Schilder nodig voor schilderwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Trap schilderen

De trap schilderen is geen simpele klus. Het is belangrijk om te weten met welke verf je een goed resultaat bekomt en hoe je te werk moet gaan. Daarnaast zijn er steeds meer leuke alternatieven om de trap te verven. Op deze pagina krijg je de nodige basisinformatie voor het schilderen van de trap, maar wie beter dan een ervaren schilder om je te helpen met kleur- en verfadvies voor je trap?

Start gratis offerteaanvraag!

Benieuwd wat dat moet kosten? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende schilders om tarieven en ideeën voor de trap te vergelijken.trap schilderen

Waarom de trap verven?

Wanneer de trap er oud en versleten uitziet en de verf begint af te bladeren, is het tijd om de trap de verven. Omdat dit een verfklusje is voor binnenshuis kan je dit het hele jaar rond doen, net als bij andere binnenschilderwerken.

De trap schilderen is een van meerdere mogelijkheden om de trap te renoveren. Schilderen is waarschijnlijk nog steeds de populairste keuze. Wie schildert, heeft namelijk keuze uit heel wat stijlmogelijkheden (mat of glanzend, egaal of kleurencombinaties). Daarnaast is schilderen goedkoop en efficiënt in vergelijking met overzettreden of stoffering.

Wat kost het schilderen van een trap?

Het kostenplaatje om een trap te schilderen is, zoals gezegd, een stuk aantrekkelijker dan dat voor andere traprenovaties. Doorgaans betaal je per trede en voor de trapleuningen per meter. Open treden zijn iets duurder dan gesloten treden.

De kosten om een trap te schilderen liggen rond de €15,- voor gesloten treden en €20,- voor open treden. Voor de trapleuning betaal je zo’n €10,- tot €15,- per meter. Uiteraard hangt de exacte prijs af van het type verf en het aantal treden/trappen dat je laat schilderen.

Kosten trap schilderen 2023

Traponderdeel Gemiddelde prijs* Omschrijving
Gesloten treden €15,- per trede 2 grondlagen + eindlaag
Open treden €20,- per trede 2 grondlagen + eindlaag
Trapleuningen €10,- tot €15,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan om te besparen.

Benieuwd hoe je kan besparen op de kosten?

Vraag gratis offertes aan om prijzen te vergelijken voor het schilderen van de trap.

Trap schilderen: welke kleur?

Er zijn geen foute kleuren om de trap te schilderen. Een egaal kleur of een combinatie van kleuren? Alles kan. Waarom niet een verschillend kleurtje per trede?

Wil je het liever wat traditioneler? Hou dan rekening met deze tips:

  • Gebruik lichte kleuren in een nauwe of kleine traphal.
  • Contrasteer de kleuren van de muren en de trap om de trap te accentueren.
  • Schilder de muren en de trap in hetzelfde kleur voor een ruimer effect.

Welke verf moet ik kiezen?

De beste verfkeuze om de trap te schilderen is slijtvaste verf, omdat de trap vaak belopen wordt. Een verf die goed bestand is tegen slijtage voorkomt kale plekken en verkleuring.

Uiteraard is het mogelijk om andere verfsoorten te gebruiken, zoals acrylverf. Daarbij raden we wel aan om de trap ter bescherming af te werken met een laag beschermende lak.

Heb je kinderen in huis of ben je niet meer goed te been? De trap schilderen met antislip verf kan heel wat problemen voorkomen.

We ronden af met nog een kleurtip: kies voor grijze grondverf als je de trap in een donkere kleur wil schilderen.

Trap verven: de mogelijkheden

De trap schilderen kan op verschillende manieren. Je kan kiezen voor een egale afwerking met één kleur, een combinatie van een hoofdkleur en een accentkleur of een combinatie van meerdere kleuren. Daarnaast kan je de trap afwerken met tekeningen of patronen.

Laat tijdens de schilderwerken de trap herstellen of een kleine aanpassing doorvoeren. Misschien wil je een trapleuning installeren of liever de bestaande trapleuning wegdoen?

Om de trap aantrekkelijk of aangenamer te maken, laat je een deel stofferen of plaats je een tapijt in het midden. Ook trapverlichting is een leuke extra optie om de aandacht wat meer op de trap te vestigen.

Lees ook meer over het schilderen van een trapgat.

Houten trap schilderen

Een houten trap schilderen, vergt wat voorbereidingswerk. Ten eerste, moet je de trap grondig ontvetten met een schuursponsje. Zo zie je beter waar er herstellingen nodig zijn. Daarna nog even licht schuren met een fijn type schuurpapier en het stof weghalen met een vochtig doekje. Vervolgens kan je beginnen schilderen.

Naast de trap schilderen, kan je ervoor kiezen om de trap te beitsen of te vernissen. Met deze technieken blijft de houtstructuur van de trap zichtbaar. Voordien kan je eventueel de trap behandelen met zandstralen. Zo laat je de trap er weer als nieuw uitzien.

