Metselwerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Renovatiewerken
 4. /
 5. Metselwerken

Metselwerken: info en prijzen 2024

Een metser gezocht voor nieuwbouw of renovatiewerken? Waarschijnlijk wil je eerst wel weten wat je te wachten staat bij de metselwerken en wat een professionele metselaar voor je kan betekenen.

Op deze pagina kom je te weten waaruit metselwerken precies bestaan en wat de verschillende mogelijkheden zijn. Daarnaast komen de verschillende materialen en enkele metseltechnieken aan bod.

Start gratis offerteaanvraag!

Eerst en vooral gaan we even in op de prijs. Lees verder om de belangrijkste prijzen te ontdekken of vraag hier meteen gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.metselwerken

Wat kosten metselwerken?

De kosten voor metselwerken hangen af van het type muur dat je wil bouwen, het type voeg en het type baksteen.

De arbeidskosten voor standaardmetselwerk liggen tussen €55,- en €60,- per vierkante meter. Daar moet je dan nog de voorrijkosten en materiaalkosten bijrekenen.

In tabel op deze pagina krijg je nog wat andere prijsvoorbeelden, zoals de kosten voor het metselen van een buitenmuur of spouwmuur. Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes!

Kosten metselwerken 2024

Werkzaamheden Prijs per m²*
Standaard metselwerk (excl. materiaalkosten) €55,- tot €60,-
Binnenmuur met snelbouwstenen €85,- tot €100,-
Halfsteens muur met bakstenen €100,- tot €125,-
Buitenmuur €115,- tot €130,-
Spouwmuur €220,- tot €250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Exacte prijs voor metselwerk weten? Vraag gratis offertes aan!

Lees ook meer over de kosten van verschillende andere renovatiewerken.

Voor nieuwbouw en renovatie!

Vooral bij een nieuwbouw denken we natuurlijk aan de metselwerken voor de structuuropbouw van de woning. Bij verbouwingen en renovaties zijn metselwerken echter ook vaak voorkomende werken.

De aanpak van de metselwerken verschilt echter wel wat volgens het soort project. Lees dus verder om de verschillende soorten metselwerken beter te begrijpen. Zo ben je beter voorbereid om de werken zelf uit te voeren of om een geschikte metser te vinden.

Metselaar gezocht voor metselwerken in of rond de woning?

Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend offertes van metsers uit de buurt te vergelijken.

Wat doet een metser?

Een metser is een vakman die vooral muren bouwt met bakstenen of andere blokstenen.

Metselaars zijn dus belangrijke vaklui bij de opbouw van gelijk welke woning, maar ook bij renovatiewerken heb je vaak een metser nodig.

Goede metsers doen uiteraard meer dan enkel stenen op elkaar plaatsen. Ze bereiden de metselwerken ook goed voor. Zo geven ze advies over het type baksteen, het type voeg en de verschillende soorten metselverband. Ook over gevelisolatie en gevelbekleding kunnen ze je vaak adviseren.

Tijdens de metselwerken staat de vakman ook in voor het bereiden van mortel om de bakstenen aan elkaar te bevestigen en het plaatsen van de profielen om voor een rechte muur te zorgen.


Inhoud van deze pagina:


Nieuwbouw metselen

Metselwerken zijn nog steeds een heel belangrijk onderdeel van de ruwbouw van een woning en worden vaak gezien als kleine renovatiewerken.

Moderne woningen hebben doorgaans een binnenmuur en een buitenmuur met daartussen een spouwruimte. Voor muren binnenshuis gebruikt men meestal snelbouwstenen, terwijl de gevel vaak een iets decoratievere baksteen krijgt.

Naast de muren en gevels gebruikt men bakstenen ook voor het metselen van tuinmuurtjes, de schoorsteen of bepaalde siermetselwerken.

Muren metselen

Het is geen verassing dat gewone muren metselen het voornaamste werk is van een metselaar. De binnen- en buitenmuren vormen namelijk de basis van elke woning.

Het metselen van deze muren kan op verschillende manieren gebeuren. Voor muren die buiten het zicht blijven kiest men doorgaans voor snelbouwstenen. Andere muren, zoals gevels worden met bakstenen gemetst.

