Trap schilderen kosten

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Schilderwerken
  4. /
  5. Trap schilderen kosten

Trap schilderen: prijzen 2024

Wil je de trap laten schilderen, maar weet je niet goed waar je rekening mee moet houden? Heb je geen idee hoeveel het kost om een trap te schilderen? De kostprijs hangt af van verschillende factoren. Op deze pagina krijg je al de nodige informatie over de prijs om een trap te schilderen.

Bovendien leggen we netjes uit hoe de prijs berekend wordt en hoe je kan besparen op de kostprijs om een trap de schilderen.

Start gratis offerteaanvraag!

Dat kan, bijvoorbeeld, door prijzen te vergelijken. Vraag hier gratis offertes aan en vergelijk verschillende prijzen van ervaren schilders.trap schilderen kosten

Trap schilderen prijs 2024

Een trap laten schilderen heeft verschillende kosten. De prijs om de trap te verven wordt namelijk berekend volgens het soort treden (open of gesloten) en de trapleuning.

Gesloten treden schilderen kost €15,- per trede. Maar misschien krijg je korting als je alle treden laat schilderen of als je meerdere trappen hebt. Om open treden te verven betaal je €20,- per trede. De kostprijs om trapleuningen te schilderen is doorgaans zo’n €10,- to €15,- per trede.

Hier krijg je nog eens een overzicht van de gemiddelde prijzen om een trap te verven:

Traponderdeel Gemiddelde prijs*
Gesloten treden €15,- per trede
Open treden €20,- per trede
Trapleuningen €10,- tot €15,- per meter

*Dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. btw, materiaalkosten en arbeidskosten. Besparen op de kosten voor schilderwerken? Vraag gratis offertes aan!

Prijsvoorbeelden trap schilderen

Een trap heeft gemiddeld zo’n 13 tot 15 treden. Hoeveel je exact betaalt om de trap te verven, hangt, onder andere, af van de soort trap, het aantal treden en of je de trapleuning wil laten schilderen. We geven enkel voorbeelden:

  • 1 Trap laten schilderen: de kosten zijn minimum €250,-.
  • Open trap met 13 treden schilderen: aan €20,- per trede betaal je zo’n €260,-.
  • Gesloten trap met leuningen verven: reken op zo’n €275,- tot €300,-.

Benieuwd hoe je kan besparen op de kosten?

Vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken voor het schilderen van de trap.

Prijsopbouw: kosten schilderwerk trap

De kosten om een trap te laten schilderen worden bepaald door verschillende factoren. Enkele factoren heb je niet in de hand, zoals het type trap en het aantal treden. Andere factoren, zoals de verf en de schilder, kan je wel zelf bepalen.

Verder kan de prijs om de trap te verven, veranderen door het toegepaste btw-tarief, eventuele extra kosten en eventuele kortingen.

Factor 1: soort verf

De kwaliteit van de verf beïnvloedt sterk de prijs om een trap te schilderen. Verf van een A-merk kost soms tot drie keer meer dan goedkope verf.

Verder hangt de prijs af van het aantal soorten verf je gebruikt. Koop je enkel dekkende verf? Of breng je eerst een primer aan en achteraf nog een beschermende lak?

Factor 2: uurtarief schilder

Soms rekent de schilder een tarief per uur aan om de trap te schilderen. Doorgaans is dat €35,- tot €40,- per uur. Zowel dit uurtarief als de prijs per trede kan flink verschillen tussen een beginnende en een ervaren schilder. Daarom is het handig om binnenschilderwerken offertes te vergelijken.

Factor 3: type en aantal trappen

Een gesloten trap verven is goedkoper dan een open trap verven. Ook het type materiaal van de trap heeft zijn invloed op de prijs. Bij bepaalde types hout is er soms een extra laag verf nodig.

Bij meerdere trappen kan je een korting vragen. Sowieso zal je al besparen op verf en materiaal, omdat dit in grote hoeveelheden gekocht wordt.

Factor 4: extra kosten

De trap schuren en schilderen heeft hogere kosten dan enkel schilderen. Verder betaal je meer als je de trap achteraf laat behandelen met een anti-sliplaag of als je een beschermende coating aanbrengt.

Bij extra kosten denken we ook aan voorrijkosten of kleine herstellingen van de trap.

Welke verf moet ik kiezen?

De beste verfkeuze om de trap te schilderen is slijtvaste verf, omdat de trap vaak belopen wordt. Een verf die goed bestand is tegen slijtage voorkomt kale plekken en verkleuring.

Uiteraard is het mogelijk om andere verfsoorten te gebruiken, zoals acrylverf. Daarbij raden we wel aan om de trap ter bescherming af te werken met een laag beschermende lak.

