Ramen en deuren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Ramen en deuren

Ramen en deuren specialist gezocht?

Op zoek naar informatie over ramen en deuren? Twijfel je tussen PVC, hout of aluminium? Lees verder voor een kort overzicht van de materialen. We geven je enkele voor- en nadelen van de verschillende materialen en een richtprijs voor ramen en deuren.

Start gratis offerteaanvraag!

Van plan om nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen? Vraag gratis offertes aan om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken.ramen en deuren

Wanneer ramen en deuren plaatsen of vervangen?

Betaal je te veel voor je energiefactuur? Misschien isoleren je ramen en deuren niet goed. Oude beglazing, zoals enkel glas, isoleert niet goed. Wanneer de raam- en deurprofielen barsten vertonen, daalt de isolatiewaarde ook.

Last van geluidsoverlast? Dan is het een goed idee om nieuwe ramen te plaatsen met geluidswerende beglazing.

Nieuwe ramen en deuren zorgen ook voor een betere beveiliging. Oude ramen en deuren zijn vaak niet meer zo stevig en geven inbrekers vrij spel.

Misschien wil je een nieuwe look? Houten ramen en deuren vervangen door ramen en deuren uit PVC geeft je huis een compleet nieuwe uitstraling. Benieuwd naar de kosten? Vraag geheel gratis en vrijblijvend offertes aan.

Ramen en deuren materialen: de voor- en nadelen

De vaakst voorkomende materialen voor ramen en deuren zijn PVC, aluminium en hout. Daarnaast zijn er nog enkele leuke alternatieven voor binnendeuren zoals glas en staal. De verschillende materialen hebben elk hun voor- en nadelen. Je laat je dus best niet alleen beïnvloeden door je smaak.

Handig: Op de ramen & deuren gids vind je aan overzicht van alle relevante artikelen op Bouwadviseur.

PVC ramen en deuren, lange levensduur en weinig onderhoud

PVC is doorgaans het goedkoopste materiaal. Hoewel ramen en deuren van PVC goedkoper zijn dan ramen en deuren uit andere materialen, bieden ze veel meer mogelijkheden.

PVC ramen zijn gemakkelijk te onderhouden en bieden goede isolatie. Daarnaast zijn ze ook brandveilig en inbraakveilig.

Een nadeel van dit materiaal is dat je het niet zo gemakkelijk kan schilderen. Gelukkig zijn er echter heel wat stijlmogelijkheden. Tegenwoordig kan je zelfs PVC ramen en deuren verkrijgen met een houtlook of aluminiumlook. Dit bekom je door structuurfolie aan te brengen op de deuren. Bovendien zijn deze deuren dan beter beschermd tegen krassen.

Aluminium ramen en deuren, creëer de gewenste uitstraling

Aluminium ramen en deuren kosten meestal iets meer. Toch is dit materiaal heel populair.

Voor grote raampartijen is dit het materiaal bij uitstek. Aluminium ramen zijn heel stijlvol en superstevig. Bovendien bieden ze tegenwoordig veel betere isolatiewaarden dan vroeger.

Aluminium deuren zijn brandveilig en heel duurzaam. In tegenstelling tot andere materialen hebben temperatuurschommelingen en weersomstandigheden bijna geen invloed op aluminium.

Op vlak van stijl heb je ook heel wat keuze. De ramen en deuren zijn beschikbaar in meerdere kleuren. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende soorten afwerking, zoals mat of glanzend.

Houten ramen en deuren, creëer de gewenste uitstraling

Houten ramen en deuren worden al eeuwen gebruikt. Ze zijn dus perfect voor een traditionele uitstraling. Maar een moderne look is zeker niet onmogelijk. Hout is gemakkelijk te schilderen, dus kan je snel en zonder veel moeite van stijl veranderen.

Hout heeft een goede isolerende werking. Met hout kies je bovendien voor een natuurlijke warmte- en vochtregelaar.

Houten deuren hebben een enorme evolutie doorgaan. Tegenwoordig vormen ze geen risico meer bij woningbrand en ze worden ook zodanig verstevigd dat ze prima beschermen tegen inbraken.

De duurzaamheid van hout is moeilijk te vergelijken met andere materialen. Houten ramen van hardhout gaan namelijk tot drie keer langer meer dan ramen uit zachthout. Zachthout is wel iets goedkoper en gemakkelijker te behandelen.

Wat kosten nieuwe ramen en deuren?

