Sanitair installeren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Badkamerrenovatie
  4. /
  5. Sanitair installeren

Alles over sanitair installeren

Op deze pagina hebben we het over de mogelijkheden om sanitair te installeren in de badkamer. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste onderdelen, hun prijzen en de verschillende opties.

Verder krijg je informatie over de vervanging van oud sanitair en de keuzes bij nieuwbouw. Je krijgt ook enkele tips om zelf sanitair te installeren.

Start gratis offerteaanvraag!

Sanitair installeren, heeft vrij hoge kosten. Daarom hebben we het ook even over de verschillende premies. Ten slotte, raden we aan om offertes te vergelijken. Door hier gratis offertes aan te vragen, kan je gemakkelijk wat besparen op de installatiekosten.sanitair installeren

Wat kost het sanitair plaatsen?

We beginnen met de prijzen om sanitair te plaatsen. Het sanitair in de badkamer bestaat uit verschillende onderdelen. Een nieuw toilet installeren kost gemiddeld zo’n €500,-. Een lavabo met kraan kost ongeveer hetzelfde, al kan de prijs verder oplopen bij specialere modellen of dubbele wastafels.

De totaalprijs voor het sanitair in de badkamer ligt minimum rond de €2.500,-. Bij grotere badkamers met een uitgebreide douche en luxueus spabad kunnen de kosten om sanitair te plaatsen oplopen tot boven de €10.000,-.

In onderstaande tabel krijg je nog meer voorbeeldprijzen. In alle voorbeelden zitten de montagekosten van een installatiebedrijf inbegrepen.

Sanitair Gemiddelde prijs 2024*
Kraan €150,- tot €450,-
Wastafel/lavabo €400,- tot €800,-
Toilet €300,- tot €700,-
Douchebak €420,-
Douchecabine €1.300,-
Inloopdouche Vanaf €1.800,-
Ligbad plaatstaal €825,-
Ligbad acryl €1.125
Ligbad gietijzer €1.825

*Dit zijn richtprijzen incl. btw en montage. Direct een exacte prijs weten? Vul het offerteformulier in!

Nieuw sanitair plaatsen

De installatie van sanitair in een nieuwbouw is een stuk gemakkelijker dan bij een badkamerrenovatie. Je hebt vrij spel op vlak van ruimtelijke indeling aangezien je geen rekening moet houden met bestaande leidingen.

Afhankelijk van de grootte van de badkamer zijn er verschillende mogelijkheden. Steeds meer mensen plaatsen een dubbele lavabo. Daardoor verlies je echter opbergruimte. Douche en bad in één maken ook steeds meer plaats voor een aparte douche en een apart bad. Hoewel dit ruimtelijk niet zo interessant is, zijn er verschillende creatieve opties om zelfs een instapdouche in een kleine badkamer te krijgen.

Hou rekening met de afstand tussen het sanitair en de warmteboiler. Als het water meer dan 10 meter leidingen moet overbruggen verbruik je veel extra energie. Schakel een vakman in voor extra advies op vlak van warmwatervoorzieningen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer sanitair vervangen?

Er zijn drie belangrijke redenen om het sanitair te vervangen: het is kapot, je bent het beu of het is niet meer praktisch.

Na verloop van tijd komen er kleine scheurtjes in de glazuur van het sanitair. Klein vuil nestelt zich daar gemakkelijk in waardoor het materiaal niet meer schoon te krijgen is. Hygiëne is uiteraard het belangrijkste in de badkamer, dus is vervangen de enige optie. Door dagelijks gebruik kan het toilet ook gewoon barsten, waardoor je een spoedherstelling nodig hebt.

Goed sanitair gaat doorgaans lang mee, wat ervoor zorgt dat de uitstraling van de badkamer na enkele jaren helemaal uit de mode geraakt. Tijd om de boel wat op te fleuren dus. Of misschien heb je ondertussen veel gespaard en kan er een bad of douche met meer luxe vanaf.

Wanneer je ouder wordt is dat oude bad misschien niet zo praktisch meer. Een instapdouche is veel gemakkelijker. Eenmaal je de pensioenleeftijd benaderd hebt is het misschien tijd om de badkamer wat praktischer te maken. Daar bestaan trouwens premies voor. Die komen straks aan bod.

Een vakman inschakelen om sanitair in de badkamer te installeren??

