Zonnepanelen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Zonnepanelen

Zonnepanelen laten plaatsen?

Eindelijk aan het overwegen om zonnepanelen te installeren?

Ze duiken veel vaker op maar eigelijk weet je er zelf maar weinig van. Geen paniek. Hier leer je de basis over zonnepanelen. We hebben het over de kosten, de soorten en het rendement.

Start gratis offerteaanvraag!

Ook voor professioneel advies kan je hier terecht. Vraag nu gratis offertes aan om een geschikte installateur te vinden.

Ben je op zoek naar specifieke informatie over zonnepanelen? Wist je dat we een praktische zonnepanelen gids hebben opgesteld? Hierin vind je alle specifieke informatie in 1 handig overzicht.Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen leggen wordt steeds voordeliger en de kwaliteit van de materialen blijft toenemen. Dat betekent dat je steeds meer rendement haalt uit zonnepanelen. Het grote voordeel van zonnepanelen is dus dat je elektriciteitsrekening enorm daalt en dat je zo de investering in minder dan een decennium al hebt terugverdiend. Meer info over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Aangezien je je eigen groene energie gaat produceren, zijn zonnepanelen goed voor het milieu. Daarnaast ben je zo onafhankelijk van het elektriciteitsnet waardoor je geen last ondervindt van stroompannes en dergelijke. Wist je dat je eenvoudig kun berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten voor zonnepanelen liggen gemiddeld tussen de €400,- en €700,- per paneel. Maar dit is geen goede manier om de prijs uit te drukken. Er is namelijk een belangrijk kwaliteitsverschil tussen de duurdere en de goedkopere zonnepanelen.

Om de prijs-kwaliteitverhouding beter in beeld te brengen, drukt men de prijs van zonnepanelen liever uit in Wattpiek. Een installatie van 1.000 Wattpiek kost gemiddeld €1.500,-. Aangezien je 3.000 tot 5.000 Wattpiek nodig hebt om een gemiddeld gezin van energie te voorzien, kost een fotovoltaïsche installatie zo’n €4.500,- tot €7.500,-.

Kosten zonnepanelen 2024

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld energieverbruik per jaar in kWh Benodigde wattpiek Aantal panelen Gemiddelde prijs* Besparing per jaar
1 2.500 2941 11 €5.645,- €650,-
2 3.000 3529 13 €6.425,- €780,-
3 3.500 4118 15 €7.080,- €910,-
4 4.000 4706 17 €7.625,- €1.040,-
5 4.500 5294 20 €8.365,- €1.170,-
6 5.000 5882 22 €9.120,- €1.300,-

*Let op: hou er rekening mee dat dit gaat om gemiddelde kosten.

Zonnepanelen kopen, lenen of huren

Als je het budget niet hebt om zonnepanelen te kopen, heb je gelukkig keuze uit twee alternatieven: lenen of huren. Bij vele banken kan je om een groene lening vragen. De interesten bij zo’n lening vallen best mee waardoor je nog steeds een heel goed rendement uit je zonnepanelen haalt.

Verder is het nu ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Voor een vaste prijs van €5 per paneel per maand, huur je een volledige installatie. Ook onderhoud en herstellingen zijn hierin inbegrepen. Zo heb je weinig risico en betaal je slechts een kleine som per maand. Hoewel je nog steeds bespaart op de energiekosten, haal je er wel veel minder rendement uit.

Premies voor zonnepanelen

De premies voor zonnepanelen zijn snel aan het verdwijnen omdat de kosten ook snel afnemen. In 2021 kreeg je nog een goede premie maar jaar na jaar neemt het premiebedrag af tot er uiteindelijk niets meer van overblijft in 2025.

De premie is ook niet voor iedereen. Kan je niet genieten van deze premie voor zonnepanelen, dan kan je misschien wat terugverdienen door een ruimere premie voor verbeterde energieprestaties. Wanneer je een sterk verbeterd EPC-label kan voorleggen voor een woning of appartement, kan je er ook een premie voor aanvragen.

Tot slot, geldt een belastingvoordeel voor wie die zonnepanelen laat installeren. Je betaalt namelijk slechts 6% btw in plaats van 21%. Meer informatie vind je op financien.belgium.be.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er bestaan drie soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykirstallijn en amorfe. Ze verschillen op basis van prijs, kwaliteit en toepassing.

