[

Soorten daken: alle 10 daktypes op rij

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Dakwerken
  4. /
  5. Soorten daken

10 verschillende soorten daken op rij

Benieuwd naar de soorten daken? Op deze pagina maken we je wegwijs in de 10 verschillende daktypes. Je komt te weten wat deze daksoorten typeert en wat hun voordelen en prijzen zijn.

10 daktypes
 

Welke soorten daken zijn er?

Grofweg gesteld zijn er drie verschillende soorten daken: een plat dak, een licht hellend dak en een hellend dak. Onderstaand een lijst met diverse soorten daken in deze hoofdcategorieën.

Navigeer direct naar:


soorten daken

Soorten hellende daken

Hellende daken bestaan in verschillende vormen en soorten. Er bestaan heel simpele vormen maar ook vrij complexe vormen. De soorten daken hebben vooral een esthetisch belang. Praktisch zijn er echter ook enkele verschillen, zoals het type dak en dakbedekking dat mogelijk is. Hieronder meer over de verschillende soorten daken en wat ze karakteriseert.1. Zadeldak

zadeldakZadeldaken zie je overal. Dit traditionele dak in omgekeerde V-vorm is waarschijnlijk een van de populairste daksoorten in België. Het komt heel vaak voor bij rijhuizen maar je ziet het ook in alleenstaande woningen.

Dit dak bestaat uit twee rechthoekige dakvlakken die elkaar ontmoeten in de nok. Bij dit soort dak zijn er slechts twee dakgoten nodig. Zijn simpele vorm zorgt bovendien voor een goede waterafvoer.

De eenvoudige structuur laat een grote keuze aan dakbedekking en isolatiemogelijkheden toe.

2. Schilddak

schilddakEn schilddak ziet eruit als een schild voor de woning. Het bestaat uit vier dakvlakken: twee trapeziumvormige vlakken aan de lange zijdes en driehoeken aan de korte zijdes.

Het is een structuur die je vaak zit bij oudere gebouwen, zoals oude boerderijen, maar het kan ook best modern zijn.

Door zijn aerodynamische vorm is dit soort dak goed beschermd tegen stormen. Daarnaast is er minder kans op vochtige muren door perfecte waterafvoer langs alle zijden.

3. Wolfsdak

wolfsdakEen wolfsdak is een zadeldak met schuin aflopende uiteinden, ook wel wolfseinden genoemd. Deze uiteinden hebben meestal een steilere helling dan de rest van het dak en werden vaak versierd met een piron.

4. Wolfsdak met dakkant

wolfsdak met dakkantEen Wolfsdak met dakkant is ingewikkelder te bouwen dan een zadeldak of schilddak vanwege de steile helling, vergelijkbaar met een mansardedak, wat meer bruikbare ruimte eronder mogelijk maakt.

5. Mansardedak

mansardedakDit soort dak, dat men ook wel Franse kap noemt, lijkt sterk op een zadeldak. Een mansardedak heeft echter een geknikt dakvlak. Daardoor creëert men eigenlijk vier rechthoekige dakvlakken. De onderste vlakken zijn steiler, terwijl de bovenste net iets vlakker zijn. Zo krijg je extra ruimte onder het dak.

Deze daksoort is bovendien gemakkelijk te combineren met dakkapellen. Zo krijg je nog meer extra ruimte.

6. Lessenaarsdak

lessenaarsdakDit daktype bestaat uit slechts één hellend dakvlak. Hierdoor krijg je langs een zijde heel wat extra ruimte en lichtinval. Voor extra lichtinval langs de dakzijde bouwt men een verspringend lessenaarsdak. Daarbij wordt het dakvlak in twee gesplitst met een stuk verticale muur tussen de hellende vlakken.

Deze daksoort is vrij onderhoudsvriendelijk en laat heel wat soorten dakbedekking toe. Dit is echter wel afhankelijk van de hellingshoek.

7. Tentdak

tentdakDeze daksoort heeft heel wat synoniemen zoals, puntdak, piramidedak en paviljoensdak. Het dak bestaat uit vier of meerdere driehoekige dakvlakken. Deze vlakken zijn vaak heel steil waardoor er weinig ruimte onder het dak is.

Dit daktype zie je vaak bij kerktorens of in kastelen.

8. Zaagtanddak

zaagtanddakEen zaagtanddak, ook wel zaagdak of sheddak genoemd, heeft dakvlakken die lijken op zaagtanden. Het wordt vaak gebruikt in fabrieksruimten om natuurlijk licht binnen te laten. De twee dakvlakken hebben verschillende hellingen, wat het onderscheidt van een zadeldak.

De schuine glazen wand, meestal het steilste vlak, is naar het noorden gericht voor gelijkmatige lichtinval. Bij een gebogen zaagtanddak is het langste dakvlak minder steil en gebogen.

