Zonnepanelen laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Zonnepanelen premie 2023

Ga je zonnepanelen plaatsen of heb je net een nieuwe installatie geplaatst? Je kan op verschillende manieren genieten van premies voor zonnepanelen. Lees verder om de voornaamste premies te ontdekken. We bespreken voor elke premie de bedragen, de voorwaarden en de aanvraagprocedure. Geniet optimaal van alle premies door je zonnepanelen te laten plaatsen door een erkende installateur.

Start gratis offerteaanvraag!

Vind er snel een installateur door hier vrijblijvend gratis offertes aan te vragen.Voordelen zonnepanelen

Zonnepanelen hebben vele voordelen voor je portefeuille en het milieu. Door zonnepanelen te installeren, wek je je eigen elektriciteit op en betaal je veel minder op de jaarlijkste energiekosten. De terugverdientijd voor zonnepanelen ligt doorgaans net onder tien jaar. Met premies kan je de investering zelfs sneller terugverdienen.

Doordat je nu je eigen energie gaat opwekken, help je uiteraard ook het milieu. Je maakt namelijk je eigen groene energie aan. Zo wordt energietransport ook overbodig.

zonnepanelen premie

Overzicht premies

De situatie rond premies voor zonnepanelen is vrij ingewikkeld. De overheid voert vaak veranderingen door. Zo zijn er tegenwoordig minder premies dan enkele jaren terug. Maar er is in 2021 ook een nieuwe premie bijgekomen.

Naast een lager btw-tarief zijn er in 2023 drie premies voor zonnepanelen:

  • De premie van de netbeheerder Fluvius
  • De EPC-label premie
  • De retroactieve premie voor zonnepanelen.

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen? Vergelijk gratis offertes!

Premie Fluvius

De netbeheerder Fluvius doet een grote inspanning om energiebesparende maatregelen te belonen. Uiteraard zijn zonnepanelen een goede investering voor het milieu en energiebesparing.

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen door een installateur kan je een premie aanvragen bij Fluvius. Om van de premie te genieten, dien je echter verschillende stappen te doorlopen en aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Hieronder krijg je uitgebreide info over de subsidie van Fluvius.Zonnepanelen keuren

Voor je een aanvraag kan indienen, dien je de zonnepanelen te laten keuren volgens het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties (AREI).

Deze keuring dient ervoor om te onderzoeken of je installatie veilig in en of je ze mag opstarten. Je moet hiervoor een erkende installateur inschakelen. Na afloop dien je een kopie van het volledig verslag te bezorgen aan je netbeheerder.

Zonnepanelen aanmelden

Eenmaal de installatie gekeurd is en je ze in dienst neemt, moet je dit melden aan de netbeheerder. Zo weet deze op welke punten er elektriciteit in het netwerk ingevoerd wordt. Ga naar de Fluvius checklist wat je nodig hebt om je zonnepanelen aan te melden.

De aanmelding dient te gebeuren binnen de 30 dagen na de keuring van je fotovoltaïsche installatie. Na de aanmelding ontvang je en identificatienummer: het G-nummer.

Digitale meter installeren

Kort na de aanmelding van je installatie komt de netbeheerder langs om een digitale meter te installeren. Eenmaal deze geïnstalleerd is, kan je de premie aanvragen. Terugdraaiende tellers voor zonnepanelen werden in 2021 afgeschaft. We vertellen er later meer over wanneer we het over de retroactieve premie voor zonnepanelen hebben.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden om een subsidie voor zonnepanelen aan te vragen zijn dus een goede keuring, de aanmelding van je installatie en een digitale meter.

Om van je premie te genieten dien je ook aan onderstaande voorwaarden te voldoen:

  • Ingebruikname van je installatie na 1 januari 2021
  • Een nieuwe installatie met een omvormer voor 10 kVA of minder
  • Installatie door een erkende aannemer

Daarnaast moet je een kopie van alle facturen toevoegen, het RESCERT-nummer van de installateur, en het datum en nummer van de EPB aangifte. Raadpleeg alle voorwaarden en verdere informatie bij Fluvius.

Bedrag

De premie voor zonnepanelen bestaat uit maximaal 40% van het factuurbedrag, maar er is ook een maximaal vast bedrag.

