Gevelwerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gevelwerken

Gevelwerken laten uitvoeren?

Is je gevel vuil? Heb je last van mos op de muur? Vallen je voegen uit? Wil je nieuwe gevelbekleding? Dan ben je toe aan één van de volgende gevelwerken: gevelrenovatie, gevelreiniging of voegwerken.

Zowel voor gevelreiniging als -renovatie zijn er heel wat opties. Op deze pagina ontdek je de verschillende technieken, enkele voor- en nadelen, en handige tips voor gevelwerken.

Start gratis offerteaanvraag!

We raden je aan om hier gratis offertes voor gevelwerken aan te vragen, zodat je prijzen en voorstellen van verschillende experts kan vergelijken.gevelwerken

Waarom gevelwerken?

Gevelwerken zijn belangrijk om je woning te onderhouden. Regelmatig de gevel reinigen of bij een grondige renovatie een nieuwe gevel plaatsen, heeft vele voordelen.

Door regelmatig te reinigen, voorkom je schade en ziet je woning er veel verzorgder uit. Met een nieuwe gevel of met gevelrenovatie voorkom je verdere schade, bescherm je je woning tegen weersomstandigheden en zorg je voor betere isolatie.

Ben je op zoek naar specifieke informatie voor jouw klus? In onze gevelwerken gids vind je alle relevante artikelen op een rij.

Bij bepaalde renovatiewerken die de kwaliteit van je gevel/woning verbeteren, kan je zelfs rekenen op een premie voor gevelrenovatie.

Wat zijn veelvoorkomende gevelwerken?

De meest uitgevoerde gevelwerken zijn gevelrenovatie, gevelreiniging en voegwerken. Hieronder een opsomming van deze gevelwerken en wat meer uitleg over de verschillende mogelijkheden.Gevelrenovatie: laat je gevel er weer als nieuw uitzien

Wanneer een gevelreiniging niet meer genoeg is om je gevel er als nieuw uit te doen zien, ben je toe aan een gevelrenovatie.

Denk bij gevelrenovatie aan:

 • Scheuren in gevel: vervang de bakstenen en eventueel de voegen. Het is belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak is. Misschien moet je de fundering verstevigen om nieuwe problemen te voorkomen.
 • Raamdorpels vervangen: beschadigde raamdorpels kunnen waterschade veroorzaken. Met nieuwe raamdorpels voorkom je deze problemen.
 • Bepleisteren met crepi: Bij ernstige schade aan de gevel, kan je er laag crépi bovenop plaatsen. Bovendien is dit gemakkelijk te combineren met nieuwe gevelisolatie.

Gevelreiniging: een schone gevel is belangrijk

Gevelreiniging is belangrijk om verdere schade te voorkomen. Verwijder daarom tijdig mossen en ander vuil van de muur. In het ergste geval dient dit ook om graffiti te verwijderen.

De meest voorkomende gevelreinigingen:

 • Zandstralen: een fijn straalmiddel wordt onder druk op de gevel gespoten. Dit helpt om het hardnekkigste vuil te verwijderen en laat je bakstenen er weer als nieuw uitzien.
 • Vochtstralen: bij deze techniek wordt een straalmiddel gemengd met water en onder lage druk op de muur gespoten. Er is minder kans op schade dan bij zandstralen.
 • Chemische reiniging: met chemische producten wordt het vuil losgeweekt van de gevel.
 • Nevelstralen: nevelstralen lijkt op zandstralen, alleen is deze methode niet zo ingrijpend. Je kan niet evenveel vuil verwijderen, maar het is een betere methode voor poreuze gevels.
 • Stoomreinigen: met hete stoom kan je oppervlakkig vuil zoals algen en mossen verwijderen. Deze methode is goedkoper, maar de gevel moet in goede staat zijn.

Vraag gratis offertes aan & vergelijk prijzen

Vraag hier gratis offertes aan en vergelijk prijzen van verschillende aannemers.

Voegwerken: mooie voegen bepalen de uitstraling van je woning

De voegen zijn een belangrijk deel van de gevel. Daarom moet je ook hieraan voldoende aandacht besteden. In eerste instantie is reinigen of herstellen voldoende.

Wanneer voegen vervangen?

Wanneer de voegen poreus worden of beginnen uit te vallen, is het tijd om ze te vervangen. (Verwar uitgevallen voegen niet met open stootvoegen. Deze openingen dienen om de spouwmuur te verluchten.) De prijs voor voegwerken is sterk afhankelijk van het type voegwerk.

De meest voorkomende voegwerken:

 • Voegen herstellen: voegen herstellen is belangrijk om waterschade in huis te voorkomen. Let erop dat het moeilijk is om exact dezelfde voegspecie te bekomen.
 • Voegen verwijderen: soms is het onvermijdbaar om de oude voegen te verwijderen. Je kan voegen uithakken of voegen uitslijpen. Slijpen gaat sneller en is preciezer, maar het is duurder en veroorzaakt veel stof.
 • Schoorsteen voegen: het voegwerk in de schoorsteen is belangrijk om lekkage te voorkomen. Niet elke voegspecie dient hiervoor omdat de voegen aan hoge temperaturen blootgesteld worden.
 • Nieuwe voegen: in het slechtste geval heb je nieuwe voegen nodig. Het goede nieuws is dat je nu een nieuw soort voeg kan kiezen, zoals een platvolle voeg, schaduwvoeg of knipvoeg.
 • Elastische voegwerken: voegen op basis van acryl of silicone. Deze techniek gebruik je om ramen of deuren te isoleren of om voegen te herstellen.
 • Voegen uitslijpen: als je nieuw wilt voegen is het van belang om bestaande voegen eerst uit te slijpen.

