Zonnepanelen premie 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Zonnepanelen
 4. /
 5. Zonnepanelen premie

Overzicht zonnepanelen premies 2024

De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Hoewel je jaarlijks tot honderden euro’s op je energierekening bespaart, en de investering zelf in gemiddeld 8 jaar is terugverdient, blijft de aanschaf hoog. Daarom zijn er verschillende premies waar je gebruik van kunt maken. Lees je vooraf goed in in de voorwaarden, zodat je deze niet misloopt.

Op deze pagina vind je een handig overzicht van alle premies en voordelen waar je gebruik van kunt maken. Je leest onder andere over de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure. Profiteer optimaal van alle premies door je zonnepanelen te laten plaatsen door een erkende installateur.

Premie zonnepanelen: de belangrijkste informatie op een rij

 • Laat de panelen altijd aanleggen door een erkende zonnepanelen installateur, om de premies te kunnen aanvragen.
 • Zijn jouw zonnepanelen voor 2021 geïnstalleerd? Dan is er voor jou de Retroactieve premie zonnepanelen beschikbaar.
 • De netbeheerder Fluvius beloont energiebesparende maatregelen zoals het installeren van zonnepanelen. De premie is maximaal 40% van het investeringsbedrag.
 • De EPC-label premie is er voor mensen die woningen met een slechte energieprestatie hebben. Wanneer je met zonnepanelen het energielabel van je woning verbeterd, heb je recht op een premie.
 • Tot slot profiteer je van het verlaagde btw-tarief over de aanschaf van zonnepanelen: je betaald slecht 6% btw in plaats van 21%. De voorwaarde is dat je woning ouder dan 10 jaar is.


zonnepanelen premie

Overzicht premies

Premies voor zonnepanelen zijn vrij ingewikkeld; de overheid voert vaak veranderingen door. Zo zijn er tegenwoordig minder premies dan enkele jaren terug. Vanuit de Vlaamse Overheid is er een premie voor zonnepanelen beschikbaar, de Retroactieve investeringspremie. Daarnaast kun je gebruik maken van het verlaagde btw-tarief van 6% voor zonnepanelen. De voorwaarde is wel dat de woning ouder dan 10 jaar moet zijn.

Daarnaast kun je nog gebruik maken van de volgende premies:

 • De premie van de netbeheerder Fluvius
 • De EPC-label premie

Hieronder lees je meer over deze premies.

Retroactieve premie zonnepanelen

In 2021 werden terugdraaiende teller voor zonnepalen afgeschaft en vervangen door digitale tellers. Voor een groot aantal investeerders in zonnepanelen is dit een financiële aderlating. Ter compensatie werd daarom de Retroactieve premie ingevoerd. Wie ook een warmtepomp heeft kan profiteren van een groter premiebedrag.

Om deze premie aan te vragen, heb je een installatie nodig van voor 2021. Deze premie is dus niet combineerbaar met de EPC-label premie. Je dient de premie aan te vragen binnen de zes maanden na de plaatsing van je digitale meter. Het bedrag van deze premie voor zonnepanelen hangt af van het jaar waarin je de panelen in dienst hebt genomen en het jaar van de plaatsing van de digitale meter.

Je kan de bedragen en de rest van de voorwaarden raadplegen op deze website.

Premie Fluvius

De netbeheerder Fluvius doet een grote inspanning om energiebesparende maatregelen te belonen. Uiteraard zijn zonnepanelen een goede investering voor het milieu en energiebesparing.

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen door een installateur kan je een premie aanvragen bij Fluvius. Om van de premie gebruik te maken, dien je echter verschillende stappen te doorlopen en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén van deze voorwaarden is dat de panelen na 1 januari 2021 geplaatst moeten zijn.Zonnepanelen keuren

Voor je een aanvraag kan indienen, dien je de zonnepanelen te laten keuren volgens het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties (AREI). Op internet vind je hierover meer informatie.

Deze keuring dient ervoor om te onderzoeken of je installatie veilig in en of je ze mag opstarten. Je moet hiervoor een erkende installateur inschakelen. Na afloop dien je een kopie van het volledig verslag te bezorgen aan je netbeheerder.

Zonnepanelen aanmelden

Eenmaal de installatie gekeurd is en je ze in dienst neemt, moet je dit melden aan de netbeheerder. Zo weet deze op welke punten er elektriciteit in het netwerk ingevoerd wordt. Ga naar de Fluvius checklist wat je nodig hebt om je zonnepanelen aan te melden.

De aanmelding dient te gebeuren binnen de 30 dagen na de keuring van je fotovoltaïsche installatie. Na de aanmelding ontvang je en identificatienummer: het G-nummer.

