Buitenschilderwerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Buitenschilderwerken

Schilder voor buitenschilderwerken?

Op zoek naar meer informatie over buitenschilderwerken, zoals het verschil tussen zelf schilderen en een buitenschilder inschakelen. Deze pagina staat boordevol tips voor de doe-het-zelver, maar legt tegelijkertijd uit waarom buitenschilderwerk uitbesteden eigenlijk een betere keuze is.

Zijn er nog dingen die je niet weet over buitenschilderwerk, zoals de prijs, welk type verf je nodig hebt of hoe je eraan begint? Hier kom je er alles over te weten.

Buitenschilderwerken: samenvatting

 • Wat zijn buitenschilderwerken: alle schilderwerken op rond een woning buiten. Denk aan het schilderen van kozijnen, een gevel, schutting, deuren en tuinhuis.
 • Buitenschilderwerk kost ongeveer €40,- tot €45,- per uur of €35,- tot €40,- per m2.
 • Schilderwerken buiten moet je ongeveer om de 5 à 6 jaar vernieuwen.


buitenschilderwerken

Wat kost buitenschilderwerk?

Voor buitenschilderwerk is een prijs per m2 het meest gebruikelijk. Soms betaal je voor buitenschilderwerk echter een prijs per uur. Buitenschilders hanteren een gemiddeld tarief van €40,- tot €45,- per uur of €35,- tot €40,- per m2.

De exacte kosten voor buitenschilderwerk hangen af van de omvang van het project. Bij grotere projecten krijg je een lager tarief. Daarnaast wordt de prijs beïnvloed door het type buitenschilderwerk. Een houten oppervlak schilderen, vergt veel meer voorbereidingswerk dan een gevel kaleien of verven. Om hout te beschilderen, betaal je dan ook tussen de €25,- en €50,- per vierkante meter, terwijl een gevel schilderen slechts €15,- tot €25,- per vierkante meter kost.

Kosten buitenschilderwerken 2024

Werkzaamheden buitenschilder Gemiddelde prijs*
Hout
Per m²  €25,- tot €50,-
Per uur €35,- tot €50,-
Muren en gevel
Per m² €15,- tot €25,-
Per uur €30,- tot €45,-
Tarief buitenschilder
Per m² €35,- tot €40,-
Per uur €40,- tot €45,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Buitenschilderwerk prijs: per type woning

Nu je een idee hebt van de prijs per uur of per vierkante meter bereken je gemakkelijk hoeveel buitenschilderwerken kosten voor jouw woning. Om het nog gemakkelijker te maken, geven we enkele prijsvoorbeelden. Hoe groter de oppervlakte van de muur, hoe duurder het buitenmuur schilderen wordt.

Een appartement heeft meestal slechts één gevel, of hoogstens twee, en is dus het goedkoopst. Gemiddeld betaal je tussen de €1.000,- en €2.000,- om de gevels van een appartement te schilderen.
Aan het andere uiterste bevinden zich de alleenstaande woningen. Omdat deze vier of soms meerdere gevels hebben, zijn dit vrij dure buitenschilderwerken. Reken gemiddeld op €6.000,- tot €11.000,-.

Type woning Gemiddelde prijzen*
Appartement €1.000,- tot €2.000,-
Tussenwoning of rijtjeswoning €1.500,- tot €3.000,-
2-onder-1-kap woning of hoekwoning €3.000,- tot €6.000,-
Vrijstaande woning €6.000,- tot €11.000,-

*Dit zijn gemiddelde kosten incl. btw, materiaalkosten en arbeidskosten.

Wil je besparen op de kosten voor buitenschilderwerken?

Vraag hier offertes aan bij verschillende buitenschilders en vergelijk hun prijzen.

Hoe lang gaat buitenschilderwerk mee?

