Keukenkast schilderen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Keukenrenovatie
 4. /
 5. Keukenkasten schilderen

Keukenkasten schilderen: belangrijke tips

Is het tijd om de keuken op te frissen? Misschien de keukenkasten eens schilderen? Dat is een goedkope ingreep met een groots resultaat.

Ontdek hier hoe je aan de slag gaat om keukenkastjes te schilderen, welk materiaal je nodig hebt en hoe je de geschikte verf kiest.

Start gratis offerteaanvraag!

Heb je liever advies op maat of wil je het schilderwerk laten uitvoeren, vraag dan gratis offertes aan. Zo kan je gemakkelijk tarieven van vaklui uit de buurt vergelijken.Waarom keukenkasten schilderen?

De keukenkastjes schilderen is wellicht de goedkoopste manier om de keuken een nieuwe look te geven. Voor minder dan duizend euro kan je het volledige keukenmeubilair een laagje verf geven waardoor de hele keuken er weer als nieuw uitziet.

Bovendien biedt een laagje verf bescherming tegen krassen, stoten en vetvlekken. Goed geschilderde keukenkastjes zijn ook gemakkelijker schoon te maken.

keukenkasten schilderen

Hoe keukenkasten schilderen?

Om je keukenkastjes te schilderen, dien je eerst goed materiaal aan te kopen. De grondverf en lak hangen af van het materiaal van de kastjes.

Dit is een overzicht van het nodige materiaal:

 • Lakverf
 • Grondverf
 • Schuurpapier of schuurspons
 • Verfborstel en verfroller
 • Ontvetter
 • Schilderstape

De keukenkasten laten schilderen door een vakman? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!Welke voorbereidingen moet ik treffen?

Haal de keukenkastdeuren indien mogelijk af om gemakkelijker te werken.

Begin met het ontvetten van de kastjes. Zo voorkom je dat je de vetvlekken in de kasten schuurt en zo nooit meer wegkrijgt. Spoel daarna af met lauw water.

Nu kan je wel grondig schuren om oude kapotte verf te verwijderen of om houten kastjes schilderklaar te maken.

Vul ook eventuele schroefgaatjes en andere kapotte delen op om een strak resultaat te krijgen.

Plak daarna nog de randen af waar nodig en je bent klaar om de keukenfrontjes te schilderen.

Grondlaag keukenkast schilderen

Kies de juiste primer of grondverf om een mooi resultaat te verkrijgen. Bij MDF heb je een grondverf nodig die ervoor zorgt dat het materiaal de verf niet te veel opzuigt.

Melanine en kunststof hebben net een glad oppervlak. Hiervoor heb je een hechtingsprimer nodig zodat de verf niet afdruipt.

Schilder eerst de randen en hoeken met een borstel en daarna de grote oppervlakken met een verfrol. Als je keukenfrontjes hebt met veel details schilder je best alles met een borstel.

Keukenfrontjes verven

Voor je begint met de afwerklagen is het belangrijk om de grondlaag even op te schuren en weer te ontstoffen.

Roer de verf goed door en begin de randen te schilderen. Daarna verf je de grote oppervlakken. Breng eerst enkele verticale strepen aan. Daarna ga je de verf horizontaal verdelen en opnieuw verticaal uitrollen. Strijk steeds uit in dezelfde richting om een egaal resultaat te verkrijgen.

Vergeet niet om nog even licht te schuren en ontstoffen voor je de tweede laag aanbrengt.

Nadien dien je de schilderstape te verwijderen terwijl de verf nog nat is om te voorkomen dat de verf afbrokkelt bij het verwijderen.

Wil je de keukenkasten liever laten schilderen?

Vraag gratis offertes aan om tarieven van vaklui uit je buurt te vergelijken.

Aandachtspunten zelf keukenkasten schilderen

Wil je de keukenkastjes zelf schilderen?

Vraag dan zeker raad in de verfwinkel om een goede primer en lakverf te kiezen.

Probeer de keukenkastjes te demonteren om gemakkelijker te kunnen werken. Zo kan je steeds met rechte rug schilderen. Ook de randen en contouren kan je zo netter schilderen.

Vergeet niet dat het belangrijk is om goed te ontvetten. Doe dit altijd eerst anders schuur je het vet vast in de kast.

Meer weten over andere binnenschilderwerken die je kunt doen? Kijk dan op de pagina binnenschilderwerken.Welke verf voor keukenkasten?

Om keukenkastjes te schilderen, kies je best een solventgedragen of watergedragen lakverf.

Solventgedragen verf biedt betere bescherming tegen krassen en vet. Het is ook gemakkelijker schoon te maken. De nadelen zijn echter lichte geurhinder in het begin en vergeling na verloop van tijd. Deze verfsoort droogt traag waardoor je gemakkelijk nog wat retouches kan doen.

Watergedragen lakverf geeft iets minder bescherming maar je hebt geen last van de andere ongemakkelijkheden. Vooral bij lichtere kleuren is dit een betere keuze.

Van welk materiaal zijn de keukenkasten?

De materiaalsoort is bepalend voor het type grondverf en lakverf. Kies altijd verf voor het juiste type materiaal. Zo krijg je het beste resultaat. Meestal kan je wel met een andere verfsoort schilderen, maar het schilderwerk zal sneller kapotgaan.

Heb je eikenhouten keukenkasten? Schuur dan niet te veel om de laklaag te beschermen. Dit zorgt ervoor dat het hout niet zal bloeden.

Keukenkasten schilderen: kleuren

Je kan de keuken in principe in alle kleuren van de regenboog schilderen maar je kiest het best een kleur dat past bij de rest van het interieur.

Kies voor lichte kleuren in kleinere keukens en waag eens een feller kleur in grotere keukens voor wat meer persoonlijkheid.

Als je ook eet in de keuken, gebruik je best ook een warmere kleur om de ruimte wat aangenamer te maken.

Keukenkasten schilderen: prijs 2024

De totale prijs om alle keukenkasten te verven ligt doorgaans tussen de €500, en €800,- voor een gemiddelde keuken. De prijs kan natuurlijk verschillen volgens het type verf, de totale oppervlakte, het aantal details in de keukenfronten en de tarieven van de vakman.

In onderstaande tabel krijg je ook een overzicht van specifiekere prijzen voor standaardafmetingen.

Gemiddelde afmetingen Gemiddelde prijs incl. btw, arbeid, ontvetten, schuren, grondlaag en spuiten*
Fronten 15 x 60 cm €20,- tot €40,-
Fronten 40 x 60 cm €40,- tot €70,-
Fronten 60 x 70 cm €50,- tot €80,-
Koelkastdeur 40 x 180 cm €60,- tot € 90,-
Apothekerskastdeur 40 x 200 cm €70,- tot €80,-
Hoekkast €65,- tot €90,-

*Let op: dit zijn richtprijzen op basis van gemiddelde tarieven. Vraag hier gratis offertes aan om gedetailleerde prijzen te ontvangen.

keukenkast schilderen

Goedkoop keukenkasten schilderen? Vergelijk gratis offertes

Wil je een vakman inschakelen om de keukenkasten te laten schilderen?

Vergelijk dan offertes om de beste tarieven te vinden. Door meerdere vaklui te vergelijken kan je gemakkelijk tot 40% besparen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Geloof je ons niet?

Probeer het dan snel uit door hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen.

Gratis offertes vergelijken!