Zonnepanelen plaatsen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Zonnepanelen
 4. /
 5. Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen laten plaatsen?

Wil je graag je eigen groene energie opwekken? Wat is dan een betere oplossing dan zonnepanelen plaatsen? Door de aanleg van een zonne-installatie, zorgt je dak voor voldoende stroom om je hele huishouden van elektriciteit te voorzien. Maar hoe werkt dat precies zo’n installatie, en waar moet je op letten om zonnepanelen te installeren? Hier hebben we het uitgebreid over de verschillende aandachtspunten, de kosten en de belangrijkste keuzes die je dient te maken.

Start gratis offerteaanvraag!

In ieder geval is het nuttig om een vakman aan te spreken en het project te overleggen. Vraag hier gratis offertes aan om een geschikte installateur voor zonnepanelen te vinden.Wat zijn de voordelen van zonnepanelen leggen?

Zonnepanelen leggen heeft een dubbel voordeel: besparen dankzij groene energie.

Wanneer je zonnepanelen legt, produceer je je eigen groene energie. Dat betekent dat je maandelijks geen elektriciteitskosten meer hebt. Hoeveel rendement je haalt hangt af van de kwaliteit en van het verschil tussen huren en kopen. Maar rendement haal je er sowieso uit.

En zoals gezegd, gaat het om groene energie. Door zonnepanelen te leggen, draag je je steentje bij tot een beter milieu.

zonnepanelen plaatsen

Zijn zonnepanelen mogelijk op mijn dak?

Iedereen zou voordeel kunnen halen uit zonnepanelen. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om zonnepanelen te leggen.

De eerste factoren zijn de oriëntatie en hellingshoek van je dak. Je hebt een bepaalde hoek en oriëntatie nodig om van een optimaal rendement te genieten. De installatie kan in sommige gevallen wel aangepast worden om dit te optimaliseren, maar als je, bijvoorbeeld, enkel een dak hebt dat gericht is op het Noorden, wordt het moeilijker.

Daarnaast dien je rekening te houden met de schaduw. Soms zorgen omliggende bomen of gebouwen voor een schaduwvlak op je dak. Wanneer er niet met genoeg ruimte over is om voldoende zonnepanelen te leggen, is de investering niet erg voordelig meer en heeft het weinig nut.

Ten slotte, is het soms verboden om zonnepanelen te plaatsen. Dat kan gebeuren als je woning tot een beschermd erfgoed gebeurt of als de verhuurder geen toestemming geeft. Verhuurders hebben er namelijk zelf weinig baat bij maar ze lopen wel het risico op schade aan het dak. Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Hoeveel zonnepanelen nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is afhankelijk van je gemiddeld verbruik en het vermogen van de panelen. Daarom drukt men de vereisten voor je fotovoltaïsche installatie liever uit volgens Wattpiek in plaats van aantal zonnepanelen of aantal vierkante meter.

In onderstaande tabel zie je het gemiddelde jaarverbruik volgens aantal personen en hoeveel Wattpiek je nodig hebt om aan dat verbruik te voldoen. Ook de gemiddelde prijs voor zo’n installatie staat in de tabel.

Voor een gezin van 3 à 4 personen komt dit neer op een installatie van 11 tot 13 zonnepanelen van 375 Wattpiek.

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld jaarverbruik Vereiste Wp (kWh/0.85) Prijsindicatie*
1 2.500 2.942 €4.100,- tot €4.800,-
2 3.000 3.530 €4.800,- tot €5.600,-
3 3.500 4.118 €5.600,- tot €6.700,-
4 4.000 4.706 €6.700,- tot €7.400,-
5 4.500 5295 €7.400,- tot €8.300,-
6 5.000 5.883 €8.300,- tot €9.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Soms zijn er externe factoren die voor extra kosten zorgen. Vraag gratis offertes aan voor prijzen op maat.

Prijzen zonnepanelen

In bovenstaande tabel kon je al enkele prijzen van zonnepanelen raadplegen. Met een kleine berekening zie je dat dit neer komt op een gemiddelde prijs van €1.500,- per Wattpiek. Dat komt neer op een installatie van zo’n 3 zonnepanelen. De gemiddelde prijs is namelijk €500,-.

Toch vind je weinig panelen aan deze prijs. De prijs is namelijk afhankelijk van de kwaliteit. Duurdere panelen met kristallijnen kosten al snel boven de €600,- terwijl amorfe zonnepanelen slechts rond de €400,- kosten. Deze panelen hebben wel een veel lager rendement.

Zonnepanelen installeren

Er komt veel kijken bij de installatie van zonnepanelen. Van het moment dat je beslist om zonnepanelen te leggen tot je er effectief van kan genieten, dien je een heel administratief proces te doorlopen.

