Zonnepanelen berekenen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Zonnepanelen
  4. /
  5. Zonnepanelen berekenen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Wil je zonnepanelen installeren maar weet je niet goed hoeveel je er nodig hebt?

Je kan even kijken bij de buren, maar de omstandigheden zijn natuurlijk altijd anders. Hier helpen we je verder om het aantal zonnepanelen te berekenen voor je plat of schuin dak.

Eerst leggen we de formule uit en daarna gaan we in op enkele details die de berekening kunnen beïnvloeden.

Start gratis offerteaanvraag!

Vind je het allemaal wat ingewikkeld en schakel je er liever een vakman voor in? (Het is uiteraard een belangrijke berekening). Vraag dan hier gratis offertes aan om een voordelige installateur te vinden.

zonnepanelen-berekenen

Aantal zonnepanelen berekenen

Om het meeste rendement uit je zonnepanelen te halen is het belangrijk om het aantal zonnepanelen goed te berekenen. Wanneer je te weinig panelen legt, blijf je afhankelijk van een stroomleverancier.

Wanneer je er teveel legt, produceer te veel elektriciteit en verlaagt je rendement. Het zal langer duren voor je je investering terugverdient.

Gelukkig kan je makkelijk berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Je dient je jaarverbruik te delen door het aantal wattpiek per zonnepaneel.

Je houdt echter best rekening met wat marge. Je energieverbruik kan namelijk toenemen. Gebruik dus je jaarverbruik x 1,1 voor je berekening.

Zonnepanelen hebben trouwens geen 100% rendement. En jaarlijks neemt het wat af. Reken dus 0,85 x de optimale wattpiek.

Dat levert deze formule op:

(jaarverbruik x 1,1) / (Wattpiek x 0,85)

Meer weten over het plaatsen van zonnepanelen? Raadpleeg dan de zonnepanelen plaatsen pagina!

Voorbeelden zonnepanelen berekenen

Wat betekend bovenstaande formule dus concreet? Hieronder heb je een tabel met verschillende berekeningen op basis van zonnepanelen met 250 Wattpiek of 300 Wattpiek.

We nemen even als voorbeeld een jaarverbruik van 3.500 kWh en panelen van 300 Wp.

  • 3.500 kWh x 1.1 = 3.850 kWh
  • 300 Wp x 0.85 = 265 Wp
  • 3.850 / 265 = 14.53

We ronden naar onder af aangezien er al voldoende marge is. Je hebt dus 14 zonnepanelen nodig.

Gemiddeld jaarverbruik

Aantal panelen (250 Wp)

Aantal panelen (300 Wp)

2.500 kWh

13

11

3.000 kWh

14

12

3.500 kWh

17

14

4.000 kWh

19

16

4.500 kWh

22

18

5.000 kWh

24

20

Belangrijke factoren

Bij de berekening hielden we al rekening met het stroomverbruik en de verwachte rendementsverlaging. Er zijn echter nog enkele andere belangrijke factoren die het rendement van je zonnepanelen bepalen.

Het is belangrijk om hiermee rekening te houden om eventueel enkele extra zonnepanelen te voorzien.

Ook leggen we uit wat deze factoren precies betekenen.

Ga meteen naar:

zonnepanelen-berekenen-prijs

Wattpiek

Wattpiek is een factor om het vermogen van je zonnepanelen uit te drukken. De waarde die op de verpakking staat gaat echter uit van optimale omstandigheden. Dit betekent optimale installing en een temperatuur van 25 graden.

Dat is echter zelden de realiteit, vooral in België niet.

Gelukkig is de invloed niet enorm groot. Zonnepanelen halen in onze regionen nog steeds een rendement van rond de 90%. In de berekening hadden we het echter over 85% omdat het vermogen van zonnepanelen jaarlijk met zo’n 0,5% daalt. Aangezien zonnepanelen tot 20 à 25 jaar dienst doen is een vermogen van 85% een goed gemiddelde.

