Zonnepanelen rendement

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

  1. Home
  2. /
  3. Zonnepanelen
  4. /
  5. Zonnepanelen rendement

Hoeveel rendement op zonnepanelen?

Denk je eraan om je geld te investeren in zonnepanelen? Het is in ieder geval veel voordeliger dan een spaarboekje. Maar levert het ook een betere rendement op dan een andere soort investering? Dat ontdek je zo. Op deze pagina berekenen de opbrengt van zonnepanelen per jaar. Daarnaast verklaren we enkele factoren die het rendement kunnen beïnvloeden. Ook geven we enkele tips om het rendement te verhogen.

Start gratis offerteaanvraag!

Maar uiteindelijk is het altijd verstandig om een ervaren installateur in te inschakelen voor advies op maat. Hier kan je gratis offertes aanvragen om prijzen te vergelijken van installatiebedrijven uit jouw buurt.Gemiddelde rendement zonnepanelen

Zonnepanelen verdien je onder ideale omstandigheden binnen zeven jaar terug. In het echt duur het soms tot tien jaar maar dan nog hou je er een prachtig rendement aan over. Zonnepanelen gaan namelijk zo’n 25 jaar mee. Je haalt er dus minstens 15 jaar pure winst uit.

Laten we even de opbrengst berekenen voor een investering in zonnepanelen.

Voor een gemiddelde installatie van 4 Wattpiek betaal je ongeveer €6.000,-. Daarmee bespaar je jaarlijks zo’n €800,- aan energiekosten. Laten we nog er nog even €1.000,- herstellings- en onderhoudskosten bij rekenen en je betaalt €7.000,- voor een installatie die 25 jaar meegaat. Dat is €280,- per jaar.

Je betaalt echter geen €800,- energiekosten waardoor je voor zonnepanelen zo’n €520,- rendement hebt per jaar.

zonnepanelen rendement

Factoren

Uiteraard gaan we bij deze berekening uit van een gemiddelde installatie met optimale omstandigheden. In werkelijkheid ligt het rendement meestal wat lager.

Dat is afhankelijk van onderstaande factoren.Vermogen zonnepanelen

Er bestaan drie soorten zonnepanelen met verschillende eigenschappen. De duurdere zonnepanelen hebben een hoger rendement. Je hebt er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Om optimaal van het vermogen te genieten, is het belangrijk dat de zonnepanelen goed geïnstalleerd zijn en dat ze regelmatig worden onderhouden.

Seizoen

Zonnepanelen wekken energie op met behulp van lichtinval. Op een klaarlichte dag produceren ze dus meer energie dan op een bewolkte dag. Dat betekent dus ook dat het rendement van zonnepanelen hoger ligt in de zomer en de lente.

In de zomer is er echter wel een ander nadeel. Bij erg warme temperaturen neemt het rendement van zonnepanelen namelijk af. Zonnepanelen warmen bovendien snel op. Je kan dir effect echter verminderen door voldoende ventilatie te voorzien rondom de panelen

Maar wees gerust, deze invloeden op het rendement zijn niet zo sterk, zelfs niet in ons grillig Belgische klimaat.

Weerstand

Om optimaal van je rendement te genieten, dien je de weerstand van de stroomkring te beperken. Door weerstand gaat er namelijk energie verloren.

Je kan de weerstand en het energieverlies beperken door de omvormer zo dicht mogelijk bij de installatie te plaatsen en door een vakman in te schakelen om de installatie aan te leggen met voldoende isolatie.

Schaduw

Aangezien zonnepanelen licht nodig hebben om energie te produceren, heeft schaduw een negatief effect op het rendement van je installatie. Probeer daarom altijd om de panelen op het zuiderse dakvlak te installeren. Vermijd ook daken die lichtinval verliezen door bomen, schoorstenen of aangrenzende gebouwen.

Bij sommige installaties kan één beschaduwd paneel het rendement van de volledige installatie omlaag halen.

Rendementsverlies

Zonnepanelen na verloop van tijd hun rendement. Ieder jaar wekken ze zo’n 2% minder energie op. Als je voldoende zonnepanelen hebt geïnstalleerd is dit echter niet zo van invloed op het rendement.

Toch is het belangrijk om de zonnepanelen goed te onderhouden zodat je rendementsverlies kan beperken.

Het beste rendement uit je zonnepanelen halen?

Vraag hier gratis offertes aan om de voordeligste installatiekosten te ontdekken.

Terugverdientijd

Zoals gezegd, ligt de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen tussen de 7 en 10 jaar. Daarna kan je nog 15 jaar genieten van je zonnepanelen en haal je er pure winst uit. De terugverdientijd bereken je door de kosten van je installatie te delen door je jaarlijkse besparing.

Als je zo’n €6.000,- hebt betaald voor je installatie en er jaarlijks €800,- door bespaart dan duurt het 7,5 jaar om je kosten terug te verdienen.

Rendement zonnepanelen verhogen

Gelukkig zijn er ook bepaalde maatregelen die je kan uitvoeren om het rendement van je zonnepanelen te verhogen of langer te behouden.

  1. Kies voor zonnepanelen met een goede hellingsgraad. De perfecte hellingsgraad is 35%. In deze positie loopt water goed af van de zonnepanelen waardoor de regen de panelen ook regelmatig schoonmaakt.
  2. Zorg voor voldoende ventilatieruimte onder en tussen de zonnepanelen. Wanner er genoeg frisse wind rond de panelen passeert, raken ze minder snel oververhit en daalt het rendement minder.
  3. Installeer een omvormer op maat van je installatie. Kies voor een model met voldoende vermogen voor je installatie maar zorg ervoor dat de capaciteit ook niet veel hoger is.
  4. Ga na waar je kan besparen op de kosten door zelf mee te helpen, offertes te vergelijken en premies voor zonnepanelen aan te vragen.

rendement zonnepanelen

Goedkoop zonnepanelen plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Haal de beste opbrengst uit je zonnepanelen door de installatie vanaf het begin slim aan te pakken. Schakel een vakman in te genieten van een lager btw-tarief. Daarnaast geeft een vakman je advies om het meeste rendement uit je installatie te halen.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Ook op de kosten voor de vakman kan je besparen. Daar zorgt Bouwadviseur voor. Vraag hier gratis offertes aan om de tarieven van installateurs voor zonnepanelen te vergelijken. Door kosten te vergelijken, vind je makkelijk goedkopere tarieven.

Gratis offertes vergelijken!