Pleisterwerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Pleisterwerken

Pleisterwerken laten uitvoeren?

Wil je de gevelbekleding vernieuwen? Snel de gevel isoleren zonder afbraakwerken? Geen zin om te schilderen in huis? Pleisterwerk is de oplossing! Met pleisterwerken heb je enorm veel mogelijkheden: de muur klaarmaken om te behangen, een mooie sierpleister met korrelstructuur of spackspuitpleister met een kleurtje.

Heb je vragen over de mogelijkheden in jouw huis? Een ervaren stukadoor weet er zonder twijfel raad mee.

Op deze pagina lees je alles over pleisterwerken voor binnen en buiten, de kosten en handige tips.

Pleisterwerken: samenvatting

 • We maken bij pleisterwerken onderscheid tussen binnenpleisterwerken en buitenpleisterwerken.
 • Binnenpleisterwerken: plafond en muren bepleisteren.
 • Buitenpleisterwerken: gevel bepleisteren en gevel cementeren.
 • Populaire soorten pleisterwerken zijn sierpleister, crepi, tadelakt, betonstuc en granol. Spuitpleister kan erg snel aangebracht worden. Pleisterwerken zijn ook geschikt om de muren bahang- of sausklaar te maken.
 • Prijzen hangen af van het type pleisterwerken, prijzen beginnen vanaf €5,- per vierkante meter voor spuitpleister.


pleisterwerken

Waarom pleisterwerken?

Pleisterwerken zijn de basis voor de verdere afwerking van je woning. Gepleisterde muren en plafond vormen een goede basis om te schilderen, spuiten of behangen.

De grootste voordelen van pleisterwerk zijn dat het zorgt voor een mooie, verzorgde afwerking en dat pleister vocht afweert en de muur laat ademen.

Wist je dat we een handige pleisterwerken gids hebben opgesteld? Hierin vind je alle specifieke informatie voor jouw klus in 1 handig overzicht.

Bij nieuwbouw laat je de muren netjes bepleisteren door een vakman. Bij renovaties zijn er verschillende opties. Je kan zelf het pleisterwerk herstellen of er een vakman voor in dienst nemen. Hou er rekening mee dat het soms onvermijdelijk is om eerst het oude pleisterwerk te verwijderen.

Wat zijn veelvoorkomende pleisterwerken?

Pleisterwerken zijn een goede basis voor het hele huis. Met bezettingswerken maak je namelijk verschillende oppervlakken klaar voor de afwerking.

Binnenshuis zorg je met egale pleisterwerken voor een nette uitstraling van de muren en het plafond. Daarna kan je deze verder behandelen met verf of behang. Er zijn ook andere opties waarbij de pleisterwerken geen verdere afwerking nodig hebben, zoals sierpleister.

Buitenshuis zijn pleisterwerken op basis van cement vrij populair. Een laag pleister beschermt de gevel tegen vocht. Bovendien kan je deze werken bij een renovatie gemakkelijk combineren met isolatiewerken.

Binnenpleisterwerken: zorg dat je woning er weer strak uit ziet

Binnenshuis heb je de keuze uit nat of droog pleisterwerk. Later hebben we het hier meer over.

Je kan zowel het plafond als de muur laten bepleisteren op verschillende manieren. Alles hangt af van het gewenste resultaat.

Meest voorkomende binnenpleisterwerken:

 • Muren bepleisteren: dit kan zowel met een spuitmachine als manueel. Met spuitpleister krijg je een vaak een korrelig resultaat, tenzij je voor latex spuitwerk kiest. Bij manueel pleisterwerk kies je voor een behangklare of sausklare afwerking.
 • Plafond bepleisteren: hier kies je uit spack spuitpleister of sausklaar stucwerk. Een andere optie is sierpleister of schuurwerk. Deze methodes vereisen geen verdere afwerking.

Buitenpleisterwerken, optimale uitstraling van je woning

Buitenpleister kan perfect aangebracht worden bovenop gevelisolatie. Wie zijn gevels bekleedt met buitenpleisterwerk kan kiezen voor een gladde of korrelige afwerking.

Gevelpleister wordt opgedeeld in twee categorieën: minerale pleisters en siliconenpleisters. De eerste categorie bestaat uit pleisters op basis van cement en de tweede uit pleisters op basis van kunsthars. Verder hebben we het uitgebreid over de verschillende mogelijkheden.

Belangrijke buitenpleisterwerken:

Op vlak van stijl kan je vele kanten uit met gevelpleister. Er zijn verschillende soorten pleister beschikbaar. Daarnaast zijn er heel wat mogelijkheden qua kleur.

 • Gevel bepleisteren: een afwerking op basis van kunsthars. Dit materiaal is minder gevoelig voor scheuren en vervuiling.
 • Gevel cementeren: pleisterwerk op basis van beton. Dit kan men in een dikkere laag aanbrengen. Het is dus ideaal om oneffenheden weg te werken.

Vraag gratis offertes aan & vergelijk prijzen

Kies voor de beste offerte en bespaar op de pleisterwerken.

Pleisterwerken prijs 2024

De prijs hangt af van het gebruikte materiaal en de bijhorende techniek. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde prijs voor verschillende soorten bezettingswerken.

