Gyproc afwerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Gyprocwerken
  4. /
  5. Gyproc afwerken

Gyproc laten afwerken

Heb je net een gyproc wand of plafond geplaatst? Weet je niet goed wat volgt? Voor de afwerking bestaan verschillende mogelijkheden. Op deze pagina maken we je wegwijs.

Na een overzicht van de kosten voor gyproc afwerking, volgt uitleg over het afwerken van de voegen. Daarna komen er enkele populaire afwerkingsmethodes aan bod. Ten slotte, gaan we kort in op de voordelen van een specialist.

Ben je op zoek naar prijzen om gyproc af te werken?

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan!gyproc afwerken

Wat kost gyproc afwerken?

Gyproc platen afwerken is niet zo duur. Behangen kan al vanaf €10,- per vierkante meter. Ook plamuren en pleisteren kosten soms slechts €15,- per vierkante meter.

Gyproc schilderen kost iets meer. De minimumprijs hiervoor bedraagt €25,- per vierkante meter. Ook betegelen is duurder. Dit kost minstens €40,- per vierkante meter.

Vaak liggen de prijzen ietsje hoger. De exacte kosten zijn namelijk afhankelijk van meerdere factoren.
Een gyproc plafond afwerken kost wellicht iets meer dan gemiddeld omdat het een lastigere klus is. Kwaliteitsverf kost ook iets meer dan de gemiddelde verf.

In deze tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen die vaklui aanrekenen.

Kosten gyprocwerken 2024

Soort afwerking Prijs per m²*
Plamuren €15,- tot €30,-
Schilderen €25,- tot €35,-
Behangen €10,- tot €20,-
Betegelen €40,- tot €90,-
Pleisteren €15,- tot €35,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten incl. btw. Exacte prijs weten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

Hoe gyproc afwerken?

De eerste stap voor een goede afwerking bestaat uit het dichten van gaatjes, naden en voegen.

Door de gyproc zo netjes glad te zetten, wordt een gyproc gipsplaat afwerken nadien een stuk gemakkelijker. Het eindresultaat zal er natuurlijk ook veel beter uit zien.

De populairste afwerkingsmogelijkheden zijn schilderen en behangen. Daarnaast kan je de gipsplaten betegelen of bepleisteren.

Voegen: geen zichtbare naden meer

Gyproc voegen afwerken doe je met behulp van voegmiddel en voegband. Voor beide producten bestaan twee versies. De ene versie is iets duurder maar gemakkelijker in gebruik. De andere is iets goedkoper en heeft meerdere mogelijkheden.

  • ABA-joint of -mix: ABA-joint is een poeder dat je met water mengt. Dit droogt binnen de vier uur al. ABA-mix is een kant-en-klare pasta die zo’n 24 uur nodig heeft om te drogen.
  • Zelfklevend voegband: deze soort voegband is heel gemakkelijk in gebruik. Dankzij de zelfklevende laag kan je het gemakkelijk in de voeg plakken.
  • Papieren voegband: papieren voegband vergt iets meer techniek. Het is echter gemakkelijker om hiermee kopse voegen of voegen tussen gyproc en ander materiaal af te werken.

Afwerken gyproc: stappenplan

Als je met papieren voegband werkt, knip dan eerst enkele stukken op maat. Dit doe je echter niet met zelfklevend voegband.

Vervolgens breng je een eerste laag aan. Dat kan op twee manieren:

  • Breng het zelfklevende voegband van boven naar onder aan en snij het onderaan op maat. Daarna breng je en laag voegmiddel aan.
  • Breng met een plamuurmes voegspecie aan op de voeg. Duw daarna een stuk voegband in de voeg. Druk alles goed aan en verwijder overtollig voegproduct.

Wanneer het voegmiddel voldoende is uitgedroogd, breng je weer een gulle laag voegmiddel aan. Eenmaal ook deze laag is uitgehard, volgt de derde laag: de afwerkingslaag. Met een pleisterspaan breng je een brede laag voegspecie aan om de voeg volledig glad te strijken.