Lees meer over alle voegwerken.

Gevelisolatie: voor een beter geïsoleerde woning

Het is interessant om gevelrenovatie te combineren met gevelisolatie. Op deze manier bespaar je op de gevelwerken.

Gevelisolatie kan op twee manieren:

 • Gevelisolatie buitenzijde: het grote voordeel is dat je geen ruimte verliest in huis. Na het plaatsen van gevelisolatie werk je de muur af met steenstrips, crepi, gevelpanelen, hout of een nieuwe buitenmuur.
 • Gevelisolatie binnenzijde: de warmte wordt iets beter behouden in huis omdat er geen warmte verloren gaat in de gevel. Verder heeft isolatie binnen niet zo veel voordelen. Buitengevelisolatie geniet daarom de voorkeur.

Vergeet geen premies voor gevelrenovatie aan te vragen! Lees meer over de exacte prijzen van gevelrenovatie.

Gevelwerken prijs 2024

 

Welke gevelwerken? Gemiddelde totaalprijs per m²*
Gevelrenovatie €30,- tot €40,-
Gevelreiniging €5,- tot €25,-
Voegwerken en impregneren €15,- tot €25,- (Gevel)

€25,- tot €30,- (Schoorsteen)

Gevelisolatie €100,- tot €125,- (Buitenzijde)
Nieuwe gevelbekleding €40,- tot €150,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeidskosten en BTW. Vraag gratis en zonder verplichting offertes aan voor de exacte prijzen.

Welke soorten gevelbekleding zijn er?

Wanneer je kiest voor nieuwe gevelbekleding kan je vele kanten op. Een kort overzicht van populaire soorten gevelbekleding:

 • Steenstrips: een dure optie maar zeer snel en eenvoudig te plaatsen bovenop de bestaande gevel of de isolatie.
 • Houten gevelbekleding: kies voor hardhout. Je kan de uitstraling van je woning gemakkelijk veranderen door te verven.
 • Aluminium gevelbekleding: gaat lang mee, is licht, roest niet en heeft niet veel onderhoud nodig.
 • Metalen gevelbekleding: gaat heel lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Kies uit koper, inox of zinken gevelbekleding.
 • Pvc gevelbekleding: duurzame bekleding met veel opties. Goed te combineren tot één geheel met raam- en deurprofielen.
 • Crepi gevel: gemakkelijk aan te brengen bovenop de oude gevel. Veel stijlmogelijkheden.
 • Gevel bepleisteren: pleisteren is een ideale manier om te renoveren. Het kan bovenop de oude gevel aangebracht worden en beschermt tegen vocht.
 • Gevel kaleien: met een laag kalkpleister bescherm je de muur beter tegen allerlei weersomstandigheden. Deze methode is vrij goedkoop.
 • Leien gevelbekleding: keuze uit natuurleien of kunstleien. Vrij duurzaam maar gevoelig voor mosvorming.
 • Gevelbekleding composiet: met kunststof planken heb je ook veel mogelijkheden. Bovendien is er weinig onderhoud nodig en zijn ze zeer kleurvast.
 • Spuitkurk: een fijne beschermlaag bovenop de gevel. Vergelijkbaar met crepi, maar gemakkelijker aan te brengen en de baksteen blijft zichtbaar.
 • Keimwerk: de middenweg vormt tussen schilderen en pleisteren. Deze verf versteent door een chemische reactie tussen de ondergrond en de verf.

Toe aan nieuwe gevelwerken? Onderstaande tips zullen je helpen.

Bij sommige gevelwerken heb je een vergunning nodig. Vergeet niet na te gaan of dit nodig is voor jouw project.

Een goed onderhoud is de beste tip om kosten op gevelwerken te vermijden. Voorkom schade door regelmatig te reinigen. Verder raden we aan om extra bescherming aan te brengen na een gevelreiniging of -renovatie. De muur impregneren, beschermt bovendien tegen vochtproblemen in huis. Een beschermende coating voor hout doet ook wonderen.

Ga na bij een specialist welke gevelwerken je nodig hebt. Een vakman heeft een beter idee over welk soort herstelling nodig is of welke techniek je moet gebruiken om jouw gevel te reinigen.

gevelwerken renovatie

Besparen? Gratis gevelwerken offertes vergelijken!

Er zijn dus heel wat manieren om je gevel te verfrissen. De prijzen voor gevelwerken zijn dan ook heel uiteenlopend. Er zijn heel goedkope manieren om de gevel te reinigen of renoveren, maar ook dure, zoals steenstrips.

Welke gevelwerken je ook uitvoert, je kan altijd besparen door grondig offertes te vergelijken.

Wil je besparen op gevelwerken zoals reiniging, herstelling of vernieuwing?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door offertes aan te vragen kan je besparen tot wel 40%, daarnaast kies je zelf de juiste vakman voor de klus!

Gratis offertes vergelijken!