Zonnepanelen installatie

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Zonnepanelen
  4. /
  5. Zonnepanelen installatie

Zonnepanelen installatie: alle informatie op een rij!

Heb je interesse in zonnepanelen maar weet je er niet zo veel van? Ontdek hier waar een zonnepanelen installatie uit bestaat en wat je moet weten om zonnepanelen te plaatsen.

Start gratis offerteaanvraag!

Schakel je liever een vakman in voor alle details, vraag dan gratis offertes aan om prijzen van installateurs uit je buurt te vergelijken.Waarom zonnepanelen installeren?

Zonnepanelen plaatsen is een interessante investering. Je bespaart er jaarlijks mee op je energiekosten en je helpt het milieu. Zonnepanelen installeren is echter niet eenvoudig en daarom zien velen ervan af. Ten onrechte.

Ontdek hier het belang van elk onderdeel en hoe de installatie verloopt zodat ook jij kan genieten van een voordelige fotovoltaïsche installatie.

zonnepanelen-installatie-dak

Onderdelen installatie

Een fotovoltaïsche installatie bestaat uiteraard uit zonnepanelen. Daarnaast zijn er nog drie belangrijke onderdelen: de draagstructuur, de bekabeling en de omvormer.

Hieronder bespreken we het belang van elk onderdeel en de voornaamste aandachtspunten.

Draagstructuur

De draagstructuur zorgt ervoor dat je de zonnepanelen veilig kan bevestigen. Bij een hellend dak is de structuur vrij simpel maar bij platte daken komt er wat meer bij kijken. Het voordeel van platte dak is echter dat je zelf de oriëntatie en hellingsgraad kan bepalen om van een optimaal rendement te genieten. Doorgaans bestaat deze structuur uit aluminium of roestvrijstaal, stevige materialen die zonder problemen de levensduur van de zonnepanelen evenaren.

Zonnepanelen

De zonnepanelen zelf zijn natuurlijk het belangrijkste onderdeel van je installatie. Hier besteedt je bij de aankoop dus ook het meest tijd aan. Bij de keuze dien je rekening te houden met een drietal belangrijke factoren: de omvang, het type en het vermogen.
De standaardafmetingen voor een zonnepaneel zijn ongeveer 1 meter bij 1,65 meter al kan hiervan worden afgeweken.

Het vermogen ligt standaard tussen de 250 en 350 Wattpiek al bestaan er panelen met een hoger vermogen. Dit vermogen is grotendeels afhankelijk van het type zonnepaneel. Monokrijstallijne panelen halen doorgaans het hoogste rendement, gevolgd door polykristallijne. Dunne film zonnepanelen hebben het laagste rendement maar ze zijn ook het goedkoopst.

Kies je altijd best voor het hoogste rendement?
Nee, hoog rendement zonnepanelen zijn enkel interessant bij kleine daken. Onder gewone
omstandigheden ligt de terugverdientijd lager bij panelen met een gemiddeld rendement.

Omvormer

De stroom van je zonnepanelen is niet meteen bruikbaar en daarom heb je een omvormer nodig. Dit apparaat creëert wisselstroom voor je elektrische toestellen. Traditioneel plaatste men één omvormer per installatie. Dat betekent dat alle zonnepanelen in serie geschakeld liggen maar dit heeft enkele nadelen voor het totale vermogen. Deze omvormer plaats je dicht bij horizontaal en dicht bij de meterkast. Ze kosten zo’n €1.000,- tot €1.500,- per stuk.

Tegenwoordig plaatst men vaker micro-omvormers. Dit betekent dat elk zonnepaneel zijn eigen omvormer heeft. Hierdoor ligt het rendement per paneel veel hoger maar de totale kosten liggen ook wat hoger.

zonnepanelen-silo

Bekabeling

Om alles te verbinden, heb je goede bekabeling nodig. De kabels tussen de zonnepanelen liggen uiteraard buiten. Deze moeten goed beschermd zijn tegen vocht maar ook tegen temperatuurschommelingen om het rendement te behouden. Daarom zijn de kabels vaak dubbel geïsoleerd.

Deze kabels lopen naar de omvormer en vandaar naar de meterkast. Je houdt alle kabels best zo kort mogelijk om weerstand en stroomverlies te beperken.

Stappenplan installatie

Nu je weet uit welke onderdelen een installatie bestaat, gaan we wat meer aandacht besteden aan de plaatsing van je zonnepanelen.

Dat begint met een goede voorbereiding, gevolgd door de feitelijke plaatsing. Daarna dien je de installatie van je zonnepanelen te laten keuren. Tot slot, geef je de installatie aan bij de energieleverancier voor je ze in gebruik neemt.Zonnepanelen berekenen

Het installeren van zonnepanelen begint met een grondige voorstudie. Hierbij hou je rekening met alle factoren die het aantal en de soort zonnepanelen bepalen.

