Keukenrenovatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Keukenrenovatie

Tijd voor een keukenrenovatie?

Ben je niet meer tevreden met de look van je keuken? Is je keukenblad versleten of misschien wel gebarsten? Geen paniek! Een keukenrenovatie is niet zo duur als je misschien denkt. Op deze pagina vind je handige informatie om een keukenrenovatie goed te laten verlopen.

Lees waar je zeker rekening mee moet houden en hoeveel de renovatie ongeveer zal kosten. Wil je besparen op deze kosten? Vraag dan gratis offertes aan om prijzen te vergelijken.keukenrenovatie

Waarom een keukenrenovatie?

We brengen veel tijd door in de keuken en tijdens het koken gebeurt er wel eens een ongelukje. Vet en damp veroorzaken schade. En jij waarschijnlijk ook met je messen. Na enkele jaren lijkt een nieuwe keuken plaatsen dus onvermijdelijk. Maar is dat wel zo?

Wist je dat een reparatie of renovatie in de keuken al veel verandert?

Het keukenblad renoveren is niet zo moeilijk als je denkt. De meeste materialen kunnen perfect behandeld worden. Keukenkastjes renoveren gaat ook snel. Met een kleine investering krijg je een nieuwe look, bijvoorbeeld door de keukenkasten te schilderen. Een keukenrenovatie kan dus ook prima zonder te breken.

Daarnaast stijgt de waarde van je woning. En dan hebben we het nog niet over een betere hygiëne.

Denk dus twee keer na voor je een nieuwe keuken bestelt. Een keukenrenovatie is vaak goedkoper en sneller. Wil je weten hoeveel het kost? Vergelijk gratis offertes!

Om wat voor keukenrenovatie gaat het?

Er zijn tal van manieren om de klus aan te pakken. Voor een beter overzicht, delen we de renovatie op volgens kleine, middelgrote en grote werken. Daarnaast heeft Bouwadviseur een handige keukenrenovatie gids opgesteld met een overzicht van alle keuken gerelateerde artikelen. Zo vind je snel wat je nodig hebt.

Kleine keukenrenovatie

Bij een kleine keukenrenovatie denken we aan werkjes die je snel kan uitvoeren. Doorgaans moet je deze om de paar jaar uitvoeren. Hoewel het bijna routinewerkjes zijn, kunnen ze de keuken toch een nieuwe look geven.

Enkele voorbeelden

 • Nieuw keukenbeslag: vervang oude handgrepen, scharnieren en ladegeleiders. Dat is veel goedkoper dan nieuwe kasten.
 • Reparatie keuken: repareer de apparatuur, kasten of het aanrecht. Met de juiste kennis kan bijna alles hersteld worden.
 • Nieuwe handgrepen: wijzig de stijl van je keuken. Door het materiaal of kleur van de handgrepen te veranderen zien je kasten er helemaal anders uit.
 • Keukenwand verven: geef de keuken een nieuwe look. Met een nieuw kleurtje in de keuken ziet de hele ruimte er als nieuw uit.

Middelgrote keukenrenovatie

Bij middelgrote keukenrenovaties denken we aan iets ingrijpendere werken.

 • Keukenfrontjes vernieuwen: de keukendeurtjes lopen meer schade op dan de rest van de keukenkast. Wanneer je tevreden bent met de indeling van de kasten is het voordeliger om enkel de frontjes te vervangen.
 • Spatwand plaatsen: bescherm de muur tegen spatten en vetvlekken. Glas, tegels en natuursteen zijn goede materialen voor een spatwand.
 • Keukenblad renoveren: de meeste materialen kan je opfrissen. Een duur aanrecht polijsten is stukken goedkoper dan het te vervangen.
 • Keukenapparatuur vervangen: nieuwe apparatuur is vaak veel zuiniger en milieuvriendelijker. Hou er rekening mee dat er soms andere aanpassingen in de keuken nodig zijn.
 • Keukenventilatie installeren: een goede dampkamp in de keuken is heel belangrijk. Dankzij goede luchtafvoer voorkom je vochtproblemen in huis.

Grote keukenrenovatie

Grote keukenrenovaties zijn werken van meerdere dagen. Ben je van plan om grotere veranderingen door te voeren? Denk meteen eens na over het meubilair en de keukenapparatuur. Misschien zijn deze ook aan vervanging toe.

 • Nieuwe keukenindeling: denk goed na over de afstand tussen de belangrijkste punten. Voor meer gemak een meer functionaliteit plaats je de afwasbak, het fornuis en de frigo zo dicht mogelijk bij elkaar.
 • Nieuwe keukeninrichting : naargelang de beschikbare ruimte kan je de keuken op vijf manieren indelen: 1. een I-vorm, 2. een L-vorm, 3. een U-vorm 4. een parallelle keuken en 5. met een kookeiland.
 • Keukenvloer vervangen: kies voor een materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is, zoals keramiek. Wist je trouwens dat je een vloer bovenop je bestaande vloer kan plaatsen? Zo hoef je niet alles uit te breken.

Meer info over een volledige keukenrenovatie.

Wat kost een keukenrenovatie?

