Groendak laten aanleggen?

Vergelijk gratis offertes van erkende vakmannen en bespaar op de kosten!

Gratis & vrijblijvend

Groendak subsidie

Ben je van plan om een groendak te plaatsen? Dit is een prachtige toekomstinvestering maar helaas wel een kostelijke investering. Niets is meer welgekomen dan een premie voor een groendak dus.

Ontdek hier welke premies en subsidies er bestaan voor groendaken. Daarnaast krijg je meer informatie over de voorwaarden, tarieven en aanvraagprocedure.

Start gratis offerteaanvraag!

Vergeet niet dat je voor elke premie een aannemer moet inschakelen. Wie de werken zelf uitvoert heeft er geen recht op.

Zoek hier een voordelige vakman uit je buurt. Dien nu je gratis aanvraag in om vrijblijvend offertes te vergelijken

Wat is een groendak?

Een groendak is een soort plat dak of licht hellend dak dat grotendeels bedekt is met planten. Er bestaan twee soorten groendaken: intensieve en extensieve.

Een extensief groendak heeft weinig onderhoud nodig en is ook gemakkelijker te plaatsen. Deze daken bestaan grotendeels uit mossen en vetplantjes.

Intensieve groendaken zijn platte daken met grotere planten en bloemen. Het is zoals een tuin op het dak. Er kunnen zelfs bomen op staan. Hiervoor heb je natuurlijk wel een stevigere dakconstructie nodig en een groter budget. Net daarom is het handig dat je verschillende premies kan aanvragen voor een groendak.

groendak subsidie

Wat zijn de voordelen?

Je dak afwerken met een extra laag groen zorgt voor een betere bescherming van het dakoppervlak. Zo gaan groendak tot twee maal zo lang mee als gewone platte daken.

Daarnaast is het een mooie bijdrage voor het milieu en je omgeving. De planten zorgen voor een positieve bijdrage tot de waterhuishouding en hebben een luchtzuiverend effect.

Verder zorgen groendaken voor betere geluidsisolatie en een verhoogde brandveiligheid.

Welke subsidies zijn er?

In Vlaanderen zijn er veel gemeentelijke premies voor groendaken. Uiteraard kunnen we hier geen volledig overzicht van geven maar straks komen we terug op de beste methode om deze premies te vinden.

Daarnaast kan je voor een deel van de werken een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid. In het Waalse en Brusselse Gewest zijn er voorlopig geen extra premies.

We bespreken eerst de overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid.

Groendak subsidie: overkoepelende renovatiepremie

Een deel van de investering in een groendak komt in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Als je werken uitvoert aan de draagstructuur en een waterdichte bedekking plaatst, kan je deze premie aanvragen.

Deze premie kan je twee maal aanvragen per tien jaar. In totaal bestaan er vier categorieën waarvan je voor elk een bepaald bedrag kunt ontvangen.

We bespreken eerst de voorwaarden, dan de tarieven en ten slotte de aanvraagprocedure voor deze subsidie voor groendaken.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze premie moet je je domicilie gevestigd hebben in de woning.* Daarnaast gelden er inkomensvoorwaarden die je hier kan raadplegen.

Verder is het belangrijk dat je de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer. Wie zelf een groendak plaatst komt niet in aanmerking voor deze subsidie.

Een groendak laten plaatsen door een erkende aannemer?

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van dakwerkers uit je buurt te vergelijken.

Tarieven

Deze premie bestaat uit vier categorieën. Voor elke categorie kan je tot €3.333,- of €2.500,- in premiebedragen ontvangen. Hoeveel je ontvangt, hangt af van je inkomen.

De laagste inkomens hebben recht op een premie van 30% van het factuurbedrag met een maximum van €3.333,-. Iets hogere inkomens kunnen tot 20% van het factuurbedrag ontvangen maar het maximum staat vast op €2.500,-.

Verspreid over de vier categorieën, kan je tot €10,000,- ontvangen, maar daarvoor dien je wel een premie voor twee verschillende categorieën aanvragen. Je moet dus de installatie van een groendak combineren met een ander project.

Voor meer informatie kan je terecht op www.vlaanderen.be. En voor meer informatie over verschillende dakwerken kan je de dakwerken pagina raadplegen!

Premie groendak aanvragen

Je kan de overkoepelende renovatiepremie op twee manieren aanvragen: digitaal of per post.

Voor een digitale aanvraag meld je je aan bij het Formulierenloket van Wonen-Vlaanderen. Daar dien je enkele gegevens in te vullen en digitale bewijsstukken toe te voegen in PDF.

Na het digitaal ondertekenen van de aanvraag ontvang je een bevestigingsmail met je dossiernummer. Deze ontvangstbevestiging krijg je binnen de maand ook via de post.

Doe je het liever niet digitaal, druk dan het aanvraagformulier af en verstuur het ingevuld via de post. Zorg er echter voor dat je kopiëen toevoegt van de facturen en andere bewijsstukken.

Binnen de acht maanden krijg je een voorlopige beslissing over je aanvraag. Ga je akkoord met de beslissing en het bedrag, dan krijg je dat enkele maanden later op je rekening gestort. Indien je niet akkoord gaat, moet je binnen de maand beroep aantekenen.

Lokale premies

Zoals gezegd, doen veel gemeentes een financiële inspanning om groendaken te promoten. De meeste Vlaamse gemeentes, zoals Oostende, Gent of Antwerpen, hebben een of andere premie voor een groendak.

Je kan meer informatie verkrijgen bij je gemeente, via de website van je stad of via deze handige website: op www.premiezoeker.be vind je een overzicht van alle premies voor de werkzaamheden die je wil uitvoeren. Zowel de lokale als gewestelijke premies komen aan bod.

groendak vakman

Goedkoop groendak plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Wil je optimaal genieten van je groendak en een premie ontvangen voor de werken?

Schakel een erkende dakwerker voor een prachtig resultaat. En vergeet niet dat je als doe-het-zelver geen recht hebt op premies.

Dankzij de premie is het wellicht niet zo veel duurder om een vakman in te schakelen. Bovendien kan je besparen op de kosten door offertes te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van de beste dakwerkers uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!