Besparen op een nieuw dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Prijs nieuw dak

Op zoek naar de prijs voor een nieuw dak? Het is een goed idee om prijzen op te zoeken voor je aan zo’n groot project begint. Door voorbeeldprijzen op te zoeken en bij te leren over de opbouw van die prijs ben je beter voorbereid om een geschikte vakman te kiezen.

Op deze pagina lees je alles over de prijs voor een nieuw dak. Van de prijzen voor nieuwe dakbedekking, tot isolatie en dakgordingen.

Prijs nieuw dak: korte samenvatting

  • De kosten voor een nieuw dak beginnen bij gemiddeld €5.000,- tot wel €20.000,-.
  • De prijs van een nieuw plat dak ligt tussen de €30,- en €80,- per vierkante meter. Voor een hellend dak is dit €30,- tot €120,-.
  • De prijs is afhankelijk van het type dak (schuin of plat), de grootte, de dakbedekking en de werkzaamheden.
  • Bespaartips: kies een lokale dakwerker, help zelf mee, regel een kwantumkorting en vraag een premie aan.
  • Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je het verlaagde btw-tarief.

prijs nieuw dak

Wat kost een nieuw dak?

De kosten voor een nieuw dak liggen gemiddeld rond de €5.000,-. Uiteraard is dit soms wat meer en soms wat minder. Dat hangt namelijk sterk af van het type dak, het gekozen materiaal en de totale oppervlakte.

Daarboven komen er ook soms kosten voor afbraakwerken van het oude dak bij. Eventuele aanpassingen zoals een dakkapel, dakraam of uitbreiding van het dak zullen de kostprijs voor een nieuw dak uiteraard ook doen oplopen.

Alles inbegrepen en met de beste materialen, kan een nieuw dak tot €18.500,- kosten.

Kosten nieuw dak per m²

De eerste belangrijke factor voor de kosten van een nieuw dak per m² is het soort dak. Voor platte en hellende daken gebruikt men namelijk verschillende constructies en ook verschillende soorten dakbedekking.

De prijs per vierkante meter voor een plat dak ligt tussen de €30,- en €80,-. Bij hellende daken is er veel meer prijsvariatie. Een nieuw dak kan daar al vanaf €30,- per vierkante meter met bitumenleien. Bij duurdere materialen, zoals natuurleien, ligt de prijs echter eerder rond de €120,- per m².

In onderstaande tabel vind je de kosten voor een nieuw dak per m² en de gemiddelde levensduur van de verschillende materialen.

Nieuw dak: prijzen 2023


Materiaal Prijs per m²* Levensduur
Platte daken
Bitumen €40,- tot €60,- 30 jaar
EPDM €30,- tot €80,- 40 jaar
Pvc (kunststof) €50,- tot €60,- 20 jaar
Groendak** €40,- tot €80,- 65 jaar
Hellende daken
Betondakpannen €40,- tot €50,- 30 jaar
Kleidakpannen €50,- tot €60,- 100 jaar
Bitumenleien €30,- tot €40,- 25 jaar
Kunstleien €65,- tot €75,- 30 jaar
Natuurleien €110,- tot €120,- 90 jaar
Aluminium €75,- 50 jaar
Zink €70,- 125 jaar
Riet €90,- 30 tot 40 jaar
Koper €130,- 75 tot 85 jaar

*Let op: dit is een gemiddelde prijs die per dakwerker kan verschillen.

** Exclusief de kosten voor een wortelbestendige onderlaag (meestal pvc of EPDM).

Wil je extra besparen op de kosten voor een nieuw dak?

Vraag gratis offertes aan om tarieven van de beste vaklui uit de buurt te vergelijken.

Gemiddelde kosten per 100 m²

Prijzen per vierkante meter geven niet altijd een duidelijk beeld van de totaalkosten. Daarom krijg je hier enkele voorbeelden van de prijs voor een nieuw dak van 100 m². Zo krijg je een beter beeld van de totaalprijs en kan je gemakkelijker de prijs voor een nieuw dak berekenen en vergelijken.

Een goedkoop nieuw dak met, bijvoorbeeld, bitumenleien zal ongeveer €3.000,- tot €4.000,- kosten. Voor een iets duurdere dakbedekking, zoals zink, mag je rekenen op een totaalkost van zo’n €7,000,-.
Bij duurdere dakbedekkingen, zoals riet of koper, zal de totaalprijs eerder rond de €9.000,- à €13.000,- liggen.

