Prijs schilder

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Schilderwerken
 4. /
 5. Prijs schilder

Prijs schilder: overzicht prijzen 2024

Je hebt beslist om je huis te schilderen. Je zocht informatie. Je kwam hier terecht. Je hoopt nu waarschijnlijk een antwoord te vinden op deze vragen: “Wat kost een schilder per uur? Wat is de prijs om een huis te schilderen langs binnen? Hoe bepaalt een schilder die prijzen?

Start gratis offerteaanvraag!

Op al deze vragen en nog veel meer krijg je zo meteen een antwoord. Na het lezen van deze pagina weet je perfect hoe je kan besparen op de prijs van een schilder. Bovendien kan je hier gratis offertes voor schilderwerk aanvragen.prijs schilder

Wat kost een schilder?

De prijs voor een schilder hangt af van verschillende factoren. Binnenschilders en buitenschilders hanteren verschillende tarieven. Een kleine opsomming:

 • Binnenschilder: voor schilderwerken binnenshuis betaal je €30 à €35 per vierkante meter of €35 à €40 per uur. Deze prijs is inclusief materiaal en verf.
 • Buitenschilder: reken op een prijs tussen de €35 en €40 per vierkante meter of tussen de €40 en €50 per uur. Materiaal en verf voor deze schilderwerken zijn inbegrepen.
 • Winterschilder: een binnen- of buitenschilder werkt vaak goedkoper in de winter. Omdat er minder vraag is, geeft de winterschilder korting.

Wat kost een schilder per uur?

€35,- tot €50,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van schilders uit de regio)

Binnenschilder
€35,- tot €40,- per uur

Prijs per uur, incl. verf, materiaal en btw.
Voorbeeld werkzaamheden: muur, plafond en trap schilderen.

Buitenschilder
€40,- tot €50,- per uur

Prijs per uur incl. verf, materiaal en btw.
Voorbeeld werkzaamheden: Gevel, deuren en ramen schilderen.

Start nu jouw gratis offerteaanvraag!

Wat is beter: een uurtarief of prijs per m²?

Hoe bepaalt een schilder de prijs voor zijn werk? Voor grote oppervlaktes zoals de muur of het plafond, verkiest hij een prijs voor schilderwerken per m². Voor gedetailleerd werk zoals een raamkozijn, liever per uur. Natuurlijk werkt niet elke schilder gelijk en kan je mee helpen beslissen.

Wat zijn de risico’s?

Als je per uur betaalt, weet je natuurlijk niet of de schilder wel goed doorwerkt. Betaal je per vierkante meter, zorg er dan voor dat alle oppervlaktes correct berekend wordt.

Is er dan geen andere betaaloptie?

Jawel. De beste optie is om vooraf een vaste prijs met de schilder af te spreken. Zo sta je later niet voor verrassingen.

Vraag gratis offertes aan & vergelijk prijzen

Kies voor de beste offerte en bespaar op de schilderkosten.

Waar is de prijs van de schilder van afhankelijk?

Naast de kosten van de schilder, zijn er nog andere factoren die de prijs bepalen. De totale prijs van je schilderwerken wordt beïnvloed door de volgende zaken:

 • voorrijkosten;
 • de prijs van de verf;
 • eventuele huur van een bouwsteiger;
 • bereikbaarheid van schilderwerk;
 • wel of geen onderhoudsabonnement.

Enkele woordjes uitleg. Voorrijkosten zijn de transportkosten die je betaalt aan de schilder. Hoe verder, hoe duurder. De bereikbaarheid van schilderwerk bepaalt ook de prijs. Een minder goed bereikbare plek is duurder.

Prijsopbouw schilder 2024

Wil je graag weten hoe een schildersbedrijf de prijs bepaalt voor zijn schilderwerk? Deze handige grafiek helpt je op weg.

Schilderen is een arbeidsintensieve klus. Het grootste deel betaal je dus voor arbeid, zo’n 75%. Daarnaast betaal je ongeveer 20% van de totale prijs aan materiaal en zo’n 5% aan voorrijkosten.

Op die arbeid kan je trouwens gemakkelijk besparen! Vraag nu gratis offertes aan om prijzen te vergelijken.

Prijs binnenschilder

Prijs per m² €30,- tot €35,- per m² Inclusief benodigd materiaal en verf.
Prijs per uur €35,- tot €40,- per uur Inclusief benodigd materiaal en verf.

De prijs voor binnenschilderwerken verschilt per opdracht. Voor grote oppervlakken hanteert een binnenschilder vaak een prijs per m². Dan betaal je tussen de €30 en €35 per m².

