Keukenrenovatie of nieuwe keuken?

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Keukenrenovatie
 4. /
 5. Keukenrenovatie of nieuwe keuken?

Keuken renoveren of een nieuwe keuken installeren?

Je bent de keuken beu. Het is tijd voor iets nieuws. Maar wil je iets volledigs nieuws of is een kleine verandering voldoende? Ga je voor een keukenrenovatie of nieuwe keuken?

Lees verder om de voor- en nadelen van beide te ontdekken. Daarnaast bespreken we de mogelijkheden en de prijzen.

Start gratis offerteaanvraag!

Voor advies op maat en exacte prijzen spreek je best een vakman aan. Vind een goede vakman uit de buurt door hier een gratis offerteaanvraag in te dienen.

Oude keuken renoveren

Om de bestaande keuken te vernieuwen heb je twee keuzes: je kan wat kleine veranderingen doorvoeren door middel van een keukenrenovatie of je kan een volledig nieuwe keuken plaatsen.

Een keukenrenovatie is goedkoper maar de mogelijkheden zijn beperkt. Een nieuwe keuken plaatsen duurt langer maar je kan de nieuwe ruimte volledig opnieuw inrichten.

Elke keuze heeft zijn voor- en nadelen. We bespreken ze hieronder.

Keukenrenovatie

Een keukenrenovatie is een opknapbeurt voor de keuken. De structuur blijft dezelfde maar het uitzicht kan veranderen door voor nieuwe materialen en kleuren te kiezen.

Bij een keukenrenovatie vervangt men vooral de deuren van alle keukenkasten. Je kan echter ook opnieuw schilderen en voor een nieuw aanrecht kiezen.

Een keukenrenovatie is een goed idee als de staat van je keuken nog goed meevalt en je vooral uit bent op een vernieuwde look.

keukenrenovatie nieuwe keuken

1. Voordelen renoveren

Kies je ervoor om de bestaande keuken te renoveren, dan mag je rekenen op deze voordelen:

 • Voor weinig geld kan je al veel veranderen.
 • Het is meestal goedkoper dan een nieuwe keuken.
 • Er zijn geen grote afbraakwerken nodig.
 • Je hebt geen hoge afvoerkosten.
 • Het gaat sneller dan een nieuwe keuken plaatsen.
 • De waarde van je woning stijgt ondanks de kleine investering.

2. Beperkingen

Helaas heeft een keukenrenovatie ook enkele beperkingen die je met een nieuwe keuken wel vermijdt.

Je kan de keukenindeling niet wijzigen. Een groter keukenblad, de wasbak op een andere plaats of een keukeneiland plaatsen, zijn dus geen optie.

Daarnaast is het mogelijk dat je enkele jaren na de renovatie opnieuw mag beginnen of toch een nieuwe keuken nodig hebt. De keuken gaat namelijk al enkele jaren mee. Een renovatie doet de keuken er weer als nieuw uitzien maar bepaalde delen blijven natuurlijk even oud.

Ten slotte, is er het risico dat je dezelfde keukenkastjes of tegels niet meer vindt. Vele merken brengen elk jaar nieuwe modellen uit en de oude worden dan niet meer opnieuw geproduceerd.

Opgelet: als je veel veranderingen overweegt in de keuken, is een nieuwe keuken misschien een betere keuze. Het prijsverschil tussen een keukenrenovatie of nieuwe keuken wordt veel kleiner en de voordelen van een renovatie wegen dan niet meer op tegen die van een nieuwe keuken.

Zit je te twijfelen tussen een renovatie of een nieuwe keuken? Vraag dan gratis offertes aan en kijk wat jij kan besparen!

3. Mogelijkheden

De voornaamste verandering bij een keukenrenovatie is, zoals gezegd, het vernieuwen van de keukenkasten. Dat kan door de frontjes te schilderen of door de gehele deurtjes te vervangen. Daarnaast kan je ook de handgrepen vervangen.

Een andere mogelijkheid is om enkel de spatwand of het keukenblad te vervangen. Door hier een nieuw glas of natuursteen te plaatsen, kan je al veel veranderen in de keuken. Tegelijk kan je ook de spoelbak vernieuwen.

In het geval van oudere keukens, kan je geleidelijk aan de keukenapparatuur vernieuwen. Nieuwe toestellen zien er vaak een stuk moderner uit.

Een keukenrenovatie laten uitvoeren door een erkende vakman?

Vind nu de beste tarieven door hier gratis offertes aan te vragen.

Nieuwe keuken

Wanneer de oude keuken renoveren geen optie meer is omwille van de slechte staat, kies je voor een nieuwe keuken. Ook als er nog geen problemen zijn maar de apparatuur en kasten al wat ouder zijn, is een volledig nieuwe keuken geen slecht idee.