Daarnaast moet je uiteraard nog rekening houden met eventuele bijkomende kosten voor herstellingen of werken aan de dakconstructie.

Wat zijn de kosten voor een nieuwe dakconstructie?

Bij sommige dakrenovaties is het niet voldoende om enkel de dakbedekking te vervangen. Als er grotere schade is, dien je soms nieuwe spanten of gordingen te plaatsen. Dat kost respectievelijk €2.000,- en €1.800,- per kubieke meter.

De prijs voor een volledig nieuw dak of een complete nieuwe dakconstructie hangt af van te veel factoren om er een richtprijs aan te geven. Daarom zijn deze prijzen steeds op aanvraag. Vraag hier gratis offertes aan om meerdere prijsvoorstellen te ontvangen.

Ten slotte, kan je ook gewoon voor een overzetdak kiezen. Dat is slechts mogelijk bij bepaalde constructies maar het is wel veel goedkoper. De prijs ligt rond de €50,- à €60,- per m².

Werkzaamheden Richtprijzen*
Nieuwe spanten €2.000,- per m³
Vernieuwen gordingen €1.800,- per m³
Overzetdak €50,- tot €60,- per m²
Nieuwe dakconstructie Prijs op aanvraag
Compleet nieuw dak Prijs op aanvraag

*Let op: dit zijn richtprijzen, die per dakwerker verschillen. Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Vind hier meer informatie over dakwerken.

Snel een nieuw dak nodig voor een lage prijs?

Vraag gratis offertes aan om snel tarieven van de beste vaklui te vergelijken.

Wat is de prijsopbouw van een nieuw dak

De kosten voor een nieuw dak worden verdeeld in drie categorieën: arbeids-, materiaal-, en transportkosten.

Het grootste deel, namelijk zo’n 55%, gaat naar de materiaalkosten. Deze hangen af van de oppervlakte, het gekozen materiaal en de kwaliteit ervan.

Een kleiner deel, ongeveer 35%, gaat naar de arbeidskosten. Deze zijn afhankelijk van de tarieven van de vakman en hoeveel werk er is. Hier kan je gemakkelijk wat op besparen door offertes te vergelijken.

Ten slotte, gaat er zo’n 10% naar de transportkosten. Ongeveer de helft is voor de voorrijkosten en de andere helft voor de afvoer van bouwmateriaal.


prijzen nieuw dak


Factoren die de kostprijs bepalen

Hier gaan we wat dieper in op de verschillende factoren die de kosten voor een nieuw dak beïnvloeden.

Je krijgt informatie over de gemiddelde prijzen, hoe elke factor van invloed is en hoe je eventueel wat kan besparen.

Het uurloon van de dakwerker

Een van de belangrijkste factoren bij de totaalprijs is het uurloon van de dakwerker. Het tarief voor een nieuw dak ligt gemiddeld tussen de €35,- en €45,- per uur.

Deze tarieven hangen echter af van enkele parameters.

Ten eerste, kan de prijs verschillen volgens het type dak. De ene afwerking vergt al wat meer kennis en ervaring dan de andere, dus kunnen er prijsverschillen optreden.

Ten tweede, hanteren vaklui onderling verschillende tarieven, afhankelijk van hun ervaring, hun administratieve kosten en dergelijke meer.

Vraag gratis offertes aan om verschillende tarieven te ontdekken en prijzen te vergelijken.

De gekozen dakbedekking

De gekozen dakbekleding is de volgende belangrijke factor. Hierbij is er een verschil tussen platte daken en schuine daken. Men gebruikt namelijk niet dezelfde materialen en bovendien zijn de arbeidskosten voor werk op een schuin dak wat duurder omwille van de moeilijkheidsgraad.

Een nieuwe bedekking voor een plat dak kost ongeveer €60,- per vierkante meter. De materiaalkosten vallen best mee maar er zijn geavanceerde technieken nodig om voor een goede waterdichte bedekking te zorgen.

Bij een hellend dak variëren de prijzen meer. Dakpannen kunnen vrij snel gelegd worden, dus valt de prijs wel mee. Afhankelijk van het type dakpan betaal je tussen de €40,- en €60,-.

Opgelet: naast de prijs per vierkante meter hou je ook best rekening met de levensduur. Duurdere soorten dakbedekking hebben vaak een beter rendement.

Een dak met een kortere levensduur moet dus ook eerder weer vervangen worden.

Staat van het dak

Als het dak in goede staat is, betaal je enkel voor de afvoerkosten en het plaatsen van de nieuwe bedekking. Wanneer het dak echter in minder goede staat is, zal het wat extra kosten.

