Kelderdichting prijs

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Vochtbestrijding
 4. /
 5. Kelderdichting prijs

Besparen op kelderdichting prijs?

Heb je last van water in de kelder? Op zoek naar de kosten om dit op te lossen? De prijs voor kelderdichting hangt gedeeltelijk af van je budget en gedeeltelijk van de omstandigheden.

Op deze pagina krijg je een overzicht van alle prijzen om de kelder waterdicht te maken. We bespreken de verschillen tussen de drie voornaamste methodes en welke factoren van invloed zijn op de totaalprijs.

Kelderdichting prijs: samenvatting

 • Met een kelderdichting voorkom je vochtproblemen en schimmelvorming. Een vochtige kelder kun je niet gebruiken als opslag of extra ruimte.
 • Kelder bekuipen kost gemiddeld €15,- tot €20,- per m². Het draineren van de kelder kost rond de €3.000,- tot €10.000,- en het injecteren van de wanden kost €100,- tot €150,- per lopende meter.
 • De prijs is afhankelijk van de gekozen methode, de grootte van de kelder, de materialen en de arbeidskosten.
 • Eventuele extra werkzaamheden, zoals een ventilatierooster, ventilatiesysteem of het verwijderen van schimmel kost extra.
 • Bespaartips: kies een lokale vakman, doe zelf ook klussen, combineer de werken en vergelijk gratis offertes.
 • Vaak betaal je het verlaagde btw-tarief van 6%, een voorwaarde hiervoor is dat je renovatiewerken laat uitvoeren en je woning ouder is dan 10 jaar.
 • Bij een kelderdichting kun je kiezen uit: kelderbekuiping, kelderdrainage en injecteren van de muren.

kelderdichting prijs

Wat kost een kelderdichting?

De kostprijs van een kelderdichting hangt in eerste instantie af van de gekozen methode. De muren injecteren kost, bijvoorbeeld, zo’n €100,- tot €150,- per lopende meter. Voor een bekuiping berekent men de prijs per vierkante meter. Doorgaans betaal je er €15,- tot €20,- per m² voor.

Voor drainagewerken hanteert men eerder een vast tarief. Aangezien de exacte prijs afhankelijk is van vele omstandigheden schommelt de kostprijs tussen de €3.000,- en €10.000,-.

Welke methode je ook kiest, het eindbedrag hangt steeds af van meerdere factoren. Daarbij denken we aan de staat van de muur, de waterdruk en de tarieven van de vakman. Voor een preciezere schatting van de kosten vraag je best offertes aan bij vaklui uit de buurt.

Kelderdichting: prijs 2024

Methode Gemiddelde prijs*
Bekuiping €15,- tot €20,- per m²
Drainage €3.000,- tot €10.000,-
Injecteren €100,- tot €150,- per lopende meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Besparen op de kosten voor een kelderdichting?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken.

Prijs per m²

Een kelder dichten langs binnen kost €15,- tot €17,- per m². De werken zijn hierbij vrij gemakkelijk dus valt de prijs goed mee.

Je kan er echter ook voor kiezen om de buitenzijde van de kelder waterdicht te maken. Dan kost het ongeveer €60,- per m². Deze methode is een stuk duurder omdat het minder eenvoudig is.

De buitenkant waterdicht maken efficiënter dan de binnenkant dichten. Langs binnen heb je namelijk geen garantie op een perfect resultaat.

Een kelderdichting aan de buitenkant is niet altijd mogelijk. Vaak zijn de werken veel lastiger en duren ze ook langer. Contacteer een vakman om je goed te laten informeren.

Prijsopbouw van een kelderdichting

Iets meer dan de helft van de kostprijs om een kelder te dichten gaat naar de arbeidskosten. Een iets kleiner deel gaat naar de materiaalkosten en een heel klein percentage bestaat uit transportkosten.

Al deze kosten zijn echter afhankelijk van vakman tot vakman. Hun arbeidstarieven en verplaatsingskosten kunnen verschillen volgens ervaring, afstand en werkdruk. Ook het type materiaal kan verschillen. Vraag offertes aan om een beter idee te krijgen van de exacte kosten.

Een vakman inhuren om kelderdichting te verrichten?

Vind een geschikte vakman uit je regio. Vergelijk offertes en bespaar!

4 factoren die de prijs beïnvloeden

Hier gaan we nog wat dieper in op de verschillende parameters die de uiteindelijke kostprijs bepalen. Zoals gezegd, is vooral de gekozen methode van belang. Daarnaast dien je echter ook rekening te houden met de arbeidskosten en eventuele voorrijkosten. Ten slotte, rekenen sommige vaklui extra kosten aan voor bepaalde klusjes.

