Gyprocwerker gezocht voor gyprocwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Gyproc plafond plaatsen

Wil je het plafond verlagen of vernieuwen? Een gyproc plafond plaatsen is de ideale oplossing. Op deze pagina vind je alle informatie die je als doe-het-zelver nodig hebt om de montage van een gyproc plafond tot een goed einde te brengen.

We leggen kort uit welke systemen er bestaan, waarvoor ze dienen, en uiteraard hoe je ze installeert.

Start gratis offerteaanvraag!

Heb je nadien toch wat twijfels, vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. De prijzen vallen wellicht veel beter mee dan je verwacht had!gyproc plafond plaatsen

Hoe gyproc plafond plaatsen?

Een gyproc plafond plaatsen is de snelste en eenvoudigste manier om het dak te vernieuwen. Hieronder leggen we uit hoe dat precies in zijn werk gaat. Daarvoor moeten we echter eerst onderscheid maken tussen de verschillende types.

Een afgehangen plafond bevestig je via een houten of metalen structuur aan het huidige plafond. Een plagyp plafond bevestig je via beugels aan het bestaande plafond. Als het vals plafond niet aan de dakstructuur vastgemaakt kan worden, kies je voor een vrijdragend plafond dat op de muren rust.

Benodigdheden om een gyproc plafond te plaatsen:

 • Gipsplaten
 • Roestvrije schroeven
 • Boormachine
 • Meter en potlood
 • Breekmes en handzaag
 • Voegband en voegmiddel
 • Truweel, pleisterspaan en plamuurmes
 • Stelling of ladder

Afhankelijk van het type gyproc plafond, heb je nog wat extra materiaal nodig, zoals metalen profielen, ankers of houten latten.

Kies voor 4xABA platen met 4 schuine randen. Deze zijn gemakkelijker in elkaar te schuiven en te voegen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Vrijdragend plafond plaatsen

Als je een vrijdragend plafond wil, moet je de oppervlakte van het plafond opmeten. Dit systeem werkt namelijk niet in grote ruimtes. Daarnaast heb je deze afmetingen nodig om het Metal Stud kader voor de gyprocplaten te ontwerpen. Meet tegelijkertijd ook de hoogte op voor het verlaagd plafond. Zorg voor voldoende afstand tussen het huidige plafond en de gipsplaatsen zodat je eventueel isolatie en nieuwe verlichting kan voorzien.

Veranker eerst de horizontale Metal Stud profielen op de langste muren. Bevestig met een schroef om de 60 cm. Daarna volgen de uiterste verticale profielen. Deze schroef je om de 125 cm vast.

Vervolgens monteer je de tussenliggende profielen. Deze snij je ongeveer een centimeter korter dan de afstand tussen beide muren. Daarna klem je ze tussen de randprofielen en bevestig je ze met schroeven.

Als je wil isoleren, leg dan het isolatiematerialen gewoon bovenop het Metal Stud frame.

Ten slotte, schroef je de gipsplaten vast aan het frame.

Afgehangen plafond plaatsen

Een afhangend plafond is interessanter voor grotere overbruggingen omdat je de profielen zal verankeren aan het dak. Zo zullen de platen niet doorhangen.

Ook hier moet je eerst alles grondig opmeten en kijken of het plafond waterpas is. Op basis daarvan bepaal je waar de verankeringen komen. Afhankelijk van je dakstructuur bevestig je de gipsplaten rechtstreeks aan de houten balken of gebruik je een draagsysteem. Zo’n systeem helpt om het verlaagd plafond waterpas te maken.

Eenmaal de platen op hun plek zitten, werk je de constructie verder af. Eerst dien je de voegen af te werken. Daarvoor gebruikt men ABA joint filler en voegband. Vervolgens kan je het plafond schilderen of afwerken zoals je wil.

Wil je liever een vakman inschakelen om gyproc te plaatsen?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om prijzen te vergelijken.

Plagyp plafond monteren

Dit systeem is een variant op het afgehangen plafond. Hierbij monteer je de gyproc platen op een onderliggende structuur. Met een plagyp S systeem bevestig je het plafond onder houten balken.
Een plagyp D systeem dient voor grotere oppervlaktes en verlagingen.

Een plagyp S systeem werkt op basis van plafondhangers en randprofielen. Meet de hoogte correct af zodat de hangers en randprofielen op dezelfde hoogte komen. Monteer de profielen evenwijdig met de houten balken.

Plaats vervolgens de tussenprofielen in het randprofiel en klik vast aan de plafondhangers. Vervolgens monteer je de gyproc platen. Schroef vast om de 25 cm.

Bij een plagyp D systeem gebruik je ophangdraden. Deze hangers kan je in alle plafondsoorten bevestigen, zelfs in beton. Je dient wel een aangepast bevestigingssysteem te gebruiken per ondergrond.

