Kelderzwam

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Kelderzwam: hoe herkennen en bestrijden?

Is het heel vochtig in de kelder? Verkleurt je hout? Ruikt het er muf?

De kans is reëel dat je met een kelderzwam te maken hebt. Dit is een gevaarlijk probleem en je laat het best zo snel mogelijk oplossen.

Start gratis offerteaanvraag!

Natuurlijk wil je er eerst zeker van zijn of het wel om dit probleem gaat. Lees verder om te ontdekken hoe je kelderzwammen herkent. Daarna hebben we het over de details om kelderzwammen te bestrijden.

Speel je liever op veilig? Laat de zwammen verwijderen door een expert. Vaag hier gratis offertes aan om snel tarieven te vergelijken.


kelderzwam

Hoe kan ik kelderzwam herkennen?

Een kelderzwam heeft een bruinachtig kleur en kleurloze schimmeldraden die zich vastzetten in het hout. Deze schimmel komt voor in heel vochtige ruimtes. Het aangetaste hout wordt donkerder van kleur en is heel vochtig. Het kan zelfs bijna helemaal zwart kleuren.

De zwam zelf is niet altijd gemakkelijk te herkennen omdat het kleur sterk lijkt op dat van hout. De sporen die vertrekken vanuit de kern en zich overal op vastzetten verraden echter wel gemakkelijk de aanwezigheid van een kelderzwam.

Veel voorkomende plekken

Kelderzwammen komen voor in zeer vochtige ruimtes zoals de kelder, vandaar de naam. Maar ook in de garage of kruipruimte kan het soms vochtig genoeg zijn voor deze schimmel.

Een kelderzwam groeit bij een hoge luchtvochtigheid en weinig ventilatie. Het zet zich vast op nat hout dat tot 50% à 60% vocht bevat.

Verschil tussen huiszwam en kelderzwam?

Een kelderzwam lijkt een beetje op de huiszwam dankzij de bruine kleur. Het vruchtlichaam is echter dunner en huiszwammen hebben een duidelijke witte rand.

Beide schimmelsoorten komen voor in vochtige ruimtes maar de omgeving voor een kelderzwam is nog veel vochtiger. Bij kelderzwammen spreekt men van natrot omdat het hout ook nat is. Bij huiszwammen gaat het om droogrot. Het hout rot namelijk van binnenuit weg en is oppervlakkig niet zo nat.

Beide soorten tasten echter hout aan en kunnen hevige schade aanrichten aan de houtinstructie van
je woning.

Belangrijkste oorzaken

Kelderzwammen ontstaan door een vochtprobleem in de kelder of kruipruimte. Het vochtprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Het kan gaan om condensatieproblemen, optrekkend vocht, doorslaand vocht of een lek. Vaak gaan de problemen gepaard met slechte ventilatie.

Aangezien de zwam gedijt op hout, is de kans groot dat je last krijgt van deze schimmel in kelders met een houten plafond.

Kelderzwam bestrijden met de hulp van een vochtexpert?

Vraag gratis offertes aan om prijzen van de beste experts uit je buurt te vergelijken.

Gevolgen van kelderzwam

Vochtigheid is op zich niet goed voor houten constructies, maar een kelderzwam maakt de problemen nog veel erger.

Houten materialen, zoals een plankenvloer, het plafond, deuren en balken ondervinden veel last van deze schimmel. Het hout rot snel en wordt veel weker. Een onbehandeld probleem kan het hout zelfs helemaal kapot maken waardoor de houtconstructie het zal begeven.

Niet alleen het hout maar ook andere voorwerpen die je in de kelder laat kunnen aangetast worden. Zet dus geen oude meubels, matrassen of dergelijke in een vochtige kelder.

Welke gevolgen heeft het voor mijn gezondheid?

Net zoals andere schimmels, is de kelderzwam nefast voor je gezondheid. De sporen bewegen zich vrij rond in de lucht en kunnen voor allerlei longinfecties zorgen. Bovendien is de vochtigheid waarin deze schimmels voorkomen ook heel slecht voor je gezondheid.

Vooral longpatiënten kunnen hevige last ondervinden van de aanwezigheid van kelderzwammen. Helaas blijven topfitte mensen ook niet gespaard. Zo’n kelderwam kan echter iedereen op de longen pakken.

Kelderzwam bestrijden

Om de kelderzwam te bestrijden zijn er twee maatregelen nodig: de zwam moet overal zorgvuldig verwijderd worden en de vochtigheidsgraad in de kelder moet flink omlaag.

