Dakwerker gezocht voor dakwerken?
Vergelijk gratis offertes en bespaar!
Soorten daken
Benieuwd naar de soorten daken voor een nieuwe woning? Er is zijn heel wat meer mogelijkheden dan gewoon een plat dak of hellend dak. Beide soorten daken worden op verschillende manieren gebouwd.
Op deze pagina maken we je wegwijs in de verschillende daktypes. Je komt te weten wat deze daksoorten typeert en wat hun voordelen zijn.
Benieuwd of er prijsverschillen zijn tussen de verschillende soorten daken? Kom het snel te weten door gratis offertes aan te vragen. Deze manier om exacte prijzen te verkrijgen, kost helemaal niets. Bovendien zijn er geen verplichtingen.
Ga naar:
Welke soorten daken zijn er?
Wie rondwandelt in een moderne woonwijk of rijdt langs een drukke straat merkt al snel dat de woningen heel wat soorten daken hebben. Bij een nieuwbouw kies je uit een drietal soorten: een plat dak, een licht hellend dak of een hellend dak. Vooral bij hellende daken zijn er nog eens verschillende mogelijkheden:
- Zadeldak
- Schilddak
- Puntdak
- Mansardedak
- Lessenaarsdak
- Gebogen dak
- Wolfsdak
Ook bij platte daken zijn er verschillende mogelijkheden, maar daar gaat het meer over de isolatie en niet zo zeer over het uitzicht. Afhankelijk van de plaats van de isolatielaag spreken we van een warm dak, koud dak of omgekeerd dak.
Soorten hellende daken
Hellende daken bestaan in verschillende vormen en soorten. Er bestaan heel simpele vormen maar ook vrij complexe vormen. De soorten daken hebben vooral een esthetisch belang. Praktisch zijn er echter ook enkele verschillen, zoals het type dakbedekking dat mogelijk is. Hieronder meer over de verschillende soorten daken en wat ze karakteriseert.
Ga naar:
- 1. Zadeldaken
- 2. Schilddaken
- 3. Mansardedaken
- 4. Lessenaarsdaken
- 5. Puntdaken
- 6. Gebogen daken
Zadeldak
Zadeldaken zie je overal. Dit traditionele dak in omgekeerde V-vorm is waarschijnlijk de populairste daksoort in België. Het komt heel vaak voor bij rijhuizen maar je ziet het ook in alleenstaande woningen.
Dit dak bestaat uit twee rechthoekige dakvlakken die elkaar ontmoeten in de nok. Bij dit soort dak zijn er slechts twee dakgoten nodig. Zijn simpele vorm zorgt bovendien voor een goede waterafvoer.
De eenvoudige structuur laat een grote keuze aan dakbedekking en isolatiemogelijkheden toe.
Schilddak
En schilddak ziet eruit als een schild voor de woning. Het bestaat uit vier dakvlakken: twee trapeziumvormige vlakken aan de lange zijdes en driehoeken aan de korte zijdes.
Het is een structuur die je vaak zit bij oudere gebouwen, zoals oude boerderijen, maar het kan ook best modern zijn.
Door zijn aerodynamische vorm is dit soort dak goed beschermd tegen stormen. Daarnaast is er minder kans op vochtige muren door perfecte waterafvoer langs alle zijden.
Mansardedak
Dit soort dak, dat men ook wel Franse kap noemt, lijkt sterk op een zadeldak. Een mansardedak heeft echter een geknikt dakvlak. Daardoor creëert men eigenlijk vier rechthoekige dakvlakken. De onderste vlakken zijn steiler, terwijl de bovenste net iets vlakker zijn. Zo krijg je extra ruimte onder het dak.
Deze daksoort is bovendien gemakkelijk te combineren met dakkapellen. Zo krijg je nog meer extra ruimte.
Lessenaarsdak
Dit daktype bestaat uit slechts één hellend dakvlak. Hierdoor krijg je langs een zijde heel wat extra ruimte en lichtinval. Voor extra lichtinval langs de dakzijde bouwt men een verspringend lessenaarsdak. Daarbij wordt het dakvlak in twee gesplitst met een stuk verticale muur tussen de hellende vlakken.