Buitenschilderwerken gaan door weersomstandigheden minder lang mee dan binnenschilderwerken. Felle zon, hevige regen, vorst en sneeuw tasten de buitenschilderwerken aan. Vooral als deze werken van mindere kwaliteit zijn, bijvoorbeeld, door een slechte grondlaag of verf van mindere kwaliteit.

Door weersomstandigheden kan de verf blaasjes vertonen, verpoederen of beginnen afbladderen. Kijk daarom regelmatig alle buitenschilderwerken na. Wanneer je één van deze problemen opmerkt, is het tijd om opnieuw te schilderen.

Weet je niet goed waar je op moet letten om de buitenschilderwerken te controleren? Neem dan een onderhoudscontract met een schildersbedrijf. Met zo’n contract komt de buitenschilder jaarlijks of tweejaarlijks langs voor inspectie en onderhoud. Een volledige schilderbeurt is, wanneer nodig, ook inbegrepen in een onderhoudscontract.

Buitenschilderwerk: hoe vaak?

Doorgaans bevelen buitenschilders aan om de woning om de 5 à 6 jaar te schilderen. Tegenwoordig zijn er echter verffabrikanten, zoals BOSS paints, die tot 10 jaar garantie bieden, al is dit geen 100% garantie.

Hoe lang de buitenschilderwerken effectief meegaan, hangt af van verschillende factoren. Bij een professionele aanpak met goede grondlaag en voldoende eindlagen geniet je langer van het buitenschilderwerk. Verf die vaak blootgesteld wordt aan de zon verkleurt eerder. Daarnaast hangt het af van de kwaliteit van het hout of het materiaal waarop je schildert.

De beste periode om buiten te schilderen

De zomer, dé tijd voor buitenschilderwerken! Of toch niet? Buitenschilderwerk, tot wanneer kan dat eigenlijk? De beste periodes om te schilderen zijn eigenlijk in het voorjaar en het najaar, maar bij de juiste omstandigheden kan dat zonder problemen ook tijdens de winter.

De beste temperatuur om te schilderen is tussen de 10°C en 20°C. Bij warmere temperaturen droogt de verf te snel en bij lagere temperatuur net niet snel genoeg. Buitenschilderwerken in de winter lijken dus onmogelijk, maar dat is niet altijd zo. Met bepaalde verfsoorten kan er wel geschilderd worden in de winter, zo lang de temperatuur niet zakt onder het vriespunt. Bovendien krijg je in de winter tot 30% korting op buitenschilderwerken, omdat buitenschilders dan minder werk hebben.

Verder kan er niet geschilderd worden bij hoge luchtvochtigheid. Ook als het flink waait, vermijd je beter buitenschilderwerken. Door de wind komt er stof in de verf terecht en droogt de verf te snel uit.

Wat zijn buitenschilderwerken?

Je kan rekenen op een schilder voor buitenschilderwerken voor inspectie, onderhoud en uitvoering van schilderwerken buitenshuis. Zowat alle onderdelen van je huis zijn beter beschermd dankzij een nieuw laagje verf: ramen, deuren, gevels, dakgoten, garagepoort of de dakkapel.

Buitenschilders weten raad met alle soorten ondergrond. Of je nu hout, aluminium of pvc wil schilderen, de buitenschilder weet precies welke primer en verf hij nodig heeft.

Gevel schilderen

Een goede voorbereiding is essentieel voor een mooi resultaat. Ten eerste, moet je de muur grondig schoonmaken en eventuele schimmels of algen verwijderen. Tenzij de bestaande verf nog intact is, moet je daarna een primer of fixeermiddel aanbrengen. Pas daarna kan je de gevel schilderen.

Zorg ervoor dat de bakstenen of crepi goed droog zijn voor je aan de buitenschilderwerken begint. Voor het beste resultaat gebruik je een vachtroller met lange haren.

Buitendeur verven

De voordeur is vaak het eerste contact dat bezoekers hebben met je woning. Zorg er dus voor dat de voordeur en andere buitendeuren mooi geschilderd zijn. Bij houten deuren is tijdig schilderen trouwens belangrijk om houtrot te voorkomen.