Zo moet je eerst het dak laten inspecteren om de optimale installatie te bespreken. Na de plaatsing van de zonnepanelen, heb je een AREI-keuring nodig. Vervolgens dien je je fotovoltaïsche systeem aan te melden bij de netbeheerder. Eenmaal dit allemaal goedgekeurd is en je een digitale meter hebt, kan je het systeem in gebruik nemen.

Maar ondertussen moet je de zonnepanelen en bijhorende onderdelen uiteraard eerst laten installeren. Daar hebben we het nu over.Onderdelen installatie zonnepanelen

Een fotovoltaïsche installatie bestaat uit de zonnepanelen zelf, een omvormer, de draagstructuur en een elektriciteitsmeter.

Er bestaan drie soorten zonnepanelen met verschillen qua rendement.

 • Monokristallijne zonnepanelen zijn het duurst en halen het beste rendement.
 • Polykristallijne zonnepanelen zijn iets goedkoper en halen nog steeds een goed rendement.
 • Dunne-film zonnepanelen zijn veel goedkoper maar hebben ook een lager rendement.

Alle soorten werken echter door zonlicht op te vangen en dit om te zetten in energie. De ene soort vangt echter meer licht op dan de andere.

Om de zonnepanelen te kunnen bevestigen, heb je in vele gevallen een draagstructuur nodig. Deze installatie zorgt ervoor dat je zonnepanelen stevig vast zitten en dat ze met een betere invalshoek en helling geplaatst worden om optimaal van het zonlicht te genieten. Uiteraard komt hier ook bekabeling bij kijken om alles te verbinden.

Daarnaast heb je een omvormer nodig om de stroom van je zonne-installatie om te zetten in bruikbare stroom voor je woning. Ook hier zijn er drie soorten: string omvormers, micro-omvormers en power optimizers. Overleg met je installateur om de beste soort voor jou woning te kiezen.

Tot slot heb je een elektriciteitsmeter nodig. Sinds 2021 dienen al deze meters digitaal te zijn.

Zonnepanelen laten plaatsen door een installatiebedrijf uit je buurt?

Vraag nu gratis offertes aan om de beste tarieven te vergelijken.

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen duurt gemiddeld een of twee dagen. Eenmaal de optimale invalshoek en het legplan bepaald zijn, begint men met de draagstructuur.

De draagstructuur wordt rechtstreeks aan de dakstructuur vastgemaakt. Vaak bestaat dit enkel uit twee rails waarom de zonnepanelen bevestigd worden. Maar om van een optimaal rendement te genieten, kan dit soms wat uitgebreider zijn.

Daarna monteert de installateur de zonnepanelen op de rails. Elk paneel wordt met vier klemmen vastgezet en daarna vastgeschroefd. Daarna worden de panelen in serie aan elkaar gekoppeld. Het eerste en laatste paneel bevestigt men dan aan de rest van de bekabeling om een verbinding te maken met de omvormer.

De kabel die loopt tussen de panelen en de omvormer is dubbel geïsoleerd omdat die grotendeels buiten loopt. De omvormer zelf plaatst met waterpas met behulp van een montageplaat. Meestal kiest men ervoor om deze dicht bij de meterkast te installeren. Daarna verbindt men de omvormer met de meterkast. Hiertussen plaatst men ook een zekeringskast.

Zonnepanelen op plat dak leggen

Bij platte daken is het iets moeilijker en duurder om zonnepanelen te plaatsen. De zonnepanelen plat op het dak leggen heeft namelijk weinig zin.
Het is dus belangrijk om eerst een stevige constructie te bouwen met voldoende balast zodat de installatie niet wegwaait. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je de optimale oriëntatie kan kiezen voor je zonnepanelen.

Ditzelfde voordeel leidt echter tot een nadeel. De hellingsgraad zorgt voor een schaduw achter de zonnepanelen. Daarom moet je de panelen in rijen plaatsen met voldoende afstand tussen de twee rijen.

Aandachtspunten zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen leggen is zoals je kon zien best ingewikkeld. We sommen nog even enkele belangrijke aandachtspunten op zodat je optimaal van je installatie kan genieten.

 • Zorg voor een goede oriëntatie zodat je zonnepanelen voldoende licht ontvangen.
 • Laat de panelen stevig vastmaken en voorzie voldoende balast bij platte daken.
 • Bespreek het legplan met je installateur zodat je een maximaal aantal panelen kan leggen.
 • Kies voor panelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding om optimaal van je investering te genieten.
 • Vergeet niet om de zonnepanelen te laten keuren en ze aan te melden bij de netbeheerder voor je ze in gebruik neemt.

