Opstijgend vocht behandelen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Vochtbestrijding
  4. /
  5. Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht laten behandelen?

Opstijgend vocht in de muren is een vaak voorkomend probleem in oudere woningen. Hoewel de schade oppervlakkig niet zo erg lijkt, laat je het probleem best niet te lang liggen. Lees verder om te weten te komen hoe je optrekkend vocht herkent.

Daarna hebben we het over het behandelen van opstijgend vocht en de prijzen. Er bestaan twee methodes, maar de prijzen zijn vergelijkbaar.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven te vergelijken. Zo krijg je een eerste indruk van de prijs of vind je misschien wel meteen een geschikte vakman om je opstijgend vocht te bestrijden.opstijgend vocht behandelen

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht, ook wel optrekkend vocht, is vocht dat vanuit de grond naar boven trekt in je huis. Het grondwater wordt niet op de juiste manier tegen gehouden of afgevoerd. Het gaat hierbij niet alleen om grondwater, maar ook om sijpelwater door condensvorming.

Je kunt dit probleem vaak herkennen aan vochtplekken onderaan de muren. hoe langer het opstijgend vocht in de muren trekt, hoe hoger het vocht komt. Hierdoor kan het zelfs opstijgen naar hoger gelegen verdiepingen.

Opstijgend vocht wordt vaak verward met andere vochtproblemen. Vooral bij nieuwere woningen is er vaak een ander vochtprobleem. Schakel een vakman in om alle twijfels weg te nemen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wat kost opstijgend vocht bestrijden?

De prijs om opstijgend vocht te behandelen, hangt af van de gekozen methode. Om de muur te laten injecteren betaal je minstens zo’n €100,- per lopende meter. Onderkappen kost doorgaans tussen de €100,- en €150,- per lopende meter.

Je kunt besparen op de kosten door gratis offertse van vochtspecialisten uit jouw regio te vergelijken. Start hier eenvoudig en snel je offerteaanvraag!

Kosten opstijgend vocht behandelen 2024

Methode Gemiddelde prijs*
Injecteren Vanaf €100,- per lopende meter
Onderkappen €100,- tot €150,- per lopende meter
Carebrick €115,- per lopende meter

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vraag gratis offertes aan!

Welke factoren beïnvloeden de totaalkost?

De exacte prijs hangt af van enkele specifieke factoren, zoals de lengte en dikte van de muur. Ook het totaal aantal muren en de ernst van de schade zullen natuurlijk de prijs beïnvloeden.

De prijzen zijn ook afhankelijk van de afwerking. Bij injecties is er minder werk aan de afwerking, maar dan nog hangt de prijs af van het soort afwerking dat je kiest.

Ten slotte verschillen de prijzen van specialist tot specialist. Een beginnende vakman is vaak goedkoper maar een ervaren vakman gaat misschien sneller en nauwkeuriger te werk.

Besparen op opstijgend vocht bestrijden?

Vind eenvoudig en snel een vochtspecialist uit jouw regio!

Hoe opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht is te herkennen aan vocht op de onderkant van de muren. Dit type vochtprobleem komt ook vaak voor op binnenmuren die niet blootgesteld worden aan regen, omdat het vocht uit de grond naar boven trekt via de fundering.

Het is soms lastig om te herkennen of het om opstijgend-, doorslaand- of condensatievocht gaat. Wanneer er echter vochtplekken op de onderkant van de binnenmuur en buitenmuur onstaan, dan is de kans vrij hoog dat het om optrekkend vocht gaat.

Andere herkenningspunten zijn schimmels op de onderkant van de muren, een muffe geur in huis en loslatende muurafwerking.

Waarom opstijgend vocht bestrijden?

Opstijgend vocht kan leiden tot diverse problemen in je woning. Wacht je te lang met het bestrijden van het probleem, dan kan het zelfs leiden tot erge schade en je gezondheid beïnvloeden.

Een aantal veelvoorkomende gevolgen:

  • Vochtplekken op de muren en schimmelvorming
  • Muffe geur in huis door hoge luchtvochtigheid en schimmel
  • Houtrot en betonrot, wanneer het doordringt in de constructie van de woning
  • Loslatend behang, verf en plinten
  • Hogere energierekening, omdat de ruimte moeilijker te verwarmen is door de hoge luchtvohtigheid.

Wanneer vocht lange tijd in de muren zit, kan het zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid door de vorming van schimmels en hoge luchtvochtigheid. Wist je dat een vochtig huis ook lastiger te verwarmen is? Dit merk je meteen aan je energie- en gasrekening.

