Gyproc lijmen

Het beste advies voor jouw bouwproject.
Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

 1. Home
 2. /
 3. Gyprocwerken
 4. /
 5. Gyproc lijmen

Gyproc lijmen: werkwijze en prijzen 2024

Wil je een nieuwe binnenwand plaatsen? Dacht je aan gyproc maar heb je nog twijfels over de bevestigingswijze? Ontdek hier hoe je gyproc kan lijmen en wat de voordelen zijn.

In ons stappenplan lees je een gedetailleerde omschrijving van de werkwijze om gyproc te verlijmen. We besteden ook speciale aandacht aan moeilijkere gevallen.

Voor wie liever de gyproc laat kleven door een vakman bespreken we kort de prijs.

Start gratis offerteaanvraag!

Daarnaast heb je de mogelijkheid om hier gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Zo vind je makkelijk een geschikte vakman uit de buurt voor een voordelige prijs.

Waarom gyproc verlijmen?

Er zijn verschillende manieren om gyproc te plaatsen. Een ervan is het verlijmen van gyproc tegen de muur.

Gyproc kleven kan zowel bij nieuwbouw als renovatie omdat het op vrijwel alle oppervlaken verlijmd kan worden. De voorwaarde is wel dat de ondergrond droog en stabiel is. Gyproc lijmen op het plafond lukt helaas niet.

Door gyproc te verlijmen heb je snel een nieuwe wand die je nadien netjes verder kan afwerken met verf, behangpapier of tegels.

Voordelen en nadelen

Gyproc lijmen gaat heel snel. Daarom is het ook een goedkope manier om gyproc te plaatsen. Aangezien de platen direct tegen de muur geplaatst worden, bespaar je ruimte in vergelijking met een kader voor gyproc.

Lijm is echter minder stevig dan een frame. Door gyproc in een kader te plaatsen zorg je voor meer stabiliteit en draagkracht.

Als je gyproc wil lijmen, is het ook veel moeilijker om de nieuwe wand te isoleren. Bij een frame kan je namelijk makkelijk isolatie plaatsen tussen de bestaande muur en de nieuwe gyproc wand. Benieuwd naar wat voor jou een goede methode is? Vergelijk dan gratis offertes!

gyproc lijmen

Stappenplan gyproc lijmen

Gyproc lijmen kan je makkelijk zelf doen. Het is sneller en makkelijker dan gyproc plaatsen in een kader.

Volg onderstaand stappenplan om zonder problemen zelf gyproc platen te lijmen.

1. Materiaal

Bereid je voor om gyproc te lijmen door eerst al het nodige materiaal aan te kopen.

Onderstaande lijst bevat de belangrijkste materialen om de werken voor te bereiden, de gyproc te kleven en te corrigeren.

 • Voorstrijkmiddel
 • Lijm
 • Mengboor
 • Gipsplaten
 • Pleisterspaan
 • Reilat
 • Rubberen hamer
 • Waterpas
Tip: Kies voor vochtbestendige gipsplaten met een minimumdikte van 12,5 mm voor het beste resultaat. Brede platen maken je werk gemakkelijker maar je hebt soms iemand nodig om ze te helpen plaatsen.

Als je alle materialen in huis hebt kan je aan de klus beginnen.

2. Voorbereiding

De voorbereiding begint door eventuele bestaande muurbekleding te verwijderen en de muur schoon te maken met een harde borstel. Daarna test je hoe zuigend de muur is door er wat water op te sprenkelen.

Hoe sneller het water erin drenkt, hoe meer de muur vocht opzuigt. Hou daar rekening mee bij de aankoop van het soort voorstrijkmiddel. Bij gladde wanden gebruik je ook een extra hechtmiddel.

Vergeet niet leidingen en stopcontacten reeds in de muur te verwerken voor je de gyproc plaatst.

Ten slotte, teken je de plaats van de platen af op de muur en snij je de platen op maat.