Oriëntatie

Om optimaal van de lichtinval te genieten en een maximaal rendement te garanderen, gaat men uit van een zuidelijke plaatsing. Dat is echter niet altijd de realiteit. Een andere oriëntatie heeft een belangrijke invloed op het rendement en je overlegt in dit geval best met een vakman.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om de panelen anders in te delen: de helft op het Westen en de helft op het Oosten. Zo wordt de energieproductie beter verdeeld over de dag. Ook hiervoor overleg je best met je vakman.

Zonnepanelen laten berekenen door expert?

Vraag nu gratis offertes aan om een goede installateur te vinden.

Stroomverbruik

Om het aantal zonnepanelen te berekenen, ga je uit van je huidig jaarverbruik.

Hou er echter rekening mee dat dit in de toekomst kan veranderen. Het kan zowel stijgen als dalen. Alles hangt af van je plannen.

Ga je investeren in zuinigere toestellen, betere isolatie en dergelijke dan zal je minder stroom nodig hebben.

Je verbruik kan echter toenemen als je overschakelt van gas naar elektriciteit om te koken of verwarmen. Of misschien koop je wel een elektrische auto die je thuis laat opladen.

Overige factoren

Overige factoren om rekening mee te houden zijn je type dak en je omgeving.

Platte daken hebben als voordeel dat je helemaal zelf de oriëntatie van je zonnepanelen kan bepalen. Zo kan je er een beter rendement uit halen.

Ook de oppervlakte van je dak is belangrijk. Denk bij je berekening goed na over het aantal zonnepanelen dat erop past. Misschien kies je beter voor duurdere panelen met een groter vermogen. Let er echter op dat de panelen met het grootste vermogen niet altijd voor de beste prijs/kwaliteitverhouding zorgen.

Tot slot dien je rekening te houden met de schaduwinval in je buurt. Als bepaalde zonnepanelen gedurende een deel van de dag geen zonlicht ontvangen door een aangrenzend gebouw of bomen, heeft dit een groot effect om de totale energieproductie.

Prijs zonnepanelen

Wanneer je het aantal zonnepanelen hebt berekent, wil je wellicht ook wel de prijs van zonnepanelen berekenen.

Er zijn drie soorten zonnepanelen op basis van kwaliteit: monokristallijne, polykristallijne en dunne film zonnepanelen.

De monokristallijne panelen halen het hoogste vermogen en kosten rond de €700,- per stuk. Polykristallijne halen een lager vermogen en kosten ongeveer €600,- per stuk. Dunne film panelen, ten slotte, hebben nog minder vermogen maar zijn aan €400,- per stuk veel goedkoper.

De gewenste kwaliteit en soort zonnepanelen is vooral afhankelijk van de beschikbare oppervlakte. Vaak kiest men voor meer panelen met een lager vermogen dan voor minder panelen met het grootste vermogen.

Welke panelen je ook kiest, de gemiddelde prijs per Wattpiek ligt rond de €1.500,-.

Dat komt neer op een totaal van zo’n €4.500,- tot €9.000,- voor een volledige installatie.

Terugverdientijd en rendement

Wanneer je de kosten en het aantal zonnepanelen op je dak berekent, denk je wellicht ook al eens aan het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen.

Door correct te berekenen haal je het beste rendement waardoor je zonnepanelen al kan terugverdienen in 7 à 10 jaar. Daarna geniet je nog minsten 10 jaar van gratis energie.

Dat betekent dat je je investering meer dan dubbel terugverdient in minder dan 20 jaar.

gyproc betegelen

Voordelige zonnepanelen gezocht? Vergelijk gratis offertes

Heb je nog hulp nodig om het aantal zonnepanelen te berekenen voor je dak?

Vind een ervaren installateur via onze gratis offertedienst. Dien nu je aanvraag in om vrijblijvend offertes van experts uit je buurt te vergelijken.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Zo gaat het veel sneller om een vakman te vinden. Bovendien kan je besparen door de prijzen te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken!