Muur schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Muur schilderen

Muur schilderen: stappenplan en prijzen 2024

Wil je de muur schilderen in een ander kleur om van stijl te veranderen? Op deze pagina kom je te weten hoe je dat doet en wat het ongeveer kost. Ook als je de muur wil laten schilderen door een vakman, kom je hier te weten waarmee je rekening moet houden.

Start gratis offerteaanvraag!

Lees verder voor tips om de muur te schilderen, zoals een stappenplan en kleuradvies. Wil je liever advies op maat? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende schilders. Bovendien bespaar je op kosten door grondig prijzen te vergelijken.muur schilderen

Muren schilderen: prijs per m²

Omdat muren grote oppervlaktes hebben, krijg je meestal prijzen per vierkante meter. Dit is bij dit type schilderwerken betrouwbaarder dan uurtarieven. Een vaste prijs voor de gehele woning is ook mogelijk.

De beste manier om prijzen voor jouw project te weten te komen, is door gratis offertes aan te vragen bij schilders. Gemiddeld zal je echter €30,- tot €35,- per m² betalen om een muur binnenshuis te laten schilderen en €35,- tot €40,- per m² voor een muur buitenshuis.

In onderstaande tabel vind je nog meer gemiddelde prijzen om een muur te schilderen of te laten schilderen:

Kosten muur schilderen 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Binnenschilder €30,- tot €35,- per m²
€35,- tot €40,- per uur
Buitenschilder €35,- tot €40,- per m²
€40,- tot €50,- per uur
Binnenmuur €15,- tot €20,- per m²
Buitenmuur/gevel €20,- tot €40,- per m²
Spuitwerk €5,- tot €11,-
Sauswerk €7,- tot €14,-

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw, verf en andere materiaalkosten. Exacte kosten weten? Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan!

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Uiteraard zijn de prijzen uit bovenstaande tabel slechts gemiddelden. Het is zeker mogelijk om goedkopere tarieven te vinden. Sta echter ook niet verbaasd als je hogere tarieven ziet. De exacte prijs wordt beïnvloed door onderstaande factoren:

 • Ervaring van de schilder;
 • kwaliteit van de verf en het materiaal;
 • binnen- of buitenschilderwerken;
 • sauswerk of spuitwerk;
 • eventuele kortingen (bv. winterschilder);
 • hulp bij voorbereidend werk.

Besparen op de kosten om een muur te schilderen?

Dat kan door hier gratis offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken.

Hoe een muur schilderen?

Om een muur te schilderen, moet je altijd drie belangrijke stappen volgen. Ten eerste, moet je de muur schilderklaar maken. Vervolgens breng je een of twee lagen primer aan en ten slotte, schilder je de eindlagen. Om banen en strepen te voorkomen, moet je de muur verven naar het licht toe. Zo heb je een beter zicht op je werk.

Hoe je precies de muur voorbereid, hangt af van het type ondergrond. Ook het schildermateriaal is verschillend volgens de ondergrond die je schildert. Voor ruwe muren gebruik je beter rollers met lange haren en voor hout gebruik je veel meer de kwast.

Binnenmuur

Een binnenmuur kan je zowel spuiten als schilderen. Spuiten gaat sneller maar vergt meer voorbereidingswerk. De muur moet helemaal vlak staan en je moet alles uit de kamer wegnemen of afdekken.

Bij een gepleisterde muur moet je alle oneffenheden wegwerken en bij gipsplaten is het belangrijk om de naden en gaten op te vullen.

Buitenmuur

Om een bakstenen muur te schilderen, moet je die eerst grondig schoonmaken. Gebruik een borstel en hogedrukreiniger. Wacht daarna lang genoeg zodat de muur goed kan drogen.

Terwijl je wacht, kan je de binnendeuren en ramen schilderen. Hetzelfde geldt voor een plafond schilderen. Het is namelijk beter om dit eerst te doen. Nadien kan je die gemakkelijk afplakken terwijl je de muur verft. Omgekeerd is iets moeilijker.

Gevel

Gevels met zicht op het zuiden (en zuidwesten) schilder je best niet in de volle zon. Doe dit in de ochtend of in de late namiddag om te voorkomen dat de verf te snel droogt. Bij veel wind loop je hetzelfde risico. Schilder de muur dus bij voorkeur op windstille dagen.

Verder is het belangrijk dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. Op mistige dagen droogt de verf net niet.

Een vakman inschakelen om de muur te verven?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij schilders uit de buurt.

Muur verven of behangen?

De muur verven of behangen, is vooral een stijlkeuze. Met beide kan je vele kanten op, maar toch zijn er veel verschillen. Bij verf heb je absolute vrijheid qua kleur. bovendien kan je volledig je creatieve kant laten zien. Bij behang moet je kiezen uit het aanbod. Gelukkig is er een groot aanbod. Je hebt keuze uit traditioneel behang, behang met reliëf, behang met betonlook en nog veel meer.

Verder heeft elk materiaal zijn voordeel. Zo is verf gemakkelijker en sneller aan te brengen. Behangpapier gaat dan weer iets langer mee dan verf.

Muren schilderen: kleuradvies

Vraag verschillende staaltjes verf terwijl je verf kiest. De echte kleur van de verf zie je pas echt bij het schilderen van de muur. De kleur wijkt namelijk lichtjes af door de kleur van de ondergrond en door de lichtinval. Voor een goed resultaat en het gewenste kleur moet je ook voldoende lagen schilderen, vooral bij donkere kleuren.

Een populaire manier om de kamer te schilderen is met een accentmuur. Met een opvallend kleurtje, of zelfs met behang, creëer je een frisse look. Kies voor lichte kleuren in een kleine ruimte.

Zoek je kleuradvies op maat?

Een ervaren schilder weet zeker raad. Bovendien geeft een vakman ook verfadvies. Vraag snel gratis offertes aan om een schilder te vinden voor jouw muren.

Muur verven: tips

Gebruik voldoende primer voor een goed resultaat. Dit zorgt voor betere aanhechting. Voor een mooier kleur gebruik je een gepaste primer. Witte primer voor lichte kleuren en grijze primer voor donkere kleuren. Of je kan de primer laten aankleuren.

Kies voor verf van goede kwaliteit en schilder voldoende lagen. Niet alleen zal de muur er beter uitzien, je zal ook langer kunnen genieten van de schilderwerken.

Niet overtuigd van je doe-het-zelfvaardigheden? Schakel een schilder in. Lees verder om te weten hoe je kan besparen op de kosten van een schilder.

muur schilderen kosten

Muur laten schilderen? Schilder inschakelen!

De muur verven, doen vele mensen zelf. En dat terwijl een professionele schilder inschakelen vele voordelen heeft. Een schilder werkt namelijk sneller en nauwkeuriger dan iemand met weinig ervaring. Bovendien komt zijn ervaring aardig van pas om je bij te staan met verf- en kleuradvies.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Een schilder hoeft zelfs niet eens veel te kosten. Besparen is eenvoudig door te kiezen voor een winterschilder, of door het verven van de muur te combineren met andere schilderwerken. Benieuwd wat de kosten zijn om jouw muren te schilderen? Vraag hier gratis offertes aan.

Gratis offertes vergelijken!