Terugverdientijd zonnepanelen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Zonnepanelen
  4. /
  5. Terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen: alle info op een rij!

Denk je eraan om zonnepanelen te leggen maar twijfel je nog of het een goede investering is? Ontdek hier de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen en hoe je het kan berekenen. Daarnaast verklaren we waar je rekening mee moet houden en waarom het plaatje soms niet zo mooi is als het lijkt. Maar wees gerust. Sowieso haal je rendement uit een fotovoltaïsche installatie. Vooral als je goed de prijzen vergelijkt van installateur om voor de beste prijs-kwaliteit te kiezen.

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag nu gratis offertes aan om de tarieven van installatiebedrijven te vergelijken.Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 7 à 10 jaar voor wie zonnepanelen koopt. Aangezien zonnepanelen een gemiddelde levensduur hebben van zo’n 25 jaar betekent dit dat je nog ruim 15 jaar pure winst uit je installatie haalt.

Hieronder geven we een voorbeeld om de terugverdientijd te berekenen. Daarna bespreken we de belangrijkste factoren die deze tijd langer of korter kunnen maken.

terugverdientijd zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Om de terugverdientijd te berekenen moeten we natuurlijk eerst weten hoeveel je bespaart.

Laten we uitgaan van een elektriciteitstarief van €0,25 per kWh. Een gezin dat 3.500 kWh per jaar verbruikt betaalt dus jaarlijks €875,- aan elektriciteitskosten.

Om dat te dekken heb je zo’n 12 zonnepanelen nodig met een totaal vermogen van om en bij de 4.300 Wattpiek. Dat komt neer op een totale kost van €6.450,- aangezien de gemiddelde prijs voor 1.000 Wattpiek €1.500,- is.

Als je dus jaarlijks €875,- bespaart op elektriciteitskosten heb je de installatie na iets meer dan 7 jaar terugverdiend. Vergelijk gratis offertes en kom in contact met een installateur.

Factoren

Uiteraard hangt de exacte tijd altijd af van de omstandigheden. Zeven jaar is vaak wat optimistisch omdat verkopers uiteraard uitgaan van de meest gunstige omstandigheden.

Hieronder bespreken we de voornaamste factoren die de exacte terugverdientijd van zonnepanelen bepalen.Kosten

De belangrijkste factor is uiteraard wat je betaalt voor de volledige fotovoltaïsche installatie: de prijs van de zonnepanelen.

Deze kost wordt beïnvloedt door je type dak, het soort panelen en het aantal bewoners van je woning. Zonnepanelen leggen op een plat dak is duurder dan op een hellend dak omdat je een groter frame dient te installeren.

Het soort zonnepanelen heeft echter de grootste invloed. Er bestaan drie soorten. Monokristallijne zonnepanelen halen het beste rendement maar zijn duurder. Polykristallijne zijn iets goedkoper maar hebben een iets lager rendement. Dunne-film of amorfe zonnepanelen, ten slotte, zijn van lagere kwaliteit en dus ook goedkoper.

Hoeveel bewoners er in huis zijn, bepaalt natuurlijk hoeveel je verbruikt en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Voor één persoon komt dit meestal neer op een tiental zonnepanelen. Reken op twee extra per extra bewoner.

Huren, lenen of kopen

De meeste berekeningen gaan ervan uit dat je zelf de zonnepanelen koopt zonder lening. Maar wat als je wel een lening nodig hebt, of als je de zonnepanelen huurt? Een groene lening voor zonnepanelen heeft geen al te hoge interestvoet. Wanneer je zonnepanelen koopt met een lening zal de terugverdientijd ongeveer een half jaar langer zijn.

Wanneer je zonnepanelen huurt is het een ander verhaal. Aangezien je geen kosten vooraf betaalt, verdien je meteen terug aan je zonnepanelen. Het rendement ligt wel veel lager. Stel dat je 12 zonnepanelen huurt aan €5,- per paneel. Dan betaal je €60,- per maand of €720,- per jaar.

Volgens de bovenstaande berekening bespaar je dus zo’n €155,- per jaar.

Wil je je zonnepanelen sneller terugverdienen?

Vergelijk nu gratis offertes om een voordelige installateur te vinden.

Elektriciteitskosten

Een andere belangrijke factor is uiteraard hoeveel je betaalt voor elektriciteit. In onze berekening gingen we ervan uit dat dat €0,25 per kWh is. In sommige regio’s kunnen de kosten echter verschillen en in de toekomst neem dit waarschijnlijk nog toe.

Woon je in een buurt met lagere energiekosten, dan duurt het langer voor je de investering in zonnepanelen terugverdient. Woon je in een regio met duurdere kosten, dan zal je je investering sneller terugverdienen.

Zonuren

Bij de berekening van je terugverdientijd gaat men er vanuit dat alle omstandigheden optimaal zijn. Helaas is dat niet zo. Een belangrijke factor voor je rendement zijn de zonuren en de invalshoek van de zonnestralen.

Wanneer je in een schaduwrijke buurt woont met veel bomen die het dak afschermen, zal je rendement lager liggen. Ook de oriëntatie van je dak is van invloed. Een zuidelijke oriëntatie is uiteraard het best. Wie een plat dak heeft, geniet ondanks de duurdere installatiekosten van een voordeel: je kan de zonnepanelen zo installeren dat ze het meeste zonlicht ontvangen.

Kwaliteit materiaal

De kwaliteit van de zonnepanelen en de omvormer bepalen het vermogen van je installatie. Hoe beter het vermogen, hoe sneller je natuurlijk de investering terugverdient. Maar naast het oorspronkelijk vermogen is ook het vermogensverlies van belang. Alle zonnepanelen verliezen namelijk jaarlijks een klein percentage van hun vermogen. Doorgaans ligt dit rond de 2%.

Wanneer je voor goedkopere zonnepanelen kiest die sneller hun vermogen verliezen, zal de terugverdientijd iets langer zijn en zal je later minder kunnen genieten van je rendement.

Premies

Bij de berekening van de terugverdientijd gaat men er ook vanuit dat je slechts 6% btw betaalt voor de werken. Dit kan wanneer je de werken laat uitvoeren en het materiaal laat kopen door een erkende installateur.

Daarnaast zijn er nog twee premies die de kosten verder kunnen drukken. Hiervoor moet je wel snel handelen want de premies voor zonnepanelen zijn aan het uitdoven. Daar staat wel tegenover dat zonnepanelen snel evolueren. Ze worden steeds goedkoper en de kwaliteit wordt steeds beter.

zonnepanelen terugverdientijd

Goedkoop zonnepanelen plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Ben je overtuigd van de schitterende terugverdientijd van zonnepanelen? Wacht niet langer met je investering zodat je nog van de mooie premies kunt genieten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Zoek nu snel een geschikte installateur om je zonnepanelen te laten leggen. Vraag hier gratis offertes aan om de tarieven van vaklui uit je buurt te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!