Premie dakrenovatie 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Dakwerken
 4. /
 5. Premie dakrenovatie

Welke premie op dakrenovatie?

Voer je werken uit aan het dak zoals een nieuwe dakbedekking of het plaatsen van dakisolatie? Een mooie dakrenovatie premie is in dat geval zeker welgekomen.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle huidige premies en waar je rekening mee moet houden bij de aanvraag van een premie voor dakrenovatie in 2024.

Premie dakrenovatie: een korte samenvatting

 • Er zijn zes mogelijkheden voor premies en regelingen in 2024: de Mijn VerbouwPremie, huur- en isolatiepremie, de EPC-labelpremie, de Totaalrenovatiebonus, lokale premies en het verlaagde btw-tarief.
 • De Mijn VerbouwPremie is de vernieuwde premie van de Vlaamse overheid en verzamelt bijna alle oude landelijke subsidies in één. Dakrenovatie valt ook binnen deze premie, bijvoorbeeld bij het verstevigen van de dakstructuur.
 • De huur- en isolatiepremie is een extra hoge premie die wordt uitgekeerd aan huurders en verhuurders van slecht geïsoleerde huurwoningen.
 • De EPC-labelpremie is een premie die wordt uitgekeerd wanneer je binnen vijf jaar je energielabel hebt verhoogd.
 • De Totaalrenovatiebonus is een extra premie die je ontvangt wanneer je meer dan drie energiebesparende maatregelen hebt getroffen, bijvoorbeeld voor dakisolatie.
 • Je hebt misschien ook recht op lokale premies. Elke gemeente of provincie biedt verschillende subsidies aan, doe dus onderzoek en kijk of je gebruik kan maken van deze aantrekkelijke premies.
 • Niet helemaal een premie, maar goed om te vermelden: je kan ook profiteren van het verlaagde btw-tarief van 6% op bepaalde dakwerken.
 • Het aanvragen van een premie doe je via de Vlaamse overheid, je netbeheerder of via een lokale instantie.
 • Handig: Meer informatie over de prijs van dakrenovatie.


Overzicht van premies voor dakwerken

In Vlaanderen kan je genieten van meerdere premies voor het vernieuwen van een dak. Zowel de Vlaamse overheid als verschillende lokale besturen bieden premies voor dakrenovaties. Daarnaast geniet je in bepaalde gevallen ook van een lager btw-tarief en een subsidie van de netbeheerder.

Een overzicht van de premies voor dakrenovatie:

 • Mijn VerbouwPremie: een premie van de Vlaamse overheid voor renovatiewerken in en rond het huis.
 • Totaalrenovatiebonus: een bonus wanneer je meer dan drie energiebesparende maatregelen neemt.
 • Huur- en isolatiepremie: een extra hoge premie voor onder andere dakisolatie.
 • EPC-labelpremie: een initiatief woningen met slechte energieprestatie te verbeteren.
 • Lokale premies: subsidies van de gemeente of provincie voor verschillende renovaties.
 • Verlaagd btw-tarief: je betaalt minder btw op verbouwingen bij oudere woningen.

Mijn VerbouwPremie

De VerbouwPremie van de Vlaamse overheid bestaat sinds 2019. Vanaf februari 2021 vervangt deze premie volledig de oude renovatiepremie.

Deze premie geldt voor verschillende soorten verbouwingen zoals dakrenovaties. In totaal zijn er vier categorieën en kan je tot €10.000,- euro terugkrijgen. Per categorie is er een maximum van €3.333,- of €2.500,- afhankelijk van je inkomen. Lagere inkomens krijgen tot 30% van het aangevraagde bedrag terug en hogere inkomens tot 20%. De exacte voorwaarden vind je op de website.

Voor welke renovatiewerken?

De Vlaamse dakrenovatie premie geldt voor allerlei dakwerken. Dit is categorie 2 van de premie.

Je kan deze premie aanvragen voor werken zoals:

 • Een versteviging van de dakstructuur
 • Behandelingen tegen schimmels en ongedierte
 • Het vernieuwen van de dakbedekking
 • Vervangingen of bevestiging van dakgoten en regenafvoer
 • Plaatsing of vervanging van dakramen, dakkapellen en andere dakopeningen
 • Bepleistering van de onderkant van het dak

Afdaken en verandadaken komen niet in aanmerking voor een dakrenovatie premie.

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor deze premie op dakrenovatie moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

Ten eerste, dient de woning uw domicile te zijn of dien je de woning voor minstens 9 jaar te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor. Het gebouw moet ook minstens 30 jaar oud zijn.

Verder is er een limiet op het aantal aanvragen binnen de 10 jaar. Als je al een aanvraag hebt ingediend voor categorie 2 moet je 10 jaar wachten om een nieuwe premie aan te vragen. Je kan eventueel wel nog een aanvraag indienen voor een andere categorie.

Ten slotte zijn er nog enkele voorwaarden in verband met inkomen en de facturen.

De beste manieren om te besparen op renovatie?

Naast premies aanvragen voor dakrenovatie bespaar je gemakkelijk door gratis offertes te vergelijken.