Een nieuwe keuken is uiteraard ook nodig wanneer je de indeling van de keuken wil veranderen.

Wil je een kookeiland of een grotere keuken, dan moet je minstens een deel van de bestaande keuken afbreken. Deze extra afbraakwerken zorgen ervoor dat het plaatsen van een nieuwe keuken wat langer duurt. Wil je een een nieuwe of gerenoveerde keuken zonder te breken? Kijk dan op de pagina Keukenrenovatie zonder breken.

1. Voordelen nieuwe keuken

Een nieuwe keuken plaatsen heeft zonder twijfel vele voordelen voor je woning. Als je voor deze optie kiest, geniet je van:

 • Een volledig nieuwe look in de keuken.
 • Een nieuwe keuken die helemaal naar wens is.
 • Moderne functionaliteiten op jouw maat.
 • De mogelijkheid om de indeling aan te passen.
 • Een keuken die weer vele jaren kan dienstdoen.
 • Een flinke waardestijging van je woning.

2. Beperkingen

De beperkingen van een volledig nieuwe keuken zijn dat er veel meer werken en kosten bijkomen.

Om te beginnen komt er veel meer afbraakwerk bij kijken. Alles wat afgebroken wordt, moet bovendien afgevoerd worden.

Een nieuwe keuken plaatsen, duurt langer dan een keuken renoveren. De arbeidskosten zullen een stuk hoger liggen en dus ook de totaalkosten.

Al deze werken nemen natuurlijk ook meer tijd in beslag. Je zal de keuken tijdelijk niet kunnen gebruiken.

Een aannemer nodig voor de installatie van je nieuwe keuken?

Vraag gratis offertes aan om tarieven van aannemers uit de buurt te vergelijken.

3. Mogelijkheden

Het belangrijkste bij een nieuwe keuken is de mogelijkheid om de indeling aan te passen. Je hebt weinig beperkingen dus kan je de vorm van de keuken aanpassen en het aantal kasten plaatsen dat je wil.

Een keukeneiland is een prima idee voor een moderne keuken. Daarnaast kiezen ook vele voor een betere overgang met de woonkamer of veranda.

De exacte mogelijkheden zijn echter sterk afhankelijk van je budget. Stel een plan op en spreek af met een aannemer om alle opties voor jouw keuken te overwegen. Vraag daarom gratis en vrijblijvend offertes aan.

Keukenrenovatie of nieuwe keuken: prijzen

Is de keuken nog in goede staat en wil je enkel het uitzicht wat aanpassen, dan is een renovatie de beste keuze. Wanneer de keuken al wat ouder is, overweeg je misschien best een volledig nieuwe keuken.

In het algemeen is een keukenrenovatie goedkoper dan een nieuwe keuken. Een standaardrenovatie kost doorgaans minder dan €3.000,-. Een volledig nieuwe keuken daarentegen kost tussen de €10.000,- en €20.000,-.

De prijs van een renovatie van de keuken benadert echter snel die van een nieuwe keuken als er veel werk nodig is. Wanneer je veel wil aanpassen en de keuken in slechte staat is, nemen de arbeidsuren snel toe. Benieuwd naar de exacte prijs van een keukenrenovatie? kijk dan op de pagina Keukenrenovatie prijs of vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Keuken laten vernieuwen?

Of je nu de keuken wil renoveren of een nieuwe keuken wil, je laat de werken best over aan een vakman.

Vanaf de kleinste renovaties spreken we namelijk al van precisiewerk. Voor een net resultaat ben je dus altijd beter af met een ervaren vakman.

Een volledig nieuwe keuken zelf plaatsen, is bijna onbegonnen werk. Bovendien is het ook niet voordelig. Er bestaan verschillende premies en voordelen voor renovatiewerken, maar deze gelden enkel als je de werken laat uitvoeren door een erkende vakman of aannemer. Vraag daarom gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar op de kosten!

nieuwe keuken

Besparen op vernieuwde keuken? Vergelijk gratis offertes

Heb je kunnen beslissen of je een nieuwe keuken of een keukenrenovatie wil?

Prima, dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Of beter, om de handen uit de mouwen te laten steken. Met een vakman ben je namelijk veel beter af.

Ga verder naar onze offertedienst om een gratis aanvraag in te dienen.

Start gratis offerteaanvraag!

Zo snel mogelijk sturen we je tot vier offertes op zodat je gratis en vrijblijvend tarieven kan vergelijken. Dat is de gemakkelijkste manier om goede tarieven te vinden voor de werken in de keuken.

Gratis offertes vergelijken!