Zonnepanelen huren

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Zonnepanelen
  4. /
  5. Zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren: info en prijzen 2024

Denk je aan het milieu en wil je zonnepanelen plaatsen? Wist je dat je zonnepanelen niet altijd hoeft te kopen? Je kan ook zonnepanelen huren.

Lees verder om de voor- en nadelen van deze opties te vergelijken. Ook de prijs voor beide komt aan bod. Daarna kan je beter beslissen of zonnepanelen kopen of huren de betere keuze is voor jouw situatie.

Start gratis offerteaanvraag!

Let er echter op dat je hier slechts voorbeeldprijzen krijgt. Wil je liever exacte prijzen voor de installatie van zonnepanelen, dien dan een gratis offerte in om de prijzen te vergelijken.Zonnepanelen huren of kopen?

Hoewel zonnepanelen kopen de populairste keuze blijft, is het nu ook mogelijk om zonnepanelen te huren in België. Bedrijven kunnen zelfs zonnepanelen leasen met een aankoopoptie op het einde van het huurcontract.

Of je beter zonnepanelen huurt of koopt, hangt af van je budget en de rest van je situatie. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van zonnepanelen huren en de voor- en nadelen van kopen. Op basis van die informatie kan je een gerichtere keuze maken en een geschikte installateur zoeken voor je zonnepanelen.

zonnepanelen huren

Voordelen zonnepanelen huren

Zonnepalen huren heeft enkele leuke voordelen. Ten eerste, moet je vooraf geen grote investering uitvoeren. Je kan dus met een klein budget al kiezen voor zonnepanelen. Daarnaast zit alles wel inbegrepen in de maandelijkse kosten. Zo hoef je zelf niet bij te betalen voor de kosten van technische analyses, onderhoud, herstellingen en verzekering. Ook de elektriciteitsprijs blijft gelijk gedurende de huurperiode want deze wordt niet geïndexeerd.

Bij de huur van zonnepanelen, ben je dus automatisch verzekerd tegen schade en diefstal. Er worden ook regelmatig preventieve controles uitgevoerd. En bij een verlaagd rendement, krijgt je installatie een gratis reiniging. Vergelijk gratis offertes en vind een geschikte installateur.

Nadelen zonnepanelen huren

Het nadeel bij zonnepanelen huren of leasen is dat je een langdurig contract aangaat. De populairste huuroptie in België gaat gepaard met een contractduur van 20 jaar. Wil je de huur toch eerder stop zeggen dan moet je een vergoeding betalen voor de demontage.

Aangezien je maandelijks blijft betalen, bespaar je wel een beetje elke maand, maar geniet je nooit optimaal van het hoge rendement dat zonnepanelen halen. De besparing neemt zelfs een klein beetje af na verloop van de jaren wanneer het rendement van je panelen daalt.

Voordelen aankoop zonnepanelen

Het grootste voordeel bij een aankoop is dat je meteen zelf de eigenaar wordt van de zonnepanelen. Je hoeft geen maandelijkse betalingen uit te voeren. Dus kan je tot wel 30 jaar genieten van je investering. Dit betekent dat je na afloop een veel beter rendement haalt uit je zonnepanelen.

Meer informatie over zonnepanelen laten installeren?

Vind snel een ervaren installateur uit je buurt via onze gratis offertedienst.

Nadelen zonnepanelen aankopen

Het nadeel bij zonnepanelen kopen is natuurlijk ook dat je zelf de eigenaar bent. Dit wil zeggen dat je zelf moet instaan voor alle onderhouds- en herstellingskosten. Gelukkig vallen deze kosten wel mee, verspreid over een periode van enkele decennia.

Geld lenen voor zonnepanelen

Geld lenen voor zonnepanelen is een mogelijkheid wanneer je vastbesloten bent om zelf eigenaar te worden van de panelen. Vele banken bieden hiervoor groene leningen aan met interesten van zo’n 2%; al kan het wat lager.

Het voordeel is natuurlijk dat je aanvankelijk geen groot budget nodig hebt. Verder combineert deze mogelijkheid wel de nadelen van beide. Je blijf maandelijks betalen maar je bent zelf verantwoordelijk voor alle bijkomende kosten. Ook liggen de maandelijkse kosten een stuk hoger dan wanneer je zonnepanelen huurt.

Het rendement zal natuurlijk lager liggen dan wanneer je zelf de volledige aankoop financiert.

Prijs zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren in België kost €5,- per paneel per maand. Deze prijzen zijn gegarandeerd voor 20 jaar vanaf het begin van je huurcontract. Of dit een voordeel is, beslis je echter zelf, want binnen 20 jaar liggen de kosten voor zonnepanelen misschien een stuk lager.

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen in je installatie betaal je tussen de €50,- en €80,- per maand. 10 tot 16 zonnepanelen is voldoende voor de meeste gezinnen. Dit is uiteraard een vrij laag bedrag en wanneer het voldoende is om je volledige elektriciteitsverbruik te dekken, bespaar je maandelijks een mooi bedrag op je energiefacturen. Op zoek naar een installateur? Ontvang gratis offertes!

Prijsvergelijking

De meeste nieuwe installaties wekken met 10 à 12 zonnepanelen genoeg energie op voor een gemiddelde gezin. Hier gaan we even de prijs vergelijken voor een fotovoltaïsche installatie met 12 panelen.

Kies je ervoor om zonnepanelen te kopen, dan kijk je aan tegen een investering van om en bij de €6.000,- met eventuele bijkomende kosten in de toekomst. Binnen de 10 jaar heb je dit terugverdiend dankzij lagere elektriciteitskosten. Huur je zonnepanelen, dan betaal je maandelijks €60,-. of €14.400,- over een periode van 20 jaar.

Laat ons dus zeggen dat huren over een periode van 20 jaar ongeveer dubbel zo duur is. Maar je loopt uiteraard minder risico. De kosten om zonnepanelen te lenen zijn iets duurder dan die voor een aankoop.

huren zonnepanelen

Goedkoop zonnepanelen huren? Vergelijk gratis offertes

Wil je zonnepanelen huren, dan heb je weinig keuze. Brico is voorlopig de enige bekende aanbieder. Maar je bent natuurlijk financieel beter af door te lenen en/of te kopen. Vooral als je wat kan besparen op de installatiekosten.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Dat kan, bijvoorbeeld, door offertes van installateurs uit je buurt te vergelijken. Dien nu een gratis aanvraag in om vrijblijvend de tarieven voor de installatie van nieuwe zonnepanelen te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!