Specialist in isolatiewerken gezocht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis & vrijblijvend

Vloerisolatie

Je vloer isoleren is een ideale manier om je huis helemaal af te sluiten voor koude lucht. Hoewel de meeste warmte verloren gaat via het dak en de gevel, gaat er ook zo’n 10% verloren via de vloer.

Hier leggen we uit hoe je dit kan vermijden. We vertellen kort hoe je vloerisolatie moet leggen en welke materialen je ervoor kan gebruiken.

Daarnaast krijg je ook wat informatie over isolatienormen en premies.

Ben je klaar om de vloer te isoleren?

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag nu gratis offertes aan om de beste tarieven van specialisten uit je buurt te vergelijken.

vloerisolatie

Waarom de vloer isoleren?

Er zijn twee belangrijke redenen om de vloer te isoleren. Ten eerste zorg je ervoor dat er geen warmte verloren gaat via de vloer. Ten tweede wordt de vloer meteen aangenaam warmer waardoor je geen last zal hebben van koude voeten.

Vooral in combinatie met vloerverwarming is het belangrijk om de vloer te isoleren. Zo werkt de verwarming veel efficiënter en duurt het aangename effect van de warme vloer langer.

Ook bij tussenverdiepingen is het interessant om de vloer te isoleren. Zo blijft de warmte van onderliggende ruimtes beter behouden. En daarnaast zal je minder last hebben van geluidsoverlast in de onderliggende kamer. De vloer laten isoleren door vakmannen? Vergelijk gratis offertes!

Wat kost een vloer isoleren?

De prijs om vloerisolatie te leggen hangt af van vele factoren. De belangrijkste zijn de arbeidskosten, het gekozen isolatiemateriaal en eventuele huur van machines.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de oppervlakte, het soort vloer en eventuele constructiefouten zoals koudebruggen.

Tot slot kan je van de gelegenheid gebruik maken op vloerverwarming te installeren maar dat zal uiteraard de kosten beïnvloeden. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Prijsoverzicht vloerisolatie

In onderstaande tabellen krijg je een overzicht van de gemiddelde prijzen om vloerisolatie te leggen. De prijzen zijn, zoals je ziet, iets duurder bij een houten vloer.

Betonnen vloer Oppervlakte (inclusief funderingsmuren) Kosten vloerisolatie
Tussenwoning 55 vierkante meter €1.350,-
Hoekwoning 60 vierkante meter €1.500,-
2-onder-1 kap 65 vierkante meter €1.600,-
Vrijstaande woning 80 vierkante meter €2.000,-
Houten vloer Oppervlakte (inclusief funderingsmuren) Kosten vloerisolatie
Tussenwoning 55 vierkante meter €1.600,-
Hoekwoning 60 vierkante meter €1.750,-
2-onder-1 kap 65 vierkante meter €1.900,-
Vrijstaande woning 80 vierkante meter €2.200,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Vloerisolatie leggen

Om de vloer te isoleren dien je eerste de oude vloer uit te breken in het geval van renovatiewerken. Soms is het voldoende om alleen de bovenste laag te verwijderen maar je kan ook helemaal vanaf nul beginnen.

Bij een nieuwbouw bestaat de vloer met isolatie uit vier lagen. Eerst giet men een betonlaag waarop men een betonfolie legt. Daarna volgen de leidingen met de chape. Eventueel kan je voor isolatiechape kiezen.

Daarop volgt de vloerisolatie en ten slotte werkt men af met de nieuwe vloerbedekking.

Zelf doen of laten doen?

In de meeste gevallen laat je de vloerisolatie beter leggen door een specialist. De vloer isoleren met pur schuim is bijna onmogelijk voor een doe-het-zelver omwille van het benodigde materiaal.

Met isolatieplaten is het misschien eenvoudiger om zelf de vloer te isoleren, maar dan nog is het niet zonder risico’s. Als je de platen niet goed bevestigt zal er toch warmte ontsnappen en is alles voor niets.

Hulp nodig om vloerisolatie te leggen?

Vind de beste specialisten uit de buurt door hier gratis offertes aan te vragen.

Soorten vloerisolatie

Er zijn drie veel gebruikte methodes om de vloer te isoleren: met platen, met pur of met isolatiechape. We bespreken ze hier kort.

Isolatiechape is een ideale manier om de vloer te isoleren. Bij deze methode combineert men de chape met isolerend materiaal. Aangezien iedere vloer een chapelaag nodig heeft, vang je zo twee vliegen in één klap. Men gebruikt deze methode echter meestal in combinatie met andere methodes om de beste kwaliteit te garanderen.

De tweede optie is om vloerisolatie aan te brengen met PUR schuim. Bij deze methode gebruikt men een machine om de isolatie te spuiten. Deze methode heeft verschillende voordelen: het gaat snel en alle gaten worden eenvoudig gedicht.

Ten slotte, kan je ook vloerisolatie leggen met platen. Je hebt keuze uit verschillende materialen zoals PIR, PUR, XPS of EPS. Isolatieplaten hebben een goede isolatiewaarde en zijn druk bestendig. Daarom is het ideaal materiaal voor de vloer. Bij onregelmatige ondergronden kan je eventueel ook voor glaswolplaten kiezen.

Dikte en normen

Wanneer je vloerisolatie combineert met vloerverwarming kies je best voor een zo dik mogelijk laag isolatie. Om optimaal van de voordelen van de vloerverwarming te genieten, raadt men een minimum RC-waarde aan van 3.5. In onderstaande tabel zie je hoe dik de isolatielaag hiervoor moet zijn.

Isolatiemateriaal Benodigde materiaaldikte voor Rc-waarde van 3.5
Glaswol 12 centimeter
EPS-platen, houtvezel platen, PUR-schuim, geëxpandeerde kurkplaten 13 centimeter
Vlasplaten 14 centimeter
Polyurethaan schuimplaten 7, 8 of 9 centimeter

Vloerisolatie premie

Wie de vloer laat isoleren, mag rekenen op een premie van de netbeheerder.

De netbeheerder Fluvius geeft een premie van €6,- per vierkante meter als je aan de nodige voorwaarden voldoet. Je moet, bijvoorbeeld, sowieso een aannemer inhuren en een bepaalde isolatiewaarde behalen.

vloerisolatie leggen

Goedkoop vloerisolatie leggen? Vergelijk gratis offertes

Ben je van plan om de vloer te isoleren maar heb je nog twijfels over de uitvoering en de gepaste isolatiematerialen?

Schakel dan een vakman in om jouw situatie te bespreken.

Via onze gratis offertedienst hoef je zelf weinig moeite te doen om offertes te verkrijgen en een goede vakman te vinden.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Bovendien kan je zo ook besparen. Aangezien je meerdere offertes zal ontvangen kan je de goedkoopste kiezen of vrijblijvend op zoek gaan naar andere offertes.

Gratis offertes vergelijken!