Vergunning gevelrenovatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gevelwerken
 4. /
 5. Vergunning gevelrenovatie

Heb je een vergunning voor gevelrenovatie nodig?

Ga je de gevel renoveren? Je vraagt je waarschijnlijk af of je een vergunning voor gevelrenovatie nodig hebt of wanneer je de gevel vergunningsvrij kan veranderen. Ontdek hier een overzicht van de regelgeving in België. We bespreken afzonderlijk de regels per gewest en hoe je er een aanvraag kan indienen.

Start gratis offerteaanvraag!

Als je hulp zoekt voor de uitvoering van je gevelrenovatie kan je hier ook terecht om een geschikte vakman te vinden. Dien hier een gratis aanvraag in om meerdere offertes van gevelspecialisten uit de buurt te ontvangen.vergunning gevelrenovatie

Wanneer vergunning nodig?

In het Vlaamse Gewest geldt dat je meestal een vergunning nodig hebt voor werken aan de voorgevel en meestal niet voor werken aan de zij- of achtergevel.

Er gelden uitzonderingen voor kleine aanpassingen en onderhoud waarbij de voorgevel onveranderd blijft.

Bij grote aanpassingen aan de zij- of achtergevel heb je wel een vergunning nodig als:

 • De gevels een flink stuk breder worden.
 • De stabiliteit van de woning verandert.
 • Je de bouwgrens sterk benadert.

Het probleem bij vergunningen voor gevelrenovatie is echter dat er zelden 100% duidelijkheid is. De ene gemeente is strenger dan de andere. Daarom vraag je voor het aanvatten van de werken best even na.Gevel schilderen

Wanneer je de voorgevel wil schilderen in een nieuwe kleur dien je een vergunning aan te vragen. Een nieuwe kleur betekent namelijk dat het straatbeeld zal veranderen en daarvoor heb je goedkeuring nodig van de gemeente.

De gevel schilderen zonder vergunning is geen probleem als je dezelfde verf gebruikt. Wanneer de kleur gelijk blijft, verandert het straatbeeld amper en dus heb je geen vergunning nodig. Schilderwerken aan de zij- of achtergevel zijn vergunningvrij tenzij het om een woning gaat die deel uitmaakt van het beschermd stads- of dorpsgezicht.

Buitengevel pleisteren

Om de buitengevel te pleisteren, gelden dezelfde regels als voor schilderwerk. Om de voorgevel te kaleien of pleisteren heb je een vergunning nodig want het straatuitzicht verandert.

De andere gevels kan je wel zonder vergunning vernieuwen tenzij het een beschermd gebouw is.

Gevel isoleren

De buitengevel isoleren vergt bijna altijd een vergunning. Door de isolatielaag wordt de gevel namelijk dikker. Als je er dan ook nieuwe gevelbekleding op aanbrengt, heb je zeker een vergunning nodig. Kies je na de isolatiewerken voor een identieke gevel dan kan er misschien een uitzondering gemaakt worden. Vraag het in ieder geval even na bij je gemeente.

De andere gevels isoleren kan zonder stedenbouwkundige vergunning op twee voorwaarden. Ten eerste, mogen er geen stabiliteitswerken worden uitgevoerd. Ten tweede, mag de nieuwe isolatielaag niet breder zijn dan 26 cm.

Een gevelrenovatie laten uitvoeren?

Ontdek de beste tarieven door hier gratis offertes aan te vragen.

Onderhoud en gevelreiniging

Voor onderhoud, impregnatie en reiniging van de gevel heb je geen vergunning nodig. Hierbij verandert er weinig aan het uitzicht van de gevel. Let wel op dat je de gevel niet beschadigt. Vooral bij beschermde gebouwen zijn de gevels soms erg broos.

Vergunning Brussels Gewest

De regels in het Brusselse Gewest zijn grotendeels gelijk aan die van het Vlaamse Gewest. Dit betekent dat je voor de voorgevel meestal wel een vergunning nodig hebt. De veranderingen hebben namelijk een invloed op het straatbeeld.