Het maximumbedrag voor deze premie is €1.500,- in 2021. Beschermde afnemers kunnen echter tot €1.800,- ontvangen.

Het exacte bedrag hangt echter af van de datum van aanvraag. Zoals gezegd, worden zonnepanelen steeds goedkoper. Dat betekent dat de prijzen ook jaarlijks dalen. Elk jaar zakt het maximumbedrag namelijk met €375,- totdat er in 2025 geen premie meer bestaat.

Hulp gezocht bij de installatie van zonnepanelen?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste installateurs uit je buurt te vergelijken.

EPC-label premie

Door de afbouw van de subsidies voor zonnepanelen werd er in 2021 een nieuwe premie in het leven geroepen voor woningen met een slechte energieprestatie. De EPC-label premie voor zonnepanelen geldt voor woningen dien binnen een periode van vijf jaar een grondige verbetering van de energieprestatie ervaren.


Lees meer over:


Voorwaarden

De premie geldt dus voor woningen die een slechte energieprestatie hadden. Omdat aan te den je een geldig energieprestatiecertificaat voor te leggen dan niet ouder is dan 2019. Een woning dient een score van E of F te hebben; een appartement D, E of F.

Verder dient je woning binnen de vijf jaar minstens een C te halen en een appartement een B. Dit dien je aan te tonen met een nieuw EPC-label. Het tijdverschil tussen beide certificaten mag niet meer dan vijf jaar bedragen.

Bedrag

Het bedrag voor de EPC-label premie hangt af van de score van het nieuwe certificaat. In deze tabel krijg je een overzicht. Zoals je ziet, geniet je als beschermde afnemer van een bonus van 20%.

Je kan de premie ook in schijven laten uitbetalen door tussentijdse certificaten voor te leggen.

Labelpremie Begunstigde Woning Appartement
Naar A Algemene doelgroep €5.000,- €3.750,-
Naar A Beschermde afnemer €6.000,- €4.500,-
Naar B Algemene doelgroep €3.750,- €2.500,-
Naar B Beschermde afnemer €4.500,- €3.000,-
Naar C Algemene doelgroep €2.500,- Geen labelpremie
Naar C Beschermde afnemer €3.000,- Geen labelpremie

Aanvraag

Je kan de premie slechts eenmalig aanvragen en de premie is niet cumuleerbaar met de totaalrenovatiebonus van Fluvius.

Van zodra je een “slecht” certificaat ontvangt, kan je de aanvraag indienen. Wanneer je later het certificaat met de verbeterde score krijgt, geef je dit ook door. Binnen de twaalf maanden daarna vraag je de premie aan.

De aanvraag gebeurt enkel online via Fluvius.

Geniet van premies met behulp van een installateur

Vind snel een geschikte installateur voor zonnepanelen: vraag gratis offertes aan.

Retroactieve premie zonnepanelen

In 2021 werden terugdraaiende teller voor zonnepalen afgeschaft en vervangen door digitale tellers. Voor een groot aantal investeerders in zonnepanelen is dit een financiële aderlating. Ter compensatie werd daarom de retroactieve premie ingevoerd. Wie ook een warmtepomp heeft kan genieten van een groter premiebedrag.

Om deze premie aan te vragen, heb je een installatie nodig van voor 2021. Deze premie is dus niet combineerbaar met de EPC-label premie. Je dient de premie aan te vragen binnen de zes maanden na de plaatsing van je digitale meter. Het bedrag van deze premie voor zonnepanelen hangt af van het jaar waarin je de panelen in dienst hebt genomen en het jaar van de plaatsing van de digitale meter.

Je kan de bedragen en de rest van de voorwaarden raadplegen bij Fluvius.

premie-zonnepanelen

Goedkope zonnepanelen? Vergelijk gratis offertes

Wil je van deze premies genieten? Laat je zonnepanelen dan installeren door een erkende installateur. Vraag hier gratis offertes aan om gemakkelijk installateurs in je buurt te vinden.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Zo bespaar je jezelf tijd en geld. Door hun prijzen te vergelijken kan je namelijk besparen op de arbeidskosten en de panelen met de beste prijs-kwaliteitverhouding selecteren.

Gratis offertes vergelijken!