Huur- en isolatiepremie

De huur- en isolatiepremie is een extra hoge premie voor slecht geïsoleerde huurwoningen. Dakisolatie valt hier onder, wat een veelvoorkomende taak is bij het renoveren van een dak. Hier lees je meer over over premies op spouwmuurisolatie.

Een projectpromotor helpt de verhuurder en huurder met het project. De premie bedraagt een premie van €24,- per m² en €200,- per dossier aan de projectpromotor. Als dit niet voldoende is betaalt de eigenaar van de woning het resterende bedrag.

Je hebt recht op de premie als je tot deze doelgroepen hoort:

 • Je hebt recht hebben op het sociaal tarief voor elektra en gas.
 • Je hebt een actieve budgetmeter voor elektra en gas.
 • Je hebt een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds.
 • Je zit in schuldbemiddeling.
 • Je wordt door het OCMW geholpen bij onbetaalde energierekeningen
 • Je huurt via een sociaal verhuurkantoor, OCMW of een lokaal bestuur.
 • Als je een verzoek tot afsluiting van gas en/of elektriciteit hebt ingediend bij de Lokale Adviescommissie.
 • Je hebt een belastbaar inkomen van maximaal €32.890,-.
 • Je hebt een geregistreerde huurovereenkomst van minimaal 1 jaar met de maximale huurprijs

Meer over deze premie lees je hier.

EPC-labelpremie

Als je energiebesparende maatregelen hebt genomen met een eindfactuur datum vanaf 2021 heb je wellicht recht op de EPC-labelpremie. Deze premie wordt uitgekeerd wanneer je binnen vijf jaar een beter energielabel hebt gekregen na een EPC-attest.

De hoogte van de premie is:

 • Heb je een energielabel C gekregen en was het eerst E of F? Dan ontvang je €2.500,-.
 • Heb je een energielabel B gekregen en was het eerst E of F? Dan ontvang je €3.750,-. Was het eerst D of E? Dan ontvang je €2.500,-.
 • Heb je energielabel A gekregen en was het eerst E of F? Dan ontvang je €5.000,-. Was het eerst D of E? Dan ontvang je €3.750,-.

Je hebt recht op de premie als je het label heft bewezen met een EPC-attest die niet ouder is dan 2019. Je moet binnen vijf jaar het hogere label halen. Er moeten twee EPC-keuringen worden uitgevoerd door energiedeskundige type A. Je kan dit niet combineren met de Totaalrenovatiebonus.

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus is een premie wanneer je minstens drie energiebesparende maatregelen treft. Denk hierbij aan het isoleren van het dak, maar ook het installeren van een warmtepomp. De bonus die je ontvangt is afhankelijk van het aantal maatregelen dat je treft.

Aantal investeringen Premie eengezinswoning Premie appartement
3 €1.250,- €625,-
4 €1.750,- €875,-
5 €2.750,- €1.375,-
6 €3.750,- €1.875,-
7 €4.750,- €2.375,-

Het is belangrijk dat de eindfactuur van de eerste investering een datum tussen 2017 en 2020 heeft. De toekenning van de bonus gebeurt automatisch zodra Fluvius heeft vastgesteld dat er drie of meer energiebesparende maatregelen zijn getroffen.

Lokale premies

Als je niet in aanmerking komt voor bovenstaande premies of als je nog wat extra financiële steun zoekt, ga dan op zoek naar lokale premies voor dakrenovatie. Vooral voor bedrijven en handelspanden zijn er soms interessante subsidies.

Op www.premiezoeker.be vind je alle interessante premies en subsidies voor dakrenovaties en andere werken per gemeente en provincie.

Verlaagd btw-tarief van 6% op dakrenovatie

Als je dakwerken laat uitvoeren door een vakman geniet je niet enkel van de mogelijke premies maar ook van een verlaagd btw-tarief. Woningen ouder dan 10 jaar die uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning worden gebruikt komen in aanmerking.

De facturen moeten ook rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd worden.

Het verlaagde tarief geldt voor allerlei werken aan het dak zoals isolatie en het onderhoud van de schoorsteen.

Voor meer details en informatie over specifieke werken kan je terecht op de website van de FOD Financiën.

Premie aanvragen: hoe doe je dat?

Om een premie voor dakrenovaties aan te vragen is het belangrijk dat je eerste de werken laat uitvoeren en ze betaalt. Hierbij moet je ervoor zorgen dat alle werken grondig vermeld worden en dat alles aan de eindgebruiker gefactureerd wordt. Daarna stuur je de facturen zo snel mogelijk op naar de bevoegde instantie. Voor de premie van de netbeheerder heb je één jaar tijd, voor de Mijn VerbouwPremie twee jaar. Verdere informatie over de procedures vind je op de websites van de respectievelijke instanties.

dakrenovatie premie

Besparen op de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Een premie voor het vernieuwen van het dak is een mooie bonus om de kosten wat te drukken. Premies aanvragen maakt echter geen groot verschil uit op je budget als je niet voorzichtig omgaat met offertes. Door de kosten te beperken via premies denk je soms niet meer aan de andere kosten, zoals tarieven van aannemers en vaklui.

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven te vergelijken. Door zo de goedkoopste vakman te selecteren, kan je nog meer besparen op het totaalbedrag.

Gratis offertes vergelijken!