Zonnepanelen prijs 2024

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Zonnepanelen
  4. /
  5. Zonnepanelen prijs

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen maar heb je nog vragen over de prijs?

Hier bespreken we de gemiddelde kosten en opbrengsten voor zonnepanelen en de voornaamste prijsfactoren. Je krijgt ook enkele voorbeeldprijzen om een beter beeld te krijgen van de totale kost.

Start gratis offerteaanvraag!

Wil je liever prijzen op maat van jouw dak? Vraag nu gratis offertes aan om vrijblijvend prijzen van installateurs uit jouw buurt te vergelijken.Wat kosten zonnepanelen?

De kostprijs voor zonnepanelen is de laatste jaren flink gedaald.

Maar wat kost een zonnepaneel dan of wat zijn de prijzen per vierkante meter?

Daar geven we liever geen antwoord op omdat het tot verwarring leidt. Er bestaan namelijk flinke prijsverschillen tussen de merken en op basis van kwaliteit. Waar we het wel over kunnen hebben is de prijs per Wattpiek. Dit is een prijs op basis van de capaciteit van je installatie. Een installatie voor 1.000 Wattpiek kost gemiddeld net iets minder dan €1.500,-.

Waar dat in het totaal op neerkomt bespreken we hieronder.

zonnepanelen prijs

Zonnepanelen prijs

Aangezien je voor een overschot aan elektriciteit niets terugkrijgt, doe je er best aan om je installatie zo goed mogelijk te optimaliseren.

In onderstaande tabel krijg je een overzicht van het gemiddeld gebruik per aantal personen in een huishouden. Op basis daarvan krijg je een gemiddelde voor de vereiste Wattpiek (Wp) en een prijsschatting.

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld jaarverbruik Vereiste Wp (kWh/0.85) Prijsindicatie*
1 2.500 2.942 €4.100,- tot €4.800,-
2 3.000 3.530 €4.800,- tot €5.600,-
3 3.500 4.118 €5.600,- tot €6.700,-
4 4.000 4.706 €6.700,- tot €7.400,-
5 4.500 5295 €7.400,- tot €8.300,-
6 5.000 5.883 €8.300,- tot €9.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten voor zonnepanelen. De prijzen kunnen altijd variëren op basis van specifieke factoren. Vraag hier gratis offertes aan voor prijzen op maat.

Prijsvoorbeelden

Om je toch een duidelijker beeld te geven, krijg je hier enkele voorbeelden op basis van zonnepanelen van 375 Wp.

De kosten voor 12 zonnepanelen inclusief installatie liggen rond de €5.700,-. Daar bij mag je echter rekenen op een premie van zo’n 20 % en een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar. De prijs voor 10 zonnepanelen inclusief montage is zo’n €4.800,-. Ook hier kan je rekenen op een premie van rond de 20% en een terugverdientijd van om en bij de 9 jaar.

Kleinere installaties zien we minder. Ter informatie vertellen we toch 8 zonnepanelen zo’n €4.000,- kosten. Ook hier krijg je natuurlijk weer een premie een een terugverdientijd van 8 tot 9 jaar.

Besparen op de prijs voor zonnepanelen?

Vraag hier gratis offertes aan om prijzen van installateurs te vergelijken.

Prijsfactoren

De belangrijkste factoren om de kosten voor je fotovoltaïsche installatie te bepalen zijn het type zonnepanelen en het soort dak. Daar komen we straks uitgebreid op terug. Andere kleinere prijsfactoren voor zonnepanelen zijn de prijs van de omvormer, de arbeidstarieven, de verplaatsingskosten en extra opties zoals een monitorsysteem.

Je kan van de gelegenheid ook gebruik maken om een zonneboiler te installeren, maar dit heeft een kost van €3.000,- tot €4.000,-.


Lees meer over:


Type zonnepanelen

Er bestaan drie soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykirstallijn en amorfe. Ze verschillen op basis van prijs, kwaliteit en toepassing.

  • Monokristallijne zonnepanelen: Dit zijn de duurste zonnepanelen aangezien het productieproces iets ingewikkelder is. De kristallen van deze panelen liggen netjes gerangschikt waardoor je bij deze panelen het hoogste rendement haalt per vierkant meter. Deze panelen zijn dan ook geschikt voor kleinere daken.
  • Polykristallijne zonnepanelen: Deze zonnepanelen zijn iets goedkoper omdat de kristallen minder geordend liggen. Het rendement is nog steeds goed maar niet zo optimaal als bij monokristallijne panelen. Deze soort is geschikt voor grotere installaties.
  • Amorfe zonnepanelen: Deze zonnepalen hebben geen kristalstructuur en zijn een stuk goedkoper. Ze bestaan enkel uit een dunne laag silicium waardoor ze ook dunne-film zonnepanelen genoemd worden. Het rendement ligt een stuk lager dan bij kristallijne zonnepanelen.

Plat of schuin dak

Er bestaat een belangrijk prijsverschil tussen fotovoltaïsche installaties voor een plat dak en voor een schuin dak. De zonnepanelen zelf kosten natuurlijk even veel maar de opbouw verschilt fink van prijs.

Voor een optimaal rendement, dien je de panelen onder een bepaalde hellingsgraad te plaatsen. Bij schuine daken heb je daarvoor geen grote installaties nodig. Bij platte daken heb je wel meer werk om de panelen onder de juiste hoek op het dak te bevestigen. Daarom is zonnepanelen op platte daken plaatsen duurder.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van de kwaliteit en de omvang van je installatie. Doorgaans kan je je investering terugverdienen in 8 tot 10 jaar. Dit houdt een besparing in van zo’n €450,- per jaar op je elektriciteitsfactuur.

Uiteraard kan je de investering sneller terugverdienen als je premies aanvraagt en andere besparingen zoekt.

Bespaartips

Er zijn verschillende manieren om te besparen op de prijs voor zonnepanelen. Je kan besparen om de panelen zelf of besparen op de plaatsingskosten.

De beste prijs-kwaliteitverhouding voor zonnepanelen vind je bij polykristallijne zonnepanelen. Besparen op de kwaliteit is niet altijd een goed idee omdat goedkopere zonnepanelen minder lang meegaan waardoor je niet zo lang kan genieten van het rendement.

Op de arbeidskosten bespaar je door prijzen van vaklui te vergelijken en door te kiezen voor een vakman uit de buurt. Zo betaal je minder voor het transport.

Premies

Helaas zijn er niet meer zoveel premies voor zonnepanelen als vroeger. Dit komt vooral omdat de prijs voor zonnepanelen in de laatste jaren flink gedaald is. Daardoor is het veel toegankelijker voor een gemiddeld gezin om zonnepanelen te kopen.

Toch kan je nog steeds een offerte aanvragen. Doorgaans komt het neer op iets meer dan €1.000,- of zo’n €20% van de totaalprijs.

Daarnaast betaal je voor zonnepanelen slechts 6% btw in plaats van 21%.

zonnepanelen kosten

De goedkoopste zonnepanelen vinden? Vergelijk gratis offertes

Vraag gratis offertes aan om de beste prijs-kwaliteitverhouding voor zonnepanelen te ontdekken. Door hier een aanvraag in te dienen, bespaar je jezelf de moeite om installateurs op te zoeken en offertes aan te vragen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Met een aanvraag bij Bouwadviseur krijg je meteen meerdere offertes toegestuurd. Deze mag je vrijblijvend vergelijken om het beste aanbod voor jouw zonnepanelen te ontdekken. Probeer het vrijblijvend uit.

Gratis offertes vergelijken!