Bij de voornaamste methode brengt de metselaar zo’n 10 tot 15 mm mortel aan tussen de bakstenen. Tegenwoordig bestaan er ook enkele modernere methodes waarbij men minder mortel gebruikt of de bakstenen aan elkaar lijmt.

Verder kan je nog enkele andere soorten muren laten metselen, zoals een scheidingswand, een nieuwe gevel of een douchemuur.

Een douchemuur heeft speciale vereisten. Je hebt waterbestendige mortel en stenen nodig om vochtproblemen te voorkomen. Schakel een vakman in om risico’s te vermijden.

Benieuwd naar de kosten voor het metselen van een muur? Ontvang gratis offertes!

Aanbouw metselen

Metselwerk is de ideale manier om een aanbouw te realiseren. Zo trek je gemakkelijk de stijl van je bestaande gevel door en vormt de nieuwe aanbouw één geheel met de woning.

Schakel een metselaar in om een ruimte aan de woning te bouwen en zo de woonoppervlakte te vergroten. Ook om een nieuwe garage aan te bouwen, zijn metselwerken zeer interessant.

Schoorsteen metselen

Een schoorsteen maakt vaak zowel deel uit van het dak als de gevel. Vaak kiest men er dus voor om de schoorsteen te metselen met dezelfde baksteen en zo het geheel door te trekken.

Dit is wellicht een van de moeilijkste metselwerken. Het werk gebeurt namelijk op een hoogte en er moet heel precies gewerkt worden.

Die precisie is belangrijk om een goede rookafvoer te garanderen. Daarnaast moet het metselwerk nauwkeurig aansluiten op het dak met de loodslabben. Zo voorkom je vocht- en isolatieproblemen met het dak.

Siermetselwerken

Metselwerken hoeven zeker niet saai te zijn. Met een mooie baksteen maak je van elke gevel iets unieks. Daarnaast kies je voor siermetselwerken om er echt iets enigs van te maken.

Metselwerk boven een raam mag vaak iets specialer zijn. Een boogveld is daarbij zeker geen uitzondering.

Andere soorten siermetselwerken zijn vlechtingen, muizentand of rollagen.

Aangezien hier deze constructies speciale bouwtechnieken vereisen, voer je deze beter niet zelf uit. Laat deze werken over aan een ervaren metser. Bij grotere siermetselwerken kan het zelfs ook geen kwaad om een architect aan te spreken.

Kleine metselwerken

Ook voor kleinere projecten kan je op een metselaar rekenen. De meeste vaklui vinden het geen probleem om er af en toe eens wat klein metselwerk bij te nemen. Sommigen specialiseren zich hier zelfs in.

Als je, bijvoorbeeld, een tuinmuurtje, brievenbus, vijver of een gemetselde afsluiting rond de tuin wil, kan je dus ook op een metser rekenen.

Je denkt misschien dat je dit gemakkelijker zelf kan doen omdat het minder werk is. Hou er echter rekening mee dat deze kleine metselwerken vaak moeilijke verbanden vereisen en dat er wat meer precisiewerk bij komt kijken.

Besparen op de kosten voor metselwerken binnens- of buitenshuis?

Vergelijk tarieven van metsers uit de buurt door hier gratis offertes aan te vragen.

Metselwerken laten herstellen

Na verloop van tijd kunnen gemetselde muren beschadigd geraken. Wanneer de baksten barsten vertonen, de voegen loskomen of er scheuren in de muur zitten, laat je de metselwerken best herstellen.

Kapotte bakstenen worden uit de muur verwijderd en vervangen door nieuwe bakstenen. Ook de voegen worden opnieuw gezet. Vaak is het echter onmogelijk om dezelfde kleurschakeringen te verkrijgen. Daarom kiest men na het herstellen van metselwerken vaak voor een nieuwe gevelbekleding zoals crepi.

Schade aan het metselwerk komt trouwens vaak niet zomaar. Vochtproblemen liggen regelmatig aan de basis van barsten en loskomende voegen. Voer dus een grondige analyse uit en laat eventuele problemen repareren voor je de metselwerken laat herstellen.

Materialen voor metselwerken

Er komen verschillende materialen kijken bij metselwerken. Poutrellen en balken zorgen voor de structuur. Daarnaast kies je uiteraard voor de gewenste stenen, de bijhorende mortel en een mooie voegspecie.