De andere gevels veranderen is vergunningsvrij onder dezelfde voorwaarden.

Opgelet: er gelden aparte regels in de beschermingszone van een geklasseerd pand.

Vergunning in het Waals Gewest

In het Waalse Gewest zijn de regels een stuk soepeler. Als het uitzicht niet verandert en als de bijkomende laag minder dan 30 cm bedraagt, heb je geen vergunning nodig voor gevelrenovatie. Heb je er toch twijfels over, overleg dan met een vakman of ga even langs bij de gemeente voor meer informatie.

Wanneer architect nodig?

In sommige gevallen heb je niet enkel een stedenbouwkundige vergunning nodig maar ook een architect. Dit geldt wanneer:

 • Je de constructie verandert, zoals nieuwe gevelopeningen.
 • De stabiliteit van de woning verandert.
 • Je extra funderingen nodig hebt voor een nieuwe gevel.

Wanneer je een architect inschakelt, helpt die normaal met de aanvraag van je vergunning voor gevelrenovatie.

Een architect gezocht voor gevelrenovatie?

Vind een geschikte specialist door hier gratis offertes aan te vragen.

Vergunning aanvragen

Nu je weet wanneer je een vergunning nodig hebt voor gevelrenovatie is het ook handig om te weten hoe je een vergunning aanvraagt. Hieronder krijg je meer details over de aanvraag per gewest. Daarnaast kom je te weten hoe lang je ongeveer dient de wachten voor je aan de werken kan beginnen.

Vlaams Gewest

In het Vlaamse Gewest kan je een aanvraag indienen via het Omgevingsloket. Je kan de aanvraag online indienen of een formulier afdrukken en indienen bij je gemeente. Binnen de 30 dagen ontvang je antwoord of je dossier al dan niet volledig is en aanvaard wordt. Daarna volgt een beslissing binnen 60 tot 105 dagen over de goedkeuring van je vergunning.

Indien je een vergunning toegekend krijgt, volgt een wachttijd van 35 dagen. Binnen deze tijd kunnen buren bezwaar maken tegen de verandering. Gebeurt dit niet, dan mag je na deze wachttijd van start gaan met de werken.

Brussels Gewest

In het Brusselse Gewest geldt een gelijkaardige procedure. Het gaat wel iets sneller. Via Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw vind je meer informatie en een aanvraagformulier. Dit kan je persoonlijk afgeven of aangetekend versturen.

Binnen de 30 dagen hoor je of je vergunningsaanvraag geaccepteerd werd of niet. Binnen de 30 dagen daarna beslist de gemeente over je aanvraag. Indien goedgekeurd, volgt een wachttijd van 20 tot 30 dagen, afhankelijk van de beslissende instantie. Als er geen klachten zijn, mag je na de wachttijd beginnen aan de gevelrenovatie.

Waals Gewest

Het aanvraagformulier voor stedenbouwkundige vergunningen in het Waalse Gewest vind je via www.wallonie.be. Je kan het formulier persoonlijk afgeven of aangetekend versturen naar de gemeente. Binnen de 30 dagen beslist de gemeente of je aanvraag volledig is. Daarna volgt 30 dagen onderzoek over je aanvraag en een beslissing over de goedkeuring.

Eenmaal goedgekeurd, mag je meteen aan de gevelrenovatie beginnen.

gevelrenovatie vergunning

Goedkope gevelrenovatie? Vergelijk gratis offertes

Zoek je hulp bij de gevelrenovatie? Wij helpen je graag om een geschikte vakman te vinden voor je project. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om meerdere vaklui uit de buurt te ontdekken. Dat is veel sneller en eenvoudiger dan zelf meerdere vaklui op te zoeken. Door hun offertes te vergelijken, bespaar je bovendien op de kosten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Begin nu met je gratis aanvraag.

Gratis offertes vergelijken!