Vochtspecialist inschakelen voor vochtbestrijding?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht in de muren is een vaak voorkomend probleem in oudere woningen. Hoewel de schade oppervlakkig niet zo erg lijkt, laat je het probleem best niet te lang liggen. Lees verder om te weten te komen hoe je optrekkend vocht herkent.

Daarna hebben we het over het behandelen van opstijgend vocht en de prijzen. Er bestaan twee methodes, maar de prijzen zijn vergelijkbaar.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag hier gratis offertes aan om tarieven te vergelijken. Zo krijg je een eerste indruk van de prijs of vind je misschien wel meteen een geschikte vakman om je opstijgend vocht te bestrijden.opstijgend vocht behandelen

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een vochtprobleem dat zowel in de binnen- als buitenmuren voorkomt. Je herkent het probleem doorgaans aan vochtplekken onderaan de muur. Het vocht komt in de muren terecht via de fundering en grondwater. De zouten die in de muur zitten zuigen namelijk grondwater op wanneer er een probleem is met de waterkering of fundering.

Opstijgend vocht wordt vaak verward met andere vochtproblemen. Vooral bij nieuwere woningen is er vaak een ander probleem. Schakel een vakman in om alle twijfels weg te nemen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Waarom optrekkend vocht bestrijden?

Problemen met opstijgend vocht leiden tot ergere schade in huis. Een onbehandeld vochtprobleem beïnvloedt je veiligheid, je gezondheid en je portefeuille.

Wanneer het vocht lange tijd in de muur zit, dringt het door tot in de constructie. Door hout- of betonrot vermindert de draagkracht en komt de stabiliteit van je woning in gevaar.

Vocht in de muren zet zich geleidelijk uit over de gehele woning. Dit zal de luchtvochtigheid in huis aantasten. De lucht wordt vochtiger en schimmels krijgen meer kans om zich te ontwikkelen. Terwijl deze schimmels de structuur en het uitzicht van de woning aantasten, zal ook je gezondheid eronder leiden. Vooral personen met longproblemen of allergieën ondervinden snel last van schimmels en schimmelsporen.

Ten slotte, warmt vochtige lucht minder goed op. Je zal dus veel meer moeten stoken als je te kampen hebt met vocht in huis. Ook de isolatie kan aangetast worden door het vocht. Daardoor zal je veel meer warmte verliezen.

Wat kost opstijgend vocht bestrijden?

De prijs om opstijgend vocht te behandelen, hangt af van de gekozen methode. Om de muur te laten injecteren betaal je minstens zo’n €100,- per lopende meter. De muur onderkappen kost doorgaans tussen de €100,- en €150,- per lopende meter.

Kosten opstijgend vocht behandelen 2022

Methode Gemiddelde prijs*
Injecteren Vanaf €100,- per lopende meter
Onderkappen €100,- tot €150,- per lopende meter

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vraag gratis offertes aan!

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De exacte prijs hangt af van enkele specifieke factoren, zoals de lengte en dikte van de muur. Ook het totaal aantal muren en de ernst van de schade zullen natuurlijk de prijs beïnvloeden.

De prijzen zijn ook afhankelijk van de afwerking. Bij injecties is er minder werk aan de afwerking, maar dan nog hangt de prijs af van het soort afwerking dat je kiest.

Ten slotte verschillen de prijzen van specialist tot specialist. Een beginnende vakman is vaak goedkoper maar een ervaren vakman gaat misschien sneller en nauwkeuriger te werk.

Vraag gratis offertes aan om tarieven van vaklui te vergelijken.

Zo vind je gemakkelijk een vakman om opstijgend vocht te behandelen en problemen te voorkomen.

Hoe opstijgend vocht behandelen?

Opstijgend vocht kan je op twee manieren behandelen. Ten eerste, bekijkt men de mogelijkheid om de muren te injecteren. Wanneer deze methode niet effectief is, kiest men voor een nieuwe waterkering.

Om een nieuwe waterkering te plaatsen, dient men de muur te onderkappen. Deze methode is veel ingrijpender en delicater. Daarom is het haast altijd tweede keus, al zijn er enkele uitzonderingen. Zo hebben injecties weinig zin bij een spouwmuur. Ook muren met barsten en scheuren kan je beter meteen onderkappen.

Injecteren: vochtwerend middel

Optrekkend vocht behandelen met een vochtwerend product doe je door gaten onderaan in de muur te boren. De gaatjes worden om de 10 à 15 centimeter geboord. Voor het beste resultaat moeten de gaatjes 90% van de muur doorboren, al is 75% soms voldoende.

