Plafond schilderen prijs 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Plafond schilderen prijs

Wat kost plafond schilderen?

Wat bepaalt de prijs om een plafond te schilderen? Wat zijn de kosten om je plafonds te laten schilderen? Om het plafond te laten schilderen, krijg je meestal een prijs per m2.

Hieronder leggen we uit hoe de prijs om het plafond te verven bepaald wordt. Daarnaast krijg je tips om te besparen op de kosten van schilderwerken.plafond schilderen prijs

Hoeveel kost een plafond schilderen?

Om een plafond te schilderen krijg je meestal een prijs per vierkante meter. Afhankelijk van de omstandigheden betaal je tussen de €10,- en €16,- per m2 om een plafond te schilderen.

Het plafond van een woonkamer van zo’n 30 m2 schilderen kost gemiddeld tussen de €300,- en €480,- euro. Voor een gemiddelde woning met een oppervlakte van zo’n 100 tot 150m2 liggen de kosten om de plafonds te schilderen tussen de €1.000,- en €2.400,-. In onderstaande tabel krijg je een handig overzicht van verschillende oppervlaktes.

Kosten plafond schilderen 2024

Plafondoppervlak Gemiddelde prijs
Per vierkante meter €10,- tot €16,-
30 vierkante meter €300,- tot €480,-
40 vierkante meter €400,- tot €640,-
60 vierkante meter €600,- tot €960,-
100 vierkante meter €1.000,- tot €1.600,-
100 tot 150 vierkante meter €1.000,- tot €2.400,-

*Dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. btw en materiaal. De tarieven verschillen per schilderfirma.

De prijs voor het schilderen van het plafond wordt onder andere bepaald door het uurtarief van de schilder.

Wat kost een schilder per uur?

€35,- tot €50,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van schilders uit de regio)

Binnenschilder
€35,- tot €40,- per uur

Prijs per uur, incl. verf, materiaal en btw.
Voorbeeld werkzaamheden: muur, plafond en trap schilderen.

Buitenschilder
€40,- tot €50,- per uur

Prijs per uur incl. verf, materiaal en btw.
Voorbeeld werkzaamheden: Gevel, deuren en ramen schilderen.

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!

Plafond spuiten

Het plafond spuiten is een snelle manier om een nieuwe laag verf aan te brengen. Omdat spuiten heel snel gaat, is het vrij goedkoop, namelijk zo’n €6,- per vierkante meter.

Het nadeel van een plafond spuiten, is dat er veel voorbereidingswerk is. Je moet namelijk de hele ruimte goed afplakken.

Een plafond spuiten laat je best doen door een professionele schilder. Je hebt hier namelijk gespecialiseerd gereedschap voor nodig. Daarnaast is het niet voor de hand liggend om een egaal resultaat te bekomen.

Plafond sauzen

Het plafond schilderen of witten met de hand is arbeidsintensiever en dus duurder. De kosten om het plafond te schilderen liggen tussen de €10,- en €20,- per m2. Het voordeel ten opzichte van spuiten, is dat je de ruimte niet helemaal hoeft leeg te maken.

Wie zijn plafonds laat spuiten, moet de hele ruimte vrijmaken of afplakken. Wie zijn plafonds laat sauzen, moet gewoon opletten dat de verf niet drupt.

Plafond witten

Het witten van een plafond kost ongeveer €5,- tot €10,- per vierkante meter. Een plafond witten is redelijk goedkoop, omdat het snel afgerond is en de materiaalkosten laag zijn.

Plafond verven prijs: opbouw kosten

De exacte prijs per uur of per vierkante meter om het plafond te schilderen hangt af van verschillende factoren. In onderstaande lijst bespreken we hoe bepaalde factoren de prijzen kunnen beïnvloeden.

 • Uurtarief schilder
 • Oppervlakte plafond
 • Type verf
 • Soort plafond
 • Schildertechniek

Uurtarief schilder

De totaalkost voor het schilderen van een plafond, is natuurlijk afhankelijk van het uurtarief van een schilder. Een ervaren schilder rekent vaak een hoger uurtarief, maar door de ervaring gaat het wel sneller. Een laag uurtarief betekent dus niet automatisch dat je minder betaalt.

