Dakwerker gezocht voor dakwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Premie dakrenovatie 2023

Voer je werken uit aan het dak zoals een nieuwe dakbedekking of het plaatsen van dakisolatie? Een mooie dakrenovatie premie is in dat geval zeker welgekomen.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle huidige premies en waar je rekening mee moet houden bij de aanvraag van een premie voor dakrenovatie in 2023.

Start gratis offerteaanvraag!

Verder raden we ook aan om offertes te vergelijken en zo te besparen op de arbeidskosten. Via onze gratis offerteservice kan je vrijblijvend offertes aanvragen om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.Dakwerker gezocht?

Vind eenvoudig en snel een dakwerker uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!

Ontvang gratis offertes met scherpe prijzen om te vergelijken.

Bespaar op de kosten!

Vind een dakwerker en bespaar direct op de kosten.

Overzicht van premies voor dakwerken

In Vlaanderen kan je genieten van meerdere premies voor het vernieuwen van een dak. Zowel de Vlaamse overheid als verschillende lokale besturen bieden premies voor dakrenovaties. Daarnaast geniet je in bepaalde gevallen ook van een lager btw-tarief en een subsidie van de netbeheerder.

Een overzicht van de premies voor dakrenovatie:

  • Mijn VerbouwPremie: een premie van de Vlaamse overheid voor renovatiewerken in en rond het huis.
  • Subsidie dakisolatie van de netbeheerder: een premie van de netbeheerder Fluvius voor kostenbesparende maatregelen zoals dakisolatie.
  • Lokale premies: subsidies van de gemeente of provincie voor verschillende renovaties.
  • Verlaagd btw-tarief: je betaalt minder btw op verbouwingen bij oudere woningen.

Mijn VerbouwPremie

De VerbouwPremie van de Vlaamse overheid bestaat sinds 2019. Vanaf februari 2021 vervangt deze premie volledig de oude renovatiepremie.

Deze premie geldt voor verschillende soorten verbouwingen zoals dakrenovaties (categorie 2). In totaal zijn er vier categorieën en kan je tot €10.000,- euro terugkrijgen. Per categorie is er een maximum van €3.333,- of €2.500,- afhankelijk van je inkomen. Lagere inkomens krijgen tot 30% van het aangevraagde bedrag terug en hogere inkomens tot 20%. De exacte voorwaarden vind je op de website.

Voor welke renovatiewerken?

De Vlaamse dakrenovatie premie geldt voor allerlei dakwerken. Dit is categorie 2 van de premie.

Je kan deze premie aanvragen voor werken zoals:

  • Een versteviging van de dakstructuur
  • Behandelingen tegen schimmels en ongedierte
  • Het vernieuwen van de dakbedekking
  • Vervangingen of bevestiging van dakgoten en regenafvoer
  • Plaatsing of vervanging van dakramen, dakkapellen en andere dakopeningen
  • Bepleistering van de onderkant van het dak

Afdaken en verandadaken komen niet in aanmerking voor een dakrenovatie premie.

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor deze dakrenovatie premie moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

Ten eerste, dient de woning uw domicile te zijn of dien je de woning voor minstens 9 jaar te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor. Het gebouw moet ook minstens 30 jaar oud zijn.

Verder is er een limiet op het aantal aanvragen binnen de 10 jaar. Als je al een aanvraag hebt ingediend voor categorie 2 moet je 10 jaar wachten om een nieuwe premie voor dakrenovatie aan te vragen. Je kan eventueel wel nog een aanvraag indienen voor een andere categorie.

Ten slotte zijn er nog enkele voorwaarden in verband met inkomen en de facturen. De

De beste manieren om te besparen op dakrenovatie?

Naast premies aanvragen voor dakrenovatie bespaar je gemakkelijk door gratis offertes te vergelijken.

Subsidie dakisolatie

Tegenwoordig worden er bijna geen dakrenovaties meer uitgevoerd zonder ook dakisolatie te plaatsen. Dit zorgt voor een beter woonklimaat en flinke besparing op de energiefactuur.