Ook bij dit systeem gebruik je randprofielen en tussenprofielen, die aan de hangers bevestigd worden. De eerste laag klik je vast in de hangers. De tweede laag bevestig je kruis aan het vorige profiel met een verbindingsruiter.

Als het plafond niet mooi haaks loopt, wordt het wat moeilijker. Begin bij de tweede rij waar je volledige gipsplaten kan gebruiken. Vervolgens werk je het deel tussen de muur en de volledige gipsplaten af.

Monteer, ten slotte, de gipsplaten dwars aan de plafondprofielen.

Video: plaatsen gyproc plafond

Een gyproc plafond plaatsen is natuurlijk gemakkelijker als je het al eens gezien hebt. In deze video toont de vakman stap voor stap hoe de gyproc monteert. Na een overzicht van het benodigde materiaal, krijg je te zien hoe je platen aan een houten lattenstructuur monteert. Daarna volgt uitleg over het plamuren van de gyproc platen.


Vakkundig en snel een oprit bestraten

Bekijk in deze timelapse video hoe stratenmakers te werk gaan.


Gyproc plafond plaatsen op hout

Als je over een vlak plafond beschikt, is houten lattenwerk een goede basis voor gyproc.

Een frame van houten latten is goedkoper dan een metalen frame. Een gyproc plafond plaatsen op hout vergt wel wat extra werk. Er komt wat meet-, zaag- en schuurwerk bij kijken. Bijgevolg, heb je ook meer opruimwerk door stof en zaagsel.

Nog enkele tips om dit tot een goed einde te brengen.

 • Gebruik de boormachine op de sterkste stand en de hoogste snelheid.
 • Gebruik roestvrije schroeven.
 • Monteer houten latten waar je later openingen zal maken voor verlichting of dergelijke.
 • Koop kwalitatief hout zonder scheuren of andere tekortkomingen.

Gyproc plafond plaatsen op beton

Een gyproc plafond plaatsen op beton kan op twee manieren. Als je het plafond niet veel wil verlagen, is vastlijmen de beste manier. De platen worden hierbij rechtstreeks tegen het oppervlak gekleefd.

Voor een verlaagd plafond dien je een frame te verankeren in het beton. Je gebruikt hiervoor het plagyp D systeem.

Afwerken gyproc plafond

Voor een nette afwerking dien je eerst de schroefgaten en de voegen tussen de gyproc platen af te werken. Hiervoor gebruikt je voegband en ABA-joint of -mix. Breng eerst een laag voegmiddel aan, leg er daarna voegband over en werk af met een tweede (en derde) laag voegmiddel.

Eenmaal de voegen droog zijn, mag je het gyproc plafond verder afwerken. Schilderen en pleisteren zijn de voornaamste opties.

Vergeet echter niet om geschikte producten te kiezen. Een laag primer voorkomt dat de platen te veel verf opzuigen. In de badkamer gebruik je best waterafstotende verf.

Ten slotte, voorzie je openingen voor verlichting, ventilatiepanelen en dergelijke.

Gyproc plafond zelf plaatsen: tips

De belangrijkste stap bij het plaatsen van een gyproc plafond is waarschijnlijk het opmeten van de ruimte en de hoogte. Als alles goed opgemeten en afgetekend is, heb je al de helft van de klus geklaard.

Verder herhalen we nog eens dat je best met volledige platen begint. Werk nadien de hoeken af door platen op maat te snijden.

Vergeet ook niet om de platen geschrankt te leggen om een breuklijn te vermijden en het voegen te vereenvoudigen.

Waarom een gyprocwerker inschakelen?

We komen terug bij de belangrijkste stap: het meetwerk. Een kleine rekeningfout heeft grote gevolgen. Het dak kan, bijvoorbeeld, schuin liggen of doorhangen. Daarnaast is het ook belangrijk om de correcte hoeveelheid profielen en platen te bestellen. Een vakman kan veel preciezer meetwerk doen omdat hij over professioneel materiaal beschikt, zoals lasermeters. Bovendien heeft hij meer ervaring om de juiste hoeveelheid materiaal te berekenen.

Een expert in gyprocwerken heeft een beter inzicht over welk systeem best past. Je dient namelijk rekening te houden met de oppervlakte, het materiaal en de toestand van het plafond.

De kosten voor een vakman zijn ongeveer 55 tot 70 euro per vierkante meter.

gyproc plafond plaatsen kosten

Gyproc plafond plaatsen? Bespaar op de kosten!

Twijfel je nog tussen zelf gyproc monteren of het plafond laten plaatsen? Vraag dan gratis offertes aan. Via onze vrijblijvende offerteservice krijg je verschillende offertes toegestuurd om prijzen te vergelijken. Je hebt niets te verliezen.

Start nu je gratis offerteaanvraag.

De prijzen kunnen beter meevallen dan je had verwacht. Door te vergelijken vind je namelijk zonder twijfel goedkopere tarieven. En als je toch niet overtuigd bent, kan je het nog altijd zelf doen.

Gratis offertes vergelijken!