De buitendeur schilderen is een lastig werkje, maar door regelmatig te schilderen, bescherm je het materiaal van de deur. Om te beginnen, moet je de deur grondig ontvetten, eventuele verfresten verwijderen en schuren. Daarna moet je de deur ontstoffen en vervolgens kan je beginnen schilderen. Voor een mooi resultaat breng je minstens twee of drie lagen aan.

Ramen laten schilderen

De ramen zijn net zoals de deuren een belangrijk aspect van het uitzicht van je woning. Regelmatig de ramen schilderen is echter niet enkel belangrijk voor het esthetisch aspect van je huis. Een goede verflaag beschermt ook tegen vochtproblemen en houtrot.

Houten kozijnen schilder je best om de 5 jaar. Kunststof kozijnen zijn onderhoudsvriendelijk en duurzamer. Een kunststof kozijn schilderen hoef je dus niet zo vaak te doen.

Dakkapel schilderen

Een dakkapel is een leuke manier om de ruimtes op de bovenste verdieping groter te maken. Deze extra ruimte vergt echter een flinke inspanning op vlak van onderhoud. De dakkapel schilderen doe je best om de 5 à 6 jaar. Hoe langer je ermee wacht, hoe groter de kans op houtrot, doordat de kwaliteit van de verf afneemt. Daarnaast is het ook belangrijk om de dakkapel goed te onderhouden. Als je de verf niet regelmatig schoonmaakt en ontstoft, zal de verf geen 5 jaar meegaan.

Dakgoten schilderen

De dakgoot schilderen is belangrijk om het materiaal te beschermen tegen, bijvoorbeeld, oxidatie of houtrot. Voor je begint met het buitenschilderwerk moet je de dakgoot grondig schoonmaken en ontvetten. Zo zie je ook meteen of er herstellingen nodig zijn. Het heeft namelijk niet veel nut om de dakgoot te schilderen als je lekken hebt.

Let bij de aankoop van primer op of die wel dient voor het materiaal van jouw dakgoten. Voor zinken dakgoten heb je een primer voor non-ferro materialen nodig. Voor kunststof gebruik je beter een ander type primer.

Garage, schuur of tuinhuis verven

Terwijl je dan toch je huis schildert, kan je evengoed de garage, schuur en/of het tuinhuis mee schilderen. Hoe groter het project, hoe beter de tarieven.

Ook hier geldt dat het tuinhuis schilderen en de garagepoort schilderen, bijdragen tot een betere bescherming van het materiaal. Als je fan bent van de hout structuur, dan is beitsen een prima alternatief. Met een transparante beits behoud je de charme van het hout, terwijl je de garagepoort of schuur toch beschermt tegen diverse weersomstandigheden.

Schutting verven

Een schutting komt langs beide kanten in contact met regen, wind en zonlicht. Het is dus belangrijk om het hout goed te beschermen. De schutting schilderen of beitsen beschermt tegen houtrot en vergrijzing.

Met een transparante beits behoud je de houtstructuur en voorkom je vergrijzing van het houtkleur. Je kan eventueel het kleur van het hout wat donkerder beitsen om kleine herstellingen beter te verbergen. Is er te veel schade aan de schutting, dan is verven de beste optie. Een transparante beits zal namelijk de herstellingen niet dekken.

Dakranden schilderen

De dakrand is vaak een zwak punt van de woning. Als de dakrand niet goed beschermt is, ontstaan daar lekkages met vochtproblemen als gevolg. Ook hier is regelmatig de dakrand schilderen de beste manier om die te beschermen.

Omdat je voor dit schilderwerkje op hoogte moet werken, schakel je beter een professionele schilder in met steigers of een hoogtewerker. Zo kan je dit gemakkelijk combineren met het schilderen van de dakgoten en de dakkapel.

