbouwen kosten

Badkamer laten verbouwen? Gratis offertes vergelijken!

Een badkamer verbouwen met zicht op de toekomst, vereist een goede voorbereiding en een duurzaam resultaat. Spreek daarom een vakman aan met voldoende vakkennis en ervaring. Door de werken goed te plannen zorg je voor het gewenste resultaat.

Vind nu een ervaren vakman met voordelige tarieven door hier gratis offertes aan te vragen. Vergelijk vrijblijvend de offertes om de beste vakman voor jouw klus te vinden.

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!