Dakwerker gezocht voor dakwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Nieuw dak

Wanneer is het tijd voor een nieuw dak? Moet ik het hele dak vernieuwen of slechts gedeeltelijk? Lees verder voor de antwoorden op deze vragen en voor algemene informatie over nieuwe daken.

Start gratis offerteaanvraag!

Onder andere soorten daken, dakisolatie en belangrijke informatie over vergunningen en dergelijke komen ook aan bod. Verder krijg je richtlijnen over de prijzen van een nieuw dak, maar eigenlijk vraag je beter meteen offertes aan. Via onze offerteservice is dat bovendien volledig gratis en vrijblijvend. Waar wacht je nog op? Vraag nu gratis offertes met concrete informatie aan zonder verplichtingen!nieuw dak

Wanneer nieuw dak nodig?

Bij een nieuwbouw hoort uiteraard een nieuw dak, maar ook bij grondige renovaties is een nieuw dak soms noodzakelijk. Dat is zo wanneer de houtconstructie begint te rotten of wanneer de dakconstructie grotendeels doorgezakt is.

In oude huizen is er vaak geen onderdak aanwezig. Bijgevolg voldoen die huizen niet meer aan de huidige energienormen. Daarnaast bieden ze weinig bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. Het is bij renovaties van oudere huizen dus vaak noodzakelijk om een nieuw dak te plaatsen. Uiteraard met een onderdak deze keer en met de nodige dakisolatie.

Wat kost een nieuw dak?

Een goede schatting van de prijs om een nieuw dak te plaatsen, kunnen we helaas niet geven. Er komen namelijk te veel factoren bij kijken. We kunnen echter wel richtprijzen geven voor bepaalde kleinere vernieuwingen.

In onderstaande tabel vind je verschillende prijzen per m² of per m³ voor, bijvoorbeeld, het vernieuwen van de dakbedekking of de gordingen. Wil je toch liever een volledig prijsoverzicht, dan is er maar één oplossing: offertes aanvragen. En daar helpen we je ook graag mee. Klik hier om gratis en compleet vrijblijvend offertes te ontvangen van tot wel vier verschillende aannemers.

Kosten nieuw 2023

Werkzaamheden Richtprijzen*
Nieuwe dakbedekking plat dak €30,- tot €80,- per m² 
Nieuwe dakbedekking schuin dak €20,- tot €120,- per m² 
Nieuwe spanten €2.000,- per m³
Vernieuwen gordingen €1.800,- per m³
Overzetdak €50,- tot €60,- per m² 
Nieuwe dakconstructie Prijs op aanvraag
Compleet nieuw dak Prijs op aanvraag

Soorten daken

Uiteraard kent iedereen het verschil tussen een hellend dak en een plat dak. Maar wist je dat er eigenlijk meer dan vijf soorten hellende daken bestaan?

  • Zadeldak: veruit de meest voorkomende dakstijl in België. Bij dit soort hellende dak snijden twee vlakken elkaar in de nok.
  • Schilddak: een dak met vier zijden. Doorgaans met twee driehoekige vlakken aan de zijkant en twee trapeziumvormige vlakken aan de lange kant van de woning.
  • Mansardedak: dit geknikte dak heeft onderaan steile dakvlakken. Bij dit soort daken is er doorgaans meer ruimte in de zolderkamers.
  • Lessenaarsdak: dit is eigenlijk een plat dak, maar dan onder een helling.
  • Tentdak: nog een dak met vier zijden. Alle vlakken zijn echter driehoekig en komen samen in een punt.
  • Gebogen dak: zoals de naam het zegt, is het dakvlak gebogen. Hierdoor heb je doorgaans nog meer ruimte in de zolderkamers.

Lees meer over andere soorten daken.

Een vakman inschakelen om een nieuw dak te laten plaatsen?

Vraag hier gratis offertes aan om gemakkelijk prijzen van verschillende aannemers te vergelijken.

Nieuw dak met isolatie: verstandige keuze!

Met de huidige wetgeving en energienormen is een goede dakisolatie haast onvermijdelijk. Op het eerste zicht lijkt het misschien een grote investering, maar je zal er flink mee besparen. Dankzij een goed geïsoleerd dak zal er veel minder warmte uit het huis ontsnappen. Zo bespaar je gemakkelijk enkele honderden euro’s op de stookkosten tijdens de wintermaanden.

Staat de structuur van jouw woning of dak geen isolatie toe, zelfs niet bij een nieuwe dakbekleding? Geen paniek! Dakisolatie kan ook aan de buitenkant aangebracht worden. Zo verlies je minder ruimte binnenshuis!

