Raamdorpels vervangen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gevelwerken
 4. /
 5. Raamdorpels vervangen

Raamdorpels laten vervangen?

Heb je schade ontdekt aan de raamdorpels? Wil je de raamdorpels vervangen om de stijl om te gooien? Of zijn enkel de voegen van de vensterbank aan vervanging toe?

Lees verder om alles te ontdekken over het belang van raamdorpels. Daarna hebben we het over de verschillende nieuwe materialen, zoals raamdorpels van aluminium, en over het proces om raamdorpels te vervangen door hardsteen.

We sluiten dit artikel af met informatie over vergunningen en de voordelen van een vakman.

Als je een vakman wenst in te schakelen, bieden we graag onze gratis offertedienst aan.

Start gratis offerteaanvraag!

Met een korte en gratis aanvraag krijg je tot vier offertes toegestuurd om raamdorpels te vervangen. Je mag de offertes vrijblijvend vergelijken. Je hebt niets te verliezen.raamdorpels vervangen

Wat is een raamdorpel?

Raamdorpels zijn een belangrijk onderdeel van de gevel. Ze zorgen voor een nette afwerking van de ramen maar ook voor gevelbescherming onder het kozijn. Ze zorgen ervoor dat regenwater netjes afloopt en niet via de ramen in huis komt.

Bij beschadiging door barsten, verbrozing of zelfs een verschuiving ontstaan er lekken waardoor er water in huis kan komen. Dit leidt dan weer tot vochtschade en soms ook schimmel. Daarom is het belangrijk om schade aan raamdorpels zo snel mogelijk te herstellen.

Wat kost een raamdorpel vervangen?

De raamdorpels vervangen is gelukkig niet zo duur. Reken op een gemiddelde prijs van €35,- per uur voor het arbeidstarief. Ook de raamdorpel zelf is vrij goedkoop.

Raamdorpelstenen zijn al beschikbaar vanaf €2,- per steen. Een grote stenen raamdorpel koop je al vanaf €13,-.

De exacte prijs voor de stenen en het arbeidstarief hangt af van enkele kleine factoren, zoals de kwaliteit, de ervaring van de vakman en de transportkosten.

Eventuele afbraakwerken en afvoerkosten kunnen de prijs nog wat doen oplopen.

Raamdorpel vervangen: kosten 2024

Gevelwerken prijs 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs* Afmetingen
Raamdorpel vervangen €35,- per uur
Raamdorpelstenen Vanaf €2,- per steen 160 x 150 x 20 mm
Stenen raamdorpel Vanaf €13,- 1050 x 50 x 20 mm

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per vakman verschillen. Exacte prijsindicatie ontvangen? Vraag gratis offertes aan!

Besparen op de kosten om raamdorpels te vervangen?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven uit de buurt te ontdekken.

Soorten raamdorpels

Wanneer je raamdorpels laat vervangen is het belangrijk om voor een passend model te kiezen. Daarbij is het materiaal van belang maar ook de bouwtechniek: prefab of traditioneel.

Hieronder krijg je een overzicht met de voor- en nadelen van prefab en traditionele raamdorpels.

Prefab dorpels

Prefab elementen voor de vensterbank worden tegenwoordig meer geplaatst omwille van de voordelen. Ze zijn iets duurder maar het gaat veel sneller om ze te plaatsen.

Prefab raamdorpels zijn gemakkelijk te monteren. Je kunt ze zelfs bij mindere weersomstandigheden plaatsen zonder aan stevigheid in te boeten.

Een prefab model is bovendien erg slijtvast en duurzaam. Daarnaast past het bij allerlei woonstijlen omwille van de vele mogelijkheden.

Traditionele dorpels

Traditionele dorpels worden naar eeuwenoude gewoontes één voor één in de muur ingemetseld. Deze methode is goedkoper maar kent niet alle voordelen van de prefab modellen.

De stenen vertonen sneller beschadiging en het kost wat meer moeite om de vensterbank af te werken.

Deze stijl is echter soms de enige die perfect past bij enkele traditionele bouwstijlen. Schuif deze methode dus toch maar niet zomaar aan de kant.

Verschillende materialen

De prefab elementen voor raamdorpels bestaan in allerlei vormen, maten en materialen. De voornaamste materialen zijn aluminium, stenen, natuursteen, beton en kunststof.