Zonnepanelen zelf plaatsen of niet?

Zelf zonnepanelen installeren raden we niet aan. Er komen te veel risico’s bij kijken.

Ten eerste, zijn de panelen best zwaar om ze zelf op het dak te leggen. Ook de omvormer is erg zwaar. Soms is het ook niet mogelijk om de zonnepanelen gemakkelijk op het dak te krijgen. Dan dien je zonnepanelen te leggen met een hoogtewerker. Als je die zelf moet huren, komt het zelden goedkoper uit.

Ten tweede, gaat het om een elektrische installatie. Dit laat je altijd best uitvoeren door een specialist. Bovendien dient de installatie gekeurd te worden en je wil toch het risico niet lopen dat je systeem wordt afgekeurd.

Ten slotte, is het belangrijk om de werken te laten uitvoeren en keuren door een erkende installateur als je van een premie voor zonnepanelen wil genieten.

Hulp nodig om zonnepanelen te plaatsen met een hoogtewerker?

Vergelijk installatiebedrijven uit je buurt om van de beste tarieven te genieten.

Soorten zonnepanelen

Er bestaan drie soorten zonnepanelen: monokristallijne, polykristallijne en amorfe. We hadden het er al kort over maar hier krijg je nogmaals een een overzicht van de prijsverschillen en andere aandachtspunten:

 • Monokristallijne zonnepanelen zijn de duurste zonnepanelen omdat het productieproces ingewikkelder is. De kristallen van deze panelen liggen netjes gerangschikt waardoor deze panelen het hoogste rendement halen per vierkant meter. Deze panelen zijn dan ook het meest geschikt voor kleinere daken.
 • Polykristallijne zonnepanelen zijn iets goedkoper omdat de kristallen minder geordend liggen. Het rendement is nog steeds goed maar niet zo optimaal als bij monokristallijne panelen. Deze soort is geschikt voor grotere installaties.
 • Amorfe zonnepanelen hebben geen kristalstructuur en zijn een stuk goedkoper. Ze bestaan enkel uit een dunne laag silicium waardoor ze ook dunne-film zonnepanelen genoemd worden. Het rendement ligt een stuk lager dan bij kristallijne zonnepanelen.

Daarnaast is men recent begonnen met de productie van zonnepanelen met een glazen bodem. Deze panelen zijn iets duurder maar behouden langer hun rendement dan panelen met een kunststoffolie.

Besparen op zonnepanelen

Besparen op de kosten voor zonnepanelen doe je beter niet. Zonnepanelen met een lagere kwaliteit gaan minder lang mee en behalen een lager rendement.

De beste manier om het meeste uit je geld te halen is door een goede investering te doen. Kies voor zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De beste manier om deze te vinden, is door offertes te vergelijken.

Daarnaast kan je een nog beter rendement halen uit je investering door de plaatsing van zonnepanelen te combineren met een zonneboiler.

Premies

Wie zonnepanelen laat plaatsen in 2021 kan op twee premies rekenen, maar deze zijn niet combineerbaar.

Ten eerste, is er de premie voor zonnepanelen van de netbeheerder Fluvius. Deze premie geldt voor nieuwe installaties vanaf 2021 en bedraagt maximum €1.500,-. Elk jaar wordt de premie echter afgebouwd en vanaf 2025 zal die uit werking treden.

Ten tweede is er de EPC-label premie. Dit is een premie voor renovaties aan woningen met een lage energieprestatie. Door de energieprestatie van je woning flink te verhogen binnen een periode van vijf jaar kan je tot €5.000,- aanvragen. Uiteraard zal er wel wat meer nodig zijn dan enkel zonnepanelen leggen.

Terugverdientijd

Vergeet ook nooit dan zonnepanelen een goede investering zijn. Wat je nu betaalt, verdien je binnen de tien jaar terug. Dat is namelijk de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen. Na tien jaar maak je dus volop winst. En aangezien de meeste zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar meegaan, geniet je lang van het rendement van je installatie.

Door bovenstaande premies aan te vragen, haal je deze terugverdientijd zelfs nog enkele jaren omlaag.

zonnepanelen laten plaatsen

Goedkoop zonnepanelen laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Zoals gezegd, hoef je niet zo in te zitten met de prijs van zonnepanelen. Als je voor goede kwaliteit kiest, verdien je de investering altijd terug. Toch is het natuurlijk leuk als je er nog wat euro’s kan vanaf doen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door offertes van verschillende installateurs te vergelijken bespaar je tot wel 40%! Dien hier een gratis aanvraag in om vrijblijvend de tarieven te vergelijken om zonnepanelen te laten plaatsen.

Gratis offertes vergelijken!