3. Gyproc lijmen

Als alle voorbereiding erop zit, kan je beginnen met het aanmaken van gipslijm. Deze lijm is een mengels van water met gipspoeder. Soms doet men er ook wat voorstrijkmiddel bij voor een betere hechting. Lees grondig de instructies voor de juiste verhoudingen.

Hou er rekening mee dat de gips binnen zo’n 40 minuten hard wordt. Maak dus nooit te veel lijm aan.

Tip: Breng de lijm in doorlopende stroken aan langs de buitenranden. Daartussen breng je op regelmate afstand extra lijm aan tegen de muur. De lijmlaag heeft een dikte van 2 tot 5 cm nodig maar hoeft echter niet overal gelijk te zijn. Tijdens het aandrukken verdeelt de lijm zich vanzelf.

Plaats vervolgens de gipsplaat op een stukje hout of karton tegen de muur zodat de hoeken niet beschadigd worden.

Plaats de eerste plaat in de hoek en druk deze aan met een reilat. Met de waterpas kan je de positie controleren en met een rubberen hamer corrigeer je lichtjes om de platen loodrecht te plaatsen.

In sommige situaties heb je wat extra ervaring nodig. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Gyproc op tegels: tegels zijn glad en worden vaak gebruikt in vochtige ruimtes. Het is dus niet aan te raden om gyproc te lijmen op tegels. Doe je dit toch, dan kies je best voor de sterkste lijm in de winkel.
 • Gyproc op isolatie: gyproc lijmen op isolatiemateriaal is geen goed idee. Je kiest beter voor een houten frame of voor gyproc met PUR.
 • Gyproc op metaal: gyproc lijmen op metaal is moeilijk omwille van het gladde oppervlak. Je kan wel proberen om gyproc te lijmen met Tec7.

Wil je toch liever een vakman inhuren voor deze gyprocwerken? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes!

4. Afwerking

Eenmaal de gipsplaten gelijmd zijn, volgen er nog enkele kleine stappen ter afwerking.

Snij de gaatjes uit die je voorzien hebt voor de stopcontacten en dergelijke. Wacht hier echter mee tot de lijm voldoende is uitgehard.

Vergeet ook niet om de steunblokjes van onder de gipsplaten te verwijderen.

Ten slotte, zorg je voor een volledige afwerking door de platen te voegen en de wand van verf, behang of tegels te voorzien.

Een vakman gezocht om gyproc platen te laten lijmen?

Vind een geschikte vakman uit de buurt door hier gratis offertes aan te vragen.

Gyproc op gyproc lijmen

Als je om een of andere reden gyproc tegen een bestaande gyproc wand wil lijmen, kan dit best lukken.

Dit kan handig zijn om eventuele oneffenheden of hoogteverschillen weg te werken.

Het enige belangrijke is dat je grondig hetzelfde stappenplan volgt en eventuele verf of andere wandbekleding verwijdert van de bestaande gipswand.

Kosten gyproc lijmen

Gyproc verlijmen kost ongeveer €25,- à €30,- per vierkante meter als je het laat uitvoeren door een vakman.

De exacte tarieven zijn afhankelijk van de totale oppervlakte, de soort gipsplaten en de ervaring van de vakman. Daarnaast zijn er nog enkele andere kleine verschillen. Vraag gratis offertes aan om deze te vergelijken.

Als je het zelf doet kan het al vanaf €3,- per vierkante meter. Hou er wel rekening mee dat je dan zelf alles moet inkopen en alle transport moet regelen.

gyproc lijmen kosten

Goedkoop gyproc verlijmen? Vergelijk gratis offertes

Als je toch een vakman wil inschakelen om gyproc te lijmen, vraag dan hier offertes aan.

Door online offertes aan te vragen, bespaar je je heel wat moeite. Bovendien kan je zo meerdere offertes van verschillende vaklui vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag!

Dat is de ideale manier om te besparen op de kosten.

Vraag nu gratis offertes aan om de beste tarieven te ontdekken.

Gratis offertes vergelijken!