In vele gevallen is het interessant om raamdorpels te vervangen door hetzelfde materiaal. Dat is gemakkelijker en je neemt geen risico om de uitstraling van de gevel om zeep te helpen. Als je toch iets anders wil, dan zijn dit de mogelijkheden. Maar denk er goed over na.

Hieronder gaan we in op de voor- en nadelen van deze verschillende materialen voor raamdorpels. Wil je een vakman inschakelen voor het vervangen van raamdorpels? Vergelijk gratis offertes!vervangen van raamdorpels

Aluminium raamdorpels

Een alu raamdorpel past perfect bij ramen met aluminium kozijnen. Deze vensterbanken zijn heel dun en kunnen perfect op maat geplooid worden.

In dit materiaal kun je raamdorpels tot 6 meter verkrijgen, wat met natuursteen een stuk moeilijker en duurder is. Op zijn minst zal je er naden aan overhouden, maar met aluminium niet.

Aluminium is beschikbaar in vele kleuren waardoor er op vlak van stijl vele mogelijkheden zijn voor aluminium vensterbanken.

Raamdorpelstenen

Raamdorpelstenen zijn dé keuze voor een traditionele vensterbank. Door meerdere stenen aan elkaar te zetten maak je een traditionele dorpel volledig op maat.

Bestel je de stenen per stuk, dan moet je ze ter plaatse inmetselen. Het is echter ook mogelijk om stenen te bestellen die reeds aan elkaar gezet zijn.

Raamdorpelstenen zijn beschikbaar in meerdere materialen en kleuren. Je kan gaan voor een baksteen-, dakpan- of natuursteenlook. Bij deze stijl is de opvallende voeg echter een typisch kenmerk.

Natuurstenen vensterdorpel

Er bestaan verschillende soorten natuursteen voor raamdorpels: Chinees hardsteen, Vietnamees hardsteen en Iers hardsteen. Maar waarom het zo ver zoeken als we natuurlijk ook onze eigen Belgische blauwsteen hebben.

Deze hardsteen leent zich perfect voor natuurlijke dorpels met een authentieke Belgische uitstraling. Voor buitengebruik worden de stenen vrij grof opgeschuurd zodat eventuele beschadigingen nadien minder opvallen.

Betonnen dorpel

Een betonnen dorpel is niet de mooiste uit de rij maar het is een praktische en duurzame keuze. De modellen zijn beschikbaar in vele maten en sluiten vrij gemakkelijk aan op het metselwerk.

Betonnen raamdorpels zijn beschikbaar in grijs, wit of antraciet.

Kunststof dorpels

Kunststoffen dorpels passen perfect bij kunststoffen kozijnen. Deze modellen zijn voorzien van een kliksysteem waardoor de plaatsing heel gemakkelijk verloopt.

Deze vensterbanken zijn beschikbaar in meerdere kleuren en maten. Het aanbod bestaat vooral uit verschillende natuurkleuren. Je kan zowel voor effen kleuren, lichte schakeringen of ingewikkeldere texturen kiezen.

Raamdorpels laten vervangen door een expert?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste tarieven uit de buurt te ontdekken.

Wanneer is het tijd om de raamdorpel te vervangen?

Meestal is het wel duidelijk wanneer de raamdorpel aan vervanging toe is. Van zodra je schade ziet, is er kans op lekkage en dien je de dorpel te vervangen.

Controleer de raamdorpels regelmatig en kijk vooral uit voor afgebroken hoeken, barsten en te veel mossen.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de kit te controleren en te vernieuwen. Via de verbinding met het metselwerk komt er namelijk snel water binnen waardoor de dorpels verder kunnen loskomen.

Soms zie je niets aan de dorpels zelf. In dat geval kan je misschien wel houtrot opmerken of watervlekken binnenshuis. Deze problemen wijzen erop dat de vensterbanken niet meer goed bevestigd zitten.

Raamdorpel vervangen: het proces

Schakel een vakman in om waterslagen te vervangen. Zo vermijd je dat er verdere problemen ontstaan met de muur door vochtoverlast.

Ter informatie krijg je onderstaand stappenplan over het proces van een vakman om stenen raamdorpels te vervangen.

Ten eerste, beslist de vakman in samenwerking met jou welk materiaal er in de plaats van de oude raamdorpels komt. De vakman bepaalt of het gewenste materiaal gebruikt kan worden bij jouw woning, of het een goed resultaat zal opleveren en of de vereiste maten gemakkelijk gefabriceerd kunnen worden.