Buitenschilderwerk stappenplan

Voor de meeste buitenschilderwerken volgt de schilder hetzelfde stappenplan. Uiteraard kan hier van worden afgeweken volgens het type materiaal.

 • Stap 1: het oppervlak schoonmaken met een spons. Soms is er ammoniak of een ander ontvettingsmiddel nodig.
 • Stap 2: het oppervlak controleren op onregelmatigheden en eventueel houtrot behandelen.
 • Stap 3: het oppervlak schuren en daarna ontstoffen.
 • Stap 4: de eerste laag primer aanbrengen en lichtjes opschuren.
 • Stap 5: de tweede laag primer aanbrengen en opnieuw lichtjes opschuren voor een betere hechting.
 • Stap 6: het oppervlak afwerken met de verf naar keuze.

Op zoek naar een economisch voordeel voor mooi buitenschilderwerk?

Vraag hier gratis offertes aan; door grondig te vergelijken, bespaar je op buitenschilderwerken.

Buitenschilderwerk: zelf doen?

Buitenschilderwerken zijn niet zo simpel als een binnenmuur schilderen. Je moet met meer factoren rekening houden, zoals het type verf en het type borstel of roller. Voor een ervaren doe-het-zelver is dit niet moeilijk, maar toch kan hij obstakels ondervinden. Voor buitenschilderwerken heb je vaak verschillende rollers, steigers of speciaal schoonmaakproduct nodig. Wanneer je een schiler inschakelt, moet je hier niet aan denken. Met een vakman geniet je bovendien van nog meer voordelen:

 • een mooi eindresultaat;
 • de werken gaan sneller vooruit;
 • garantie op de buitenschilderwerken;
 • verf- en kleuradvies op maat.

Buitenschilderwerk tips!

Het is beter om een fijne laag te schilderen met een dekkende verf dan een dikke laag met een goedkope verf. Kies dus voor kwaliteit. Dat geldt ook voor tape. Plak af met tape van goede kwaliteit. Die kan je achteraf gemakkelijker verwijderen.

Zorg ervoor dat je bij goede omstandigheden buitenschilderwerken uitvoert. Werk niet in de zon, vermijd heel warme of heel koude dagen, werk niet op een vochtige ondergrond en stel de werken uit op een windige dag. Eenmaal je aan de werken begint, werk dan goed door.

Zo bespaar je op buitenschilderwerken

Nu je dankzij onze tips beter weet waar je rekening mee moet houden om buitenschilderwerken uit te voeren of uit te besteden, geven we ook nog enkele tips om lagere prijzen voor buitenschilderwerken te bekomen.

 • Winterschilder: schakel een winterschilder in voor een goedkoper tarief. Je krijgt tot 30% korting op buitenschilderwerken .
 • Voorbereidend werk zelf doen: maak zelf de muren schoon om minder arbeidsuren te betalen.
 • Lokale schilder: zoek een schilder uit de buurt om minder voorrijkosten te betalen.
 • Onderhoudscontract: onderhandel over een onderhoudscontract om de kosten voor inspectie en buitenschilderwerken te spreiden.

buitenschilderwerken kosten

Schilder nodig voor buitenschilderwerken? Gratis offertes vergelijken!

Dankzij onze tips kan je perfect zelf beginnen met buitenschilderwerken maar je beseft vast wel dat het verstandiger is om een vakman in te schakelen. Ten eerste, omdat je dan van garantie geniet en ten tweede, omdat een ervaren vakman heel goed weet waarmee hij bezig is.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Als je nog twijfelt om het buitenschilderwerk uit te besteden, komt dat waarschijnlijk door de prijs. Vraag daarom gratis offertes aan bij verschillende buitenschilders. Dit aanbod is volledig vrijblijvend. Misschien zit er niets tussen voor jou of misschien laat je je wel overtuigen door een aantrekkelijke offerte.

Gratis offertes vergelijken!