Oppervlakte plafond

Ook het oppervlakte van het plafond is van invloed op de prijs. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger de prijs. Je hebt dan meer verf nodig en het schilderen duurt langer. Soms is het wel mogelijk om een lagere prijs per uur of per vierkante meter af te spreken bij grote oppervlaktes.

Verfsoort

Er zit veel prijsverschil tussen verfsoorten en merken. De meeste schilders gebruiken een verf van hoge kwaliteit. Deze verf is duurder, maar geeft een beter resultaat. Bij een verf van lage kwaliteit is het soms nodig om meerdere lagen aan te brengen. Uiteindelijk wordt de prijs voor het schilderen van het plafond dan hoger.

Soort plafond

Hoe gemakkelijker het plafond te schilderen is, hoe lager de prijs. Zo is het makkelijk om een glad plafond te schilderen, dan een plafond met veel structuur. Hetzelfde geldt voor plafonds met veel detaillering, sierlijsten of houten balken. Dit duurt vaak langer en daarom is het duurder.

Schildertechniek

Er is ook nog een prijsverschil tussen de techniek: witten, sauzen of spuiten. Spuitwerk gaat erg snel en is daarom goedkoper.

Hoeveel btw betaal je om het plafond te schilderen?

Het plafond schilderen is een van de renovatiewerken waarbij je kan genieten van het verlaagde btw-tarief. Niet iedereen komt echter in aanmerking. Om je plafond te laten verven en slechts 6% btw te betalen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je woning is ouder dan 10 jaar.
 • Je woning wordt enkel of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt.
 • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd.

Voor meer informatie over welke werken in aanmerking komen en over uitzonderingen op de voorwaarden kan je terecht bij de FOD Financiën.

Besparen op de prijs om het plafond te schilderen?

Vraag dan hier gratis offertes aan om prijzen van verschillende schilders te vergelijken.

Prijs per uur of prijs per m²?

Voor grote oppervlaktes, zoals het plafond, verkiest een schilder een prijs per m². Doorgaans betaal je tussen de €30,- en €35,- per m². Natuurlijk werkt niet elke schilder gelijk en als er detailwerk bij komt kijken is een prijs per uur ook mogelijk. Dan ligt de prijs gemiddeld tussen de €35,- en €40,- per uur voor binnenschilderwerken.

Wat zijn de risico’s?

Als je per uur betaalt, moet je erop vertrouwen dat de schilder goed doorwerkt. Bij een prijs per vierkante meter is het belangrijk dat alle oppervlaktes correct berekend worden. Om deze risico’s te vermijden kan je een vaste prijs afspreken.

Besparen op de kosten? Handige tips!

Bij grotere oppervlaktes krijg je dikwijls een korting op de totale kostprijs. Denk er dus aan om meerdere ruimtes tegelijk te laten schilderen. Misschien hebben de muren ook een nieuw laagje verf nodig?

Verder bespaar je op de kostprijs door voor een regionale schilder te kiezen. Doordat schilders doorgaans voorrijkosten aanrekenen per kilometer, kan dit de prijs sterk beïnvloeden.

Ten slotte kan je besparen met een winterschilder. Aangezien schilders in de winter minder werk hebben, bieden ze een goedkoper tarief aan.

prijs plafond schilderen

Plafond laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

Een professionele schilder kan je helpen met schilderadvies. Hij kan helpen met de keuze van verf en kleuren. Lichtere kleuren doen de ruimte groter lijken. Maar welk kleur past nu het best bij de rest van het interieur?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Daarnaast werkt een vakman doorgaans preciezer en efficiënter. Het plafond laten schilderen door een specialist heeft nog veel meer voordelen: je bespaart op verf, de werken gaan sneller vooruit en je voorkomt banen en strepen op het plafond.

Twijfel niet langer en vraag nu gratis offertes aan om de beste schilder te vinden voor jouw project. Door offertes te vergelijken, bespaar je gemakkelijk een flink stuk op de kosten om je plafond te schilderen.

Gratis offertes vergelijken!