Keuken plaatsen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Keukenrenovatie
  4. /
  5. Keuken plaatsen

Keuken plaatsen: werkwijze en aandachtspunten

Wil je een keuken laten plaatsen of ben je van plan om de keuken zelf te plaatsen? Je hebt waarschijnlijk nog enkele vragen over de werkwijze en de belangrijkste aandachtspunten.

Lees verder om te ontdekken waar je rekening mee moet houden om een keuken te plaatsen en waarom een vakman vaak verplicht is.

Voor je een monteur inschakelt, is het handig om wat inzicht te hebben over de prijzen. Daarom krijg je hier een overzicht van de kosten en de verschillende factoren die de kostprijs beïnvloeden.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarnaast is het ook aan te raden om offertes te vergelijken. Vraag hier gratis offertes aan om vrijblijvend de tarieven van aannemers uit de buurt te vergelijken. Zo bespaar je bovendien gemakkelijk wat op de kosten om een keuken te laten plaatsen.Hoe wordt een keuken geplaatst?

Een succesvolle plaatsing van een keuken gebeurt in verschillende stappen. Men begint uiteraard met een grondige voorbereiding, eventueel in samenspraak met een architect of aannemer.

De echte werken beginnen met de leidingen. Daarna volgt de installatie van de keukenkasten en de montage van het werkblad en de spatwand. Vervolgens kan de keukenapparatuur geïnstalleerd worden. Ten slotte, werkt men het geheel af om een mooie keuken op te leveren.keuken plaatsen

Voorbereiding

Een keuken plaatsen begint met een nauwkeurige voorbereiding. Dit bestaat uit een overleg met de vakman over het gewenste materiaal en een duidelijk keukenplan.

De vakman zoekt dan het de juiste materiaal en de nodige gereedschappen bijeen zodat de werken vlot kunnen verlopen. Indien nodig, haalt hij nog de laatste delen van de oude keuken weg om net te kunnen werken.

Leidingen verleggen en afwerken

Wanneer je een keuken plaatst in een oude woning is het vaak nodig om leidingen te vervangen of verleggen. Zowel voor water, elektriciteit en gas moeten de leidingen nagekeken en eventueel opnieuw gelegd worden.

Voor je veiligheid is het belangrijk dat deze installatie heel nauwkeurig gebeurt. Daarom mogen wijzigingen aan elektrische leidingen alleen uitgevoerd worden door een erkende installateur.

Plaatsen keukenkastjes

Eenmaal alle leidingen en de rest van de elektrische installatie in orde zijn, kunnen de keukenkasten geplaatst worden. Deze vormen als het ware het geraamte voor de keuken.

Voor het gemak en omdat alles goed zou passen, begint de vakman in de hoek. Vandaar werkt hij verder om de rest van de kasten te bouwen. Als er zowel kasten bovenaan als onderaan komen dan begint hij met de bovenste kasten. Op deze manier verlopen de werken gemakkelijker.

Montage werkblad

Als de keukenkasten op hun plaats zitten, volgt de rest van de keukenindeling. Terwijl er nog veel ruimte is, maakt hij er gebruik van om eerst het aanrecht te plaatsen.

Het aanrecht wordt doorgaans op maat geleverd. Het wordt daarna ter plaatse op de kast vastgemaakt. Ter afwerking brengt de vakman kit aan op alle naden en verbindingen met keukenkasten of ander keukenmeubilair.

Wandtegels of spatwand aanbrengen

Rond het fornuis is er altijd spatgevaar. Het vet en ander voedsel kunnen de muur beschadigen. Daarom plaatst men vaak een tegelwand of spatwand achter het fornuis. Dit bestaat doorgaans uit een glanzend materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is.

Populaire materialen voor een spatwand zijn glas, inox en composiet.

Keukenapparatuur installeren

Tijdens de installatie van de keukenkasten en leidingen hield de vakman al rekening met de keukenapparatuur. Nu de rest van de keuken geplaatst is, kunnen ook de keukentoestellen op hun plaats gezet worden.

De vakman zorgt ervoor dat de snoeren veilig weggeborgen zitten en dat alle leidingen netjes aangesloten worden. Zo voorkom je gevaarlijke gaslekken of vervelende waterlekken.

Een keuken laten plaatsen door een ervaren vakman?

Vraag gratis offertes aan om de beste tarieven van vaklui uit de buurt te ontdekken.

Keuken zelf plaatsen: tips

Voor de doe-het-zelver gaan we hier wat verder in op tips en aandachtspunten om een keuken zelf te plaatsen. Uiteraard kan je gewoon bovenstaand stappenplan van de vakman volgen. Houd echter rekening met onderstaande factoren om de werken tot een goed einde te brengen.

Om het werk gemakkelijk te maken, is het belangrijk om de keuken loodrecht te zetten. Zorg dat alle muren en vooral de vloer helemaal vlak staan. Zo maak je het een stuk eenvoudiger om leidingen te leggen en keukenkasten te installeren.

Ga na voor welk leidingwerk je een vakman dient in te schakelen. Bepaalde werken aan de elektrische installatie mag je namelijk niet zelf uitvoeren.