9. Vlinderdak

VlinderdakEen vlinderdak heeft de vorm van een V, waarbij de dakvlakken in het midden samenkomen op een laag punt. Het is het tegenovergestelde van een zadeldak en ontleent zijn naam aan de gelijkenis met vlindervleugels.

10. Gebogen dak

gebogen dakEen gebogen dak bestaat doorgaans uit twee gebogen dakvlakken. De constructie is iets moeilijk maar je krijgt heel wat extra ruimte onder het dak. Dit soort dak is bovendien gemakkelijk te combineren met dakramen en dakkapellen om nog meer extra ruimte en licht in huis te voorzien.

Er zijn verschillende mogelijkheden op vlak van dakbekleding. Vooral metalen materialen met een lange levensduur en moderne look zijn populair.

Soorten platte daken

Ook bij platte of licht hellende daken zijn er verschillende opties. Uiteraard bestaat het dak uit slechts één vlak, maar toch kunnen de afwerking en opbouw flink verschillen. Vooral de plaatsing van de isolatielaag kenmerkt de verschillende soorten platte daken. Dit heeft echter ook invloed op de bovenste laag: blote dakbedekking, grind of een groendak.Koud dak

Bij een koud dak plaatst men het isolatiemateriaal langs de binnenkant. Hierdoor bevindt er zich een luchtspouw tussen de isolatie en de dakbedekking. In deze ruimte ontstaan er echter vaak vochtproblemen, waardoor deze dakopbouw niet zo vaak meer toegepast wordt. Deze manier is uiteraard veel gemakkelijker wanneer het bestaand plat dak nog niet geïsoleerd is.

Warm dak

Bij een warm dak komt de dakisolatie net onder de dakbedekking. Op die manier is er veel minder kans op condensatieproblemen en temperatuurschommelingen.

Het grote probleem is echter dat je enkel dakisolatie op de dakconstructie kan plaatsen bij een nieuw dak of bij een volledige renovatie.

Omgekeerd dak

Wil je toch langs buiten isoleren, zonder de dakbekleding te vervangen, dan is een omgekeerd dak de oplossing. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal bovenop het dak gelegd.

Bij dit daktype heb je echter een ballastlaag nodig om de isolatielaag op zijn plaats te houden. Hiervoor gebruik je, bijvoorbeeld, grind, keien of tegels. Zo bescherm je het dak bovendien ook extra tegen uv-licht en andere weersomstandigheden.

Groene daken

De meeste daken kunnen bedekt worden met mossen of planten. Op hellende daken is het niet zo frequent, maar een extensief groendak, zoals een sedumdak, is best mogelijk. Een extensief dak, dat weinig onderhoud vergt, komt uiteraard vaker voor op platte daken.

Op platte daken kan je trouwens ook voor een intensief groendak kiezen. Zo’n dak lijkt op een echte tuin met planten, bloemen en misschien wel bomen.

Een groendak is een prima manier om je dak extra bescherming te bieden tegen weersomstandigheden. Mits grondig onderhoud gaat een groendak twee tot drie keer zo lang mee als een gewoon dak.

daksoorten

Wat kosten de verschillende soorten daken?

Ter indicatie onderstaand een overzicht van de verschillende soorten dakbedekking en de kosten. De levensduur is o.a. afhankelijk van het merk, de kwaliteit van het materiaal en de manier waarop het is geplaatst.

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs/m² Gemiddelde levensduur
Hellend dak
Kleidakpannen € 40 – 60 50 jaar
Betonnen dakpannen € 30 – 45 30 jaar
Kunstleien € 60 – 75 30 jaar
Natuurleien € 105 – 120 90 jaar
Rieten dak € 75 – 95 30 à 35 jaar
Zinken dak € 60 – 110 50 à 125 jaar
Groendak € 45 – 150 50 à 70 jaar
Plat dak
Bitumen € 40 – 65 20 à 40 jaar
EPDM € 60 – 85 30 à 50 jaar
PVC € 50 – 70 15 à 40 jaar
Groendak € 40 – 150 50 à 70 jaar

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven (exclusief btw, inclusief plaatsing).

Bespaar op de kosten! Gratis dakwerken offertes vergelijken!

Of je nu aan een nieuwbouw begint of van type daken wilt veranderen, het is belangrijk om voldoende informatie in te winnen. Spreek daarom goed af met de architect en de dakwerker.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Ben je nog op zoek naar de juiste bouwpartner, dan helpen we je graag een handje. Via onze offerteservice krijg je gratis tot vier professionele offertes. Zo vind je gemakkelijk een aannemer voor jouw nieuw dak.

Gratis offertes vergelijken!