Renovatiewerken

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Renovatiewerken

Renovatiewerken: info en kosten 2024

Ga je een kamer renoveren? Wil je het hele huis renoveren? Denk je aan renovatiewerken voor je appartement? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina vind je een handige basis voor alle renovatiewerken. Je krijgt een overzicht van prijzen en soorten werken. Daarnaast zijn er interessante links naar meer gespecialiseerde pagina’s en websites met informatie over premies.

Start gratis offerteaanvraag!

Door nu gratis offertes te vergelijken kan je flink besparen op de kosten voor renovatiewerken.

Ben je vooral op zoek naar tips om te besparen op renovatiewerken? Dan vind je hier ook wat je zoekt. Wist je dat we een handige renovatie gids hebben opgesteld? Hierin vind je alle specifieke informatie voor jouw klus in 1 handig overzicht.Aannemer gezocht?

Vind eenvoudig en snel een aannemer renovatiewerken uit je regio.

Gratis offertes vergelijken!

Ontvang gratis offertes met scherpe prijzen om aannemers te vergelijken.

Bespaar op de kosten!

Vind een aannemer renovatiewerken en bespaar direct op de kosten.

Waarom renovatiewerken?

Er is altijd wel iets in huis waar je niet tevreden mee bent. Renovatiewerken zijn dus niets raars in de meeste Vlaamse gezinnen. Dankzij grote of zelfs kleine renovaties krijg je een betere thuis.

Renovatiewerken creëren een leukere woonsfeer als je ze goed laat uitvoeren. Daarnaast verbeteren ze ook de energieprestaties van je woonst. Bijgevolg gaat de waarde van je woning omhoog.

Je huis renoveren heeft dus vele voordelen.

Renovatiewerken zijn ook gewoon een goede investering. Een bestaand huis kopen en renoveren is goedkoper dan een nieuw huis bouwen. Daarnaast kan het een goed idee zijn om te investeren in de renovatie van een appartement om te verhuren.

renovatiewerken

Wat zijn de kosten van renovatiewerken?

De prijs voor renovatiewerken hangt grotendeels af van het type renovatie en de omvang ervan. Wil je een hele kamer renoveren, dan kost het waarschijnlijk meer dan €1.000,-. Een badkamer renoveren kost, bijvoorbeeld, gemiddeld €2.500,- à €7.000,-.

Renovatiewerken hoeven gelukkig niet altijd zoveel te kosten. Je kan ook op een goedkopere manier je huis doen herleven. Denk maar aan een pas gereinigde gevel. Dat kan al vanaf €10,- per m2. Of wat dacht je van schilderwerken voor €15,- per m2?

Je hebt dus niet altijd een groot budget nodig voor renovatiewerken. Meer informatie over de geschatte kosten voor een renovatieproject vind je in onderstaande tabel:

Prijzen van renovatiewerken 2024

Welke renovatiewerken? Gemiddelde prijs (inclusief materiaal, arbeid en BTW) 
Badkamerrenovatie  €2.500,- tot €7.000,-
Keukenrenovatie  €300,- tot €3.000,-
Gevelrenovatie  €10,- tot €60,- per m2
Pleisterwerken  €5,- tot €75,- per m2
Gyproc plaatsen  €25,- tot €35,- per m2 (Voorzetwand)
€50,- tot €75,- per m2 (Plafond)
Schilderwerken  €15,- tot €40,- per m2
Metselwerken  €50,- tot 120,- per m2

*Let op: dit zijn slechts enkele voorbeelden en is een gemiddelde prijs. Benieuwd naar de exacte prijzen voor deze renovatiewerken? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Vind hier meer informatie over prijzen van een keukenrenovatie.

Renovatiepremie: alles wat je moet weten

Voor renovatiewerken zijn er heel wat premies. De voornaamste is de Vlaamse renovatiepremie, ook wel Mijn VerbouwPremie genoemd. Verder zijn er vele regionale premies of subsidies voor renovatiewerken. Onderstaande links sturen je op weg om de juiste informatie te vinden.

Naast de vele premies kan je onder bepaalde omstandigheden gebruik maken van het verlaagde btw-tarief van 6%. Je moet de renovatiewerken wel laten uitvoeren door een vakman.

Wat zijn veelvoorkomende renovatiewerken?

Wie pas een huis koopt, wil doorgaans liefst een totaalrenovatie uitvoeren. De realiteit laat dit echter niet altijd toe. Soms is er geen tijd. Soms is er geen geld om alles tegelijk te doen. Dan begin je dus beter met één of meerdere van deze algemene renovatiewerken: keukenrenovatie, slaapkamerrenovatie of badkamerrenovatie.

Totaalrenovatie: voor een nieuw begin

Wie zij hele huis wil renoveren doet er goed aan om een aannemer voor renovatiewerken te zoeken. Bij de totaalrenovatie van een woning komt heel wat kijken. Het is niet enkel de kamers herinrichten en nieuwe meubels of keukenapparaten kopen. Je moet dikwijls leidingen en elektriciteit vervangen. Voor wie energiebesparende renovaties willen uitvoeren is het handig om te kijken naar de totaalrenovatiebonus. Het is een goed moment om isolatie te plaatsen. Daarnaast is het misschien nodig om de verwarmingsketel te vervangen. Wil je de woning op een duurzame manier renoveren, kijk dan bijvoorbeeld ook eens naar het bouwen van een houtskelet voor je woning.

Algemene renovatiewerken

Een deel van de woning renoveren, verbetert het wooncomfort en verhoogt de waarde van de woning. Of je nu een deel wil aanbouwen, een ruimte wil renoveren of isoleren, het is altijd een goede investering.