Schroefkoppen werk je af met twee lagen voegspecie.

Doe-het-zelvers kiezen vaak voor ABA-mix en zelfklevend voegband omdat je hiermee gemakkelijker voegen kan afwerken. Deze producten leveren echter niet altijd het netste resultaat op.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Gyproc gipsplaten: afwerkingsmogelijkheden

Gyproc is gemakkelijk te installeren en ook de afwerking is vrij eenvoudig. Bovendien bestaan er verschillende mogelijkheden. Hieronder komen de voornaamste methodes aan bod.

Plamuren:

Gyproc plamuren is als het ware de eerste afwerkingslaag. Met plamuurmiddel vul je de gaatjes en naden. Zo maak je de gipsplaten klaar voor een verdere afwerking.

Als alle openingen mooi afgewerkt zijn en de plamuur netjes uitgestreken is, zet je de muur helemaal effen met wat schuurpapier. Daarna is de muur klaar.

Als alternatief voor plamuur, kan je de voegen egaliseren met vliesbehang (renovlies).

Een vakman inschakelen voor de afwerking van gyproc?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen van stukadoors te vergelijken.

Schilderen: eenvoudig en snel

Gyproc platen afwerken met verf is vrij gemakkelijk. Na het plamuren, breng je een laag primer aan op de gipsplaten. Dit zorgt voor een betere hechting en voorkomt dat de verf in de platen trekt.

Eenmaal de primer droog is, volgt de eerste verflaag. Gebruik een borstel in de hoeken en een rol voor de open vlakken. Rol de verf eerst horizontaal uit en daarna verticaal. Wanneer de verf droog is breng je op dezelfde manier een tweede laag verf aan.

Behangen: egale afwerking

Gyproc gipsplaten afwerken met behang vergt een goede voorbereiding. De platen moet eerst goed droog en stofvrij zijn. Zorg er ook voor dat de muur netjes egaal is. Werk eventuele oneffenheden nauwkeurig weg.

Eerst breng je een laag voorstrijkmiddel aan. Deze laat je enkele uren drogen.

Daarna breng je de lijm aan op de gyproc zodat je het behangpapier kan kleven.

Betegelen: voor badkamer en keuken

Gyproc kan je ook afwerken met tegels. De plaatsing van tegels valt te vergelijken met het aanbrengen van behang. Eerst zorg je voor een egale, stofvrije muur. Daarna breng je een laag voorstrijkmiddel aan. Dit middel zorgt ervoor dat de lijm niet in de muur trekt.

Vervolgens strijk je de tegellijm uit en plaats je de gewenste tegels op de gyproc platen.

Gyprocwerker inschakelen? Goede keuze!

Een specialist in gyprocwerken inschakelen heeft vele voordelen. Ten eerste, kies je voor een nauwkeurig resultaat. Doe-het-zelvers mispakken zich wel eens aan het precisiewerk. Ervaren vaklui, daarentegen, weten precies hoeveel marge ze moeten nemen en snijden de platen precies op maat. Ook voor het vullen van de voegen weten ze precies hoeveel plamuur ze nodig hebben.

Verder beschikt een vakman over professioneel materiaal en de beste producten. Hij weet precies welk voegmiddel het meest geschikt is voor elk type gipsplaat.

Ten slotte, hoef je zelf geen tijd te besteden aan de gipswerken. Aangezien je rekening moet houden met de droogtijden kan gyproc gipsplaten afwerken toch snel twee à drie dagen duren.

gyproc afwerken kosten

Besparen? Gratis gyproc offertes vergelijken!

Een bekwame en goedkope vakman vinden is helemaal niet moeilijk. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om snel een vakman uit de buurt te vinden.

Start nu je gratis offerteaanvraag.

Bovendien bespaar je gemakkelijk enkele honderden euro’s op de totaalkosten door grondig offertes te vergelijken voor je een vakman inschakelt. Veel succes met de gyprocwerken!

Gratis offertes vergelijken!