Vind de beste schilder voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Schilderwerken

Twijfel je nog tussen behangen of schilderen? Iemand aannemen of het zelf doen? Eerst binnen schilderen of toch eerst buiten? Na het lezen van de tips op deze pagina zal alles veel duidelijker zijn. Bovendien krijg je nog een leuke bespaartip voor schilderwerken. Benieuwd wat het is?

Start gratis offerteaanvraag!schilderwerken

Waarom schilderwerken?

Je muren zijn misschien wel het belangrijkste deel van je interieur. Geef ze dus veel aandacht. De voornaamste opties zijn behangen of schilderen. Hoewel behangwerk zijn charmes heeft, is schilderwerk voor velen een betere keuze.

Behangwerk hangt af van de creativiteit van de producent. Kies je voor schilderwerken, dan bepaal jij de kleur, het patroon, etc. Kortom, alles! Wie zijn muren schildert, kent geen grenzen; enkel zijn eigen creativiteit.

Interieur beu?

Schilder in een ander kleurtje of patroon. Het hoeft niet lang te duren. Koos je echter voor behang? Laat dan maar, zoveel werk om alles opnieuw te doen…

Kan het nog sneller?

Jawel! Met een professioneel schildersbedrijf.

Wat zijn veelvoorkomende schilderwerken?

Spuitwerk is niet enkel voor auto’s. Ook voor je interieur of project met industriële look is dit een handig alternatief. Spuitwerk is namelijk veel sneller dan schilderwerk. Op een egaal oppervlak is het resultaat ook beter en je hebt doorgaans minder verf nodig!

Schilderwerken zorgen voor een aangenamere sfeer in huis. Het schilderwerk onderhouden is wel essentieel. Gebarsten verf geeft je huis snel een onverzorgde look. Voor de meeste oppervlakken geldt dat je het schilderwerk om de 5 à 7 jaar moet vernieuwen of bijwerken.

Regelmatig de trap, houten plinten en ramen herschilderen is belangrijk om houtrot te voorkomen. Is het al te laat? Laat houtrot verwijderen. Dat is natuurlijk wel meer werk. Beter voorkomen dus.

Binnenschilderwerken, creëer de gewenste uitstraling

Bij binnenschilderwerken denk je meteen aan de binnenmuren. Toch? En dat is logisch. Binnenmuren bepalen een groot deel van je interieur. Je geeft ze best om de 7 jaar een likje verf.

Niet alleen de binnenmuren verdienen een nieuwe look, je meubels ook. MDF is een veelvoorkomend materiaal waar meubels uit bestaan, geen zin om meubels te vervangen? Geef je MDF meubels een nieuw likje verf!

Daarnaast zijn er nog heel wat andere oppervlakken die je kan of moet schilderen. We sommen er enkele op met wat ‘tips & tricks’.

 • Binnenmuur: schilder je voor het eerst? Laat het pleisterwerk drie maanden drogen per centimeter dikte. Ventileer de ruimte na de schilderwerken voor een betere vochtafvoer.
 • Plafond: schilder eerst het plafond, daarna de muren. Je kan het plafond ook spuiten. Dat is sneller en goedkoper
 • Trap: een houten trap schilderen moet regelmatig gebeuren om die te beschermen. Acrylverf en slijtvaste verf zijn de betere opties, want deze verfsoorten zijn extra hard.
 • Binnendeur: haak de deur af om gemakkelijker te werken, schilder houten deuren in de richting van de nerven en vergeet de deurstijl niet!
 • Vloer: wist je dat je niet enkel houten vloeren schildert, maar dat ook vloertegels geschilderd kunnen worden?

Vraag gratis offertes aan & vergelijk prijzen

Kies voor de beste schilderwerken offerte en bespaar op de schilderkosten.

Buitenschilderwerken, optimale bescherming

Buitenschilderwerken doe je uiteraard bij droog weer. Ideaal is een temperatuur tussen 12 en 25°C. Maar opgelet! Schilder niet in de volle zon. Dan droogt de verf te snel en ontstaan er blaasjes en barstjes.

Wist je trouwens dat verf beschermd tegen vocht en weersomstandigheden?

Een laagje verf geeft je hout een langere levensduur en voorkomt houtrot, wat kan leiden tot lekkages.

Belangrijke schilderwerken buiten:

 • Ramen: ramen schilder je binnen en buiten. Door eerst de binnenkant te schilderen kan het vocht langs buiten nog ontsnappen.
 • Buitendeur: volg de nerven van je houten deur.
 • Gevel: Voor je begint met de schilderwerken moet je de gevel grondig schoonmaken en een primer aanbrengen.
 • Dakkapel: houten onderdelen hebben om de 4 of 5 jaar een schilderbeurt nodig.
 • Tuinhuis: verf regelmatig om schade aan het hout en lekken te voorkomen
 • Schutting: door je tuinhek of tuinschermen regelmatig te verven en beitsen, bescherm je ze tegen vocht en houtrot.
 • Garagepoort: na verloop van tijd tast uv-licht het kleur aan van je garagepoort. Onbehandeld hout moet je vaak schilderen, andere materialen houden het iets langer vol.
 • Kunststof kozijn: kunststof kozijnen gaan normaal lang mee, maar soms wordt de kleur toch een beetje dof. Maak goed schoon en schuur lichtjes voor de schilderwerken.
 • Dakrand: via de dakrand kan vocht binnenkomen. Schilder deze dus ook op tijd. Om te besparen, gebruik je dezelfde verf als voor de dakkapel of andere buitenwerkjes.

