Dakwerker gezocht voor dakwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Dakrenovatie

Dakrenovatie is een ruim begrip. Hier kom je te weten wat men precies verstaat onder ‘het dak laten renoveren’. We hebben het, onder andere, over onderhoud, herstellingen, vervangingen en volledige vernieuwingen.

Start gratis offerteaanvraag!

Omdat een renovatie zo’n ruim begrip is, kunnen we moeilijk een exacte prijs plakken om deze werken. Toch krijg je hier enkele prijsbenaderingen voor bepaalde dakrenovaties. Exacte prijzen krijg je echter via offertes. Wij adviseren daarom om prijzen te vergelijken. Door goed te vergelijken bespaar je op de kosten.dakrenovatie

Waarom een dakrenovatie?

Er zijn verschillende redenen om een dakrenovatie uit te voeren. Soms is het noodzakelijk omdat het dak verouderd of beschadigd is. Het dak laten renoveren, doet men echter ook omwille van praktische, financiële of esthetische redenen.

Schade aan het dak herstellen, is belangrijk om problemen met vocht en schimmels te voorkomen. Daarnaast heeft het verschillende voordelen, zoals een waardeverhoging van het huis. Bovendien kan je de renovatie combineren met andere werken zoals een nokverhoging of de plaatsing van een dakkapel. Je kan ook isolatie plaatsen om aan de nieuwe isolatienormen te voldoen.

Na een dakrenovatie ben je weer helemaal beschermt tegen de verschillende weersomstandigheden in ons land. Met de hevige stormen die sinds kort ons land bereiken, is dit geen overbodige luxe. Je dak zal er bovendien ook weer veel mooier uitzien na een grondige renovatie.

Voordelen dak renoveren

Zoals we al kort aanhaalden, levert een dakrenovatie verschillende voordelen op. Naast een betere bescherming kan je nadien ook genieten van:

 • een waardeverhoging van je woning,
 • een betere energieprestatie en dus lagere energiekosten,
 • een optimaal wooncomfort,
 • eventuele extra woonruimte op zolder of op het bovenste verdiep.

Hierna hebben we het over de prijs. Houd er echter steeds rekening mee dat een dakrenovatie een toekomstinvestering is. Dankzij de isolatie, waardeverhoging en extra ruimte verdien je je investering sowieso terug.

Wat kost een dakrenovatie?

De kosten voor dakrenovaties hangen af van het werk dat uitgevoerd moet worden. Hoe ingrijpender de werken, hoe meer arbeidsuren. Bijgevolg zijn grote structurele werken een stuk duurder dan een kleine schoonmaakbeurt of herstelling.

De prijzen worden dus vooral beïnvloed door de arbeidskosten. Die zijn, onder andere, afhankelijk van de ervaring van de vakman, het totale dakoppervlak en de toegankelijkheid van het dak. Verder zijn de prijzen afhankelijk van factoren zoals het type dakbedekking en materiaalhuur. Een steiger en pannenlift zijn vaak geen overbodige luxe en kunnen eventueel het aantal arbeidsuren beperken.

In onderstaande tabel vind je enkele prijzen voor dakrenovaties. De prijsvoorbeelden zijn gerangschikt van laag naar hoog of van kleine ingrepen naar een volledige vernieuwing.

Dakrenovatiewerken Gemiddelde prijs per m²* 2023
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe dakbedekking Vanaf €50,-
Verwijderen dakbedekking, plaatsen dakisolatie en dakbedekking Vanaf €75,-
Plaatsen nieuwe dakbedekking en vervangen onderdak Vanaf €100,-
Volledig nieuw dak Vanaf €175,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw.

Tips om te besparen op de kosten voor dakrenovatie?

Lees zeker verder en probeer onze gratis offerteservice om prijzen te vergelijken.

Dakrenovatie plat dak

De meeste platte daken hebben een dakbedekking van bitumen of EPDM. Hoewel beide materialen in goede omstandigheden tot een halfeeuw dienst doen, is een renovatie van het plat dak op een gegeven moment onvermijdelijk.

