Kelder laten dichten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Kelderdichting

Vocht in de kelder? Dat is best vervelend en kan zelfs tot problemen leiden. Gelukkig is het ook gemakkelijk op te lossen. Met een goede kelderdichting kan je de kelder waterdicht maken aan de binnenkant. Of zorg voor een goede bekuiping aan de buitenkant voor je een nieuwe kelder plaatst.

Kelderafdichting kan op drie verschillende manieren uitgevoerd worden. Op deze pagina kom je te weten wat het nut is van elke methode en wat de gemiddelde prijzen zijn.

Kelderdichting: samenvatting

  • Waarom? Met een kelderdichting heb je geen vochtige kelder meer, voorkom je vochtproblemen zoals schimmels en maakt de ruimte gebruiksklaar.
  • Er zijn drie methodes: kelderbekuiping, kelderdrainage en injecteren van de keldermuren.
  • Kelderbekuiping: waterdicht maken van de kelder met een cementlaag over de wanden en vloeren.
  • Kelderdrainage: afvoeren van het grondwater.
  • Injecteren: in de wanden wordt een vochtwerkende gel geinjecteerd.


kelderdichting

Waarom de kelder dichten?

Een waterdichte kelder is beter dan een vochtige kelder. Een vochtige kelder is namelijk niet ideaal om voedsel en andere producten te bewaren. Groenten gaan sneller rotten, kartonnen dozen gaan kapot, ijzer kan roesten en alles wordt vochtig.

Kelders die niet voldoende geventileerd worden, veroorzaken na verloop van tijd ook andere vochtproblemen. Er zal een muffe geur ontstaan in de ruimte en de muren beginnen te schimmelen.

Een kelderzwam beschadigt de structuur van je woning. Andere schimmels kunnen zelfs je gezondheid aantasten. Geef schimmels dus geen kans en laat de kelder waterdicht maken.

Voordelen kelderafdichting

  • Een waterdichte kelder is een gezondere ruimte om voedsel in te bewaren.
  • Een waterdichte kelder kan als extra ruimte gebruikt worden, zoals een hobbykamer of wijnkelder.
  • Een kelderafdichting voorkomt dat de muren en de vloer van de kelder aangetast worden door vocht of schimmels.
  • Kelderdichting voorkomt dat water via de vloer of muren in huis wordt getrokken.

Wat kost een kelderdichting?

De prijzen van een kelderdichting zijn voornamelijk afhankelijk van de behandelmethode. In de tabel vind je de gemiddelde kosten.

Kosten kelderdichting 2023

Methode Gemiddelde prijs*
Bekuiping €15,- tot €20,- per m²
Drainage €3.000,- tot €10.000,-
Injecteren €100,- tot €150,- per lopende meter

*Let op: dit zijn richtprijzen.

Breng kelderafdichting aan om extra ruimte in huis te creëren.

Door onze gratis offertes te vergelijken, bespaar je op de kosten van een vakman.

Kelderdichting: mogelijkheden

Zoals gezegd, zijn er drie types kelderdichting. Voor je een bepaalde methode kiest, laat je best een analyse uitvoeren door een expert. Sommige methodes kunnen namelijk niet altijd worden toegepast.

De geschikte methode voor kelderdichting is afhankelijk van het grondwaterniveau, de functie
die je aan de kelder wil geven en je beschikbare budget.

1. Kelderbekuiping

De kelder bekuipen, betekent het waterdicht maken met een cementlaag. De bekuiping kan zowel langs binnen als langs buiten geplaatst worden. Langs buiten is echter niet zo praktisch bij een bestaande kelder.

Een kelderafdichting aan de binnenzijde zorgt ervoor dat er geen doorslaand vocht meer in de kelder komt via de muren.

Deze methode duurt enkele dagen. Eerst breekt men de bestaande de muur zo veel mogelijk af om lekken op te sporen. Wanneer die gevuld zijn, brengt men een laag cementmortel aan. Daarna volgen enkele fixeer- en cementlagen. Eventueel komt er een nieuwe vloerplaat. Ten slotte, wordt de zwakste schakel, de kimnaad, versterkt.

2. Kelderdrainage

Kelderdrainage is de beste oplossing voor kelders met een grote waterdruk. Bij andere oplossingen ontstaan er vaak lekken door de druk van het grondwater. Met deze methode maak je de kelder niet volledige watervrij maar zorg je ervoor dat het water gemakkelijk wegkan.

Drainage is niet altijd voldoende. Vaak dien je drainage te combineren met ventilatie of andere oplossingen om een geschikte luchtvochtigheid in de kelder te creëren. Contacteer je vakman voor advies op maat.

Zowel in muren als in de vloer worden drainagebuizen geplaatst. Deze methode is een stuk sneller dan de kelder bekuipen.

3. Keldermuren injecteren

De kelder dichten met een waterdichte gel is de ideale oplossing als je de kelder enkel als opslagruimte wil gebruiken.

Net zoals bij de gevel worden er gaten in de muur geboord om ze te injecteren met een waterwerende gel. Dankzij dit product komt er geen doorslaand vocht meer in de kelder.

Een vakman inschakelen om de kelder waterdicht te maken?

Vraag hier gratis offertes aan om een goedkope vakman in je buurt te vinden.

Waarop letten bij kelderafdichting?

Ten eerste, moet je een grondige analyse uitvoeren. Dit is belangrijk om de correcte kelderafdichting te kiezen. Het zou zonde zijn van je investering als de bekuiping niet doeltreffend is door de te grote waterdruk.

Tijdens de werken kan het ook handig zijn om isolatie te plaatsen. Zo maak je de woonsfeer iets aangenamer. Door ook verwarming te plaatsen maak je er een extra leefruimte van en krijgen vochtproblemen geen kans.

Na het plaatsen van de kelderdichting of isolatie zal er nog minder natuurlijke luchtcirculatie zijn in de ruimte. Het is dus belangrijk om ook ventilatie of acclimatisering te installeren.

Kelderdichting zelf doen: verstandig of niet?

Zelf de kelderdichting aanbrengen, is niet zo verstandig. Je zou, bijvoorbeeld, een belangrijke stap over het hoofd kunnen zien of een verkeerde methode kiezen. Al je werk zou dan voor niets zijn.

Als je een vakman inschakelt, zal hij eerst een grondige analyse uitvoeren om de correcte methode te bepalen. Bovendien heeft een vakman ervaring met de benodigde producten en materialen.

kelderdichting kosten

Kelder laten dichten? Bespaar op de kosten!

Een gemetste kelder waterdicht maken, is geen goedkope aangelegenheid. Besparen door zelf de kelderdichting te plaatsen, raden we niet aan. We kunnen wel helpen om goedkope tarieven te vinden voor je.

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven van vaklui uit de buurt te vergelijken. Zo vind je gemakkelijk een voordelige en bekwame vakman voor je kelderdichting.

Gratis offertes vergelijken!