Welke pleisterwerken? Gemiddelde totaalprijs per m²* 2024
Gevelpleister Crepi €40,- tot €80,- (zonder isolatie)

€100,- tot €150,- (met isolatie)

Tadelakt €100,- tot €150,-
Betonstuc €80,- tot €120,-
Spachtelputz €10,- tot €18,- (wanden)
€15,- tot €25,- (plafond)
Granol €10,- tot €25,-
Sierpleister €15,- tot €85,-
Spuitpleister €5,- tot €20,-
Cementeren €15,- tot €75,-
Behangklaar stucen €7,- tot €20,-
Sausklaar stucen €8,- tot €25,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeidskosten en btw.

Welke soorten stucwerk zijn er?

Je hebt ondertussen wel door dat er heel wat soorten stucwerk bestaan. Zowel voor de gevel als de binnenmuur heb je verschillende mogelijkheden.

Een kort overzicht van populaire soorten stucwerk:

 • Sierpleister: een van de duurdere mogelijkheden. Sierpleister behoeft geen verdere afwerking zoals behang of verf.
 • Spachtelputz: een soort sierpleister op basis van marmerkorrels. Je kan zelf de korrelgrootte bepalen.
 • Rustiekputz: sierpleister met een grovere structuur dan spachtelputz. Het eindresultaat is een muur met fijne groefjes.
 • Granol: sierpleister met nog grotere korreldikte. Granol kan op verschillende manieren worden aangebracht voor een andere soort afwerking.
 • Spackspuitwerk: wellicht de goedkoopste manier van pleisteren. Je bekomt een fijne korrelige structuur.
 • Betonstuc: beton cire, bekend voor zijn betonlook, is waterdicht. Het is dus een prima materiaal om de keuken of badkamer mee te pleisteren.
 • Gevelpleister: een verzamelnaam voor de verschillende soorten pleister die je op de buitenmuur kan aanbrengen.
 • Raapwerk: een dikke laag pleister om oneffenheden weg te werken of oppervlaktes waterpas/vlak te maken. Vergeet niet dat raapwerk een lange droogtijd nodig heeft.
 • Schuurwerk: een methode om structuur aan te brengen op het pleisterwerk. Je kan mooie schaduweffecten creëren. Verven of behangen is daarna niet meer nodig.
 • Spuitpleister: handig voor grote oppervlaktes en beschikbaar in verschillende kleuren.
 • Mortex: pleisterwerk met beton- of natuursteenlook. Dit materiaal kan zelfs voor vijvers en trappen gebruikt worden.
 • Gevelbepleistering: een vochtbestendige methode om de gevel te bekleden. Handig bij renovaties.
 • Cementbepleistering: cementpleister gebruikt men vooral buiten om de muren te renoveren en te beschermen tegen weersomstandigheden.
 • Crepi gevel: een gevel met crépi is een prima alternatief voor bakstenen of andere gevelbekleding. Ook is de crepi gevel prijs vaak goedkoper.
 • Tadelakt: een waterdichte glanspleister. Dit materiaal, op basis van natuurlijke hydraatkalk, is zeer geschikt voor de keuken of badkamer.
 • Behangklaar stucen: na het stucen, is de muur vrij egaal en klaar om te behangen.
 • Sausklaar stucen: de stukadoor maakt de muur helemaal egaal om die te kunnen schilderen.

Nat of droog pleisterwerk?

Droog pleisterwerk of gyprocplaten zijn populair bij renovaties. Het grootste voordeel van droog pleisterwerk is dat je veel sneller verder kan met de rest van de renovaties. Daarnaast is het ook veel gemakkelijker te plaatsen.

Nat pleisterwerk heeft als voordeel dat het een veel betere draagkracht heeft. De prijs voor nat pleisterwerk is bovendien veel voordeliger.

Toe aan nieuwe pleisterwerken? Onderstaande tips zullen je helpen.

Om een goed resultaat te bekomen, moet je rekening houden met vele details. Gebruik deze tips om problemen met pleisterwerken te vermijden. Zo voorkom je herstellingen aan het pleisterwerk.

 • De ondergrond moet draagkrachtig en stofvrij zijn. Het is aan te raden om een primer aan te brengen voor je begint met pleisterwerken.
 • Op effen ondergronden gebruik je fijne gips en op ruwe ondergronden is het beter om met ruwe gips te pleisteren
 • Cementpleister is waterwerend maar niet altijd waterdicht. Gebruik dus een extra waterdichting of beschermende laag in de badkamer.
 • De droogtijd voor pleisterwerk is vrij lang. Reken op zijn minst 1 dag per mm dikte. Bezettingswerken niet voldoende laten drogen kan heel wat problemen veroorzaken.

pleisterwerken kosten

Besparen? Gratis pleisterwerken offertes vergelijken!

Ondertussen heb je wellicht een goed idee over de mogelijkheden van pleisterwerk. De voordelen van pleisterwerk zijn dat er heel wat stijlmogelijkheden zijn en dat het bovenop bepaalde andere muurbekleding aangebracht kan worden. Het is ook prima te combineren met isolatie.

Het nadeel van pleisterwerk is dat er veel precisiewerk bij komt kijken. Een doe-het-zelver zonder ervaring zal later gegarandeerd problemen ondervinden. Gelukkig zijn er manier om te besparen op een vakman. Door offertes te vergelijken, bijvoorbeeld.

Door prijzen te vergelijken, bespaar je honderden euro’s op de kosten voor pleisterwerken.

Gratis offertes vergelijken!