Door roofing vaak te bewandelen en door blootstelling aan UV-licht treedt er schade op. Kleine schade laat je gemakkelijk herstellen. Er bestaan namelijk waterdichte dakpasta’s om bitumen te herstellen. Bij grote schade moet je het dak wel laten vernieuwen om schade in huis te voorkomen.

Ook kleine scheurtjes in EPDM daken laat je gemakkelijk herstellen met een speciale reparatiekit. Bij grotere schade moet je hier echter ook het dak vervangen.

Dakrenovatie schuin dak

Schuine daken bestaan in vele vormen en soorten met elk hun specifieke renovatietechnieken. Een rieten dak moet je regelmatig nazien en eventueel laten renoveren. Andere dakmaterialen, zoals koper en zink, gaan heel lang mee en vergen zelden een grondige dakrenovatie.

De meest voorkomende renovatie van een schuin dak is de dakpannen vervangen. Hoewel keramische dakpannen ook een lange levensduur hebben is het door structurele werken vaak onvermijdelijk om de dakbedekking te vervangen. Dakpannen kan je vervangen door nieuwe pannen of door leien, riet of zelfs een overzetdak.

De renovatie van een schuin dak is duurder dan een plat dak renoveren omdat het dakoppervlak groter is en omdat de bereikbaarheid beperkter is. Je kan wel besparen op de totaalkost voor dakrenovaties op schuine daken door de werken te combineren. Maak van de gelegenheid gebruik om het dak te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een dakkapel te bouwen.

Dak laten renoveren: welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn een vijftal populaire mogelijkheden om het dak te laten renoveren. Welke methode voor jou van toepassing is, hangt voornamelijk af van de aanwezige schade en de daksoort.

De eerste en goedkoopste keuze is het dak reinigen. Door nadien het dak te impregneren of coaten, ben je weer beter beschermt tegen waterschade.

Wanneer er bij een inspectie schade aangetroffen wordt, ga je eerst na of je de schade kan laten herstellen. Een plaatselijke vervanging van de dakbedekking is de volgende mogelijkheid.

Bij zware schade of grote structurele werken zijn er maar twee opties: een volledig nieuw dak of een overzet dak.

Alle renovatiewerken zijn gemakkelijk te combineren met extra dakwerken, zoals een schoorsteenrenovatie, zonnepanelen installeren of het dak isoleren.Reinigen en impregneren dak

Het is belangrijk om regelmatig het dak te reinigen. Zo voorkom je schade door algen en mossen. Dit leidt namelijk tot waterschade en schimmel.

Na de schoonmaakbeurt laat je het dak best coaten of impregneren. Dit maakt het dak vuil- en waterafstotend. Het impregneermiddel zorgt er bovendien voor dat mos en algen zich niet meer gemakkelijk kunnen hechten. Zo komt het groen niet terug. Mocht het toch terugkomen, dan is het wel gemakkelijker te verwijderen.

Vervangen en plaatsen nieuwe dakbedekking

Vervang de dakbedekking wanneer ze nabij het einde van haar levensduur is, maar de dakconstructie nog in goede staat is. Wacht hiermee niet te lang. Na vele jaren dienst ontstaan er scheuren en barsten in vrijwel alle daktypes. Hierdoor zijn daken niet meer waterdicht. Zo ontstaat er schimmel in huis en kan er houtrot optreden in de dakconstructie. Als je het zo ver laat komen, is een vervanging van de dakbedekking niet meer voldoende. Je zal het hele dak moeten vernieuwen.

Overzetdak plaatsen

Een overzetdak is een snelle manier om het dak te renoveren. Een lichtmetalen dak bovenop het hellend dak plaatsen, gaat veel sneller dan de dakbekleding vervangen.

Een dak met leien of dakshingles hoef je niet eens af te breken. Het dak kan er meteen bovenop geplaatst worden. Dakpannen moet je wel eerst verwijderen.