Zoals gezegd is het renoveren goedkoper dan een nieuwe keuken plaatsen. De prijzen voor een keukenrenovatie variëren sterk. Een nieuwe look door de handgrepen te vervangen kan al vanaf €150,-. Grotere werken, zoals een nieuwe vloer, zijn duurder. Reken daar toch op een €750,-.

Zoek je een premie voor de keukenrenovatie?

Helaas komen de meeste renovaties niet in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Voor renovatiewerken in de keuken geldt wel het btw-tarief van 6%. Enkel voor inbouwtoestellen betaal je 21%.

Prijzen keukenrenovatie 2024

Keukenrenovatie Gemiddelde prijs*
Totale keukenrenovatie  €300,- tot €3000,-
Keukenfronten vervangen €800,- tot €1500,-
Keukenapparatuur  +/- €500,- per stuk
Keukenblad €200,- tot €3000,-
Vloer €750,- tot €1800,-
Greepjes €150,- tot €250,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Waar aan denken bij een keukenrenovatie?

Wanneer je de keuken renoveert, is de ruimte misschien enkele dagen niet beschikbaar. Voer dus alle nodige reparaties en renovaties in één keer uit. Werkt de ventilatie in de keuken nog goed? Is de vaatwas misschien aan vervanging toe?

Voer je grote werken uit? Wil je een nieuwe keukenindeling? Keukenkasten op maat zijn een goede oplossing om je oude keukenapparatuur te blijven gebruiken. De maten van nieuwe ontwerpen veranderen namelijk vaak.

Misschien wil je ook van stijl veranderen?

Soorten keukens:

 • Moderne keuken
 • Landelijke keuken
 • Scandinavische keuken
 • Design keuken

Keukenindeling

Een goede keukenindeling bespaart je veel tijd. Bij een perfecte keukenindeling is goed nagedacht over de keukendriehoek. Dit betekent dat de vaatwas/spoelbak, frigo en kookplaat dicht bij elkaar geplaatst zijn.

Denk ook aan uw keukenapparatuur:

 • Oven: de beste hoogte voor ovens is op armhoogte. Plaats de oven zeker niet hoger dan op ooghoogte.
 • (Gas)fornuis of kookplaat: plaats de kookplaat dicht bij de spoelbak. Een ideale hoogte is tussen de 75 en 85 cm.
 • (Inbouw) koelkast: de ideale hoogte voor een ingebouwde koelkast is wanneer het midden gelijk is met het werkblad.
 • (Inbouw) vaatwasser: kies voor een geïntegreerde vaatwas voor een mooiere afwerking.
 • (Combi) Magnetron: een ingebouwde microgolfoven plaats je best naast, boven of onder de oven.
 • Afzuigkap: de afzuigkamp plaats je minimum 65 cm boven een elektrisch vuur. Bij een gasvuur is zelfs 75 cm aan te raden.

Vraag gratis offertes aan & vergelijk prijzen

Vraag hier gratis offertes aan en vergelijk prijzen van verschillende aannemers.

Keukenrenovatie tips

Wanneer je beslist om je plannen uit te laten voeren dan is een goede timing belangrijk. Neem je tijd voor een grondige analyse van de oude keuken. Schrijf alle zwakke punten op die je ontdekte. Zo maak je niet dezelfde fout in je nieuwe keuken.

Twijfel je over een keukenrenovatie of een nieuwe keuken? Lees het artikel!

Wacht ook niet te lang! Als je een prachtige keukenkast gezien hebt in de winkel, koop die hetzelfde jaar nog. Vaak verdwijnen modellen het volgende jaar uit de winkel.

Het is belangrijk om de ruimte nauwkeurig op te meten voor de renovatie van je keuken. Hou rekening met de ramen en deuren. Zorg ervoor dat ze goed kunnen openen. Voorzie ook genoeg werkruimte rond het keukenblad. En rond de keukentafel wil je, ten slotte, ook voldoende ruimte.

De beste hoogte voor een kookplaat, aanrecht en oven hangt af van hoe groot je bent. Hou voldoende rekening met de voornaamste gebruikers.

Nog een laatste tip: plaats accentverlichting boven de kookplaat. Vaak scherm je het licht af met je lichaam, dus komt licht uit een andere invalshoek zeker van pas.

Nog niet uitgelezen? Nog meer keukenrenovatie tips.

Zelf de keukenrenovatie verrichten of uitbesteden?

Renovaties in de keuken zijn lastige werken. Er komt veel detailwerk bij kijken. Ervaren doe-het-zelvers hebben zo een keukenkast op maat gemaakt. Ben je niet zo handig? Of wil je toch liever een gehele keuken op maat gemaakt? Loop dan het risico niet en kies voor een expert.

Je hoeft trouwens niet bang te zijn voor de kosten. Tegenwoordig vind je gemakkelijk een goedkope keuken. Bovendien helpen we je met gratis offertes om te besparen op de plaatsing en andere werkjes.

keuken renoveren

Besparen? Gratis keukenrenovatie offertes vergelijken!

Zoals gezegd, hoeft de keuken een nieuwe look geven niet duur te zijn. Met kleine reparaties of keukenrenovaties kan je al veel veranderen. Als afsluiter krijg je nog deze mooie aanbieding:

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Kies daarna de beste offerte om te besparen op de prijs van je keukenrenovatie.

Gratis offertes vergelijken!