Prijzen van schilderwerken 2021

Uiteraard wil je weten hoeveel schilderwerken kosten. Een binnenmuur schilderen kost tussen de €15 en €20. Hieronder krijg je een handige lijst met prijzen voor schilderwerken.

Welke schilderwerken? Gemiddelde totaalprijs per m²*
Binnenmuur €15,- tot €20,-
Buitenmuur €20,- tot €40,-
Plafond Spuiten: €6,-
Verven: €10,- tot €20,-
Trap €15,- tot €20,- per traptrede
Ramen €15,- tot €25,- per raam
Deuren €70,- tot €110,- per deur

*Let op: dit is een gemiddelde prijs van een schilder. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

De exacte prijs voor schilderwerken hangt af van verschillende factoren, zoals de totale oppervlakte, het soort oppervlak en de verfsoort.

Zijn er manieren om te besparen?

Natuurlijk! Al eens gedacht aan een winterschilder? Of wat dacht je van een onderhoudsabonnement? En wist je dat er een voordeliger btw tarief geldt als je woning aan de voorwaarden voor renovatie voldoet?

Schilderwerken: welk vertrek?

Krijgt je gehele woning een opknapbeurt of kies je voor een bepaalde kamer? Lees zeker eens dit lijstje met leuke tips.

Populaire vertrekken om te schilderen:

 • Badkamer: schilder een badkamer met vochtbestendige verf om schimmelvorming te voorkomen.
 • Keuken: kies bij het schilderen van een keuken voor afwasbare en stootvaste verf.
 • Living: lichte of koude kleuren reflecteren licht. Een kleine woonkamer lijkt zo groter.
 • Slaapkamer: vermijd bij een slaapkamer verven felle kleuren voor een betere nachtrust.
 • Kinderkamer: een verfsoort met een glanslaag kan beter tegen vet en vlekken. Handig bij het schilderen van een kinderkamer
 • Toilet: ook hier geldt dat lichte kleuren het kleinste kamertje groter doet lijken. Speel ook met felle kleuren, dat fleurt de boel wat op.
 • Hal: speel met contrasten. Met een donker plafond lijkt de ruimte laag en met een licht plafond lijkt de hal wat hoger.
 • Zolder: geef de zolder een likje verf om er een leuke ruimte van te maken.
 • Kantoor schilder niet zomaar alles wit of grijs. Een leuk kleurtje heeft vele voordelen. Rood stimuleert bijvoorbeeld de productiviteit.

Zelf schilderwerken uitvoeren of uitbesteden aan schilder?

We zijn aangekomen bij de hamvraag. Zelf schilderen of uitbesteden?

Eerder kreeg je al een idee over hoeveel een binnenschilder of buitenschilder kost. Twijfel je of het de investering waard is? Dit lijstje met voordelen zal helpen om je keuze te vergemakkelijken:

 • Een schilder werkt sneller en levert vaak een mooier resultaat.
 • Je hoeft geen materiaal of verf te kopen. Een schilder bezit bovendien beter materiaal.
 • Een zelfstandige schilder betaalt minder btw bij aankoop van verf of materiaal.
 • Door zijn jarenlange ervaring kan de schilder kleuradvies geven.
 • En het voornaamste voordeel: je hoeft niet zelf te schuren.

Schilder je toch liever zelf? Lees ons artikel over schilderwerk voorbereiden en vergeet deze tip niet: haal de afplaktape eraf wanneer de verf nog nat is.

Welke verfsoort?

Twee belangrijke vragen: welk kleur en welk soort verf?

Voor kleuradvies zijn er gelukkig vele oplossingen: een interieur designer, de plaatselijke verfwinkel, je schilder en honderdeneen interieurblogs.

Kan je niet kiezen tussen krijtverf, kalkverf, tadelakt, acrylverf, latexverf, structuurverf, etc.? Je schilder weet er gegarandeerd ook raad mee.

schilderwerken kosten

Besparen? Gratis schilderwerken offertes vergelijken!

Een schilder aannemen lijkt duur, maar zoals gezegd, kan je op verschillende manieren besparen. Om af te sluiten, krijg je nog deze handige bespaartip, zoals beloofd.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Kies daarna voor de beste offerte om nog meer te besparen op de schilderwerken.

Gratis offertes vergelijken!