Heb je kinderen in huis of ben je niet meer goed te been? De trap schilderen met antislip verf kan heel wat problemen voorkomen.

We ronden af met nog een kleurtip: kies voor grijze grondverf als je de trap in een donkere kleur wil schilderen.

Trap verven: de mogelijkheden

De trap schilderen kan op verschillende manieren. Je kan kiezen voor een egale afwerking met één kleur, een combinatie van een hoofdkleur en een accentkleur of een combinatie van meerdere kleuren. Daarnaast kan je de trap afwerken met tekeningen of patronen.

Laat tijdens de schilderwerken de trap herstellen of een kleine aanpassing doorvoeren. Misschien wil je een trapleuning installeren of liever de bestaande trapleuning wegdoen?

Om de trap aantrekkelijk of aangenamer te maken, laat je een deel stofferen of plaats je een tapijt in het midden. Ook trapverlichting is een leuke extra optie om de aandacht wat meer op de trap te vestigen.

Lees ook meer over het schilderen van een trapgat.

Houten trap schilderen

Een houten trap schilderen, vergt wat voorbereidingswerk. Ten eerste, moet je de trap grondig ontvetten met een schuursponsje. Zo zie je beter waar er herstellingen nodig zijn. Daarna nog even licht schuren met een fijn type schuurpapier en het stof weghalen met een vochtig doekje. Vervolgens kan je beginnen schilderen.

Naast de trap schilderen, kan je ervoor kiezen om de trap te beitsen of te vernissen. Met deze technieken blijft de houtstructuur van de trap zichtbaar. Voordien kan je eventueel de trap behandelen met zandstralen. Zo laat je de trap er weer als nieuw uitzien.

Geverniste trap schilderen

Om een geverniste trap te schilderen zijn er twee mogelijkheden: de vernis verwijderen of op de vernislaag schilderen.

De vernislaag verwijderen, werkt het best met afbijtmiddel. Na het aanbrengen van het product haal je gemakkelijk de vernis weg met een verfkrabber. Daarna schuur je de trap met een fijnkorrelig schuurpapier.

Daarnaast is het mogelijk om bovenop de vernis te schilderen. Eerst moet je de trap heel grondig ontvetten met ammoniakwater. Daarna schuur je de trap zonder de vernislaag te beschadigen. Dankzij een speciale primer kan je nadien schilderen.

Trap schilderen: slijtvast

Je gebruikt de trap meerdere malen per dag. Gebruik daarom speciale verf om de trap te schilderen voor een slijtvast resultaat. De meeste gekozen methode hiervoor is met slijtvaste verf. Doorgaans zijn dit verven op waterbasis met toevoeging van polyurethaan.

Tegenwoordig zijn deze verven van heel goede kwaliteit. Ze drogen snel, zijn bijna geurloos en beschermen tegen krassen en andere slijtage.

Trap schilderen: antislip

Uitglijden op de trap is snel gebeurd. Om dit zo veel mogelijk te vermijden, breng je best een antisliplaag aan. Dat kan op verschillende manieren. Je kan na het schilderen de trap bedekken met antslip-strips, matten of tapijt. Uiteraard verliest je trap dan zijn mooie houtstructuur of de charme van de verf.

Om de trap op een minder duidelijke manier veiliger te maken, raden we aan om de trap te schilderen met antislip verf. Deze verf bevat een zeer fijne, onzichtbare korrel waardoor de trap minder glad wordt. Bovendien zijn deze verfsoorten doorgaans ook slijtvast.

Handige bespaartips bij het schilderen van de trap

Om te besparen op de kosten om een trap te schilderen, zijn er verschillende mogelijkheden zoals, combineren met andere werken en zelf voorbereiden.

Door de trap te laten schilderen samen met andere delen van het huis kan je flink besparen. Je kan een korting vragen omdat er meer werk is en verf kopen in grotere hoeveelheden is goedkoper.

Een andere manier om minder te betalen is door de trap te laten schilderen als deel van renovatiewerken. Onder bepaalde voorwaarden betaal je dan slechts 6% btw in plaats van 21%.

Tot slot zijn er nog manieren om te besparen, zoals kiezen voor een winterschilder.

kosten trap schilderen

Trap laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

De trap schilderen is een detailwerk. Daarom is het aan te raden om je trap te laten verven door een ervaren schilder. Bovendien weet die ook beter hoeveel lagen hij moet aanbrengen, welke verf het beste past en of de trap nadien nog een extra beschermlaag nodig heeft.

Wil je snel weten wat de exacte kostprijs is om een trap te schilderen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vraag snel gratis offertes aan bij ervaren schilders.

Gratis offertes vergelijken!