Daarnaast hanteert de schilder soms een prijs voor schilderwerken per uur. Vooral voor detailwerk is dat zo. Een gemiddeld uurtarief voor een schilder ligt tussen de €35 en €40 per uur.

De kosten voor materiaal en verf zijn telkens inbegrepen.

Prijs schilderwerken: binnen

Een prijs per uur of vierkante meter zegt natuurlijk niet zo veel. Daarom belichten we in deze tabel enkele vaak voorkomende schilderwerken.

Welke binnenschilderwerken? Gemiddelde prijs* Toelichting
Binnenmuur €15,- tot €20,- per m² Exacte prijs is afhankelijk van soort verf en aanbreng
Plafond Spuiten: €6,- per m² Op basis van latexverf, twee lagen
Verven: €10,- tot €20,- per m²
Trap €15,- tot €20,- per traptrede Twee lagen grondverf, en een eindlaag
Raam (binnen) €15,- tot €25,- per raam Drie dikteranden tot 10cm breed
Deuren (binnen) €40,- per m² Werkzaamheden: reinigen, schuren, plamuren, grondlaag en eindlaag.
Vloer en meubels Prijs op aanvraag Sterk afhankelijk van type vloer, afwerking en soort meubels

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schilder variëren. Vraag daarom gratis en zonder verplichting offertes aan .

Je hebt vast nog twijfels over de totaalprijs. Hoeveel betaal je voor een plafond? Wat kost een appartement schilderen?

Een woonkamer heeft gemiddeld een oppervlakte van 30 vierkante meter of iets meer. Het plafond heeft dus een gelijkaardige oppervlakte. Om het plafond te spuiten, betaal je dus zo’n €180,-. Het plafond verven kost bijna dubbel. Je mag rekenen op een minimum van €300,-.

De gemiddelde grote van een appartement in België is ongeveer 65 vierkante meter. Wil je alles schilderen? Reken dan op zo’n 65 m² plafond, minstens 100 m² binnenmuren, zo’n 4 of 5 deuren en enkele ramen. Aan de goedkoopste tarieven kost het al snel €3.000,-.

Prijs buitenschilder

De prijs voor buitenschilderwerken verschilt per opdracht en per ondergrond. Voor kleinere werken hanteert een buitenschilder vaak een prijs per m². Dan betaal je tussen de €35,- en €40,- per m².

Voor grote werken hanteert de schilder een prijs per uur. De gemiddelde uurprijs voor een schilder ligt tussen de €40,- en €50,- per uur.

Prijs per m² €35,- tot €40,- per m² Inclusief benodigd materiaal en verf.
Prijs per uur €40,- tot €50,- per uur Inclusief benodigd materiaal en verf.

Vraag nu gratis je offertes aan en vergelijk prijzen

Kies daarna voor de beste offerte om te besparen op de prijs van schilderwerken.

Prijs schilderwerken: buiten

Buitenschilderwerken kosten iets meer. Regelmatig de buitenkant schilderen is wel belangrijk. Door te investeren in een goede schilder en goede verf, voorkom je schade aan de woning. Zo bespaar je op andere renovatiewerken.

Een gevel schilderen kost zo’n €20,- tot €40,- per m². Reken dus op minimum €1.200,- voor een gevel van 60m². Het is niet goedkoop, maar regelmatig schilderen voorkomt waterschade. En eenmaal je waterschade hebt, zullen de renovatiewerken je veel meer kosten dan €1.200,-.

Hieronder een overzicht van de prijzen. De exacte prijs wordt onder andere bepaalt door het aantal lagen, de soort verf en de ondergrond.

Welke buitenschilderwerken? Gemiddelde prijs* Toelichting
Ramen €15,- tot €25,- per raam Drie dikteranden tot 10cm breed
Buitendeur Vanaf €40,- per m² Voor een buitendeur heb je meer verf nodig dan voor een binnendeur. De prijs per m² is dus ook iets hoger.
Gevel €20,- tot €40,- per m² Eén laag primer en twee lagen afwerking
Dakkapel, tuinhuis, schutting, garagepoort of dakranden schilderen €35,- tot €40,- per m² Prijs is inclusief materiaal en verf

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schilder variëren. Vraag daarom gratis en zonder verplichting offertes aan.

Vraag gratis offertes aan & vergelijk prijzen

Kies voor de beste offerte en bespaar op de schilderkosten.

Kosten buitenschilderwerk gehele woning

Benieuwd naar de kosten om een huis te schilderen?