Algemene renovatiewerken voor een beter wooncomfort:

 • Badkamerrenovatie: vernieuw de meubels en het toilet. Richt de badkamer opnieuw in met ruimte voor een inloopdouche. Of verhuis de badkamer naar beneden voor een betere toegankelijkheid.
 • Keukenrenovatie: hou rekening met de werkdriehoek. Dit betekent dat je de frigo, afwasbak en kookplaat best zo dicht mogelijk bij elkaar plaatst.
 • Toilet renoveren: plaats een hangend toilet in het kleinste kamertje. Het ziet er niet alleen moderner uit, het is ook veel onderhoudsvriendelijker.
 • Gevelwerken en vochtbestrijding: geef je huis opnieuw een prachtige uitstraling en voorkom tevens waterschade door doorslaand vocht.
 • Dakrenovatie: de ideale manier om het huis beter te isoleren. Daarnaast is het ook nodig om vochtproblemen in huis te voorkomen.
 • Aanbouw woning: een prima idee als de badkamer te klein is geworden. Of misschien wilde je altijd een veranda of kantoorruimte in huis.
 • Zolder renoveren: door de zolder te isoleren en de muren te bekleden, maak je gemakkelijk één of meerdere extra kamers in huis.

Vraag gratis offertes aan & vergelijk prijzen.

Kies voor de beste offerte en bespaar op de renovatiewerken.

Gratis offertes ontvangen!

Kleine renovatiewerken: Waar te beginnen?

Kleine renovaties zijn belangrijk om de woning te onderhouden en grote kosten te vermijden. Bepaalde werkjes, zoals schilderen, doe je best om de 5 à 7 jaar. Andere werken zijn eerder eenmalig, zoals een voorwand plaatsen.

Een kort overzicht van kleine renovatiewerken:

 • Stucwerken: bezettingswerken of pleisterwerken zijn een prima manier om een muur klaar te maken voor schilder- of behangwerk. Of je gaat voor creatieve plakwerken met sierpleister.
 • Gyprocwerken: met gyproc vorm je ook een goede basis voor schilder- en behangwerk.
 • Schilderwerken: om een mooie afwerking van je huis te behouden, is het nodig om gemiddeld om de 7 jaar te schilderen. Buiten misschien zelfs frequenter.
 • Elektriciteitswerken: onder elektriciteitswerken vallen verlichting veranderen, elektrische installatie vernieuwen en zelfs domotica installeren.
 • Voegwerken: na een grondige gevelreiniging is het een goed idee om de voegen te renoveren. Dat helpt om waterschade te voorkomen.
 • vloerwerken: vloerwerken zijn bijna onvermijdelijk als je nieuwe leidingen of vloerverwarming wil. Kies meteen voor een leuke nieuwe keramische tegel of tegel in natuursteen.
 • Chapewerken: aan de meeste vloerwerken gaan chapewerken vooraf. Chape is de laag die onder de tegels komt zodat je vloer stabiel en waterpas is.
 • Isolatiewerken: maak je huis energiezuiniger. Isolatie plaatsen kan bij dakwerken, bij het plaatsen van gipswerk of bij nieuwe muurbekleding.
 • Metselwerken: met metselwerken kan je leuke extra’s toevoegen aan je woning, zoals een gemetselde barbecue in de tuin.
 • Plafond renovatie: met een oud plafond is het verstandig om je plafond te renoveren. Je kan je plafond op verschillende manieren renoveren.

Huis renoveren? Onderstaande tips zullen je helpen

De kostprijs om een huis te renoveren hangt af van de oppervlakte. Gemiddeld mag je rekenen op €750,- tot €1.500,- per vierkante meter bij een totaalrenovatie. Voor een doorsnee woning van 120m2 betekent dit een totale kost tussen de €90.000,- en €150.000,-.

Om het beste te maken van deze investering geven we enkele tips voor huisrenovatie:

 • Stel een goed uitgewerkt bouwprogramma op zodat de renovatiewerken elkaar correct opvolgen;
 • ga na wat je zelf kan doen om op de kosten te besparen;
 • vraag de nodige vergunningen aan;
 • vergeet niet om premies aan te vragen;
 • neem foto’s tijdens alle fases om bijvoorbeeld de posities van de leidingen niet te vergeten;
 • vergelijk offertes om de beste aannemer voor de renovatiewerken te vinden.

Zelf renovatiewerkzaamheden uitvoeren of uitbesteden aan een aannemer?

Tenzij je veel tijd hebt en een heel handige doe-het-zelver bent, is het aangeraden om renovatiewerken uit te voeren met een aannemer. Die heeft ervaring met de verschillende stappen.

Je kan ook een deel zelf doen en een deel met een aannemer. De afbraakwerken kan je bijvoorbeeld zelf doen. De prijs voor afbraakwerken tot op de funderingen bedraagt zo’n €30,- à €35,- per vierkante meter. Laat je enkel binnenmuren slopen dan is het goedkoper.

Tuinrenovatie kan je ook zelf doen. Werken in de tuin heeft een kalmerende werking. Als je echter denkt aan grote veranderingen, doe je het toch beter met een aannemer. Voor een tuinrenovatie heb je speciaal gereedschap en grote machines nodig.

renovatiewerken kosten

Besparen? Gratis renovatiewerken offertes vergelijken!

De beste manier om te besparen op grote of kleine renovatiewerken in huis is door offertes te vergelijken. Aannemers hanteren verschillende prijsmodellen. Sommige rekenen meer per vierkante meter, andere per uur. Soms krijg je een totaalprijs. Dat is meestal de beste keuze.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door gratis offertes te vergelijken kan je tot wel 40% besparen.

Gratis offertes vergelijken!