Gyprocwerker gezocht voor gyprocwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Gyproc wand plaatsen

Gyrpoc wanden zijn de perfecte oplossing om ruimtes te herindelen of de uitstraling van een binnenmuur te vernieuwen. Een gyproc wand plaatsen is bovendien geen aartsmoeilijke klus voor een ervaren doe-het-zelver.

Lees verder om de verschillende mogelijkheden met gyproc wanden te ontdekken. Per methode krijg je een gestructureerd stappenplan zodat je zelf kan leren om gyproc wanden te plaatsen.

Heb je wat twijfels over jouw project of laat je de werken liever uitvoeren door een specialist?

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken. Dit is de beste manier om een expert in gyprocwerken te vinden.gyproc wand plaatsen

Hoe gyproc wand plaatsen?

De werkwijze voor het plaatsen van gyproc wanden hangt voor een deel af van het type wand: een voorzetwand of scheidingswand. Beide kunnen met behulp van een Metal Stud systeem gemonteerd worden maar een voorzetwand kan ook rechtstreeks aan de muur bevestigd worden.

Welk systeem je ook kiest, je moet eerst de ruimte goed opmeten. Zo bepaal je hoeveel materiaal je nodig zal hebben.

Daarna plaats je het ondersteunend kader en vervolgens monteer je de gipsplaten. Een gedetailleerde werkwijze per systeem volgt.

Wat heb je nog om een gyproc wand te plaatsen?

 • Gyproc platen
 • Gyproc schroeven
 • Schroefboormachine
 • Breekmes
 • Metaalschaar
 • Kantenrasp
 • Schroefkoppeling
 • Plamuur en voegband
 • Akoestische tape

Als je een gyproc wand met kader plaatst, zal je ook Metal Stud profielen nodig hebben. Ga je de platen rechtstreeks aan de muur bevestigen, dan heb je uiteraard gipslijm nodig.

Gyproc voorzetwand plaatsen

Een voorzetwand is de ideale oplossing om een oude of kapotte muur te verbergen. Bovendien kan je met gyproc gemakkelijk kabels, leidingen en isolatie netjes in de muur verwerken.

Er bestaan twee methodes om de wand te plaatsen. Ten eerste, kan je de platen in een kader bevestigen met behulp van houten latten of een Metal Stud systeem. En ten tweede, kan je de een gipswand rechtstreeks op de muur bevestigen.

Voorzetwand met profielen

De eerste stap om een voorzetwand met profielen te monteren, is de plaats van de wand aftekenen op de grond. Hou minstens 7 cm afstand van de muur.

Daarna knip je de profielen op maat en plak je akoestische tape aan de buitenste profielen. Plaats eerst het horizontale profiel op de vloer en vervolgens de uiterste verticale profielen. Ten slotte, monteer je een horizontaal profiel aan het plafond.

Vervolgens monteer je de tussenliggende verticale profielen om de 60 cm.

Indien je de muur wil isoleren, plaats je een isolatielaag tussen de muur en de profielen. Vergeet het dampscherm niet.

Ten slotte snij je de gyproc platen op maat om ze in de profielen te bevestigen.

De maximale hoogte van een voorzetwand is 2,4m. Voor hogere wanden moet je de Metal Stud profielen van extra ondersteuning voorzien.

Gyprocplaten rechtstreeks op de muur

Gyproc lijmen tegen de muur is een andere manier om een voorzetmuur te bouwen. Met kleefgips bevestig je de gyproc platen gemakkelijk en snel tegen de binnenmuur.

Om de gyproc te lijmen moet je eerst de ondergrond voorbereiden. Zorg ervoor dat deze droog en relatief vlak is. Je kan de muur eventueel behandelen met een voorstrijkmiddel en hechtmiddel.

Daarna bereid je de lijm of kleefgips. Meng het poeder met water net voor gebruik. De kleefgips kan zo’n 40 minuten gebruikt worden.

Je moet de platen één voor één bevestigen. Breng eerst twee verticale stroken lijm aan volgens de breedte van een plaat. Daarna breng je nog wat meer lijm aan tussen deze stroken. Strijk uit zodat deze laag niet te dik is.

Ten slotte, lijm je de plaat tegen de muur. Met behulp van een waterpas en rubberhamer breng je de plaat in positie.

Deze methode werkt alleen als de ondergrond droog een stabiel is. Vraag raad aan een vakman om er zeker van te zijn of jouw muur geschikt is voor deze methode.

Benieuwd naar de kosten voor het laten plaatsen van een gyprocwand? Vergelijk gratis offertes!

Gyproc scheidingswand plaatsen

Gyproc scheidingswanden zijn handig om ruimtes te herindelen. Bovendien is het plaatsen van grypoc wanden vrij eenvoudig. Volg dit stappenplan.

Ten eerste, teken je af op de vloer, de muren en het plafond waar de muur moet komen.

Ten tweede, knip je de Metal Stud profielen op maat voor het frame. Plak daarna akoestische tape aan de uiterste stukken van het kader.

Ten derde, bevestig je het profiel op de vloer. Ga je een deur in de gyproc wand plaatsen, vergeet dan niet om een opening te laten.

