Renovatiewerken laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Renovatiewerken
 4. /
 5. Huis renoveren

Huis renoveren

Ga je binnenkort je huis renoveren? Dat is een prachtig idee. Wie renoveert, denkt aan de toekomst en het milieu.

Renoveren is niet zo overweldigend als je denkt mits een goede voorbereiding. Lees verder om te ontdekken waar je rekening mee moet houden en alles komt zonder twijfel dik in orde.

huis-renoveren

Waarom een huis renoveren?

Je huis laten renoveren heeft vele voordelen. Uiteraard zorgt een renovatie voor een verfrissing en vernieuwde uitstraling. Je huis wordt moderner en functioneler.

Daarnaast hebben renovatiewerken nog enkele voordelen.

Na een complete renovatie zal je woning een veel betere energieprestatie hebben. Betere isolatie en de installatie van zonnepanelen maken een groot verschil op je energiefactuur.

Door te renoveren in plaats van een nieuwe woning te bouwen, zorg je ook voor het milieu en de omgeving. Je zorgt er namelijk voor dat een bestaande woning een opknapbeurt krijgt. Daardoor wordt deze woning duurzamer en neem je geen nieuwe onbebouwde grond in. Vlaanderen is nu al een van de meest druk bebouwde regio’s in Europa. Zoek maar eens een nachtelijke satellietfoto op.

De mogelijkheden

Een huis compleet renoveren is een uitgebreid project. Meestal begint men bij een volledige controle van de woning om de oude leidingen en elektriciteitskabels te vernieuwen.

Daarna komen vooral de functionele ruimtes van de woning aan bod. In oude woningen zijn de badkamer en keuken meestal wel aan vervanging toe.

In verdere stadia verbouwt men ook de slaapkamers en de woonkamer. Daarbij worden soms muren gesloopt of net nieuwe muren gebouwd met gyproc. Ook pleisterwerken en/of schilderwerken komen meestal aan bod.

Hier is een opsomming van verschillende mogelijkheden voor het renoveren van een huis:

 • Schilderen en behangen: een frisse laag verf of nieuwe behang kan een enorme impact hebben op het uiterlijk van een ruimte.
 • Vervangen van vloeren: het vervangen van oude vloerbedekking of beschadigde vloeren door nieuwe vloerbedekking, laminaat, tegels of hardhout kan de uitstraling van een kamer verbeteren.
 • Keukenrenovatie: het upgraden van keukenkastjes, werkbladen, apparaten en verlichting kan de functionaliteit en het uiterlijk van de keuken aanzienlijk verbeteren.
 • Badkamerrenovatie: het moderniseren van badkamertegels, douches, badkuipen, toiletten en wastafels kan een badkamer transformeren tot een ontspannende en functionele ruimte.
 • Dakrenovatie: het repareren of vervangen van beschadigde dakbedekking om lekkages te voorkomen en de energie-efficiëntie van het huis te verbeteren.
 • Isolatieverbeteringen: het toevoegen van isolatie in muren, daken en vloeren kan helpen om de energie-efficiëntie van het huis te verbeteren en de stookkosten te verlagen.
 • Elektrische en loodgieterswerkzaamheden: het upgraden van elektrische bedrading en loodgieterswerk kan de veiligheid van het huis verhogen en zorgen voor een betere werking van apparaten en systemen.
 • Ramen en deuren vervangen: het installeren van nieuwe, energiezuinige ramen en deuren kan de isolatie verbeteren en de geluidsoverdracht verminderen.
 • Uitbreiden of aanbouwen: het vergroten van de leefruimte door een uitbreiding of aanbouw kan extra ruimte creëren voor gezinnen die groeien of meer functionele ruimtes nodig hebben.
 • Herinrichten van de indeling: het opnieuw indelen van kamers kan de functionaliteit van een huis verbeteren en een betere stroom tussen de ruimtes mogelijk maken.
 • Tuin en landschapsaanleg: het renoveren van de tuin en het landschap kan de buitenruimte verfraaien en zorgen voor een aantrekkelijke buitenomgeving.
 • Verduurzaming: het implementeren van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepompen, regenwateropvangsystemen en andere groene technologieën kan de ecologische voetafdruk van het huis verkleinen.

Houd er rekening mee dat de renovatiemogelijkheden variëren afhankelijk van het type huis, budget en individuele behoeften.

Wat kost een huis renoveren?

De exacte prijs om een huis te renoveren kunnen we niet geven. Dat het niet heel goedkoop zal zijn, weet je zelf wel. We kunnen wel zeggen dat het goedkoper is dan een nieuwbouw zetten. Een goede indicatie van de kostprijs voor een huis renoveren kunnen we je wel geven.

De totaalprijs hangt af van de verschillende renovatiewerken die je gaat uitvoeren. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor verschillende projecten.