Vraag nu gratis offers aan om de prijzen van sanitair installatiebedrijven te vergelijken.

Sanitair plaatsen: de mogelijkheden

Bij de installatie van sanitair komen er verschillende keuzes kijken. Alle belangrijke onderdelen van de badkamer hebben verschillende uitvoeringsmogelijkheden die telkens met verschillende materialen vervaardigd kunnen worden. Hier bespreken we vooral de verschillende soorten sanitair.Wastafel

Een lavabo in de badkamer kan je op verschillende manieren plaatsen. Vroeger zag je vaak de wastafel op een zuil. Tegenwoordig is het in de mode om de waskom los op een badkamermeubel te zetten. Uiteraard kan je de lavabo ook integreren in het badkamermeubel of een hangend model installeren.

Ook voor de kranen bestaan er verschillende opties qua vorm, stijl en de soort bediening. Zorg dat je de kraan goed kan installeren op je wasbak en dat de leidingen juist liggen.

Toilet

Voor het toilet bestaan twee populaire opties: een staand toilet en een hangend toilet. Een staand toilet is iets gemakkelijk te installeren en vaak iets goedkoper. Een hangend toilet is dan weer wat stijlvoller en gemakkelijker schoon te maken omdat er minder randen aan zijn.

Mag het iets meer zijn, dan kan je kiezen voor een wellness toilet of japans toilet zoals bij Gert Verhulst.

Douchebak of douchecabine

Een douchebak of douchecabine neemt niet zo veel plaats in. Met zo’n douche heb je weinig last van lekken of waterproblemen in de badkamer. Het nadeel van dit soort douche is echter dat er veel schoonmaakwerk aan is en dat bepaalde gleuven of hoeken moeilijk bereikbaar zijn.

Een douchebak kan je in gelijk welke badkamer plaatsen bij een renovatie. De bad komt namelijk bovenop de vloer te staan en de afvoer zit verwerkt in de bodem.

Inloopdouche of douchewand

Een inloopdouche of een open douche met wand plaats je niet zomaar in elke badkamer. Aangezien de vloer gelijkloopt met het niveau van de rest van de badkamer moet de afvoer onder de vloer geplaatst worden.

Een instapdouche heeft als voordeel dat je minder schoonmaak werkt hebt en dat het gemakkelijker is om in of uit te stappen.

Bad

Voor een bad heb je veel opties. In een kleine ruimte kies je eventueel voor een zitbad, bij grote badkamers heb je keuze uit een ingebouwd ligbad, een losstaand bad of zelfs een heus spabad.

In de handel vind je vele modellen in alle soorten en maten. Ook qua uitvoering zijn er verschillende mogelijkheden. Enkele populaire materialen zijn acryl, plaatstaal en gietijzer.

Zelf sanitair installeren: een aantal aandachtspunten

Met het juiste materiaal en de nodige kennis kan je zelf sanitair plaatsen. De grootste risico’s voor de doe-het-zelver zijn op vlak van waterdichtheid. Zorg ervoor dat de leidingen goed aangesloten zijn en dat randen van het sanitair met silicone afgewerkt zijn.

Voel je je niet zo zelfzeker, dan kan je ook slechts een deel van de installatie voor je rekening nemen. Zelf het oude sanitair afbreken en afvoeren is een simpele manier om wat te besparen op de totaalkost. Je kan de vakman ook vragen waarmee je kan helpen, al vindt niet elke loodgieter dit even fijn.

Sanitair vernieuwen, recht op een premie?

Voor de installatie van sanitair in de badkamer bestaan er verschillende premies. De Vlaamse Overheid biedt twee premies: de Mijn VerbouwPremie en de aanpassingspremie. Ook de netbeheerder biedt verschillende premies voor energiebesparende maatregelen.

sanitair installeren kosten

Sanitair laten installeren? Bespaar op de kosten!

Voorkom problemen bij de installatie van het sanitair, schakel een vakman in. Zelf doen lijkt natuurlijk goedkoper, maar als er iets fout gaat en iemand moet nadien de problemen oplossen, lopen de prijzen flink op.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Bovendien bespaar je op de kosten voor de vakman door offertes te vergelijken. Vraag hier gratis offertes aan om verschillende prijsvoorstellen te ontvangen om sanitair te laten installeren.

Gratis offertes vergelijken!