Ramen prijzen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Ramen en deuren
 4. /
 5. Ramen prijzen

Wat is de prijs van een nieuw raam?

Op zoek naar de prijs voor nieuwe ramen? Benieuwd wat de kostprijs is voor een schuifraam? Wil je weten welk materiaal het goedkoopst is en of hoogrendementsglas de moeite waard is? Op deze pagina kom je meer te weten over de prijzen voor ramen.

Lees verder voor meer informatie over welke factoren de kostprijs voor een raam bepalen. Bovendien krijg je tips om te besparen op de prijzen voor ramen. De belangrijkste manier om te besparen op de kosten is door offertes te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag daarom hier en nu gratis en voor niets offertes aan bij verschillende experts! Dit aanbod is bovendien volledig vrijblijvend.ramen prijzen

Welke factoren beïnvloeden de ramen prijs?

Om de kostprijs voor ramen te berekenen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Bij bepaalde factoren bepaal je zelf grotendeels de kostprijs. Jij beslist over het type materiaal en glas, en over de kwaliteit. Bij andere factoren, zoals de afmetingen, kan je de prijzen niet beïnvloeden. Een kort overzicht:

 • Materiaal raam: het materiaal heeft een grote invloed op de prijzen. Zie onderstaande tabel.
 • Raamtype: een vast raam is goedkoper dan een raam dat open kunnen.
 • Afmeting: Bij een prijs voor ramen per m2 geldt uiteraard: hoe groter, hoe duurder.
 • Glassoort:er zijn verschillende soorten glas met verschillende prijzen. Hoe beter de isolerende werking, hoe duurder.
 • Extra opties: een vliegrooster of rolluik installeren, verhoogt de kostprijs van het raam.

Prijs raam per materiaalsoort

De voornaamste materialen voor ramen zijn PVC, hout en aluminium.

De prijs voor PVC ramen is doorgaans het laagst: €200,- tot €400,- per m2. Qua prijs-kwaliteit is dit een goede keuze, maar PVC ramen zijn heel gevoelig voor krassen. Het is ook iets moeilijker om ze te schilderen.

Houten ramen hebben iets hogere prijzen. Doorgaans kosten houten ramen €300,- à €500,- per m2. Met houten ramen heb je meer onderhoudswerk, maar ze scoren heel goed op vlak van isolatie.

Aluminium ramen kosten zo’n €600,- à €800,- per m2. Het grootste nadeel is dus dat ze een flink stuk duurder zijn. Aluminium is wel onderhoudsvriendelijker dan hout en steviger dan PVC.

Materiaalkeuze Gemiddelde prijs*: vast raam van 1 m² 2024
Pvc €200,- tot €400,-
Hout €300,- tot €500,-
Aluminium €600,- tot €800,-

*Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen incl. isolatieglas, plaatsing en btw. Exacte prijzen weten? Vraag gratis offertes aan.

Prijs nieuw raam per raamtype

Een vast raam is het goedkoopste type raam. Dit komt omdat er minder materiaal nodig is en omdat het gemakkelijk te plaatsen is.

Wil je een raam dat open kan? Voor een draai-kiepraam betaal je een meerprijs van €50,- tot €150,- per m2. Voor een valraam liggen de kosten ongeveer €75,- à €175,- per m2 hoger.

Een schuifraam, ten slotte, kost een flink stuk meer. Dit komt grotendeels door de constructie waar het raam in geplaatst wordt. Voor een PVC schuifraam met een oppervlakte van 6 m2 betaal je dus zo’n €4.500. De prijs voor een aluminium raam van die oppervlakte is ongeveer €7.200,-.

In onderstaande tabel vind je de prijs voor een nieuw raam per raamtype en per materiaal. Let op, de prijzen voor ramen zijn per m2.

Raamtype Materiaal Gemiddelde prijs bij 1 m²*
Vast raam Pvc €100,- tot €200,-
Hout €150,- tot €250,-
Aluminium €250,- tot €350,-
Draai-kiepraam Pvc €150,- tot €250,-
Hout €250,- tot €350,-
Aluminium €400,- tot €500,-
Valraam/kiepraam Pvc €175,- tot €275,-
Hout €250,- tot €350,-
Aluminium €425,- tot €525,-
Schuifraam Pvc €700,- tot €800,-
Hout €800,- tot €900,-
Aluminium €1.100,- tot €1.300,-

*Let op: de prijzen zijn incl. btw en plaatsing door een vakman. Vraag gratis offertes aan om te besparen.