Voor een vrijstaand huis liggen de kosten rond de €6.000,-. Een appartement of rijwoning schilderen is veel goedkoper. Daarvoor betaal je respectievelijk zo’n €1.000,- en €1.500,-.

De basis van de prijs is natuurlijk het oppervlak. De ondergrond is ook van belang. Net zoals het aantal lagen. Andere factoren, zoals een dakkapel, beïnvloeden ook de kosten van buitenschilderwerk.

Type woning Kosten buitenschilderwerk, inclusief arbeidsloon, materiaal en btw*
Appartement Circa €1.000,-
Rijwoning Circa €1.500,-
Dubbelwoning Circa €3.000,-
Vrijstaand huis Circa €6.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schilder variëren. Vraag daarom gratis en zonder verplichting offertes aan .

Prijs winterschilder

De meeste mensen laten hun huis schilderen in de lente of de zomer. Dat biedt natuurlijk handige kortingsmogelijkheden. Een winterschilder heeft minder werk en is dus goedkoper. Vaak kun je kortingen bekomen van 10% tot zelfs 30%.

Kies je voor een winterschilder? De overheid helpt je!

Wie gebruikt maakt van een winterschilder kan gebruik maken van het verlaagd btw-tarief van 6 procent.

Klus van winterschilder Prijs per m² (incl. materiaal, btw en verf)* Prijs per uur (incl. materiaal, btw en verf)*
Binnenschilderwerk €19,- tot €30,- Vanaf €21,-
Spuitwerk €5,- tot €11,- N.v.t.
Sauswerk €7,- tot €14,- N.v.t.
Buitenschilderwerk €24,- tot €34,- Vanaf €24,-

*incl. verf, materiaal & BTW

Prijs verf

De prijs voor verf is heel uiteenlopend. Een duurder A-merk kost al snel €30,- per liter. Goedkope verf kan je al vanaf €10,- kopen.

Is het dus wel de moeite om tot drie keer meer te betalen?

Wij vinden van wel. Duurdere verf is een betere investering. Een A-merk gaat langer mee. Betere kwaliteit betekent ook betere dekking. Met goede verf heb je met twee lagen genoeg. Met goedkope verf zijn er vaak meer lagen nodig.

Type verf Gemiddelde prijs*
Grondverf Vanaf €10,- tot €30,- per liter
Dekverf Vanaf €15,- tot €40,- per liter

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Btw-tarief van schilderwerken?

Je privéwoning schilderen? Binnen- en buitenschilderwerken kan je vaak laten uitvoeren aan een verlaagd BTW-tarief voor schilderwerken van 6%.
Op de website van de FOD Financiën lees je meer over het btw-tarief voor schilderwerken. Je vindt er ook aan welke voorwaarden je moet voldoen.

3 bespaartips voor schilderwerken

En dan nu het belangrijkste stuk: besparen op de kosten voor een schilder. We geven drie interessante tips:

 • 1. Zoek een schilder uit de regio. Zo bespaar je op de voorrijkosten.
 • 2. Benut een winterschilder. Zoals gezegd bespaar je tussen de 10% en 30%.
 • 3. Doe zelf het voorbereidend werk. Door zelf te schuren, bijvoorbeeld, heeft de schilder minder werk. Minder werk betekent minder uren. Of bij een prijs per vierkante meter krijg je wellicht korting. Ook tijdens de werken kan je een handje toesteken. Zo verlaag je de prijzen voor schilderwerk.

schilder prijs

Besparen op de prijs van schilderwerken? Gratis schilder offertes vergelijken!

Een schilder aannemen lijkt duur, maar zoals gezegd, kan je op verschillende manieren besparen. Om af te sluiten, krijg je nog deze handige bespaartip, zoals beloofd.

Wil je nog meer besparen?

Dat kan!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

 • Hoe meer gratis offertes, hoe meer kans op goede prijzen voor je schilderwerk.
 • Let er wel op dat de goedkoopste offerte voor schilderwerk niet altijd de beste is.
 • Kies daarna voor de beste offerte om nog meer te besparen op de schilderwerken.

Gratis offertes vergelijken!


Recente aanvragen:


Ramen schilderen in Brussel
Schilders voor schilderwerk in Gent
Goedkope winterschilder in Brugge
Buitenschilderwerken in Genk
Gevel schilderen in Mechelen
Huis laten schilderen in Antwerpen
Kleine binnenschilderwerken in Hasselt
Schilderwerken in Kortrijk
Schilders voor deuren in Leuven
Houtwerk verven in Aalst