Architect renovatie woning

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Renovatiewerken
  4. /
  5. Architect renovatie woning

Architect inschakelen voor renovatie woning?

Ben je van plan om je woning te renoveren? Schakel een architect in om de werkzaamheden te vereenvoudigen en hulp te ontvangen bij de vergunningsaanvragen en het bouwproces.

Op deze pagina ontdek je de tarieven van een architect en hoe deze bepaald worden. Daarnaast staan we je bij om een geschikte architect te vinden voor je project.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je snel goedkope tarieven ontdekken, vraag dan hier gratis offertes aan.Waarom een architect inschakelen?

Met behulp van een architect haal je het volle potentieel uit je woning. Dankzij de vakkennis en het inzicht van een architect verzeker je je van een prachtige afwerking met exceptionele mogelijkheden.

Verder is het gewoon handig om met een architect te werken om je woning te renoveren. Een architect kan namelijk je ontwerp maken en de bouwtekening voorleggen zodat je vooraf al een idee hebt van het resultaat.

Daarnaast staat de architect je bij om vergunningen te regelen en de renovatie op te volgen.

Waarom een architect inschakelen?

Met behulp van een architect haal je het volle potentieel uit je woning. Dankzij de vakkennis en het inzicht van een architect verzeker je je van een prachtige afwerking met exceptionele mogelijkheden.

Verder is het gewoon handig om met een architect te werken om je woning te renoveren. Een architect kan namelijk je ontwerp maken en de bouwtekening voorleggen zodat je vooraf al een idee hebt van het resultaat.

Daarnaast staat de architect je bij om vergunningen te regelen en de renovatie op te volgen.

architect renovatie woning

Werkzaamheden bij renovatiewerken

Wanneer je een architect inschakelt voor de renovatie van je woning helpt die bij verschillende fases van de werken.

Ten eerste, maakt de architect verschillende ontwerpen om de mogelijkheden te bekijken en een duidelijke indruk te geven van de wensen. Deze plannen zijn soms ook nodig om vergunning te verkrijgen bij je gemeente.

De architect kan je vervolgens ook bijstaan om deze vergunningen aan te vragen. Zo verloopt het allemaal wat sneller.

Vaak kent hij ook aannemers en werknemers waarmee hij graag samenwerkt om goede kwaliteit te garanderen. Zo heb je zelf ook minder werk om vaklui te vinden en de werken op te volgen.

Ten slotte, is het de taak van de architect om zo goed mogelijk aan je wensen te voldoen. Misschien wil je een specifieke luchter of een speciale zithoek. Zelf uitzoeken hoe je dat kan verwezenlijken, duurt lang. Maar met behulp van een ervaren architect kan dat veel sneller verlopen.

Wat zijn de kosten voor een architect bij een renovatie woning?

De kosten voor een architect liggen gemiddeld tussen de €500,- en €2500,-. Het hangt er natuurlijk van af welke werkzaamheden je laat uitvoeren en wat de tarieven van de architect zijn.

Verder zijn de kosten van een architect bij de renovatie van een woning afhankelijk van de omvang van je project en de specifieke eisen die je stelt.

Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes van vakmannen en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Gemiddelde kosten architect voor renovatie

Uiteraard geraak je niet ver met enkel een architect. Eenmaal de bouwtekeningen en plannen er zijn moeten de werken ook uitgevoerd worden. In onderstaande tabel krijg je een beter overzicht van de prijzen van het volledige project waarvoor je een architect inschakelt.

Een volledige uitbreiding of aanbouw van je woning kost gemiddeld zo’n €9.000,- tot €15.000,- inclusief de kosten voor de architect. Laat je de volledige woning renoveren, reken dan op een totaalkost van zo’n €35.000,- tot €50.000,-

Project Gemiddelde prijs*
Uittekenen van de woning of aanbouw Vanaf €500,-
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraag Vanaf € 2.500,-
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestek Vanaf €9.000,-
Volledig project (uitbreiding van de woning) € 10.000,- tot € 15.000,-
Renovatie woning € 35.000,- tot € 50.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw. Vraag hier gratis offertes aan om gedetailleerde prijzen te ontvangen.