Het materiaal speelt een grote rol bij de prijs van ramen en deuren. Een PVC raam kost tot €400,-, een houten raam tot €500,- en een aluminium raam zelfs tot €900,-.

Deuren plaatsen kost doorgaans meer dan ramen plaatsen. Maar de prijs verschilt ook sterk volgens de soorten ramen. En zoals bij alles, spelen bij ramen de merken ook een grote invloed.

Prijzen voor ramen

De kostprijs voor nieuwe ramen hangt grotendeels af van het model. Een vast raam is het goedkoopst. Deze ramen kosten tussen de €100,- en €350,-. Wil je ramen die open kunnen, zoals een draai-kiepraam of een valraam, dan kost het iets meer. Een schuifraam is het duurst. Doorgaans omdat deze ramen groter zijn en omdat ze moeilijker te monteren zijn.

De kostprijs kan verder oplopen door extra’s, zoals rolluiken. Andere eventuele kosten bij ramen zijn de installatie van een vliegraam of ventilatierooster.

Raamtype Gemiddelde prijs bij 1 m²* 2024
Vast raam €100,- tot €350,-
Draai-kiepraam €150,- tot €500,-
Valraam/kiepraam €175,- tot €525,-
Schuifraam €700,- tot €1.300,-

*Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. isolatieglas, plaatsing en btw. Exacte prijzen voor ramen weten? Vraag gratis offertes aan.

Nieuw raam: welke factoren beïnvloeden de prijs?

Naast het model, bepalen het materiaal en het glastype mee de totale kostprijs.

Ramen van kunststof, zoals PVC, zijn het goedkoopst. Hout is iets duurder. Aluminium is doorgaans nog duurder dan een houten raam.

Het type glas beïnvloedt sterk de prijs van de ramen. Normaal dubbelglas is het goedkoopst. (Uiteraard is enkel glas goedkoper, maar vanaf 2020 werd minimaal dubbelglas verplicht in elke woning.) Ramen het hogere prijzen zijn hoogrendementsglas, akoestisch glas en zonwerend glas.

Lees verder op deze pagina voor meer informatie over ramen en de prijzen.

Wil je besparen op de kosten voor ramen?

Vraag nu gratis offertes aan om prijzen te vergelijken!

Prijzen deuren

De prijzen voor deuren verschillen flink tussen binnendeuren en buitendeuren. Buitendeuren kosten meer omdat ze moeten isoleren. Daarnaast moeten ze een stuk steviger zijn om inbraken te vermijden.

Verder hangt de prijs van een deur voornamelijk af van het materiaal. Hieronder krijg je een overzicht van prijzen voor binnendeuren en voor buitendeuren.

Kosten binnendeuren

Binnenshuis heb je meer opties voor deuren. Voor houten binnendeuren kan je kiezen uit schilderdeuren, afgewerkte deuren, schuifdeuren en massieve deuren. Daarnaast heb je ook de keuze voor de andere klassieke materialen: PVC en aluminium. Ten slotte, kan je binnenshuis zelfs kiezen voor glasdeuren of staaldeuren voor een modernere look.

Het materiaal bepaalt mee de prijs, maar er is niet zoveel prijsverschil. De prijs stijgt als je de deur behandelt tegen krassen. Dit is wel aan te raden. Ook de kwaliteit van het hang- en sluitwerk beïnvloeden de kostprijs van de deuren. Zie onderstaande tabel voor gemiddelde prijzen voor binnendeuren.

Materiaal Gemiddelde prijs*
PVC €500,- tot €700,-
Hout €550,- tot €750,-
Aluminium €650,- tot €850,-

*Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen voor een deur van 2.000 bij 900 mm incl. btw, montage (excl. eventueel glas). Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen.

Kostprijs buitendeuren

Buitendeuren kosten meer dan binnendeuren. Dit komt omdat buitendeuren beter isoleren. Daarnaast moeten ze beter beveiligd zijn tegen inbraken. Door te investeren in scharnieren met dievenklauwen, sluitplaten, veiligheidssloten, en vleugeloverdekkende buitenplaten verbeter je de veiligheid van je woning.

De prijs van de deur hangt verder af van het materiaal en het design. Standaardmaten zijn uiteraard goedkoper dan maatwerk. In onderstaande tabel krijg je een overzicht van de gemiddelde prijs voor buitendeuren.