Wil je besparen op de kosten voor nieuwe ramen?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van experts in ramen te vergelijken!

Prijzen ramen per glastype

Wist je dat vanaf 2020 minimaal dubbelglas verplicht werd in elke woning?

Standaard dubbelglas is de goedkoopste optie. Voor speciale types glas, zoals hoogrendementsglas, akoestisch glas en zonwerend glas, betaal je iets meer.

Binnen hoogrendementsglas zijn er verschillende mogelijkheden. De plusjes in onderstaande tabel duiden de kwaliteit van de isolatie aan. Hoe meer plusjes, hoe beter de kwaliteit. HR+++ is eigenlijk driedubbel glas of triple glas.

 • Hoe beter de kwaliteit van je glas, hoe beter het isoleert.
 • Hoe beter de isolatie, des te beter wordt warmte behouden in huis.
 • Hoe beter warmte behouden wordt in huis, hoe minder je betaalt op je energiefactuur.
 • Conclusie? Hoogrendementsglas is elke euro waard.
Soort glas Gemiddelde prijzen per 1 m²* Jaarlijkse besparing op energiekosten (per 20 m² glas)
Dubbelglas €50,- €150,- tot €170,-
HR-glas €55,- €200,- tot €220,-
HR+-glas €60,- €260,- tot €280,-
HR++-glas €65,- €280,- tot €300,-
HR+++-glas. €110,- €310,- tot €330,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, maar excl. het plaatsen.

Extra opties voor ramen: prijzen

Bij het plaatsen van een raam heb je nog enkele extra mogelijkheden. Gelukkig beïnvloeden deze de prijzen voor ramen niet veel.

Een vliegenraam of ventilatierooster zijn handige manieren om de kamer te verluchten. Een vliegenraam kost hoogstens €80,- per m2 en de kostprijs voor een ventilatierooster is maximum €150,- per m2.

De kostprijs voor rolluiken is ook vrij economisch. Rolluiken houden bovendien meer licht buiten dan gordijnen en isoleren beter. Ze beschermen het glas ook tegen onweer. Handmatige rolluiken kosten een stuk minder dan elektrische.

Extra optie Gemiddelde prijzen per 1 m²*
Vliegenraam €40,- tot €80,-
Ventilatierooster €50,- tot €150,-
Rolluik – handmatig €250,- tot €350,-
Rolluik – elektrisch  €75,- tot €130,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, maar exclusief de montage. Vraag gratis offertes aan.

Ramen vervangen prijs: hoe hoog is de btw?

Is je privéwoning ouder dan 10 jaar en factureert de aannemer de werken direct aan de eindgebruiker? Dan betaal je slechts 6% btw op de prijs voor nieuwe ramen. Lees meer over de exacte voorwaarden op de website van de FOD Financiën.

Doe-het-zelvers kunnen geen gebruik maken van dit voordeel. Enkel wie de ramen laat leveren en plaatsen door een aannemer kan besparen op de prijs om ramen te vervangen.

Kosten ramen: handige bespaartips!

Zoals gezegd, kan je met een goede investering in hoogrendementsglas besparen op je energiefactuur. Nieuwe ramen zijn ook minder gevoelig voor condensatie. Je voorkomt dus ook vochtproblemen.

Gelukkig kan je ook besparen op de kostprijs voor hoogrendementsglas! Doordat dit glas de isolatiewaarde van je woning verbetert, kan je premies voor ramen aanvragen.

Op www.energiesparen.be en www.premiezoeker.be vind je bovendien misschien nog meer premies. Op deze websites vind je handige informatie over lokale subsidies voor renovatiewerken zoals ramen vervangen en nieuwe ramen plaatsen.

prijzen ramen

Ramen laten plaatsen? Gratis offertes vergelijken!

Perfect maatwerk is heel belangrijk. Een goede kwaliteit en goede plaatsing voorkomen problemen met condensatie. Bovendien moet alles goed afgesloten zijn om een goede isolatie te garanderen.

Daarom is het aanbevolen om de ramen te laten leveren en plaatsen door een vakman. Bovendien kom je dan eventueel in aanmerking voor het btw-tarief van 6% op de kostprijs voor je ramen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je kan verder besparen op de prijzen voor ramen door offertes te vergelijken. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende vakmannen. Door hun prijzen te vergelijken, weet je zeker dat je een correcte prijs betaalt voor jouw raam.

Gratis offertes vergelijken!