1. De gekozen methode

Bekuiping, drainage en de muren injecteren zijn de drie methodes om een kelder waterdicht te maken. Hieronder krijg je een opsomming van de verschillende methodes, wanneer ze het meest geschikt zijn en uiteraard wat ze ongeveer kosten.

Ga meteen naar:

Bekuiping

Een kelderbekuiping is een traditionele kelderdichting. Bij deze methode worden de muren gecementeerd. Hiervoor is het heel belangrijk dat de waterdruk niet te hoog is en dat er proper gewerkt kan worden zodat de cementlaag blijft plakken.

Vaak plaatst men ook een nieuwe vloerplaat en een extra beschermende laag tussen de vloer en de muur om ook daar opstijgend grondwater te voorkomen. Deze methode kost tussen de €15,- en €20,- per m².

Drainage

Soms is de waterdruk te hoog en biedt een waterdichte laag geen oplossing. Er zal steeds water binnenkomen via de muren of de vloer. In dat geval is kelderdrainage de beste oplossing. Via dit systeem wordt het teveel aan water in de kelder weggevoerd. Zo blijft er geen stilstaand water staan en is er minder kans op waterschade in de kelder.

De kelder draineren kost tussen de €3.000,- en €10.000,-. De totaalprijs hangt af van het gekozen systeem en de oppervlakte van de kelder.

Keldermuren injecteren

De keldermuren injecteren helpt tegen opstijgend vocht. Voor deze methode boort men gaten in de kelderwand. Via deze gaten brengt men een injectievloeistof in. Deze zal de scheuren en gaten vullen en waterdicht maken. Je kan dit echter slechts een enkele keer uitvoeren.

De kelder injecteren kost tussen de €100,- en €150,- per lopende meter.

2. Arbeidskosten

De arbeidskosten zijn het belangrijkste onderdeel van het totaalbedrag. Ze maken doorgaans 55% uit van de totale kost.

De exacte arbeidstarieven verschillen uiteraard van vochtbestrijder tot vochtbestrijder maar ook de methode is van belang.

Vraag offertes aan bij meerdere bedrijven voor verschillende methodes om de beste tarieven te ontdekken. Terwijl bedrijf A misschien goedkoper is voor drainage is bedrijf B dan weer goedkoper voor een kelderdichting. Als je last hebt van schimmel in de kelder is het verstandig om meer informatie te vergaren.

3. Eventuele voorrijkosten

De voorrijkosten vormen meestal zo’n 5% van de totale prijs. Uiteraard hangt dit vooral af van de afstand tussen je woning en het vochtbestrijdingsbedrijf.

Daarnaast is ook het bedrag van de voorrijkosten belangrijk. De tarieven liggen doorgaans
rond de €0,25 tot €0,50 per kilometer. Voor een verplaatsing van 20 kilometer heen en terug betaal je dus zo’n €5,- tot €10,- per dag.

Een kelderdichting laten uitvoeren tegen een scherpe prijs?

Vraag hier gratis offertes aan om de beste tarieven uit je buurt te vinden.

4. Overige werkzaamheden

Naast het dichten van de kelder zijn er vaak extra werkzaamheden nodig of gewenst. Als de vakman herstellingen moet uitvoeren of schimmel moet verwijderen, zal je wat extra moeten betalen voor deze werkzaamheden.

Wanneer je de kelder waterdicht laat maken, is het ook verstandig om te investeren in isolatie voor een betere luchtkwaliteit. Door de werken te combineren kan je vaak wat besparen, onder andere, op de voorrijkosten.

Een overzicht van de gemiddelde prijzen voor extra werkzaamheden:

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Ventilatieroosters in de muur €150,-
Mechanisch ventilatiesysteem €1.600,- tot €7.500,-
Schimmel verwijderen (3m²) €75,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per bedrijf kunnen verschillen.

kelderdichting kosten

Waarom de kelder dichten?

Een waterdichte kelder is beter dan een vochtige kelder. Een vochtige kelder is namelijk niet ideaal om voedsel en andere producten te bewaren. Groenten gaan sneller rotten, kartonnen dozen gaan kapot, ijzer kan roesten en alles wordt vochtig.

Kelders die niet voldoende geventileerd worden, veroorzaken na verloop van tijd ook andere vochtproblemen. Er zal een muffe geur ontstaan in de ruimte en de muren beginnen te schimmelen.

Een kelderzwam beschadigt de structuur van je woning. Andere schimmels kunnen zelfs je gezondheid aantasten. Geef schimmels dus geen kans en laat de kelder waterdicht maken.

Voordelen kelderafdichting

 • Een waterdichte kelder is een gezondere ruimte om voedsel in te bewaren.
 • Een waterdichte kelder kan als extra ruimte gebruikt worden, zoals een hobbykamer of wijnkelder.
 • Een kelderafdichting voorkomt dat de muren en de vloer van de kelder aangetast worden door vocht of schimmels.
 • Kelderdichting voorkomt dat water via de vloer of muren in huis wordt getrokken.