De gaten worden vervolgens gevuld met een vochtwerend product. Als je dit zelf wil doen, let er dan op om het product voorzichtig in te brengen. Wees geduldig zodat de ruimte goed gevuld wordt. Eenmaal het product in de muur zit, ontstaat er een chemische reactie waardoor een horizontale barrière gevormd wordt tegen grondwater.

Voordelen van muren injecteren

Opstijgend vocht bestrijden door de muren te injecteren, is de snelste methode. Bovendien komen er minder ingrijpende werken bij kijken. Er zijn dus minder risico’s verbonden aan deze behandeling.

Ook nadien heb je minder werk en kosten om de muur te herstellen. De kleine gaatjes kunnen namelijk gemakkelijk opgevuld worden. Opstijgend vocht in de binnenmuur behandelen, is via deze methode natuurlijk veel interessanter omdat je minder vuilmaakt.

De muren injecteren neemt normaal niet langer dan twee dagen in beslag.

Onderkappen: nieuwe waterkering

Opstijgend vocht behandelen met een nieuwe waterkering is een veel ingrijpendere methode. Om de nieuwe waterkering te plaatsen haalt men de tweede rij bakstenen uit de buitenmuur. Vervolgens plaats men een folie uit kunststof of roofing in deze gleuf. Dit zal ervoor zorgen dat grondwater niet verder kan opstijgen.

Voordelen van muren onderkappen

Hoewel de muren onderkappen in vele gevallen slechts tweede keus is, levert het een beter resultaat op. De fysieke barrière door een nieuwe waterkering zorgt voor meer zekerheid.

Bij een onderkapping is er meer kans op slagen. Aangezien de muur volledig wordt opengemaakt, heeft men een beter zicht op de werken. Bij injecties is het in feite een beetje op goed geluk. Men weet nooit helemaal zeker of het product zich wel goed verspreid heeft.

Een specialist inschakelen om opstijgend vocht te behandelen?

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan om een geschikte vakman te vinden.

Injecteren of onderkappen?

Omdat injecteren minder ingrijpend is dan onderkappen, is dit vaak de eerste keuze. De methode is ook sneller en dus interessanter.

Bij kapotte muren is het echter niet altijd mogelijk om een waterwerend middel te injecteren. Via gleuven en scheuren kan het product weer ontsnappen. Maar als de muren te oud zijn, lukt het juist niet meer om te onderkappen. Als de muren onstabiel zijn, komen er te veel risico’s bij kijken. Ook als je een spouwmuur hebt, kan een onderkapping het probleem niet oplossen.

Slechts in sommige gevallen loont het om meteen te onderkappen. Wanneer je, bijvoorbeeld, van plan bent om te verbouwen of de gevel te vernieuwen, maakt het niet uit als je de gevel gaat openbreken.

Opstijgend vocht zelf behandelen: verstandig of niet?

Opstijgend vocht bestrijden is delicaat werk. Bij beide methodes zijn er bepaalde risico’s voor de doe-het-zelver. Om de muren te injecteren, moet je de gaten op correcte wijze boren. Je dient rekening te houden met de diepte, de boorhoek en de afstand tussen de gaten. Bij een onderkapping moet je de stabiliteit van de woning garanderen.

Door een vakman in te schakelen, vermijd je deze risico’s. Bovendien is de ene of de andere methode bij bepaalde omstandigheden niet mogelijk. Je laat dus beter een expert naar de situatie kijken voor je stappen onderneemt.

opstijgend vocht behandelen kosten

Opstijgend vocht laten behandelen? Vergelijk en bespaar!

Laat je vochtproblemen niet liggen. De kosten lijken op het eerste zicht misschien wat hoog. Velen twijfelen dus of ze opstijgend vocht gaan behandelen of niet. Uit ervaring blijkt dat je het probleem best zo snel mogelijk oplost. Als je het opstijgend vocht niet aanpakt, zullen de kosten alleen maar toenemen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Gelukkig zijn er manieren om de kosten wat te beperken. De Vlaamse Overheid biedt verschillende premies voor werken aan oudere woning. Kom je hiervoor niet in aanmerking, dan kan je nog altijd besparen door tarieven van verschillende specialisten te vergelijken. Vraag snel je gratis en vrijblijvende offertes aan!

Gratis offertes vergelijken!