Digitale meter installeren

Kort na de aanmelding van je installatie komt de netbeheerder langs om een digitale meter te installeren. Eenmaal deze geïnstalleerd is, kan je de premie aanvragen. Terugdraaiende tellers voor zonnepanelen werden in 2021 afgeschaft.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden om een subsidie voor zonnepanelen aan te vragen zijn dus een goede keuring, de aanmelding van je installatie en een digitale meter.

Om van je premie te profiteren dien je ook aan onderstaande voorwaarden te voldoen:

 • Ingebruikname van je installatie na 1 januari 2021
 • Een nieuwe installatie met een omvormer voor 10 kVA of minder
 • Installatie door een erkende zonnepanelen installateur

Daarnaast moet je een kopie van alle facturen toevoegen, het RESCERT-nummer van de installateur, en het datum en nummer van de EPB aangifte. Meer informatie over deze premie vind je op Vlaanderen.be

Premiebedrag

De premie voor zonnepanelen bestaat uit maximaal 40% van het factuurbedrag, maar er is ook een maximaal vast bedrag.

Het maximumbedrag voor deze premie is €1.500,- in 2021. Beschermde afnemers kunnen echter tot €1.800,- ontvangen.

Het exacte bedrag hangt echter af van de datum van aanvraag. Zoals gezegd, worden zonnepanelen steeds goedkoper. Dat betekent dat de prijzen ook jaarlijks dalen. Elk jaar zakt het maximumbedrag namelijk met €375,- totdat er in 2025 geen premie meer bestaat.

Op zoek naar een zonnepanelen installateur?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een installateur bij jou in de buurt.

EPC-label premie

Door de afbouw van de subsidies voor zonnepanelen werd er in 2021 een nieuwe premie in het leven geroepen voor woningen met een slechte energieprestatie. De EPC-label premie voor zonnepanelen geldt voor woningen die binnen een periode van vijf jaar een grondige verbetering van de energieprestatie ervaren.


Lees meer over:


Voorwaarden

De premie geldt dus voor woningen die een slechte energieprestatie hadden. Je moet een geldig energieprestatiecertificaat voorleggen dan niet ouder is dan 2019. Een woning dient een score van E of F te hebben; een appartement D, E of F.

Verder dient je woning binnen de vijf jaar minstens een C te halen en een appartement een B. Dit dien je aan te tonen met een nieuw EPC-label. Het tijdverschil tussen beide certificaten mag niet meer dan vijf jaar bedragen.

Bedrag

Het bedrag voor de EPC-label premie hangt af van de score van het nieuwe certificaat. In deze tabel krijg je een overzicht. Zoals je ziet, geniet je als beschermde afnemer van een bonus van 20%.

Je kan de premie ook in schijven laten uitbetalen door tussentijdse certificaten voor te leggen.

Labelpremie Begunstigde Woning Appartement
Naar A Algemene doelgroep €5.000,- €3.750,-
Naar A Beschermde afnemer €6.000,- €4.500,-
Naar B Algemene doelgroep €3.750,- €2.500,-
Naar B Beschermde afnemer €4.500,- €3.000,-
Naar C Algemene doelgroep €2.500,- Geen labelpremie
Naar C Beschermde afnemer €3.000,- Geen labelpremie

Aanvraag

Je kan de premie slechts eenmalig aanvragen en de premie is niet te combineren met de totaalrenovatiebonus van Fluvius.

Van zodra je een “slecht” certificaat ontvangt, kan je de aanvraag indienen. Wanneer je later het certificaat met de verbeterde score krijgt, geef je dit ook door. Binnen de twaalf maanden daarna vraag je de premie aan.

De aanvraag gebeurt enkel online via Fluvius.

Verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen

In sommigge gevallen betaal je slechts 6% btw over de aanschaf van zonnepanelen in plaats van 21%.

Je profiteert van het verlaagde btw-tarief wanneeer je woning ouder is dan 10 jaar. Is de woning jonger, dan betaal je gewoon 21%. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op Vlaanderen.be.

premie-zonnepanelen

Zonnepanelen laten installeren? Vergelijk gratis offertes

Wil je gebruik maken van deze premies? Laat je zonnepanelen dan installeren door een erkende installateur. Vraag hier gratis offertes aan om gemakkelijk installateurs in je buurt te vinden.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Zo bespaar je jezelf tijd en geld. Door hun prijzen te vergelijken kan je namelijk besparen op de arbeidskosten en de panelen met de beste prijs-kwaliteitverhouding selecteren.

Gratis offertes vergelijken!