Een dikke kelderzwam wegnemen kan je eventueel nog zelf doen, al is dat niet zonder risico. Het vochtprobleem aanpakken is meestal wel vakwerk.

De oorzaak is vaak optrekkend vocht of doorslaand vocht. De oplossing daarvoor is een kelderbekuiping of drainage. Een ventilatiesysteem is ook gewenst om ervoor te zorgen dat er een betere luchtcirculatie is. En heb je last van schimmel op andere plekken in het huis en wil je deze ook bestrijden? Kijk dan op de schimmel in huis pagina voor meer informatie.

kelder-schimmel

Stappenplan van een vochtexpert

Een vochtexpert gaat heel zorgvuldig te werk om problemen met zwammen in de kelder aan te pakken.

Na een grondige inspectie van de situatie lost hij het vochtprobleem op. Vaak is hier een kelderbekuiping voor nodig.

Daarna verwijdert de expert het aangetaste hout. Ook een deel van het gezonde hout neemt hij weg zodat er geen sporen van de zwam achterblijven.

Als er voldoende ventilatie is in de ruimte brandt de vakman de aangetaste oppervlakken schoon. Zo is er nog meer zekerheid dat alle sporen van de schimmel weg zijn.

Nadien voert de vochtexpert een nabehandeling uit om te voorkomen dat de schimmel in de kelder terugkomt. Dit product bestrijdt ook andere problemen zoals houtworm.

Laat het aangetaste hout zo snel mogelijk wegvoeren. Zo voorkom je dat de sporen opnieuw in huis terechtkomen en er nieuwe kelderzwammen ontstaan.

Kan ik zelf kelderzwam bestrijden?

Kan je zelf kelderzwam bestrijden? Ja. Is dat verstandig? Nee.

Waarom niet?

Om het probleem doeltreffend op te lossen moet je overal nauwkeurig de schimmel wegnemen maar ook het onderliggende vochtprobleem aanpakken.

Schimmels behandelen is bovendien niet veilig. De sporen kunnen op je huid en in je longen terechtkomen. Daarom heb je altijd beschermende kledij en maskers nodig.

Daarnaast is de kans groot dat je de sporen verder verspreidt in de woning. Ze blijven namelijk zitten op je kledij en komen ergens anders terug los.

Kelderzwam bestrijden: kosten 2024

De kosten om een kelderzwam te bestrijden zijn afhankelijk van de ernst van het schimmelprobleem. Hoe sneller je het probleem laat behandelen, hoe goedkoper je ervan af komt.

Kelderzwammen bestrijden in een vroeg stadium kost tussen de €2.500,- en €3.500,- terwijl een behandeling in en later stadium vaak tussen de €6.000,- en €10.00,- kost.

Daarnaast is de kostprijs afhankelijk van enkele kleinere factoren zoals de omvang van de zwammen, de arbeidskosten en de oorzaak van het vochtprobleem.

Type behandeling Gemiddelde kosten 2024 *
Behandeling in een vroeg stadium €2.500,- tot €3.500,-
Behandeling in een laat stadium €6.000,- tot €10.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per vochtexpert kunnen verschillen. Exacte prijsindicatie ontvangen? Vraag gratis offertes aan! Vraag hier gratis en zonder verplichting offertes aan.

Besparen op de kosten om kelderzwammen te bestrijden?

Vergelijk offertes van de beste vochtexperts door hier gratis offertes aan te vragen.

Kelderzwam voorkomen: zo doe je dat!

De beste manieren om kelderzwammen te voorkomen, zijn twee preventieve maatregelen: een kelderbekuiping en betere ventilatie.

Een kelderbekuiping zorgt ervoor dat er geen grondwater meer binnenkomt in de kelder. Zo zal de kelder minder vochtig zijn en zullen de omstandigheden niet meer zo ideaal zijn voor kelderzwammen.

Is een kelderbekuiping geen oplossing, kies dan voor kelderdrainage. Op die manier wordt het teveel aan vocht in de kelder snel afgevoerd.

Goede ventilatie is ook belangrijk om de lucht te verversen en vochtigheid te reguleren.

Kelderzwam bestrijden en besparen op de kosten? Gratis offertes!

Schakel een expert in om het probleem met kelderzwammen grondig aan te pakken. Je loopt dan ook zelf geen risico door met giftige materialen te werken en je komt niet in contact met de gevaarlijke schimmels.

Start gratis offerteaanvraag!

Vind een goede en voordelige expert door offertes te vergelijken. Dankzij een aanvraag bij Bouwadviseur kan je gratis tot vier offertes vergelijken.

Vraag snel je offertes aan.

Gratis offertes vergelijken!