Hoe meer werken je tegelijk laat uitvoeren, hoe voordeliger het totaalplaatje wellicht wordt. Je kan namelijk onderhandelen over een hoeveelheidskorting. Ook de transportkosten en materiaalkosten zullen wellicht wat lager liggen als je meerdere werken combineert.

Renovatiewerken Gemiddelde prijs*
Badkamer €2500,- tot €7000,-
Keuken €300,- tot €3000,-
Gevel €5,- tot €75,- per m²
Pleisterwerken €5,- tot €75,- per m²
Gyprocwerken €25,- tot €35,- per m² (Voorzetwand)
€50,- tot €75,- per m² (Plafond)
Schilderwerken €15,- tot €40,- per m²
Metselwerken €50,- tot 120,- per m²
Schilderwerken €15,- tot €20,- per m²
Afbraakwerken €7,- tot €55,- per m²
Voegwerken Vanaf €8,- per m²

*Let op: dit is een gemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW.

Besparen op de kosten om het huis te laten renoveren?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend projectvoorstellen van aannemers te vergelijken.

Huis renoveren: stappenplan

Een huis compleet renoveren vergt veel voorbereidend werk. Om het renovatieproject tot een goed einde te brengen, moet je namelijk met veel zaken rekening houden. Daarom hebben we alles even op een rijtje gezet.

Volg de zes stappen in onderstaand stappenplan om je huis vlot en probleemloos te renoveren.

1. Bepaal je budget

Bepaal eerst je budget zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Zoek de prijzen voor nieuwe meubels en andere materialen op. Maak een schatting van het aantal werkuren of vraag gratis offertes voor huisrenovatie aan.

Hou er ook steeds rekening mee dat er bijna altijd onverwachte kosten zullen boven water komen. Denk maar aan onvoorziene vochtproblemen, een kapotte leiding of kabel, of kapotte tegels.

2. Wat wil je renoveren?

Eenmaal je budget is opgesteld, ga je dieper in op de verschillende mogelijkheden.

Bepaal wat echt nodig is en wat de leuke extra’s zijn. Geef voorkeur aan alle functionele werken en kijk wat er daarna nog binnen het budget past.

Ook duurzame verwarmingsinstallaties en isolatie zijn interessante opties. Hierdoor zal je maandelijks besparen op de energiefactuur.

3. Vergunningen controleren

Of je al dan niet vergunning nodig hebt om een huis te renoveren, hangt in eerste instantie af van de omvang van je project. Grote verbouwingswerken worden beschouwd als een nieuwbouw. Je hebt er een stedenbouwkundige vergunning voor nodig. Dit geldt trouwens ook voor renovatiewerken waarbij de stabiliteit, het uitzicht van de woning of het aantal woongelegenheden gewijzigd wordt.

Kleinere werken die eerder beschouwd worden als onderhoud of opknapwerken vereisen meestal geen vergunning. Dit is vooral zo voor werken binnenshuis. De enige uitzonderingen hebben te maken met het wijzigen van de stabiliteit van de woning.

Voor meer informatie en voor het aanvragen van een vergunning kan je terecht bij het omgevingsloket

Recht op een renovatiepremie?

Wie een oudere woning renoveert, kan rekenen om verschillende premies.

De voornaamste premie is wellicht de Mijn VerbouwPremie renovatiepremie. Deze premie geldt voor allerlei projecten in of rond de woning.

Als je bij het renoveren ook de energieprestatie van de woning verbetert door middel van isolatie of groene energie-installaties dan kan je ook rekenen op enkele premies van de netbeheerder.

Ten slotte, bestaan er ook verschillende lokale of provinciale premies voor het renoveren van een huis.

Bij Premiezoeker kan je opzoeken voor welke premies je eventueel in aanmerking komt.

4. Specialist inschakelen

Om een huis te renoveren kan het zeker geen kwaad om enkele experts aan te spreken.

Een aannemer kan je helpen bij een inspectie van de woning om de stabiliteit en kwaliteit van de bestaande structuur te bepalen. Daarnaast stuurt een totaalaannemer de verschillende vaklui aan waardoor je zelf niet dient in te staan voor de planning.

Ook een architect kan je woning komen inspecteren en advies geven over de verbouwingen. Als je werken een vergunning vereisen, is het meestal zelfs verplicht om een architect in te schakelen. Daarnaast kan een architect natuurlijk een handig ontwerp maken van de aanbouw of een vernieuwde kamer om een beter idee te krijgen van het toekomst resultaat.

Wanneer je vooral binnenshuis gaat verbouwen, is het handig om even een interieurarchitect aan te spreken. Iemand met jarenlange ervaring haalt vaak dat tikkeltje meer uit je interieur.

huis-renoveren-specialist

5. Uitwerken plan

Nu je zelf goed bent voorbereid, je precies weet wat je wil en je een aannemer of architect hebt gevonden, werk je een goed plan uit.

