Groendak laten aanleggen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Groendak aanleggen

Groendak aanleggen

Je bent overtuigd van de vele voordelen van een groendak en nu wil je het groendak aanleggen?

Hier vind je alle nodige informatie over de verschillende soorten groendaken en een stappenplan om de aanleg tot een goed einde te leiden.groendak aanleggen

Hoe een groendak aanleggen? Een stappenplan!

Hieronder vind je een handig stappenplan over de werkwijze van het aanleggen van een groendak. We raden aan om een dakwerker in te schakelen voor de aanleg, maar geven ook wat doe-het-zelf-informatie.

Een dakwerker volgt (ongeveer) deze stappen:

 • Bepaal of het dak geschikt is
 • Voer eventuele reparaties uit
 • Plaats een wortelwerend doek
 • Leg de drainage
 • Plaats grindstroken
 • Plant de vegetatie
 • Werk het groendak af

Bepalen of het dak geschikt is

De eerste stap is vrij simpel maar heel belangrijk. Voor je begint aan de aanleg van een groendak dien je te controleren of het dak geschikt is. Er zouden nadien namelijk onaangename problemen kunnen opduiken.

Ga eerst na of het dak het gewicht wel zal kunnen dragen. Een groendak weegt flink door op de dakconstructie. Het weegt veel meer dan een gewoon dak.

Inspecteer ook even de bestaande isolatie en ventilatie van het dak. Na het plaatsen van een groendak zouden er vochtproblemen kunnen ontstaan.

Na enkele hevige regenbuien weegt de substraat soms tot drie keer meer. Hou hier rekening mee wanneer je de geschiktheid van je dak nagaat. Uiteraard is het misschien moeilijk om het gewicht van een groendak in te schatten. Schakel een vakman in voor een grondige inspectie van het dak.

Dak controleren op beschadigingen

Terwijl je de inspectie van het dak uitvoerde, heb je misschien enkele onregelmatigheden ontdekt. Herstel een kapot dak of voer een vervanging uit waar het dak er misschien niet meer optimaal uitziet.

Een groendak zal vele jaren meegaan, zorg er dus voor dat het onderdak in goede staat is en ook nog vele jaren dienst kan doen.

Wortelwerend doek aanleggen

De eerste laag van je groendak wordt een wortelwerend doek. Het spreekt voor zich dat je bestaande dak beschermd moet worden tegen wortels. Zonder bescherming zou je wel eens snel waterproblemen kunnen krijgen onder het dak.

Een wortelwerend doek is echter niet altijd nodig. Sommige dakbedekkingen, zoals EPDM, zijn op zich al wortelwerend.

Een groendak aanleggen via een gespecialiseerde vakman?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend prijzen en voorwaarden te vergelijken.

Drainage plaatsen

De tweede laag van de opbouw van een groendak is de drainagelaag. Deze laag regelt als het ware de waterreserve van je groendak.

Via de drainage wordt overbodig water afgevoerd naar de dakgoot. Tegelijk zorgt deze laag ervoor dat er voldoende water beschikbaar blijft voor de vegetatie.

De drainagelaag is trouwens ook van een filterlaag voorzien. Deze zorgt ervoor dat er geen steentjes en vuil in de afvoer terechtkomen. Daarnaast zorgt deze filterlaag ervoor dat de voedingsbodem niet wegspoelt.

Grindstroken leggen

Langs de rand legt men vaak een grindlaag. Vooral bij het gebruik van sedumcassettes is die belangrijk.

De grindlaag zorgt net zoals de drainage voor een betere waterregeling. Zonder grind zou het dak te vochtig zijn langs de rand of zelfs onderstromen na vriestemperaturen. Grind beschermt het groendak bovendien ook tegen hevige windstoten.

Kies altijd voor ronde grindkorrels. Scherpere randen kunnen de drainagelaag en het worteldoek beschadigen.

Als alternatief kan je voor daktegels of dakrandprofielen kiezen.

Begroeiing plaatsen

Vervolgens plaats je de substraat en de beplanting. De substraat is de bodemlaag met organisch materiaal waarin de vegetatie kan wortelen. De dikte en samenstelling van de substraat bepaalt de beplantingsmogelijkheden.

Even ter herhaling:

Mossen, kruiden en sedum vergen weinig onderhoud en wegen relatief weinig. Grote struiken, planten en bomen wegen meer en hebben diepere wortels. De bodem hiervoor moet veel dikker zijn.
Ook vergen ze veel meer onderhoud.