Welke architect kiezen?

Om het beste resultaat te krijgen schakel je best een specialist in. Er bestaat, bijvoorbeeld, een belangrijk verschil tussen een binnenhuisarchitect en een gewone architect. Daarnaast kan je ook beroep doen om een interieuradviseur wanneer je minder technische informatie wenst.

Een overzicht van de werkzaamheden van deze drie beroepen:

  • Interieurvormgever: Deze specialist kan je helpen bij de juiste materiaalkeuze, kleuradvies en andere details in verband met de inrichting. Deze persoon heeft niet noodzakelijk een technische achtergrond maar richt zich meer op de uitstraling en de sfeer van je interieur.
  • Interieurarchitect: Een interieurarchitect heeft wel een technische achtergrond. Het is zelfs een beschermd beroep. Bovenop advies over de inrichting kan deze specialist je informatie geven over bouwtechnische details van je verbouwing.
  • Architect: Een gewone architect kent nog net iets meer over bouwconstructies en andere technische details voor je verbouwing. Als je voor grotere renovatiewerken kiest met belangrijke verbouwing, schakel dan een architect in.

Een geschikte architect voor de renovatie van je woning gezocht?

Vraag hier gratis offertes aan om eenvoudig offertes van architecten te vergelijken.

Hoe kan ik een geschikte architect vinden?

Nu je weet welk type architect je nodig hebt, bespreken we in meer detail hoe je de perfecte architect vindt voor de renovatie van je woning.

Om de juiste keuze maken, dien je rekening te houden met hun ervaring, hun werkstijl en hun prijzen. Vind de geschikte architect door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen!

De ervaring en werkstijl kan je achterhalen door het portfolio van de architect te bekijken. Op hun website vind je doorgaans een portfolio van hun beste bouwwerken. Via deze foto’s en omschrijvingen krijg je een net overzicht van hun manier van werken en de bouwstijlen die ze verkiezen. Je ziet zo ook of ze vaker werken met een renovatie van een rijwoning of eerder een boerderij.

Gespecialiseerde architecten kunnen je helpen om iets unieks te verwezenlijk, zoals een renovatie in landelijk stijl, maar ze zijn vaak duurder. Het is belangrijk om vooraf je budget te bepalen en een duidelijke offerte te vragen zodat je later niet voor verrassingen staat.

Voor je een definitieve keuze maakt, raden we ook aan om recensies te zoeken en ervaringen van andere te vragen. Het is belangrijk om te weten of de architect stipt werkt, alle beloftes nakomt en zich ook aan de garanties houdt.

Bespaartips

De beste manier om te besparen op de prijs voor een architect bij een woningrenovatie is met een prijsvergelijking. Door meerdere offertes aan te vragen, krijg je een beter overzicht van de mogelijkheden en de kosten.

Daarnaast kan je een deel van het werk zelf doen. Je kan zelf de vergunning aanvragen en de werken opvolgen en enkel een architect inschakelen voor de nodige plannen en ontwerpen. Vergeet echter niet dat je zo wel veel tijd verliest en misschien is het de extra kost wel waard.

Ten slotte, raden we aan om grote projecten uit te voeren. Hoe groter de renovatiewerken, hoe kleiner het percentage van de kosten voor de architect. Als je een kleine renovatie uitvoert van enkele duizenden euro’s gaat een groot deel van de kosten naar de architect. Renoveer je echter de volledige woning, dan zijn minder dan 10% van de kosten voor de architect en de rest voor het materiaal en de arbeidstarieven.

architect huis renoveren

Goedkope architect voor renovatie? Vergelijk gratis offertes

De eenvoudigste manier om een geschikte architecte te vinden voor de renovatie van je woning is door offertes te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag gratis offertes aan bij Bouwadviseur om snel en gemakkelijk offertes van verschillende architecten uit jouw omgeving te vergelijken.

Probeer het nu vrijblijvend uit.

Gratis offertes vergelijken!