Geverniste trap schilderen

Om een geverniste trap te schilderen zijn er twee mogelijkheden: de vernis verwijderen of op de vernislaag schilderen.

De vernislaag verwijderen, werkt het best met afbijtmiddel. Na het aanbrengen van het product haal je gemakkelijk de vernis weg met een verfkrabber. Daarna schuur je de trap met een fijnkorrelig schuurpapier.

Daarnaast is het mogelijk om bovenop de vernis te schilderen. Eerst moet je de trap heel grondig ontvetten met ammoniakwater. Daarna schuur je de trap zonder de vernislaag te beschadigen. Dankzij een speciale primer kan je nadien schilderen.

Trap schilderen: slijtvast

Je gebruikt de trap meerdere malen per dag. Gebruik daarom speciale verf om de trap te schilderen voor een slijtvast resultaat. De meeste gekozen methode hiervoor is met slijtvaste verf. Doorgaans zijn dit verven op waterbasis met toevoeging van polyurethaan.

Tegenwoordig zijn deze verven van heel goede kwaliteit. Ze drogen snel, zijn bijna geurloos en beschermen tegen krassen en andere slijtage.

Trap schilderen: antislip

Uitglijden op de trap is snel gebeurd. Om dit zo veel mogelijk te vermijden, breng je best een antisliplaag aan. Dat kan op verschillende manieren. Je kan na het schilderen de trap bedekken met antslip-strips, matten of tapijt. Uiteraard verliest je trap dan zijn mooie houtstructuur of de charme van de verf.

Om de trap op een minder duidelijke manier veiliger te maken, raden we aan om de trap te schilderen met antislip verf. Deze verf bevat een zeer fijne, onzichtbare korrel waardoor de trap minder glad wordt. Bovendien zijn deze verfsoorten doorgaans ook slijtvast.

Wil je een schilder inschakelen om de trap te schilderen?

Vraag dan hier gratis offertes aan om prijzen van schilders te vergelijken.

Hoe wordt een trap geschilderd?

De trap verven, verloopt in verschillende stappen. Het voorbereidend werk eerst. Om te beginnen, gaat de schilder de trap ontvetten, schuren en ontstoffen. Daarna begint hij de randen en hoeken van de trap af te plakken.

Vervolgens kan het schilderen van de trap beginnen. Eerst brengt de schilder een laag primer aan. De hoeken worden met een borstel geschilderd, de vlakke stukken met een roller. Na de eerste grondlaag dient de schilder de trap opnieuw lichtjes op te schuren en te ontstoffen.

Na een eventuele tweede grondlaag komen de eindlagen aan bod. Na iedere eindlaag schuurt en ontstoft de schilder lichtjes de trap. Na de laatste laag verwijdert hij de plakband terwijl de verf nog nat is om afbrokkeling te voorkomen.

Trap schilderen of bekleden?

Vroeger was tapijt een populaire trapbekleding. Hoewel tapijt lekker zacht aanvoelt en niet gevaarlijk is voor slippen, winnen hout en andere materialen steeds meer terrein. Tapijt is namelijk heel gevoelig voor vuil en stof. Daarnaast is het duurder en is het moeilijk op maat te snijden.

Andere opties om de trap af te werken zijn tegels, valse treden of vinyl. Ook deze opties zijn duurder dan de trap schilderen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Trap laten verven of zelf doen?

De trap schilderen is toch een stuk lastiger en moeilijker dan een muur schilderen. Terwijl een gemiddelde doe-het-zelver weinig problemen heeft met een muur, kan hij zich toch flink verslikken met een trap. Bij een trap is de verfkeuze veel belangrijker. Bovendien moet er bij elke laag lichtjes opgeschuurd worden. Het is een kunst om niet te veel noch te weinig te schuren. Je laat de werken dus beter over aan een professionele schilder voor een mooier resultaat.

Trap schilderen ideeën

De trap hoeft niet saai te zijn. De trap in een egaal kleur schilderen is stijlvol en tijdloos maar tegenwoordig zie je heel leuke ideeën.

Je kan de trap wat opvrolijken door de randen in een accentkleur te schilderen of met gekleurde stootborden. De treden kunnen ook allemaal in een andere kleur geschilderd worden of laat een artiest ze onder handen nemen. Enkele leuke ontwerpen zijn afbeeldingen van dieren, bloemen of zelfs boeken.

trap schilderen prijzen

Trap laten schilderen? Bespaar op de kosten!

Door het vele schuurwerk is de trap verven een lastige klus. Bovendien is het belangrijk om deskundig verf- en kleuradvies in te winnen. Daarom raden we aan om de trap door een vakman te laten schilderen. Bovendien kan je dan ook van garantie genieten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

De trap laten schilderen is zelfs niet eens zo duur. Je kreeg eerder al een overzicht van gemiddelde prijzen. Benieuwd of een schilder uit jouw buurt dezelfde tarieven hanteert of wil je weten of je korting krijgt bij grotere werken? Vraag dan gratis offertes aan bij schilders uit jouw buurt.

Gratis offertes vergelijken!