Afwerken

Als laatste stap werk je het groendak netjes af. Na het beplanten is het vaak nodig om nog wat substraat te strooien tussen de plantjes. Dit zal zorgen voor een betere hechting en het zal de beplanting helpen om verder uit te groeien.

Ga ook je dak even rond om te controleren of er geen slordigheden zijn. Snij uitstekend worteldoek of drainagemateriaal weg voor een net afgewerkt geheel.

Wat heb je nodig?

Voor de opbouw van het groendak heb je dit materiaal nodig:

 • Wortelwerend doek
 • Drainagemateriaal
 • Controleputjes
 • Groendaktegels en/of dakgrind
 • Substraat en beplanting

Een groendak zelf maken doe je met behulp van dit gereedschap:

 • Borstel
 • Haakse slijper
 • Schaar
 • Tuingereedschap voor de beplanting

Soorten begroeiing voor sedumdak

Een sedumdak bestaat, zoals de naam het zegt, vooral uit sedums of vetplantjes. Daarnaast bestaan er bepaalde kruiden die weinig wortelen.

Deze plantjes groeien willekeurig en bedekken na verloop van tijd heel het dak. De vrije groei van de plantjes schept een uniek patroon op het groendak.

Er bestaan een tiental populaire soorten sedum waaruit je kan kiezen bij een vrije aanplanting. De meeste zijn groen met in verschillende mate rode en/of gele schakeringen.

Een dakwerker inschakelen om een sedumdak te laten aanleggen?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken.

Groendak zelf aanleggen: tips en aandachtspunten

Een goede wortelwerende laag en drainage zijn belangrijk om je dak en beplanting te beschermen. Zorg bij de plaatsing van wortelwerend doek voor voldoende overlap.

Plaats controleputjes ter hoogte van elke afvoer. Zorg er ook voor dat deze nadien zichtbaar blijven zodat je regelmatig de drainage kan controleren. Een grindstrook zal er voor zorgen dat het sedum de controleputjes niet overdekt.

Voorzie ook een grindlaag of dakrandprofielen om de randen van het dak te beschermen.

Kosten groendak aanleggen

Een groendak plaatsen kost tussen de €45,- en €250,- per vierkante meter.

Een extensief groendak aanleggen op een bestaand dak met wortelbestendige onderlaag is het goedkoopst. Als er een nieuwe dakbedekking op moet komen, zoals EPDM, dan kost het zo’n 50 euro extra per vierkante meter.

Wanneer je een wortelbestendige onderlaag laat plaatsen en daarop een intensief groendak legt, kan de prijs oplopen tot 250 euro per vierkante meter.

Type dak Prijs per m²* 2023
Wortelbestendige onderlaag (EPDM) €40,- tot €50,-
Extensief groendak €45,- tot €100,-
Intensief groendak €120,- tot €200,-

*Let op: dit zijn richtprijzen voor een plat dak, incl. btw. Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Waarom een dakwerker inschakelen?

Een ervaren dakwerker inschakelen is vooral interessant om je dakconstructie te inspecteren. Een vakman weet beter of je dak stevig genoeg is om er een groendak van te maken. Hij kan dan ook aanbevelen hoeveel gewicht het dak kan dragen en eventuele herstellingen of versterkingen uitvoeren.

Ook voor de aanleg van het groendak is het misschien verstandiger om voor een vakman te kiezen. Deze zal ervoor zorgen dat de wortelbestendige laag goed bevestigd wordt en dat er voldoende drainage ligt. Er moet bovendien een goede balans tussen waterafvoer en waterreserve gecreëerd worden.

Verder kan een vakman helpen om de juiste beplanting en beplantingsmethode te kiezen. Sedum kan namelijk met stekjes, in matten of met cassettes gelegd worden.

groendak aanleggen kosten

Groendak laten aanleggen? Gratis offertes vergelijken!

Een groendak zelf plaatsen is misschien goedkoper maar op de lange termijn is het niet zonder risico. Het loont altijd de moeite om zo’n belastende werken te laten uitvoeren door iemand met vakkennis.

Bovendien hoeft een sedumdak laten aanleggen niet heel duur te zijn. Met een goede voorbereiding vind je gegarandeerd een voordelige vakman.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van vaklui uit de buurt te ontvangen. Door deze grondig met elkaar te vergelijken, heb je veel meer kans om een goede offerte te vinden.

Gratis offertes vergelijken!