Een grondige voorbereiding vormt de basis voor de rest van de installatie. Vooral het aftekenen van de keukenkasten is belangrijk. Hou daarbij rekening met voldoende ruimte om de kasten te openen. Denk ook na over de hoogte van het aanrecht, de koelkast en eventuele oven voor een optimaal gebruiksgemak.

Ten slotte, raden we aan om alle apparaten te testen voor installatie. Vooral ingebouwde toestellen en afzuigkappen vergen wat werk dus wil je nadien niet ontdekken dat ze niet werken.

Als je zelf een keuken plaatst, sluit je vele mogelijkheden uit. Bepaalde afwerkingen, zoals tadelakt, kan je namelijk moeilijk zelf uitvoeren. Een cement gietvloer plaatsen wordt ook wat moeilijk. Als je dit toch wil, schakel dan een keukenaannemer in om deze werken te coördineren en af te spreken wat je zelf kan doen.

Benieuwd naar de kosten voor het plaatsen van een keuken? Ontvang gratis offertes!

Wat kost een keuken plaatsen?

De kosten om een keuken te plaatsen zijn opgebouwd uit verschillende elementen. De belangrijkste onderdelen van de totaalprijs zijn demontage, werk aan de leidingen en installatie.

Het sloopwerk en de demontage van de oude keuken kosten om en bij de €500,-. Ook het leidingwerk valt goed mee qua prijs. Reken daarvoor op zo’n €150,-.

De installatie, ten slotte, is vaak wel wat duurder. De prijs is ook wat gevarieerder. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de verschillende prijzen.

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Oude keuken demonteren €400,- tot €600,-
Leidingen verleggen €100,- tot €200,-
Keuken plaatsen €700,- tot €2.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Exacte prijs weten? Vraag gratis offertes aan!

keuken laten plaatsen

Prijsopbouw: welke factoren bepalen de totaalkost?

De kosten van de verschillende onderdelen vormen samen de totaalprijs. Bij elk onderdeel zijn er echter ook meerdere factoren die de kosten beïnvloeden.

De prijs voor de demontage hangt vooral af van de omvang van de keuken, het materiaal en de tarieven van de vaklui. Hier hou je ook rekening met hoe de keuken gesloopt wordt. Als je materiaal opnieuw wil gebruiken of verkopen moet de vakman voorzichtiger tewerk gaan. Dit zal uiteraard wat meer kosten.

Op vlak van leidingen kan de prijs verschillen volgens de arbeidskosten, het aantal benodigde vervangingen en het aantal aansluitingspunten voor water, gas en elektriciteit.

Bij de eventuele plaatsing dien je opnieuw rekening te houden met de kosten van de vakman. Daarnaast is ook de omvang van de keuken van belang, net zoals het aantal nieuwe keukenkasten. Ook de vorm speelt een rol. Een kookeiland leunt niet tegen een muur aan waardoor het duurder is.

Andere belangrijke factoren bij de installatie zijn het merk van de keuken, het model van de verschillende toestellen en de integratie van eventuele domotica en slimme apparatuur.

Besparen op de kosten?

Door de vele werkzaamheden is een keuken plaatsen helaas niet goedkoop. Gelukkig kan je op verschillende manieren besparen. Met onderstaande tips doe je gemakkelijk enkele honderden euros af van de totaalprijs.

  • Steek zelf een handje toe om te besparen. Misschien kan je zelf de oude keuken slopen of helpen bij de installatie van de nieuwe keukenmeubels.
  • Bespaar op de kosten voor keukenmeubels door voor goedkopere keukenkastjes te kiezen. Kasten met houtlook zijn veel goedkoper dan echt hout. Dit geldt ook voor het materiaal van het keukenblad.
  • Vergelijk prijzen bij meerdere leveranciers om de goedkoopste toestellen te vinden. Vaak moet je daarvoor wel verschillende merken combineren.
  • Kies voor een vakman uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten.

Waarom een keukeninstallateur inschakelen?

Ten eerste, zijn er bepaalde werken die je niet zelf mag uitvoeren. Zoals we al aanhaalden, dienen bepaalde leidingwerken sowieso door een erkende vakman uitgevoerd te worden.

Ook voor de rest van de keukeninstallatie is het echter geen slecht idee om een ervaren vakman in te schakelen.

Een vakman heeft, bijvoorbeeld, het nodige materiaal om zich ervan te verzekeren dat de muren perfect loodrecht staan. Dit is belangrijk om de rest van de werken goed uit te kunnen voeren.

Daarnaast zorgt een vakman voor een nette installatie van de keukenkasten zonder problemen. Een doe-het-zelver maakt wel eens een rekenfoutje waardoor heel de installatie in de war loopt.

keuken plaatsen kosten

Keuken laten plaatsen? Bespaar op de kosten!

Zoek een ervaren en betrouwbare vakman om je keuken te plaatsen. De installatie van een keuken is niet eenvoudig maar wel heel belangrijk. Je wil dus niet dat er iets fout loopt.

Gebruik onze gratis offertedienst om gemakkelijk een geschikte aannemer te vinden om je nieuwe keuken te laten plaatsen. Door offertes aan te vragen en tarieven te vergelijken, kan je bovendien extra besparen op de prijs.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Begin snel met je eerste gratis aanvraag!

Gratis offertes vergelijken!