Deze daksoort is vrij onderhoudsvriendelijk en laat heel wat soorten dakbedekking toe. Dit is echter wel afhankelijk van de hellingshoek.
Tentdak
Deze daksoort heeft heel wat synoniemen zoals, puntdak, piramidedak en paviljoensdak. Het dak bestaat uit vier of meerdere driehoekige dakvlakken. Deze vlakken zijn vaak heel steil waardoor er weinig ruimte onder het dak is.
Dit daktype zie je vaak bij kerktorens of in kastelen.
Gebogen dak
Een gebogen dak bestaat doorgaans uit twee gebogen dakvlakken. De constructie is iets moeilijk maar je krijgt heel wat extra ruimte onder het dak.
Dit soort dak is bovendien gemakkelijk te combineren met dakramen en dakkapellen om nog meer extra ruimte en licht in huis te voorzien.
Er zijn verschillende mogelijkheden op vlak van dakbekleding. Vooral metalen materialen met een lange levensduur en moderne look zijn populair.
Soorten platte daken
Ook bij platte of licht hellende daken zijn er verschillende opties. Uiteraard bestaat het dak uit slechts één vlak, maar toch kunnen de afwerking en opbouw flink verschillen. Vooral de plaatsing van de isolatielaag kenmerkt de verschillende soorten platte daken. Dit heeft echter ook invloed op de bovenste laag: blote dakbedekking, grind of een groendak.
Koud dak
Bij een koud dak plaatst men het isolatiemateriaal langs de binnenkant. Hierdoor bevindt er zich een luchtspouw tussen de isolatie en de dakbedekking. In deze ruimte ontstaan er echter vaak vochtproblemen, waardoor deze dakopbouw niet zo vaak meer toegepast wordt. Deze manier is uiteraard veel gemakkelijker wanneer het bestaand plat dak nog niet geïsoleerd is.
Warm dak
Bij een warm dak komt de dakisolatie net onder de dakbedekking. Op die manier is er veel minder kans op condensatieproblemen en temperatuurschommelingen.
Het grote probleem is echter dat je enkel dakisolatie op de dakconstructie kan plaatsen bij een nieuw dak of bij een volledige renovatie.
Omgekeerd dak
Wil je toch langs buiten isoleren, zonder de dakbekleding te vervangen, dan is een omgekeerd dak de oplossing. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal bovenop het dak gelegd.
Bij dit daktype heb je echter een ballastlaag nodig om de isolatielaag op zijn plaats te houden. Hiervoor gebruik je, bijvoorbeeld, grind, keien of tegels. Zo bescherm je het dak bovendien ook extra tegen uv-licht en andere weersomstandigheden.
Soorten groene daken
De meeste daken kunnen bedekt worden met mossen of planten. Op hellende daken is het niet zo frequent, maar een extensief groendak, zoals een sedumdak, is best mogelijk. Een extensief dak, dat weinig onderhoud vergt, komt uiteraard vaker voor op platte daken.
Op platte daken kan je trouwens ook voor een intensief groendak kiezen. Zo’n dak lijkt op een echte tuin met planten, bloemen en misschien wel bomen.
Een groendak is een prima manier om je dak extra bescherming te bieden tegen weersomstandigheden. Mits grondig onderhoud gaat een groendak twee tot drie keer zo lang mee als een gewoon dak.
Bespaar op de kosten! Gratis dakwerken offertes vergelijken!
Of je nu aan een nieuwbouw begint of van dakstijl wil veranderen, het is steeds belangrijk om voldoende informatie in te winnen. Spreek daarom goed af met de architect en de aannemer.
Start nu je gratis offerteaanvraag!
Ben je nog op zoek naar de juiste bouwpartner, dan helpen we je graag een handje. Via onze offerteservice krijg je gratis tot vier professionele offertes. Zo vind je gemakkelijk een aannemer voor jouw nieuw dak.