Bij kleine schade aan het dak worden er plaatselijk wat reparaties uitgevoerd en betaal je een kleine bijkomende kost.

Bij grotere schade kan de prijs wel flink beïnvloedt worden. Wanneer er nieuwe gordingen of spanten nodig zijn, zal je wellicht enkele duizenden euro’s extra kosten hebben.

Als de volledige dakconstructie vernieuwd dient te worden, raadpleeg dan een vakman om een prijsschatting te bekomen.

Een nieuw dak voor de beste prijs?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste prijzen uit de buurt te vergelijken!

6 handige bespaartips!

De grote bedragen voor deze dakwerken kunnen je natuurlijk doen afschrikken. Helaas kan je deze werken niet vermijden want in de toekomst zullen de prijzen alleen maar oplopen.

Gelukkig kan je nu wel besparen op de kosten voor een nieuw dak door de werken verstandig aan te pakken. Hieronder krijg je een overzicht van de beste bespaartips.

1. Kies een lokale dakwerker

Kies voor een dakdekker uit de buurt om te besparen op de transportkosten. Hoe dichter de vakman woont, hoe minder je zal betalen voor de verplaatsing.

Dakwerken zijn meestal niet op één dag geklaard dus hebben de voorrijkosten een belangrijke invloed op de totaalprijs.

Door voor een vakman met een korte verplaatsing te kiezen, kan hij wellicht ook wat langer werken per dag waardoor de werken sneller klaar zijn.

2. Help zelf mee

Steek waar mogelijk zelf een handje toe om te besparen.

Als je zelf het materiaal afvoert, bespaar je verder op de transportkosten. De werklui zullen hier dan bovendien ook geen tijd aan verliezen waardoor de werken sneller klaar zullen zijn.

Afhankelijk van het soort dakbedekking kan je ook helpen met andere klusjes. Je kan, bijvoorbeeld, zelf dakpannen aangeven of helpen bij de plaatsing van een groendak.

3. Regel een kwantumkorting

Alles in grote hoeveelheden is goedkoper. Dat geldt ook voor dakwerken. Door af te spreken met de buren om de werken te combineren, kan je vaak een mooie korting verkrijgen van de vakman. Bovendien zal je hier ook weer besparen op de transportkosten door deze te delen.

Kan je met niemand de werken combineren?

Geen nood. Je kan misschien zelf meerdere werken combineren. Heb je al gedacht aan dakisolatie? Misschien heeft de carport of het tuinhuis ook een nieuw dak nodig. Hoe meer werk je geeft aan de vakman, hoe lager de prijs zal liggen per uur of vierkante meter.

4. Verlaagd btw-tarief

Onder bepaalde omstandigheden helpt de overheid zelfs om te besparen. Bij vele renovatiewerken in en rond de woning betaal je namelijk slechts 6% btw.

Om te genieten van dit voordeliger btw-percentage moet je woning wel ouder zijn dan 10 jaar. Je moet de woning ook uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruiken. Ten slotte, moeten de werken direct aan de eindgebruiker gefactureerd worden.

Voor meer informatie over het btw-tarief kan je terecht bij de FOD Financiën.

5. Vraag een premie aan

Ook de Vlaamse overheid steekt soms een handje toe. Via de Mijn VerbouwPremie kan je een deel van de kosten voor een nieuw dak teruggestort krijgen.

Als je in de laatste 10 jaar nog geen renovatiepremie hebt aangevraagd en je enige woning is ouder dan 30 jaar, dan kan je deze premie aanvragen. Lees meer over premies voor dakwerken.

6. Offertes vergelijken

De beste manier om te besparen op de prijs voor een nieuw dak is door gratis offertes te vergelijken. Door offertes van verschillende aannemers of dakwerkers te vergelijken, vind je zonder twijfel betere tarieven en voorwaarden.

Door offertes te vergelijken, krijg je ook een beter zicht op de verschillende mogelijkheden en weet je beter wat je te wachten staat.

kosten nieuw dak

Besparen op nieuw dak prijzen? Vergelijk gratis offertes!

Vind je het wat lastig om zelf meerdere vaklui op te zoeken en aan te spreken?

Wij hebben de oplossing! Vraag hier gratis offertes aan. Na één handeling krijg je tot vier gratis offertes opgestuurd. Dat is veel werk bespaart. Bovendien is de aanvraag volledig vrijblijvend.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag nu je gratis offertes aan om er meteen aan te beginnen.

Gratis offertes vergelijken!