Nieuw dak plaatsen: welke mogelijkheden zijn er?

Een nieuw dak plaatsen, kan soms lang duren. Vooral als je gedeeltelijk wil renoveren in plaats van alles helemaal te vervangen.

In het ergste geval moet de volledige constructie eruit. Deze werken zullen al snel enkele weken duren en zijn dus vrij kostelijk. Verder is het na verloop van tijd nodig om de dakbedekking te vervangen. Dit is uiteraard minder ingrijpend, waardoor het sneller en goedkoper is. Ten slotte, kan je kiezen voor een overzetdak om afbraakwerken te beperken tot een minimum.

Nieuwe dakconstructie

Wanneer de stabiliteit van de woning in het gedrang komt door rotte of doorgebogen balken moet je die vervangen of grondig verstevigen.

Misschien denk je eraan om te besparen door de dakpannen te hergebruiken? Vaak werkt dit echter niet. De pannen netjes afhalen en stapelen zorgt namelijk voor extra arbeidskosten. En vaak zal je die dakpannen dan toch binnen enkele jaren moeten vervangen. Bij een nieuwe constructie vervang je dus ook beter meteen de dakbekleding.

Dakbedekking vernieuwen

Na verloop van tijd beginnen dakpannen of leien slijtage te vertonen. Niet alleen zien ze er niet meer mooi uit, ze bieden ook geen optimale bescherming meer tegen weersomstandigheden. Bovendien gaan oude dakpannen sneller barsten bij vriestemperaturen.

Vanaf 15 jaar is het aan te raden om regelmatig de dakbekleding te controleren. Wanneer je dan beslist om het dak te vernieuwen, kan je eventueel kiezen voor duurzamere opties, zoals een zinken of koperen dak.

Alternatieven voor nieuw dak?

Weinig tijd voor dakwerken? Een overzetdak is een snel alternatief om het dak te vernieuwen.
Dakleien en dashingles hoeven namelijk niet eens verwijderd te worden om een overzetdak te plaatsen.

Een overzetdak bestaat uit lichtmetalen panelen die op een nieuwe lattenconstructie gelegd worden bovenop het oude dak. Bovendien kan je dit gemakkelijk combineren met verbeterde dakisolatie. Ten slotte, is dit alternatief veel sneller dan een traditioneel nieuw dak. De werken kunnen soms zelfs binnen de 24 uur afgerond worden.

Tijd voor een nieuw dak?

Haal voordeel uit onze offerteservice! Ontvang gratis en vrijblijvend tot wel 4 offertes!

Nieuw dak nodig? Hierop moet je letten!

Het dak renoveren, kan niet zomaar. Je moet rekening houden met verschillende aspecten, zoals een kavelverordening, een architect en bouwvergunning.

Voor je eraan begint, ga je na bij de gemeente of er een gemeentelijke bouwverordening of kavelverordening van toepassing is op jouw woning. Dit bepaalt welke kleuren en materialen je wel of niet mag gebruiken. Het dak heeft namelijk een sterke invloed op het uitzicht van de buurt. Dus mag je niet zomaar voor een felroze dak kiezen. Helaas.

Zodra de werken invloed hebben op de stabiliteit van je woning, moet je een architect in dienst nemen. Bij andere aanpassingen, zoals een nieuwe dakstijl of de plaatsing van een dakkapel, schakel je ook beter een architect in.

Een vergunning is niet altijd nodig. Vooral bij kleinere projecten hoef je er geen aan te vragen. Toch raden we aan om de informatie van omgevingsloket Vlaanderen na te lezen om problemen te vermijden.

nieuw dak kosten

Nieuw dak nodig? Gratis offertes vergelijken!

Een nieuw dak leggen is een vrij dure aangelegenheid. Het is echter noodzakelijk voor je veiligheid en bovendien verbetert het waarschijnlijk de energieprestaties van je woning. Het is dus de investering waard.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Uiteraard is het moeilijk om een beeld te krijgen van de exacte prijs en als je bij een aannemer langsgaat weet je ook niet of die een mooi en correct prijsvoorstel doet. Daarom raden we steeds aan om prijzen te vergelijken. Gelukkig hoeft dit niet moeilijk te zijn. Via onze offerteservice kan je namelijk snel en eenvoudig verschillende aannemers tegelijk contacteren. Klik hier om tot 4 gratis offertes te ontvangen.

Gratis offertes vergelijken!