  • Je gemiddelde jaarverbruik.
  • De oppervlakte, hellingsgraad en oriëntatie van je dak.
  • Gemiddelde lichtinval in je regio
  • Eventuele schaduwvlakken op je dak.

Je jaargebruik bepaalt hoeveel panelen je standaard nodig hebt. Daarnaast dien je rekening te houden met de andere factoren om het rendement te berekenen.

Eerst heb je natuurlijk een idee nodig van het type zonnepanelen dat je wenst en wat het optimale rendement is. Zo bereken je, bijvoorbeeld, dat je voor een jaarverbruik van 3.500 kWh gemiddeld 14 zonnepanelen van 300 Wp nodig hebt.

zonnepanelen-installatie

Offertes vergelijken

Eenmaal je een goed idee hebt van wat je wenst, ga je op zoek naar een geschikte vakman. Samen overlopen jullie nogmaals de mogelijkheden om je berekening te controleren.

Voor de beste prijzen, is het belangrijk om offertes van meerdere installateurs te vergelijken. Dat kan je makkelijk doen door hier gratis offertes aan te vragen.

Plaatsing zonnepanelen

Wanneer je een geschikte installateur hebt gevonden, begint de installatie van de zonnepanelen. Daarvoor wordt eerste de draagstructuur bevestigd. Voor een hellend dak zijn dit meestal slechts rails waarop de panelen bevestigd worden. Bij een plat dak heb je echter een grotere draagstructuur nodig om de gewenste oriëntatie en helling te bepalen.

Wanneer je draagstructuur in orde is, worden de panelen op hun plaats geklemd en vastgeschroefd. Een goede bevestiging is uiterst belangrijk want de panelen zijn best zwaar en er passeert veel wind onder en langs de panelen.

Daarna worden de zonnepanelen in serie aan elkaar gekoppeld, tenzij je met micro-omvormers werkt. Wanneer alle panelen met elkaar verbonden zijn, maakt de vakman de verbinding met de omvormer. Voor de omvormer zelf kiest men een koude plaats dicht bij de meterkast. Zo heb je minder kabels nodig voor deze verbinding en beperk je het energieverlies.

Je zonnepanelen installatie laten plaatsen door een expert?

Vraag nu gratis offertes aan om prijzen van installateurs uit je buurt te vergelijken.

Keuren en aanmelden

Aangezien de plaatsing vrij delicaat is, dien je de installatie te laten keuren voor je ze mag gebruiken. Een speciale keurder komt langs om te controleren of de installatie aan alle voorwaarden voldoet. Daarna voer je de nodig aanpassingen uit of krijg je meteen een goedkeuring.

Met dit verslag kan je de installatie aanmelden bij de netbeheerder Fluvius. Wanneer je installatie verbonden is met het net is deze aanmelding verplicht.

Kosten installatie zonnepanelen

Nu je alles weet over de onderdelen en de installatiewijze is het tijd om de kosten te bespreken.

Aangezien men verschillende prijzen hanteert volgens het type zonnepaneel bespreekt men de prijs voor zonnepanelen per 1.000 Wattpiek. Gemiddeld komt dit neer op een prijs van zo’n €1.500. Dit betekent dat panelen van zo’n 300 Wattpiek gemiddeld iets minder dan €500,- kosten.

In totaal mag je rekenen op een bedrag van zo’n €4.500,- tot €9.000,- voor zonnepanelen. De omvormer kost €1.000,- à €1.500,- per stuk.

zonnepanelen-installatie-prof

Opbrengsten zonnepanelen installatie

Uiteraard wil je ook graag weten wat het rendement is van een investering in zonnepanelen.

Laten we ervan uitgaan dat je €8.000,- betaalt voor je volledige installatie. Dit komt neer op een installatie van zo’n 4500 Wattpiek. Hiermee kan je jaarlijks tot wel €1.000,- besparen op de energiefactuur.

Als we er nog van uitgaan dat je in de toekomst een nieuwe omvormer koopt hebt en wat onderhoudskosten hebt, ligt het totaal op zo’n €10.000,-.

Je verdien de installatie dus in 10 jaar terug. Daarna kan je nog 10 tot 15 jaar gratis genieten van je zonnepanelen. Je verdient je investering dus minstens dubbel terug.

Goedkope fotovoltaïsche installatie? Vergelijk gratis offertes

Je kan je investering nog sneller terugverdienen door gronding de tarieven van installateurs te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag gratis offertes aan om de prijzen van installateurs uit je buurt te ontvangen. Vergelijk ze vrijblijvend. Zo ontdek je hoeveel je kan besparen op de kosten voor zonnepanelen.

Gratis offertes vergelijken!