Plafond renovatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Renovatiewerken
  4. /
  5. Plafond renovatie

Plafond renovatie laten uitvoeren?

Is je plafond aan vernieuwing toe of heb je gewoon zin in een ander kleur of materiaal? Misschien wil je wel isolatie in het plafond? Overweeg een plafondrenovatie in plaats van een volledig nieuw plafond.

Ontdek hier de voordelen van een renovatie en de vele mogelijkheden.

Start gratis offerteaanvraag!

Onderaan de pagina ontdek je ook de prijzen voor de verschillende manieren om het plafond te renoveren. Wil je liever exacte prijzen, vraag dan hier gratis offertes aan.

plafond renovatie

Plafond renoveren of vervangen?

Als je plafond oud en versleten is, heb je drie mogelijkheden om de situatie te verbeteren: het plafond herstellen, het plafond verlagen en een nieuw plafond plaatsen.

Het plafond volledig vervangen door een nieuw is duur en lastig werk. Dit is meestal de laatste keuze wanneer het huidige plafond te ernstig beschadigd is om te herstellen of er een vals plafond aan te bevestigen.

Een nieuw plafond aan het bestaande plafond hangen is een betere optie. Je hebt geen breekwerken nodig. De enige vereiste is dat het plafond nog genoeg draagkracht heeft.

Een plafondrenovatie is uiteraard nog makkelijker, maar dit is enkel een goed idee als het huidige plafond nog in goede staat is. Als dit niet het geval is, is het verstandig om meer kleine renovatiewerken te verrichten.

Vraag gratis offertes aan en vergelijk vakmannen!

Mogelijkheden plafond renoveren

Voor de renovatie van het plafond bestaan er meerdere mogelijkheden. Elke optie heeft zijn eigen unieke stijl en mogelijkheden maar ook beperkingen.

We bespreken deze renovatiemogelijkheden:

  • Het plafond schilderen
  • Het plafond behangen
  • Het plafond tegelen
  • Het plafond stucen
  • Sierlijsten en ornamenten

Plafond schilderen

Het plafond schilderen is meestal de eerste keuze voor een opknapbeurt. Dit komt omdat schilderen de gemakkelijkste renovatiemethode is.

Begin door de bestaande verf af te schuren en het plafond schoon te maken. Daarna breng je er een laagje of twee nieuwe verf op en je plafond ziet er weer als nieuw uit. Het enige nadeel is dat het vrij lastig is en ook wat moeilijker dan een muur schilderen.

Opgelet: Ook als je de gehele ruimte wil schilderen, begin je best altijd bij het plafond.

Plafond behangen

Je leest het goed. Ook behangpapier is een mogelijkheid om je plafond op te fleuren.

Het voordeel van behang op het plafond is dat het gemakkelijker is dan stucwerk en schilderwerk. De ondergrond mag gerust nog wat oneffen zijn en het aanbrengen van behangpapier gaat vrij vlot, vooral als je voor reno-vlies kiest.

Met behang schep je trouwens een heel unieke sfeer dankzij de ruime keuze aan motieven, patronen en kleuren.

Plafond tegelen

Het kan nog gekker. Ook het plafond betegelen is een optie bij een renovatie.

Zowel wandtegels als plafondtegels zijn en optie. Vooral in ruimtes die al betegelde muren hebben, zoals de badkamer, is dit een leuke keuze.

Hoewel je dus ook wandtegels kan gebruiken, zijn speciale plafondegels een betere keuze. Deze zijn gemaakt van lichter materiaal, zoals polystyreen of PUR, en hebben een isolerende werking.

Je kan ze verlijmen, vastnieten of plaatsen met een tand- en groefsysteem.


Een vakman gezocht voor plafond renovatie in de badkamer?

Vraag hier gratis offertes aan om snel een goedkope vakman uit de buurt te vinden.


Plafond stucen

Stucwerk is een verzamelnaam voor allerlei pleisterwerken die je op het plafond kan aanbrengen.

Je kan het plafond glad laten stucen om daarna te overschilderen, maar eigenlijk zijn er betere alternatieven.

Spackspuitwerk in kleur is een snelle en goedkope oplossing om het plafond te renoveren met stucwerk. Bovendien krijgt het zelfs wat structuur met deze pleistersoort.

Wil je meer structuur, kies dan voor spachtelputz, rustiekputz of granol. Ook deze sierpleisters kan je in kleur aanbrengen.

Voor een nog specialer effect kies je voor schuurwerk. Deze afwerking zorgt voor een mooi schaduwspel op je plafond. Dit doe je echter best in het wit.

Sierlijsten en ornamenten

Als het wat stijlvoller en nostalgischer mag, kies dan voor sierlijsten en ornamenten. Deze geven je plafond extra smaakvolle details en zorgen voor een nettere overgang tussen het plafond en de wanden.

Sierlijsten zijn echt handwerk en daarom is dit wel een duurdere keuze om het plafond te renoveren.

Plafond renoveren prijs

De kosten voor een renovatie van het plafond variëren sterk volgens het gekozen materiaal en de soorten renovatie.

Een opknapbeurt met verf of stucwerk kan al vanaf €5,- per vierkante meter en kost zelden meer dan €25,- per vierkante meter.