  • Monokristallijne zonnepanelen zijn de duurste zonnepanelen aangezien het productieproces iets ingewikkelder is. De kristallen van deze panelen liggen netjes gerangschikt waardoor deze panelen het hoogste rendement halen per vierkant meter. Deze panelen zijn dan ook optimaal voor kleinere daken.
  • Polykristallijne zonnepanelen zijn iets goedkoper omdat de kristallen minder geordend liggen. Het rendement is nog steeds goed maar niet zo optimaal als bij monokristallijne panelen. Deze soort is geschikt voor grotere installaties.
  • Amorfe zonnepanelen hebben geen kristalstructuur en zijn een stuk goedkoper. Ze bestaan enkel uit een dunne laag silicium waardoor ze ook dunne-film zonnepanelen genoemd worden. Het rendement ligt lager dan bij kristallijne zonnepanelen.

Standaard zijn deze panelen voorzien van een laagje kunststoffolie langs achter. Nu brengt men echter ook zonnepanelen op de markt met een laag glas waardoor het rendement van de zonnepanelen minder snel afneemt. Ze kosten natuurlijk wel iets meer. Benieuwd waar je op moet letten bij het vergelijken van offertes? Je leest het op de pagina zonnepanelen offerte!

Zonnepanelen plaatsen

De plaatsing van zonnepanelen kost iets meer voor een plat dak dan voor een hellen dak. Bij een hellend dak kan men namelijk meteen de rails plaatsen terwijl er bij een plat dak een onderliggende constructie nodig is.

Het voordeel van een plat dak is natuurlijk dat je een betere controle hebt over de oriëntatie en hellingsgraad om voor een beter rendement te zorgen. Wanneer het frame er ligt, worden de panelen in serie aan elkaar gekoppeld. De uiteinden worden verbonden met een omvormer om bruikbare elektrische stroom te genereren.

Zoek je de beste prijs-kwaliteit voor zonnepanelen?

Vraag nu gratis offertes aan om prijzen te vergelijken in je buurt.

Installateur inschakelen

De installatie van zonnepanelen is een delicaat werk. Bovendien wordt een installatie grondig gecontroleerd alvorens je ze mag gebruiken. Daarom is het best om een erkende installateur in te schakelen. Meer info wanneer je een zonnepanelen installateur wilt inschakelen.

Andere voordelen zijn dat hij een plan kan opstellen om voor een optimaal rendement te zorgen. Bovendien geniet je enkel van het verlaagde btw-tarief als je de zonnepanelen laat plaatsen door een installateur.

Meer info over zonnepanelen installatie.

Rendement zonnepanelen

Als je nu zonnepanelen huurt of koopt, je haalt er altijd een mooi rendement uit. Hoeveel dat precies is hangt natuurlijk af van de gekozen materialen en andere omstandigheden. Toch mag je zeker zijn dat de meeste gekochte installaties binnen de 10 jaar terugverdiend zijn.

Meer informatie over het rendement van zonnepanelen.

Aangezien een installatie zo’n 25 jaar meegaat, haal je er nog een 15 jaar bijna pure winst uit. Je dient natuurlijk wel rekening te houden met eventuele onderhouds- en herstellingskosten.

Zonnepanelen kopen of huren?

Voor je een installateur zoekt, denk je misschien best even na over het verschil tussen huren en kopen. Zonnepanelen huren is nog niet zo populair in België maar het is een interessant alternatief voor wie liever geen grote investering uitvoert.

Wil je toch kostte wat het kost zonnepanelen kopen, maar heb je het budget niet? Bespaar dan door offertes te vergelijken en vraag een lening voor zonnepanelen aan bij de bank.

zonnepanelen installateur

Ook zonnepanelen plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Laat je zonnepanelen plaatsen om te genieten van het beste rendement en een lager btw-tarief. Door hier op zoek te gaan naar een geschikt vakman kan je trouwens nog meer besparen. Vraag nu gratis offertes aan om vrijblijvend tarieven van installateurs uit je buurt te ontdekken.

Dat is veel sneller en makkelijker dan zelf verschillende installateurs te zoeken en te contacteren.

Gratis offertes vergelijken!