Ten vierde, werk je de rest van het kader omringende kader af. Eerst de verticale profielen tegen de muur, en daarna het horizontaal profiel aan het plafond.

Ten vijfde, plaats je de tussenliggende verticale profielen zonder ze vast te schroeven. Zo kan je ze later nog verschuiven.

Ten slotte, plaats je de gyproc platen. Je kan de ondersteunende profielen nog wat verschuiven zodat alles goed past. Eenmaal alles op zijn plaats zit, schroef je de profielen en de platen vast.

Een vakman inschakelen om een gyproc wand te plaatsen?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven te vergelijken.

Gyproc wand plaatsen met deur

Een deur in een gyproc wand plaatsen is vrij eenvoudig. Je volgt bovenstaand stappenplan maar houdt ook rekening met onderstaande extra’s.

Ten eerste, moet je de deuropening aftekenen op de grond. Hou rekening met wat speling door het deurkozijn.

Bij de installatie van het kader zorg je ervoor dat er een verticaal profiel aan beide kanten van de deuropening komt. Je dient ook een horizontaal profiel op maat te knippen om tussen deze profielen te bevestigen.

Vervolgens schroef je een houten lat aan de binnenkant van de verticale profielen. Het deurkozijn komt hier later tegen.

Ten slotte, plaats je de gyproc platen aan weerszijden van de deur. Er zal wat overlap zijn, dus dien je ze na het plaatsen nog op maat te snijden en bij te werken.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een schuifdeur te plaatsen met behulp van inbouwframes.

Gyprocwanden afwerken

Eenmaal het plaatsen van de gyproc wanden voltooid is, kan je ze verder bewerken. Daarvoor ga je eerst de voegen egaal afwerken.

Het voegen gebeurt met een ABA voegmiddel en voegband. Voor de doe-het-zelver is een kant-en-klaar voegmiddel interessanter. Het is iets duurder maar droogt niet zo snel als voegmiddel in poedervorm.

Bij het voegen gebruik je ook voegband. Zelfklevend voegband is gemakkelijker voor doe-het-zelvers aangezien papieren voegband in de voegspecie verwerkt dient te worden.

Na het voegen kan je de wand op verschillende manieren verder afwerken. Gyproc kan je gemakkelijk schilderen maar je hebt wel een laag primer nodig. Je kan de gyproc echter ook verder afwerken met behang of pleister.

Een gyproc wand plaatsen om de ruimte te vernieuwen?

Vind een expert uit je buurt via onze gratis offertedienst.

Perfect resultaat? Schakel een gyprocwerker in!

Gyproc wanden plaatsen is geen zware klus. Het vergt echter wel wat rekenwerk en tonnen ervaring om het tot een goed einde te brengen. Een kleine misrekening beïnvloedt het gehele resultaat.

Daarnaast zijn er nog vele voordelen verbonden aan het inschakelen van een vakman:

 • De vakman geeft advies op maat in verband met het juiste systeem: houten laten, metalen frame of lijmen
 • Een vakman bezit al het nodige materiaal om gyproc correct te plaatsen en netjes af te werken.
 • Een vakman gaat sneller te werk waardoor de ruimte sneller klaar en bewoonbaar is.

Gyproc muur plaatsen: prijs

De prijs om gyproc te monteren, hangt af van het type gyproc wand. Een voorzetwand is goedkoper dan een scheidingswand. Een voorzetwand kan namelijk al vanaf €25,- terwijl een scheidingswand minstens €40,- kost. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de prijzen.

Hou er rekening mee dat de prijzen afhankelijk zijn van een aantal factoren. Dubbele wanden zijn duurder. Ook het type gyproc beïnvloedt de prijs. Waterdichte of isolerende platen kosten meer dan standaardplaten.

Ook de arbeidskosten zijn van invloed op de prijs. Beginnende vaklui hebben goedkopere tarieven. Maar ze werken vaak trager. Hou daar rekening mee als je een prijs per uur afspreekt. Vergeet ook extra kosten en transportkosten niet in rekening te brengen.

Gyproc muur plaatsen kosten 2023

Type wand Gemiddelde prijs per m²* Bijzonderheden
Voorzetwand €25,- tot €30,- 55 mm profielen
Met 50 mm isolatie
Dubbele voorzetwand €30,- tot €35,- 2 gyprocplaten met isolatie
Scheidingswand €40,- tot €45,- 55 mm profielen
Met 50 mm isolatie
Dubbele scheidingswand €55,- tot €60,- 2 gyprocplaten met isolatie

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten incl. btw en montage. Vergelijk gratis offertes en bespaar.

gyproc wand plaatsen kosten

Nieuwe wand laten plaatsen? Gratis gyprocwerken offertes vergelijken!

Vind je het veiliger om een specialist in te schakelen? Vergelijk dan offertes om een voordelige vakman uit je buurt te vinden.

Start nu je gratis offerteaanvraag.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven van verschillende vaklui uit de buurt te ontvangen. Door de offertes grondig te vergelijken op vlak van voorwaarden, arbeidskosten en materiaalkosten bespaar je zonder twijfel op de totaalkosten om een gyproc wand te plaatsen.

Gratis offertes vergelijken!