In samenspraak bepalen jullie wat er exact gerenoveerd zal worden, rond welke periode en hoe lang het zal duren. Ook de kleuren en materialen moet je grondig bespreken.

Persoonlijk bekijk je beter even of je in de woning kan blijven tijdens de werken. Als dat niet zo is, zoek dan tijdig een tijdelijk alternatief.

6. Renovatie

Ten slotte volgt de uiteindelijke renovatie. Als je stap 1 tot 5 grondig doorlopen hebt, dan hoef je nu
enkel nog het resultaat af te wachten.

De aannemer weet namelijk al precies wat je wensen zijn en hij staat in voor het aansturen van de verschillende vaklui.

Een huis renoveren is dus echt zo moeilijk niet.

Huis renoveren: 8 tips!

We kunnen niet genoeg benadrukken dat je een goede voorbereiding nodig hebt om je huis te renoveren. Daarom geven we nog deze tips mee.

 1. Zoek inspiratie op het internet. Op websites zoals Pinterest vind je heel wat leuke ideeën om de woning te renoveren.
 2. Denk even na over wat je zelf kan doen. Als je zelf wat kan afbreken of schilderen, heb je meer budget voor andere projecten.
 3. Combineer zo veel mogelijk werken. Een totaalrenovatie is op de lange termijn stukken goedkoper dan meerdere kleine renovaties.
 4. Denk aan de toekomst. Voorzie ruimte voor kinderen of denk aan de aanpassingen die je nodig zal hebben op latere leeftijd.
 5. Hou rekening met de energieprestatie van de woning. Zorg dat je woning meteen aan toekomstige energienormen voldoet.
 6. Spreek een einddatum af en volg deze nauwgezet op.
 7. Voorzie desondanks toch wat extra tijd. De werken gaan zelden volledig volgens plan. Er komen altijd wel enkele onverwachte kosten en problemen bovendrijven.
 8. Vergelijk gratis offertes van verschillende aannemers om de beste tarieven te vinden.

Huis renoveren of nieuw bouwen?

Bij een nieuwbouw heb je alles zelf in handen en dus geniet je van zo goed als volledige vrijheid. Je moet natuurlijk nog rekening houden met de nodige vergunningen en dergelijke.

Een huis renoveren heeft echter ook zijn voordelen. Vaak is het totaalproject een stuk goedkoper dan een nieuwbouw. Bovendien kan je van verschillende renovatiepremies genieten.

Wie een huis renoveert, kan bovendien de werken geleidelijk aan uitvoeren. Met een snelle opknapbeurt maak je de woning woonklaar en daarna kan je stap voor stap de keuken, badkamer en slaapkamers vernieuwen. Bij een nieuwbouw moet alles eerst functioneel zijn voor je kan verhuizen. Dit duurt dus vaak wat langer.

huis-renoveren-gevel

Huis zelf renoveren: een aantal aandachtspunten

Als je zelf gaat renoveren is het des te belangrijk om een goede planning te voorzien.

Zorg dat de leveringen voor de werken elkaar goed opvolgen. Let er echter wel op dat dit ook niet te snel gaat. Geef jezelf wat ruimte zodat je af en toe ook wat kan ontspannen.

Onderschat niet hoe lang het duurt om de geschikte materialen te vinden. Vaak zal je in meerdere handels moeten langsgaan om de beste kwaliteit en beste prijzen te vinden.

Ga ook niet altijd voor het goedkoopste materiaal. Je werktuig zal toch een tijdje moeten meegaan. En als je niet binnen de kortste keren wil herbeginnen, kies je best voor goede verf en dergelijke.

Bepaalde werken doe je misschien liever niet zelf. Een huis renoveren kan je natuurlijk ook gedeeltelijk uitbesteden. Vraag hier gratis offertes aan om vaklui te vinden voor de klusjes waar je zelf geen tijd voor hebt.

Huis laten renoveren? Bespaar op de kosten!

Door offertes te vergelijken kan je besparen op de kosten om het huis te laten renoveren.
Dit kan je op twee manieren doen.

De gemakkelijkste manier is om een totaalaannemer te zoeken die alles in goede banen leidt en zelf alle onderaannemers contacteert. Vind hier een geschikte aannemer.

Start gratis offerteaanvraag!

Als je liever wat meer controle wil, kan je ook offertes aanvragen bij verschillende onderaannemers en zelf onderhandelen over alle tarieven. Een huis renoveren op deze manier vergt natuurlijk wat meer werk.

Welke methode je ook kiest, prijzen vergelijken is steeds een voordeel!

Gratis offertes vergelijken!