De eerte problemen zullen niet zo ernstig zijn. Hoe langer je echter wacht met herstellen, hoe groter de schade wordt. Vocht in de muren zet zich geleidelijk uit over de gehele woning.

Welke woningen hebben last van optrekkend vocht?

Optrekkend, of opstijgend, vocht komt meestal niet voor in nieuwbouwwoningen. Bij vochtproblemen moet je dan eerder denken aan doorslaand- of condensatievocht.

Dit vochtprobleem zien we voornamelijk bij woningen die gebouwd zijn voor 1950. Daarna werd er vaak een waterkerende laag gebruikt in de fundering, als oplossing voor dit soort problemen.

Niet alle oudere woningen hebben per definitie last van optrekkend vocht. Dit ligt onder andere aan de ligging van de woning (op een hoog of laag gebied), hoe de hemelwaterafvoer wordt afgevoerd en de grondsamenstelling.

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Opstijgend vocht is op drie manieren te behandelen: injecteren, onderkappen en plaatsen ventilatiekokers.

Om te bepalen welke methode er geschikt is, bekijkt de vochtspecialist eerst de ernst van hte probleem, de dikte van de muren en de fundering.

Optie 1: injecteren met een vochtwerend middel

Eén van de meest gebruikte methodes is het injecteren van de muren. Hierbij wordt er een vochtwerend product in de muren gespoten, waardoor er een barriëre ontstaat om het vocht te stoppen.

Deze methode kost ongeveer €100,- per lopende meter. Voor een buitenmuur van 8 meter komen de kosten dan op ongeveer €800,- uit en voor 15 meter buitenmuur moet je rekening houden met kosten rond de €1.500,-.

Een vochtspecialist geeft meestal de voorkeur aan deze methode, omdat het niet erg ingrijpend is en redelijk eenvoudig uit te voeren is. Na het injecteren van de muren is het opstijgend vochtprobleem helemaal opgelost.

Een specialist maakt eerst allemaal kleine gaten in de binnenmuren. Vervolgens spuit hij er een vochtwerend product in en hierdoor ontstaat er een horizontale barriëre.

Na het injecteren is het wel nodig om de binnenmuren opnieuw te verven, behangen of stucen. Houd hier dus rekening mee met de kosten.

Voordelen van muren injecteren

Opstijgend vocht bestrijden door de muren te injecteren, is de snelste methode. Bovendien komen er minder ingrijpende werken bij kijken. Er zijn dus minder risico’s verbonden aan deze behandeling.

Ook nadien heb je minder werk en kosten om de muur te herstellen. De kleine gaatjes kunnen namelijk gemakkelijk opgevuld worden. Opstijgend vocht in de binnenmuur behandelen, is via deze methode natuurlijk veel interessanter omdat je minder vuilmaakt.

De muren injecteren neemt normaal niet langer dan twee dagen in beslag.

Optie 2: onderkappen, een nieuwe waterkering

Een andere methode is onderkappen. Dit is een zeer ingrijpende methode en daardoor ook vrij duur. Dze methode kost rond de €100,- tot €150,- per lopende meter. De gemiddelde prijs voor 15 meter buitenmuur is gemiddeld €1.875,-, maar er komen dan nog andere kosten bij.

Door te onderkappen, wordt er een nieuwe waterkering (waterdichtingsmembraam) aangebracht in de muren. Er wordt een opening gemaakt in de draagmuren, hiertussen wordt een waterkering geplaatst en daarna wordt alles dichtgemaakt.

Deze methode is niet voor elke woning geschikt, dit ligt er erg aan of de stabiliteit van de woning gegarandeerd kan worden tijdens de werkzaamheden.

Voordeel van deze methode is dat het zeer goede resultaten oplevert, maar houdt wel rekening met hoge kosten.

Voordelen van onderkappen

Hoewel de muren onderkappen in vele gevallen slechts tweede keus is, levert het een goed resultaat op. De fysieke barrière door een nieuwe waterkering zorgt voor veel zekerheid.

Bij een onderkapping is er meer kans op slagen. Aangezien de muur volledig wordt opengemaakt, heeft men een beter zicht op de werken. Bij injecties is het in feite een beetje op goed geluk. Men weet nooit helemaal zeker of het product zich wel goed verspreid heeft.

Opstijgend vocht laten behandelen?

