Groendak subsidie 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Groendak subsidie

Welke subsidies groendak?

Ben je van plan om een groendak te plaatsen? Dit is een prachtige toekomstinvestering maar helaas wel een kostelijke investering. Niets is meer welgekomen dan een premie voor een groendak dus.

Ontdek hier welke premies en subsidies er bestaan voor groendaken. Daarnaast krijg je meer informatie over de voorwaarden, tarieven en aanvraagprocedure. Vergeet niet dat je voor elke premie een aannemer moet inschakelen. Wie de werken zelf uitvoert heeft er geen recht op.

Groendak subsidie: samenvatting

  • Er zijn meerdere mogelijkheden voor een subsidie: de Mijn VerbouwPremie en gemeentelijke subsidies.
  • Je komt in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie als je werk uitvoert aan de draagstructuur en een waterdichte bedekking plaatst. Aanvragen kan je zowel digitaal als schriftelijk doen.
  • Er zijn ook nog lokale premies. Veel gemeentes willen duurzaamheid promoten, dit doen ze door premies en subsidies aan te bieden voor groene projecten zoals het plaatsen van een groendak.

Groendak subsidie: Mijn VerbouwPremie

Een deel van de investering in een groendak komt in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Als je werken uitvoert aan de draagstructuur en een waterdichte bedekking plaatst, kan je deze premie aanvragen. Deze premie kan je twee maal aanvragen per tien jaar. In totaal bestaan er vier categorieën waarvan je voor elk een bepaald bedrag kunt ontvangen.

We bespreken eerst de voorwaarden, dan de tarieven en ten slotte de aanvraagprocedure voor deze subsidie voor groendaken.

groendak subsidie

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze premie moet je je domicilie gevestigd hebben in de woning.* Daarnaast gelden er inkomensvoorwaarden die je hier kan raadplegen. Voor meer informatie over verschillende dakwerken kan je de dakwerken pagina raadplegen!

Verder is het belangrijk dat je de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer. Wie zelf een groendak plaatst komt niet in aanmerking voor deze subsidie.

Tarieven

De tarieven verschillen aan de hand van je inkomen en welke renovatiewerken je laat uitvoeren. Via de website van Vlaanderen.be vind je de tarieven.

Premie groendak aanvragen

Je kunt de Mijn VerbouwPremie op twee manieren aanvragen: digitaal of per post.

Voor een digitale aanvraag meld je je aan bij het Formulierenloket.

Na het digitaal ondertekenen van de aanvraag ontvang je een bevestigingsmail met je dossiernummer. Deze ontvangstbevestiging krijg je binnen de maand ook via de post.

Doe je het liever niet digitaal, druk dan het aanvraagformulier af en verstuur het ingevuld via de post. Zorg er echter voor dat je kopiëen toevoegt van de facturen en andere bewijsstukken.

Binnen de acht maanden krijg je een voorlopige beslissing over je aanvraag. Ga je akkoord met de beslissing en het bedrag, dan krijg je dat enkele maanden later op je rekening gestort. Indien je niet akkoord gaat, moet je binnen de maand beroep aantekenen.

Een groendak laten plaatsen door een erkende aannemer?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van dakwerkers uit je buurt te vergelijken.

Lokale premies

Zoals gezegd, doen veel gemeentes een financiële inspanning om groendaken te promoten. De meeste Vlaamse gemeentes, zoals Oostende, Gent of Antwerpen, hebben een of andere premie voor een groendak.

Je kunt meer informatie verkrijgen bij je gemeente, via de website van je stad of via deze handige website: op Premiezoeker.be vind je een overzicht van alle premies voor de werkzaamheden die je wil uitvoeren. Zowel de lokale als gewestelijke premies komen aan bod.

groendak subsidies

Goedkoop groendak plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Wil je optimaal genieten van je groendak en een premie ontvangen voor de werken? Schakel een erkende dakwerker voor een prachtig resultaat. En vergeet niet dat je als doe-het-zelver geen recht hebt op premies. Dankzij de premie is het misschien niet zo veel duurder om een vakman in te schakelen. Bovendien kan je besparen op de kosten door offertes te vergelijken.

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van de beste dakwerkers uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen over groendak

Hieronder vind je twee veelgestelde vragen over groendaken.

Wat is een groendak?

Een groendak is een soort plat dak of licht hellend dak dat grotendeels bedekt is met planten. Er bestaan twee soorten groendaken: intensieve en extensieve.

Een extensief groendak heeft weinig onderhoud nodig en is ook gemakkelijker te plaatsen. Deze daken bestaan grotendeels uit mossen en vetplantjes.

Intensieve groendaken zijn platte daken met grotere planten en bloemen. Het is zoals een tuin op het dak. Er kunnen zelfs bomen op staan. Hiervoor heb je natuurlijk wel een stevige dakconstructie nodig en een groter budget. Net daarom is het handig dat je verschillende premies kan aanvragen voor een groendak.

Wat zijn de voordelen van groendak?

Je dak afwerken met een extra laag groen zorgt voor een betere bescherming van het dakoppervlak. Zo gaan groendak tot twee maal zo lang mee als gewone platte daken.

Daarnaast is het een mooie bijdrage voor het milieu en je omgeving. De planten zorgen voor een positieve bijdrage tot de waterhuishouding en hebben een luchtzuiverend effect.

Verder zorgen groendaken voor betere geluidsisolatie en een verhoogde brandveiligheid.