Het voordeel is dat je zo meteen aan alle isolatievoorwaarden voldoet. Daarnaast kan je ook een premie aanvragen bij de netbeheerder.

De basispremie voor isolatiewerken uitgevoerd door een vakman bedraagt 4 euro per vierkante meter. Beschermde afnemers of klanten met uitsluitend nachttarief krijgen een groter bedrag. Als je asbest laat verwijderen is de premie ook veel hoger. Hier vind je er alle informatie over.

Welke werken komen in aanmerking?

De subsidie voor dakisolatie van Fluvius geldt voor alle soorten isolaties: langs binnen, langs buiten en zoldervloerisolatie. In het laatste geval geldt de premie enkel als de zolder niet verwarmd wordt.

Ook het verwijderen van asbest in combinatie met isolatie maakt vanaf 2021 deel uit van de premie. Deze bonus is echter nog niet definitief goedgekeurd. Raadpleeg de website om na te gaan of er al een update is over de definitieve bedragen.

Belangrijkste voorwaarden

De dakisolatie premie geldt voor woningen die voor 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Je komt enkel in aanmerking voor de premie als je de werken laat uitvoeren door een vakman en als je de facturen binnen de 12 maanden opstuurt.

De isolatie moet ook aan enkele voorwaarden voldoen. Er is, bijvoorbeeld, een minimale R-waarde van 4,50m2 K/W nodig. Alle details over de voorwaarden vind je op deze pagina.

Tot eind 2020 mag je zelf dakisolatiewerken uitvoeren om een premie te ontvangen. Vanaf 2021 geldt deze premie enkel nog voor wie een vakman of aannemer inschakelt.

Benieuwd hoeveel het kost om een dak te renoveren? Vergelijk gratis offertes!

Lokale premies

Als je niet in aanmerking komt voor bovenstaande premies of als je nog wat extra financiële steun zoekt, ga dan op zoek naar lokale premies voor dakrenovatie. Vooral voor bedrijven en handelspanden zijn er soms interessante subsidies.
Op www.premiezoeker.be vind je alle interessante premies en subsidies voor dakrenovaties en andere werken per gemeente en provincie.

Een premie aanvragen om te besparen op dakisolatie?

Schakel een vakman in om optimaal te genieten van alle beschikbare premies.

Verlaagd btw-tarief van 6% op dakrenovatie

Als je dakwerken laat uitvoeren door een vakman geniet je niet enkel van de mogelijke premies maar ook van een verlaagd btw-tarief. Woningen ouder dan 10 jaar die uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning worden gebruikt komen in aanmerking.

De facturen moeten ook rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd worden.

Het verlaagde tarief geldt voor allerlei werken aan het dak zoals isolatie en het onderhoud van de schoorsteen.

Voor meer details en informatie over specifieke werken kan je terecht op de website van de FOD Financiën.

Premie aanvragen: hoe doe je dat?

Om een premie voor dakrenovaties aan te vragen is het belangrijk dat je eerste de werken laat uitvoeren en ze betaalt. Hierbij moet je ervoor zorgen dat alle werken grondig vermeld worden en dat alles aan de eindgebruiker gefactureerd wordt.
Daarna stuur je de facturen zo snel mogelijk op naar de bevoegde instantie. Voor de premie van de netbeheerder heb je één jaar tijd, voor de Mijn VerbouwPremie twee jaar. Verdere informatie over de procedures vind je op de websites van de respectievelijke instanties.

dakrenovatie premie

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Een premie voor het vernieuwen van het dak is een mooie bonus om de kosten wat te drukken. Premies aanvragen maakt echter geen groot verschil uit op je budget als je niet voorzichtig omgaat met offertes. Door de kosten te beperken via premies denk je soms niet meer aan de andere kosten, zoals tarieven van aannemers en vaklui.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven te vergelijken. Door zo de goedkoopste vakman te selecteren, kan je nog meer besparen op het totaalbedrag.

Gratis offertes vergelijken!