Goede keuze! Bespaar door gratis offertes te vergelijken.

Injecteren of onderkappen?

Omdat injecteren minder ingrijpend is dan onderkappen, is dit vaak de eerste keuze. De methode is ook sneller en dus interessanter.

Bij kapotte muren is het echter niet altijd mogelijk om een waterwerend middel te injecteren. Via gleuven en scheuren kan het product weer ontsnappen. Maar als de muren te oud zijn, lukt het juist niet meer om te onderkappen. Als de muren onstabiel zijn, komen er te veel risico’s bij kijken. Ook als je een spouwmuur hebt, kan een onderkapping het probleem niet oplossen.

Slechts in sommige gevallen loont het om meteen te onderkappen. Wanneer je, bijvoorbeeld, van plan bent om te verbouwen of de gevel te vernieuwen, maakt het niet uit als je de gevel gaat openbreken.

Optie 3: ventilatiekokers met Carebrick

Een nieuwe methode is het plaatsen van keramische ventilatiekokers in de buitenmuren. Dit wordt gedaan in Carebrick en zien we op dit moment voornamelijk in Nederland.

De ventilatiekokers zorgen ervoor dat er een luchtstroom ontstaat en door de afkoeling van de lucht wordt het vocht naar buiten afgevoerd.

Carebrick kost gemiddeld €115,- per lopende meter.

Waar komt opstijgend vocht voor?

Opstijgend vocht zien we meestal in de muren die in contact staan met de grond, dit kunnen dus ook binnenmuren zijn. Schade door optrekkend vocht komt meestal niet voor vanaf de eerste verdieping, tenzij het vocht erg naar boven trekt.

Dit vochtprobleem komt ook vaak voor in kelders, maar daar is het vaak lastig om te zien of het gaan om doorslaand- of optrekkend vocht. De vochtspecialist geeft u hier meer informatie over en na een inspectie kan hij de beste behandelmethode aanraden.

Opstijgend vocht zelf behandelen: verstandig of niet?

Opstijgend vocht bestrijden is delicaat werk. Bij beide methodes zijn er bepaalde risico’s voor de doe-het-zelver. Om de muren te injecteren, moet je de gaten op correcte wijze boren. Je dient rekening te houden met de diepte, de boorhoek en de afstand tussen de gaten. Bij een onderkapping moet je de stabiliteit van de woning garanderen.

Door een vakman in te schakelen, vermijd je deze risico’s. Bovendien is de ene of de andere methode bij bepaalde omstandigheden niet mogelijk. Je laat dus beter een expert naar de situatie kijken voor je stappen onderneemt.

opstijgend vocht behandelen kosten

Opstijgend vocht bestrijden? Vergelijk en bespaar!

Laat je vochtproblemen niet liggen. De kosten lijken op het eerste zicht misschien wat hoog. Velen twijfelen dus of ze opstijgend vocht gaan behandelen of niet. Uit ervaring blijkt dat je het probleem best zo snel mogelijk oplost. Als je het opstijgend vocht niet aanpakt, zullen de kosten alleen maar toenemen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Gelukkig zijn er manieren om de kosten wat te beperken. De Vlaamse Overheid biedt verschillende premies voor werken aan oudere woning. Kom je hiervoor niet in aanmerking, dan kan je nog altijd besparen door tarieven van verschillende specialisten te vergelijken. Vraag snel je gratis en vrijblijvende offertes aan!

Gratis offertes vergelijken!

De oorzaak van opstijgend vocht is dat er geen waterkering is om grondwater tegen te houden. Hierdoor kruipt grondwater omhoog en ontstaan er onder andere vochtplekken en schimmelvorming.

Dit zien we vaak bij oudere huizen, omdat er vroeger niet altijd gebruik werd gemaakt van een waterkering tijdens de bouw.

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van een vochtprobleem. Bij opstijgend vocht wil je zeker weten dat dit het probleem is en niet doorslaand vocht. Beide vochtproblemen vereisen namelijk een andere aanpak.

Door een professional hiervoor in te schakelen, krijg je een duidelijk rapport en een aanbeveling voor de behandelmethode.

Helaas worden de meeste behandelmethodes niet vergoed door een verzekering, de reparatiekosten komen dus in bijna alle gevallen voor je eigen rekening. Wel kan het zijn dat de gevolgschade door wateroverlast vergoed wordt. Neem contact op met je verzekering en neem goed je polis door om te kijken voor welke kosten je een vergoeding kunt krijgen.