Kelderdichting: mogelijkheden

Zoals gezegd, zijn er drie types kelderdichting. Voor je een bepaalde methode kiest, laat je best een analyse uitvoeren door een expert. Sommige methodes kunnen namelijk niet altijd worden toegepast.

De geschikte methode voor kelderdichting is afhankelijk van het grondwaterniveau, de functie
die je aan de kelder wil geven en je beschikbare budget.

1. Kelderbekuiping

De kelder bekuipen, betekent het waterdicht maken met een cementlaag. De bekuiping kan zowel langs binnen als langs buiten geplaatst worden. Langs buiten is echter niet zo praktisch bij een bestaande kelder.

Een kelderafdichting aan de binnenzijde zorgt ervoor dat er geen doorslaand vocht meer in de kelder komt via de muren.

Deze methode duurt enkele dagen. Eerst breekt men de bestaande de muur zo veel mogelijk af om lekken op te sporen. Wanneer die gevuld zijn, brengt men een laag cementmortel aan. Daarna volgen enkele fixeer- en cementlagen. Eventueel komt er een nieuwe vloerplaat. Ten slotte, wordt de zwakste schakel, de kimnaad, versterkt.

2. Kelderdrainage

Kelderdrainage is de beste oplossing voor kelders met een grote waterdruk. Bij andere oplossingen ontstaan er vaak lekken door de druk van het grondwater. Met deze methode maak je de kelder niet volledige watervrij maar zorg je ervoor dat het water gemakkelijk wegkan.

Drainage is niet altijd voldoende. Vaak dien je drainage te combineren met ventilatie of andere oplossingen om een geschikte luchtvochtigheid in de kelder te creëren. Contacteer je vakman voor advies op maat.

Zowel in muren als in de vloer worden drainagebuizen geplaatst. Deze methode is een stuk sneller dan de kelder bekuipen.

3. Keldermuren injecteren

De kelder dichten met een waterdichte gel is de ideale oplossing als je de kelder enkel als opslagruimte wil gebruiken.

Net zoals bij de gevel worden er gaten in de muur geboord om ze te injecteren met een waterwerende gel. Dankzij dit product komt er geen doorslaand vocht meer in de kelder.

kelderdichting kosten

Waarop letten bij kelderafdichting?

Ten eerste, moet je een grondige analyse uitvoeren. Dit is belangrijk om de correcte kelderafdichting te kiezen. Het zou zonde zijn van je investering als de bekuiping niet doeltreffend is door de te grote waterdruk.

Tijdens de werken kan het ook handig zijn om isolatie te plaatsen. Zo maak je de woonsfeer iets aangenamer. Door ook verwarming te plaatsen maak je er een extra leefruimte van en krijgen vochtproblemen geen kans.

Na het plaatsen van de kelderdichting of isolatie zal er nog minder natuurlijke luchtcirculatie zijn in de ruimte. Het is dus belangrijk om ook ventilatie of acclimatisering te installeren.

5 handige bespaartips

Naast het aanvragen van een premie zijn er nog enkele interessante mogelijkheden om te besparen op de kosten.

 • 1. Kies voor een vakman uit eigen regio om de voorrijkosten te beperken.
 • 2. Help zelf mee om te besparen op de arbeidskosten.
 • 3. Combineer met andere werken zoals ventilatie om een totaalkorting te verkrijgen.
 • 4. Spreek af met buren om samen werken uit te voeren. Zo bespaar je nog meer op de voorrijkosten en kan je een mooie korting afspreken.
 • 5. Vergelijk offertes van vaklui uit de buurt om de beste tarieven te ontdekken.

Verlaagd btw-tarief van 6%

Voor verbouwingswerken in en rond de woning betaal je soms minder btw. In plaats van 21% betaal je slechts 6% voor renovatiewerken zoals het dichten van de kelder. Kijk hierom ook naar meer vochtbestrijding mogelijkheden.

Om van deze bonus te genieten moet je woning wel ouder zijn dan 10 jaar. De verdere voorwaarden en details vind je op de website van de FOD Financiën.

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Door de kelder te dichten win je extra plaats in huis. Bovendien zal er veel minder schimmel ontstaan waardoor je minder kans hebt op schade aan de woning en een ongezond leefklimaat in huis.

Wacht dus niet langer om de kelderwerken uit de voeren. Laat je niet ontmoedigen door de prijs want met bovenstaande bespaartips kan je veel besparen. Bovendien kan je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen om prijzen en mogelijkheden te vergelijken. Je hebt helemaal niets te verliezen.

Gratis offertes vergelijken!