Materiaal Gemiddelde prijs*
PVC €800,- tot €1.000,-
Hout €900,- tot €1.100,-
Aluminium €1.100,- tot €1.300,-

*Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen voor een deur van 2.000 bij 900 mm incl. btw, montage (excl. eventueel glas). Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen.

Soorten ramen en deuren

Ramen en deuren zijn er in heel wat vormen. Elke soort heeft zijn voor- en nadelen. Functionelere soorten zijn doorgaans duurder. Een schuifraam, dat vaak ook dient als deur, is dus een van de duurste opties.

Een kort overzicht van soorten ramen en deuren:

  • Draai-kiepraam: een raam dat zowel horizontaal al verticaal kan opendraaien.
  • Schuifraam: een groot raam dat openschuift. Het kan ook als achterdeur dienen.
  • Vast raam: een normaal raam dat niet open kan.
  • Valraam: een raam dat naar binnen gekanteld kan worden. Dit is nuttig om (kleine) ruimtes te verluchten.
  • Dakraam: dit kan zowel een valraam in een schuin dak zijn of een lichtkoepel in een plat dak.
  • Binnendeuren: een belangrijk deel van het interieur. Zorg dat de stijl past bij de rest van de woning. Een binnendeur met goede akoestische isolatie is geen overbodige luxe.
  • Buitendeuren: voordeuren en achterdeuren moeten stevig zijn tegen inbraken. Goede isolering is ook belangrijk. Je voordeur is een belangrijk stijlelement van je woning.

Vraag gratis offertes aan & vergelijk prijzen

Vraag hier gratis offertes aan en vergelijk prijzen van verschillende aannemers.

Welke beglazing?

Vanaf 2020 werd minimaal dubbelglas verplicht in elke woning. Enkelglas is dus geen optie meer in huis.

Standaard dubbelglas is het goedkoopst. Daarnaast kan je kiezen voor hoogrendementsglas, geluidswerend glas of zonwerend glas.

Hoogrendementsglas (HR) zorgt voor betere isolatie. De kwaliteit van het glas wordt doorgaans aangeduid met ‘+’. HR+ is dus beter dan gewoon HR. HR+++ is eigenlijk driedubbel glas of triple glas.

Woon je langs een drukke baan of in een luidruchtige buurt? Geluidswerend glas biedt extra bescherming tegen geluidsoverlast.

Zonwerend glas laat minder licht en warmte door dan normaal glas. Dat is ideaal voor veranda’s en grote ramen. Zo wordt het in de zomer niet te warm in huis.

Premies ramen en deuren?

Afhankelijk van het type glas en enkele andere factoren, kan je van één of meerdere premies genieten voor nieuwe ramen en deuren.

De Mijn VerbouwPremie is de voornaamste premie voor verbouwingen zoals het vervangen van ramen en deuren. Op de website vind je welke werken in aanmerking komen en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Vind nog meer premies!

Op www.energiesparen.be en www.premiezoeker.be kan je lokale premies en subsidies opzoeken.

Er bestaan trouwens extra premies voor hoogrendementsglas.

Ook op de btw kan je besparen!

Als je privéwoning ouder is dan 10 jaar en de aannemer de werken direct factureert aan de eindgebruiker, kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%.

Zelf ramen en deuren plaatsen of uitbesteden aan firma?

Ramen en deuren hebben verschillende belangrijke functies. Ze beschermen je tegen inbraken, ze houden de warmte binnen in de winter en zorgen ervoor dat het in de zomer niet te warm wordt. Perfect maatwerk is dus zeer belangrijk. Bovendien geven mooi afgewerkte ramen en deuren je woning een veel betere uitstraling.

Een doe-het-zelver bespaart uiteraard op de arbeidskosten. Een vakman daarentegen biedt een betere garantie op een mooi en veilig resultaat. Laat je niet verleiden door een kleine besparing op korte termijn. Je zal later het verschil wel zien op de energiefactuur.

ramen en deuren kosten

Besparen? Gratis ramen en deuren offertes vergelijken!

Je kan besparen op de kosten voor ramen en deuren door offertes te vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende experts. Je zal zien dat niet iedereen dezelfde prijzen hanteert en de offertes op verschillende manieren opmaakt. Door te vergelijken, kies je voor het aanbod dat het best past bij je project. Je bespaart er gegarandeerd enkele honderden euro’s mee.

Wil besparen op je nieuwe ramen en deuren?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Gratis offertes vergelijken!