Houten planchetten plaatsen kost tussen de €20,- en €40,- per vierkante meter. Een vals plafond is meestal wat duurder. Ontdek de prijzen in onderstaande tabel.


Soort plafond renovatie Gemiddelde kosten per m2* 2024
Plafond schilderen €10,- tot €18,-
Plafond stucen €13,- tot €25,-
Spackspuitwerk €5,- tot €11,-
Planchetten plafond €20,- tot €40,-
Spanplafond €70,- tot €80,-
Gyproc plafond €30,- tot €80,-
Systeemplafond €15,- tot €60,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.


Plafondsystemen voor renovatie

Als het plafond wat schade vertoont en je wil niet gaan stucen, dan zijn plafondsystemen de ideale optie voor een renovatie.

Met een spanplafond, gipsplaten of een systeemplafond creëer je een vals plafond onder het bestaande plafond.

Deze opties bieden je ook de mogelijkheid om het plafond te isoleren en om gemakkelijk nieuwe bekabeling te plaatsen voor lichten, ventilatie of geluidssystemen.

1. Spanplafond

Een spanplafond bestaat uit een strakgespannen doek van PVC of polyester. Dit materiaal wordt opgespannen tussen muurprofielen waardoor het als een echt plafond gaat lijken.

Na de installatie van een polyester plafond kan je dit gemakkelijk overschilderen. Daarnaast kan je naar harte lust gaatjes maken voor verlichting. Polyester zorgt ook voor een naadloze afwerking waardoor je helemaal niet ziet dat het om een vals plafond gaat.

Een pvc plafond is nog altijd mooi maar het heeft niet dezelfde voordelen als polyester.


Wil je het plafond in de woonkamer vernieuwen?

Vind hier een goedkope vakman uit de buurt om de werken te laten uitvoeren.


2. Gyproc vals plafond

Gyproc is een andere mogelijkheid om het plafond te verlagen. Bij dit systeem gebruikt men een kader om gipsplaten in vast te leggen. Dit kan op twee manieren opgebouwd worden.

Een afgehangen gyproc plafond wordt aan het bestaande plafond bevestigd. Via hangers monteert men een draagsysteem aan het plafond. Daarop worden dan de gipsplaten gelegd. Voor dit systeem is enige stabiliteit van het bestaande plafond vereist.

Een vrijdragend plafond wordt enkel aan de omringende muren bevestigd. Het voordeel hiervan is dat het ook kan in ruimtes met een minder stabiel plafond. Helaas is deze mogelijkheid beperkt tot kamers met een kleinere oppervlakte.

3. Systeemplafond

Systeemplafonds zie je minder vaak in huis maar regelmatig in culturele centra en bedrijven. Ook dit systeem bestaat uit rasters. In tegenstelling tot een gipsplafond worden hier echter slechts plafondplaten op gelegd.

De platen passen perfect in het raster maar kunnen gemakkelijk omhoog geduwd worden. Dit is gemakkelijk omdat je zo heel eenvoudig kan vernieuwen. Ook veranderingen aanbrengen aan de verlichting of isolatie is heel makkelijk.

Het nadeel is dat de afwerking niet zo netjes is. De profielen blijven namelijk altijd zichtbaar bij goedkopere systemen.


Een vakman inhuren voor een plafond renovatie?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten.
Vraag gratis offertes aan!


Houten plafond renoveren

Een houten plafond geeft je woning een echte authentieke uitstraling. Dit natuurlijk product zorgt bovendien voor een warme en gezellige sfeer.

Het nadeel is dat houten plafonds niet in vochtige ruimtes passen. Daarnaast hebben ze regelmatig een opknapbeurt nodig.

Met een laagje verf kan je het houten plafond renoveren en beschermen tegen vocht. Kies echter voor een elastische verf zodat deze kan meebewegen wanneer het hout uitzet.

Een ander soort houten plafond, planchetten, zijn trouwens een ideale keuze voor de renovatie van het plafond. Als je nog geen houten dak hebt, kan je met planchetten eenvoudig het plafond renoveren.

Plafond isoleren

Het is verstandig om tijdens de renovatie van het dak ook isolatie aan te brengen. Isolatie zorgt ervoor dat je plafond beter beschermd wordt tegen vocht en temperatuurschommelingen. Bovendien zal je minder last hebben van het geluid van de bovenliggende kamer.

Vooral bij een vals plafond, zoals een spanplafond of gyproc, is isolatie gemakkelijk aan te brengen.
Heb je geen zolder, overweeg dan ook zoldervloerisolatie of isolatie onder het plafond van de bovenste verdieping. Zo zal het warmer zijn in de onderliggende ruimte en zal je minder stookkosten hebben.

plafond renoveren

Goedkope plafond renovatie? Vergelijk gratis offertes

Heb je inspiratie gevonden om je plafond te renoveren?

Ga dan op zoek naar een geschikte vakman om de mogelijkheden te overleggen en de werken nauwkeurig te laten uitvoeren.

Je kan makkelijk een goedkope vakman vinden door offertes te vergelijken. Met een online aanvraag is dat heel eenvoudig.

Start gratis offerteaanvraag!

Beschrijf je project, dien een aanvraag in en ontvang tot 4 offertes. Door deze te vergelijken vind je makkelijk betere prijzen.

Gratis offertes vergelijken!