In vele gevallen legt men wel een onderdakfolie tussen het oude dak en het nieuwe overzetdak. Dit voorkomt condensproblemen.

Dakisolatie aanbrengen

Waarom dakisolatie? Omdat het sinds begin 2020 verplicht is.

En dit is heel logisch. Er zijn vele voordelen verbonden aan extra isolatie. Je bespaart namelijk flink op stookkosten. Zo help je ook het milieu en creëer je een aangenamer wooncomfort.

Het dak isoleren, kan langs binnen en langs buiten. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Voor beide mogelijkheden zijn er ook verschillende materialen. Binnenshuis gebruikt men iets vaker minerale wol of schuimisolatie. Langs buiten genieten isolatieplaten de voorkeur.

Schoorsteen renoveren

Een beschadigde of verstopte schoorsteen is gevaarlijk. Het kan leiden tot een woningbrand of rookterugslag met een vergiftiging door koolstofmonoxide als gevolg. Het is dus belangrijk om regelmatig te schoorsteen te inspecteren en een schoorsteenrenovatie te laten uitvoeren indien nodig.

Verder kan je de voegen en bakstenen laten herstellen of vervangen om de uitstraling van je dak te vernieuwen. De schoorsteen impregneren of bepleisteren helpt om waterschade te voorkomen.

Volledig nieuw dak

Alles vernieuwen, is meestal niet noodzakelijk. Toch zijn er enkele gevallen waarbij dit onvermijdelijk is. Dit is, onder andere, zo wanneer de dakconstructie ernstig beschadigt is of niet stevig genoeg is voor de nieuwe dakbedekking.

Bij een volledige vernieuwing verandert de dakconstructie, het dakbeschot en de dakafwerking. Het voordeel hiervan is dat je van de werken kan profiteren om het dak te vergroten of om een dakkapel te bouwen.

Schakel een ervaren dakwerker in voor dakrenovatie!

Je vindt er gegarandeerd één door prijsopgaven aan te vragen.

Hoe besparen op een dakrenovatie?

Gebruik onderstaande tips om het dak zo goedkoop mogelijk te laten renoveren.

 • Combineer verschillende dakwerken. Vooral isolatie aanbrengen is een goede investering.
 • Kies voor een dakwerker uit de buurt. Dakrenovaties duren vaak meerdere dagen waardoor er een flinke portie van het budget naar voorrijkosten gaat.
 • Help waar je kan. Door zelf dakpannen aan te geven of zelf het afval af te voeren bespaar je op de kosten.
 • Gebruik onze gratis offerteservice. Door verschillende offertes voor dakrenovaties te vergelijken, krijg je een beter idee van de prijs en bespaar je soms tot wel 40% op de totaalprijs.

Hoe hoog is de btw op een dakrenovatie?

Het standaardtarief in België is 21%. Onder bepaalde voorwaarden kan je bij dakrenovaties echter genieten van een verlaagd tarief van slechts 6%. Je komt in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief als je woning aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je woning is ouder dan 10 jaar.
 • Je woning wordt enkel of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt.
 • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd.

Voor materiaal dat je zelf aankoopt, betaal je trouwens altijd de volle pot.

Dakrenovatie premie

Hier lees je meer informatie over de premie dakrenovatie in 2023.

dakrenovatie kosten

Dak laten renoveren? Bespaar op de kosten!

Omdat dakrenovaties niet goedkoop zijn, herhalen we nog eens de belangrijkste boodschap op vlak van kosten.

Aanbiedingen vergelijken is belangrijk om te ontdekken welke prijzen realistisch en correct zijn. Goede aanbiedingen verkrijgen is echter niet altijd eenvoudig. Daarom helpen we daar graag een handje mee.

Ontvang tot vier vrijblijvende prijsvoorstellen. Je bent slechts enkele klikken verwijderd van een flinke besparing op je dakrenovatie.

Gratis offertes vergelijken!