Als de keuze voor de nieuwe raamdorpels gemaakt is, verwijdert de vakman de oude met een beitel of slijptol. Dit doet hij met alle voorzichtigheid zodat het metselwerk en kozijnen rondom de vensterbank niet beschadigd raken.

Daarna wordt de holte verder uitgekuisd en wordt het oude voegwerk verwijderd.

Eenmaal de plaats van de oude raamdorpel helemaal vrijgemaakt is, begint de vakman met de aanmaak van de mortel. Deze mortel brengt hij royaal aan in de raamopening.

Bovenop de mortel volgt een stuk waterkerende folie en daarna een tweede laag mortel. Er moet voldoende mortel zijn zodat de dorpel goed hecht en er geen water onder terecht kan komen.

De dorpel wordt ondersteund door speciale kegeltjes en loopt lichtjes af naar buiten toe zodat er geen water blijft staan na neerslag.

Als de onderkant van de dorpel vast zit, worden de zijkanten en de onderkant gevoegd. Tot slot werkt de vakman nog de andere naden af met kit.

Vakman inschakelen om dit proces te laten uitvoeren door een professional? Ontvang gratis offertes!

Voegen raamdorpel vervangen

Wanneer de raamdorpels zelf nog in goede staat zijn maar de voegen niet meer is het natuurlijk niet nodig om alles te vervangen. In dat geval is het vaak voldoende om de voegen te vernieuwen.

Met een speciale krabber wordt het oude voegwerk voorzichtig verwijderd. Als je over het juiste materiaal beschikt, kan je dit zelf doen. Het is echter noodzakelijk om voorzichtig om te gaan met alle randen, de kozijnen en het metselwerk.

Wanneer het kapotte voegwerk verwijderd is, worden de dorpels opnieuw ingewassen met een speciale mortel.

Hulp nodig om voegen van raamdorpels te vervangen?

Vraag hier gratis offertes aan om een voordelige vakman te vinden.

Vergunning nodig?

Voor alle werken aan de voorgevel is een vergunning of melding nodig. Als het enkel om een verandering van het uitzicht van de voorgevel gaat door nieuwe dorpels is een melding vaak genoeg.

Wanneer de stabiliteit van het raam of de gevel in gedrang komt door de werken dien je wel een vergunning aan te vragen.

Voor de zijgevel of achtergevel is normaal geen vergunning nodig.

Heb je toch twijfels, raadpleeg dan het omgevingsloket.

Zelf vervangen of uitbesteden?

Je kan zelf de raamdorpels vervangen buiten om wat kosten te besparen maar meestal is dat de moeite niet waard. Het gaat namelijk om kleine projecten die ook zoveel niet kosten als je ze laat uitvoeren.

Wil je de werken toch zelf uitvoeren, hou dan rekening met deze tips:

 1. Begin niet alleen aan de werken als je voor een zware hardsteen hebt gekozen.
 2. Werk snel door zodat de mortel niet te vlug uitdroogt.
 3. Ga voorzichtig tewerk zodat je de kozijnen en het metselwerk niet beschadigt.

Lees ook meer over:

Voordelen van een gevel expert

Zelf raamdorpels vervangen gaat natuurlijk gepaard met enkele ongemakkelijkheden die je niet ervaart wanneer je een expert inschakelt. Dit zijn de voornaamste voordelen als je met een gevelexpert samenwerkt:

 • De expert selecteert de juiste maat en het juiste materiaal.
 • Hij beschikt over gespecialiseerd materiaal om nauwkeuriger te werken.
 • Je hoeft zelf geen tijd te besteden aan het lastige en vuile breekwerk.
Als je de raamdorpels op hoogte laat vervangen heb je ook stellingen of een hoogtewerker nodig. Schakel een expert in om zelf niet op zoek te gaan naar een huurdienst voor dit materiaal.

raamdorpels

Besparen op nieuwe raamdorpels? Vergelijk gratis offertes!

Ga op zoek naar een vakman om je werken tot een goed einde te brengen. De prijzen om raamdorpels te vervangen vallen best mee en ze zullen nog voordeliger lijken als je offertes vergelijkt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken is het een stuk gemakkelijker om de beste tarieven uit de buurt te ontdekken. Bovendien is het heel gemakkelijk om offertes te vergelijken door hier een gratis aanvraag in te dienen.

Na enkele klikken krijg je al tot vier gratis offertes toegestuurd. Probeer het snel uit.

Gratis offertes vergelijken!