Een overzicht van de verschillende materialen:

 • Snelbouw bakstenen: dit zijn lichte en grote bakstenen waarmee heel snel gemetseld kan worden.
 • Cellenbeton: dit zijn grote stenen op basis van beton. De stenen bevatten echter luchtbellen waardoor we ze ook gasbeton noemen. Ze zijn licht en isoleren goed.
 • Kalkzandsteen: ook dit zijn grote blokken waarmee je snel een muur kan metsen. De blokken worden kunstmatig gemaakt onder grote druk.
 • Gipsbeton: de blokken zijn groot en dun. deze gipsblokken worden enkel gebruikt voor niet-dragende scheidingswanden.
 • Specie: de mortel die gebruikt wordt om de stenen aan elkaar te zetten. Er bestaan meerdere soorten species die verschillen op vlak van hechting, vochtbestendigheid en enkele andere bouwtechnische factoren.
 • Dunbedmortel: dit is een speciale mortel voor metselwerken met dunnere voegen.
 • Lijmmortel: met deze synthetische mortelsoort kan je metselen met nog dunnere voegen.
 • Blauwsteen: deze natuursteen wordt in Vlaanderen vaak gebruikt voor dorpels, vensterbanken en omlijstingen.
 • Poutrellen: dit zijn stalen draagbalken die boven een gevelopening gemetst worden om de constructie te verstevigen.
 • Balken: houten balken worden verwerkt in het metselwerk om de dakconstructie te bouwen.

Welk metselverband?

Muren worden in verband gemetseld om een stevigere structuur te creëren. Dit wil zeggen dat de stenen en voegen niet recht boven elkaar liggen maar geschrankt.

Er bestaan verschillende soorten metselverbanden die vooral op decoratief vlak van elkaar verschillen. Denk maar aan een halfsteensverband, kruisverband, wildverband of Vlaams verband.

Je keuze hangt voornamelijk af van het motief dat je wil creëren. In Vlaanderen is het halfsteensverband het meest gebruikt. Dit is namelijk het gemakkelijkste verband waarbij er weinig bakstenen verzaagd dienen te worden.

Waarom een metselaar inschakelen?

We zeggen wel eens dat de Vlaming met een baksteen in de maag geboren wordt. Velen willen daarom ook aantonen hoe goed ze kunnen metsen. Doe-het-zelvers ondervinden echter vele problemen bij het metselwerk. We sommen er enkele op:

Een te kleine voegdikte, het metselverband niet respecteren, metselwerk niet uitkrabben om beter te kunnen voegen of geen uitzettingsvoegen voorzien.

Ook de mortel verkeerd aanmaken, is een vaak voorkomend probleem. Metsers hebben dit probleem niet omdat ze ervaring hebben met verschillende species en bakstenen. Ze kennen het zuiggedrag van de baksteen en weten dus ook hoe vochtig de mortel moet zijn.

Vergunning nodig voor metselwerken?

Dat je voor een nieuwbouw een vergunning nodig hebt, daar bestaat geen twijfel over. Maar wanneer heb je nu een vergunning nodig voor metselwerken bij verbouwingen of renovaties?

Voor kleine werken op en rond een gebouw heb je meestal geen vergunning nodig. Wanneer je echter het straatzicht, zoals de gevel of voortuin, gaat veranderen met metselwerken heb je doorgaans wel een vergunning nodig. Dit geldt ook wanneer de stabiliteit van de woning gewijzigd wordt.

Voor verdere vragen en een vergunningsaanvraag kan je terecht bij het omgevingsloket. Ook een ervaren vakman weet meestal wel wanneer een vergunning noodzakelijk is.

metselwerken kosten

Besparen op metselwerken? Gratis offertes vergelijken!

Schakel een professionele metser in om de metselwerken in en rond je woning tot een goed einde te brengen. Een vakman kan je bovendien bijstaan met advies over de materiaalkeuze en informatie over vergunningsaanvragen.

Natuurlijk past een vakman niet altijd binnen het budget, maar dankzij onder gratis offerteservice kan je wellicht wel wat besparen op de kosten voor metselwerken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door verschillende offertes aan te vragen en deze vrijblijvend te vergelijken vind je zonder twijfel een voordelig tarief.

Gratis offertes vergelijken!